Zou ik ooit nog een stukje vlees, ei of glaasje melk nuttigen?

Zou ik ooit nog een stukje vlees, ei of glaasje melk nuttigen?

Ik was een carnivoor eerste klas. Als er een schaal bitterballen langskwam, was ik de eerste die er 3 afpakte. Ik krijg heel vaak de vraag of ik nog verlang naar zo’n bitterbal? Of een stukje chorizoworst ? Vandaag vertel ik het je:

Zou ik ooit nog een stukje vlees, ei of glaasje melk nuttigen?

Een tosti kaas, een broodje filet americain, een milkshake bij de Mc Donalds en een omelet. You name it. Vijf jaar geleden at ik dit nog regelmatig.

Mensen die mij al langer kennen vragen mij vaak:

Lies, zou je nooit NOOIT meer een bitterbal, tosti met kaas of omelet eten? Ik weet hoe lekker je het vroeger vond!

Zou ik ooit nog een stukje vlees, ei of glaasje melk nuttigen? Lisa goes Vegan

Oke, zeg nooit nooit. Maar in dit geval ben ik er heel erg zeker van dat ik in de toekomst niets meer van dieren wil eten. Klinkt misschien extreem, maar dat is het allesbehalve. Ik ben heel blij dat ik gekozen heb voor een plantaardige leefstijl.

Zou ik ooit nog een stukje vlees, ei of glaasje melk nuttigen? Lisa goes Vegan

Ik kan niet meer terug

Voorheen dacht ik nauwelijks na over waar mijn eten vandaan kwam. Een bakje yoghurt, een glas melk en een stukje biefstuk waren in mijn ogen producten die ‘erbij horen’ en die ik dagelijks zou moeten eten om gezond te blijven. Waar die producten vandaan komen? Hoe ze worden gemaakt? Dat waren vragen waar ik nooit bij stil stond en eerlijk gezegd interesseerde het me ook niets. Als ik maar ‘lekker’ kon eten.

Toen ik ruim 5 jaar geleden in aanraking kwam met verschillende mensen die mij vertelden dat ze plantaardig aten voor hun gezondheid, de dieren en het milieu, begon er wat te kriebelen. Ik wilde meer weten van veganisme en van de industrie en de productie van mijn voedsel. Hoe kwam mijn eten op mijn bord terecht? Waar gaat er allemaal aan vooraf? Toen ik eenmaal erachter kwam hoeveel dieren er per jaar geslacht worden (550 miljoen alleen in Nederland) en dat er zelfs voor eieren en een glas melk dieren worden gedood (30 miljoen haantjes per jaar en de stiertjes als ‘restafval’ van de zuivelindustrie) kon ik het mijzelf niet meer verantwoorden om deze producten te eten.

Zou ik ooit nog een stukje vlees, ei of glaasje melk nuttigen? Lisa goes VeganZou ik ooit nog een stukje vlees, ei of glaasje melk nuttigen? Lisa goes Vegan

 

 

 

 

 

 

 

 

Once you know some things, you can’t unknow them

Ken je die optische illusies? Ik was er gek op vroeger en kon er uren naar kijken. Als je eenmaal de zittende mensen (linker plaatje) met gitaar en de oude vrouw (rechts) hebt gezien, kun je het niet meer anders zien. Hetzelfde geldt met informatie; ik kan mijn geheugen en kennis niet meer wissen. Als je eenmaal weet wat er gebeurt met dieren voordat ze op je bord belanden en wat er vooraf gaat aan je stukje kaas of glas melk, dan kan je dat niet meer ‘uitzetten’. Daarbij gaat de smaak van vlees behoorlijk tegenstaan als je je bedenkt wat je precies aan het eten bent.

Associaties die ik maak zijn met vlees (en alle dierlijke producten) zijn dood, antibiotica, paniek, angst en milieuvervuilend. Deze associaties zijn over de jaren steeds sterker geworden en inmiddels verlang ik totaal niet meer naar een stuk vlees, kaas of een eitje. Ik verlang nu naar verse groenten, granen, peulvruchten en kruiden die mijn lichaam voeden. 

Zou ik ooit nog een stukje vlees, ei of glaasje melk nuttigen? Lisa goes Vegan

Eten was niet meer hetzelfde

Voorheen kon ik enorm genieten van een stukje chorizo-worst of een geroosterd broodje achterham. Ik at het omdat ik het simpelweg lekker vond. Althans, ik dacht dat ik het lekker vond. Ik was niet meer gewend.

Nee, zelfs al zou je me betalen, dan alsnog zou ik niet een stuk vlees eten.

De grap is, ik dacht dat ik genoot van eten. Nou, moet je nu eens opletten. NU pas kan ik echt genieten van eten. De afgelopen 5 jaar is mijn smaak enorm veranderd, in positieve zin. Achteraf gezien was mijn smaak vroeger vrij vlak. Veel producten proefde vrij zout. Nu proef ik in een plantaardig gerecht zoveel meer smaken. De verschillende structuren, kleuren en smaken hebben ervoor gezorgd dat ik NOG meer dan ooit geniet van eten. En vooral de positieve associaties met plantaardig eten versterken dit gevoel. Je bent goed voor mens en dier, de prachtige aarde en jouw lichaam (ik heb het hier over gezonde plantaardige producten, niet oreo’s en patat).

‘Dat mag jij niet’

Ik sta op een feestje en er komt een schaal met hartige ei-muffins langs. Een vriendin zegt tegen mij: ‘Oh nee Lies, dat mag jij niet’. Ik begrijp heel goed wat ze bedoelt, alleen komt dit een beetje gek over. Ik wil benadrukken dat veganisme geen religie of ‘moetje’ is. Veganisme is allesbehalve een restrictie. Het is een keuze die ik gemaakt heb.

Het is niet dat ik het niet mag. Er bestaat geen vegan god ofzo, althans niet dat ik weet. Ik wil het gewoonweg niet.

Ik ben mij ervan bewust dat ik die luxe positie heb dat ik deze keuzes kan maken. Deze leefstijl is echt de mooiste keuze die ik tot nu toe gemaakt heb in mijn leven. Het voelt als een bevrijding; zowel mentaal als fysiek. Check deze Q&A videohier licht ik toe waarom ik dit als een bevrijding voel. 

En je hoeft echt niet te denken dat je alleen dit gevoel kunt ervaren als je 100% vegan bent (de perfecte vegan bestaat niet he) Ik bedoel te zeggen dat die fijne associaties (elke keer als jij plantaardig eet) een enorm positief effect hebben op jouw lichamelijke en fysieke gesteldheid. Dus of je nu 1 of 7 dagen per week plantaardig eet, focus je op dat positieve gevoel en je zal zien dat het je steeds makkelijker afgaat en zul je alleen nog maar kunnen genieten van vegan eten.

Ben je benieuwd hoe ik van carnivoor naar vegan ben gegaan? In mijn boek leg ik uitgebreid uit hoe ik stap voor stap gestopt ben met het consumeren van dierlijke producten en hoe jij stap voor stap daarmee kan beginnen.

Heb jij een vraag voor mij? Laat het mij weten hieronder of via via Facebook, Instagram of Youtube!

Heel veel liefs,

Lisa

Ziet dit eruit alsof ik mijzelf iets tekort doe? Nee he…Check het recept voor deze vegan pannenkoeken hier! 

Beeld: Puur by Dyana

Zou ik ooit nog een stukje vlees, ei of glaasje melk nuttigen? Lisa goes Vegan

Geen reactie's

Geef een reactie