Zelfgemaakt brood met komijn en knoflook

Zelfgemaakt brood met komijn en knoflook

Yes zelf brood maken? Het is niet zo lastig als het lijkt. Rol je mouwen maar op, want dit zelfgemaakt brood met komijn en knoflook is mega lekker. Perfect voor een picknick in het park of op het strand! 

De geur van versgebakken brood, iemand?

Zelf brood maken is niet zo lastig als je denkt. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld. Zorg er dus voor dat je op tijd (ongeveer 4 uur van tevoren) begint met het bereiden van je brood, zodat je hem

Bevrijdingsdag brood -Lisa goes Vegan

Zelfgemaakt brood en komijn en knoflook

Ingrediënten

 • (Spelt) broodmix met gist naar keuze*
 • 250 ml lauwwarm water (afhankelijk van de mix)
 • 2 el olijfolie
 • 2 el havermelk
 • 1-2 tl komijn
 • 1 knoflookteentje, uitgeperst

*let wel op dat er geen dierlijke producten in zitten. Ik gebruikte deze mix

Bereiding

 1. Strooi allereerst wat extra bloem over je aanrecht/werkblad, dit kan je namelijk straks met je vieze handen niet meer doen.
 2. Pak een kom en mix ongeveer 250 ml lauw warm water met het broodmix. Kneed het geheel en zodra het een samenhangend deeg wordt, kneed je het verder op je werkblad.
 3. Was je handen – en doe een beetje olijfolie in een grote kom. De olijfolie zorgt er namelijk voor dat het deeg niet blijft plakken. Plaats vervolgens het deeg in de kom en doe er een vochtige doek over. Laat dit geheel minstens een uur op een warme plek rijzen.
 4. Leg ondertussen een bakplaat met daarop bakpapier klaar.
 5. Kneed het deeg na een uur even weer goed en maak er kleine deegballetjes van. Zet een mok even in het midden van je rondje, zodat er straks een gat ontstaat, en plaats de deegballetjes hier omheen. Of doe het gewoon in een broodblik, dat kan natuurlijk ook.
 6. Leg weer een vochtige doek over het geheel heen en laat het nogmaals minimaal een uur rijzen. Langer is altijd beter.
 7. Bijna klaar? Begin dan maar alvast met de oven op 180 graden te zetten.
 8. Pak een klein schaaltje en meng daarin de havermelk, de olijfolie, knoflook en komijn. Bestrijk de bovenkant van je brood met dit mengsel.
 9. Als je een mok in het midden van je vorm gezet heb, haal deze dan weer voorzichtig weg. Plaats het geheel ongeveer 35 minuten in de oven. Zet een lekker sausje klaar (lees: hummus of guacamole) en na 35 minuten, smullen maar! Wel delen, hè!

Het brood helemaal zelf from scratch maken? Mix dan eerst 2 tl gist, 2 el olijfolie en ongeveer 500 ml lauw warm water. Laat dit 10 minuten staan, zodat het een beetje bobbeling wordt. Plaats dan 480 gram bloem naar keuze samen met een snufje zout in een ronde kom en maak een kommetje in het midden van het bloem. Voeg dan voorzichtig het gistmengsel hier aan toe en kneed, kneed, kneed. Vervolgens kan je dezelfde stappen volgen als hierboven genoemd zijn voor de broodmix.

Hoe ga jij hemelvaart vieren? Laat het me weten via FacebookInstagram of Youtube!

Liefs,

Lisa

Groot gezelschap? Op pagina 144 en 145 van mijn boek staan nog meer leuke receptjes om in een handomdraai een tafel gevuld met borrelhapjes. Liefde gaat nu eenmaal door de maag, zeggen ze 😉

Geen reactie's

Geef een reactie