Home Vlog Wat ik geleerd heb van de Ayurveda
Wat ik geleerd heb van de Ayurveda - Lisa goes Vegan

Wat ik geleerd heb van de Ayurveda

17 januari 2017

Menig van jullie zal het niet ontgaan zijn; ik was afgelopen December in SRI LANKA! Vandaag vertel ik jullie wat ik gedaan heb en wat ik heb geleerd van de Ayurveda.

Wat ik geleerd heb van de Ayurveda

Na alle hectiek rond mijn boeklancering moest ik even een stapje terug doen om op adem te komen. Tessa en ik waren al aan het brainstormen over een reis naar de zon, maar we wisten nog niet precies waarheen. Via via kwamen we op het idee om naar het prachtige Sri Lanka te gaan. Beste. keuze. OOIT! Wat was het geweldig.

Wat een geweldig land: wat een prachtige natuur, wat een lieve mensen en vooral: wat een heerlijk eten! Wij verbleven op de oudste Ayurvedische plek in Sri Lanka; het Barberyn Ayurveda Resort.

Ayurveda

Wat is Ayurveda? Ayur betekent “leven” en veda betekent “wetenschap/kunst”. Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap of kunst van het leven’. Ayurveda is de traditionele Oosterse gezondheidsleer. Een goede gezondheid bereik je volgens de Ayurveda door de juiste voeding, mindset, je geestelijke gezondheid en het o.a. in balans brengen van de 3 dosha’s die elk verantwoordelijk zijn voor verschillende processen in het lichaam. Deze 3 dosha’s zijn Vatha, Pitta en Kapha en bestaan ook weer uit 5 elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. Iedereen heeft een unieke combinatie van deze elementen in zich en daarmee dus ook een unieke combinatie van 3 dosha’s:

  • Vatha – (elementen: lucht en ether) is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsprocessen in het lichaam.
  • Pitha – (elementen: vuur en water) is verantwoordelijk voor o.a. de spijsvertering en de lichaamstemperatuur.
  • Kapha – (elementen: water en aarde) is verantwoordelijk voor de stevigheid en stabiliteit van het lichaam en houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht.

Wat zegt die combinatie van dosha’s precies?

Deze unieke combinatie van de drie dosha’s (met één dominante dosha) kan je inzicht geven in wat voor een type jij bent, welke voeding en welke levensstijl het beste bij je past. Als je dosha’s uit balans zijn, kan dat angst, stress, ongezonde gewoontes en meer tot gevolg hebben. Jouw dosha’s kunnen uit balans raken wat weer kan leiden tot klachten en zelfs ziekte. Met een verhoogde of verlaagde vatha kun je bijvoorbeeld last krijgen van luchtwegproblemen. Wanneer je pitta uit balans is, kun je dit merken aan huidproblemen. Wanneer je kapha uit balans is heb je van pijnlijke gewrichten, verkoudheid of allergieën.

Mijn dosha-type is Pitha-Vatha. Zie hieronder het verslag wat ik kreeg in Sri Lanka. Zie rechts mijn huidige balans wat betreft de drie dosha’s. Omdat mijn Pitha vrij hoog is, kreeg ik een aantal adviezen van de Ayurvedische arts, wat ik het beste kon eten voor een mooie glanzende huid en een goede hormoonhuishouding: 

Hoe krijg je je 3 dosha’s in balans?

Volgens de Ayurveda kun je jouw dosha-balans verkrijgen door het kiezen van de juiste voeding, het beoefenen van lichte inspanning (yoga bijvoorbeeld), het nemen van kruiden en speciale reinigings-technieken. Een verhoogde pitha betekent dat ik juist dingen moet eten zonder pitha eigenschappen. Pitha staat voor vuur en dus is het beter voor mij om niet te pittig te eten. Kapha is verlaagd en om die te verhogen, is het goed om voeding te eten met Kapha eigenschappen (water en aarde), zoals banaan, watermeloen en havermout. Ik kreeg ook een verkoelend maskertje voor mijn huid: aloe vera met kurkuma.

De Ayurveda is meer dan alleen een geneeswijze, het is een levensfilosofie. Ik ben na deze reis alleen nog maar nieuwsgieriger geworden. Hoe trek ik dit door in mijn leven in Nederland? Op aanraden heb ik zojuist dit boek besteld:

Wat zijn jouw ervaringen met Ayurveda? Lieve Charelle van Scent of Cinnamon weet veel van Ayurveda af en heeft mij geholpen dit artikel te schrijven! Oja, heb je al onderstaand recept gezien? Sri-lankaanse wortelcurry! ZALIG!

En ben je benieuwd hoe we het daar gehad hebben? Bekijk dan mijn vlog over Sri Lanka. En abonneer je op mijn Youtube kanaal!

Liefs,

Lisa

In mijn boek staan nog heeeel veel meer lekkere recepten voor curry’s. Bestel mijn boek hier! 

Wat ik geleerd heb van de Ayurveda - Lisa goes Vegan

Gerelateerde posts

6 berichten

Mariëlle 17 januari 2017 at 16:18

Echt super interessant!! Ik wil me hier ook echt eens in gaan verdiepen!

Antwoorden
Lisagoesvegan 17 januari 2017 at 18:02

Leuk Marielle, het is ook echt heel interessant !

Antwoorden
Claire 18 januari 2017 at 12:11

Wauw razend interessant!! Ik zou dit ook weleens willen doen (:

Antwoorden
Lisagoesvegan 27 januari 2017 at 15:13

Ja echt doen als je de kans krijgt Claire! X

Antwoorden
yvon 18 januari 2017 at 19:40

Heel intressant! Ik zou ook wel zo’n resort willen nemen samen met mijn moeder bijvoorbeeld! Ik ga in Juli een yoga opleiding doen waarin we heel veel Ayurvedische leer krijgen dus ik kan alleen maar zeggen hekel interessant!

Groetjes Yvon

Antwoorden
elcke 26 januari 2017 at 10:13

Super leuk om je ervaring te lezen. Het word tijd dat ik me er ook in ga verdiepen, want iets willen en niet doen, kan natuurlijk niet 😉 haha.

Liefs

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.