Home Recepten Walnotenmelk
Walnotenmelk - Lisa goes Vegan

Walnotenmelk

9 mei 2017

Wie moet er een scriptie afmaken? Of eindexamens leren? Of je financiën doen? Of een belangrijke presentatie oefenen? Ik heb het ideale drankje voor je: walnotenmelk, oftewel Brain mylk. Huh, melk voor je hersenen? Let me explain! Maar eerst, ik ben zo terug, ik ben even wat walnoten melken.

Walnotenmelk oftewel ‘brain mylk’

Waarom ‘brain mylk’? 

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn meervoudige onverzadigde vetzuren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je hersenen, voor je ogen, hart en vaten. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat deze vetzuren van belang zijn bij het voorkomen en genezen van hart-en-vaatziekten. Er zijn drie soorten omega 3-vetzuren: ALA, EPA en DHA. ALA is een essentieel vetzuur wat betekent dat je lichaam het niet zelf aanmaakt. Dit moet je dus uit je voeding binnen halen. EPA en DHA worden aangemaakt door je lichaam vanuit de hoeveelheid ALA die je binnenkrijgt. Plantaardige bronnen van omega 3 vetzuren zijn lijnzaad(olie), hennepzaad(olie), raapzaad(olie), walnoten, chiazaad, vlaszaad, avocado’s, postelein, zeewier, algen en algenolie-supplementen.

Walnotenmelk aka brainmylk - Lisa goes Vegan

Vette vis is toch gezond?

Ik hoor je denken: “en vis dan? (vette) vis is toch ook gezond vanwege de vetten?” Het klopt dat vette vis ook omega 3 vetzuren bevat, alleen wat de meeste mensen niet weten, is dat vissen deze vetzuren niet zelf aanmaken. Zij krijgen deze vetzuren binnen omdat ze algen eten! Dus waarom zouden we moeilijk doen en via een indirecte bron dit binnenkrijgen? Efficiënter is daarom de omega 3 vetzuren bij de directe bron te halen (hieronder meer). Er zijn meer redenen waarom ik bewust geen vis eet. Naast het dierenleed dat gepaard gaat bij de vangst, bevatten vissen veel toxische stoffen zoals zware metalen, dioxines, kwik, bestrijdingsmiddelen en broomhoudende brandvertragers (met dank aan lozingen door industrie, landbouw en schepen). Nee, dat wil je niet binnenkrijgen. Daarnaast schaadt de visvangst en -kweek het milieu enorm. Doordat er veel te veel vis gevangen wordt, kunnen vispopulaties niet meer herstellen. Sommige vissoorten dreigen uit te sterven door overbevissing en bijvangst. Wetenschappers voorspellen dat als we zo doorgaan, er in het jaar 2050 geen vis meer over in onze oceaan zwemt.

Balans omega 3 en 6

Terug naar de omega vetzuren. Een stukje vette vis kun je dus links laten liggen want je kunt omega 3-vetzuren prima uit plantaardige bronnen halen. Wat verder belangrijk is, is dat de verhouding van omega 3, 6 en 9 in balans is. De afgelopen jaren is gebleken dat het Westerse dieet veel te veel omega 6 en te weinig omega 3 bevat. We krijgen veel omega 6 binnen omdat we tegenwoordig veel bewerkte voedingsmiddelen eten. Maar ook door de hoge inname van zuivel en vlees krijgen we teveel omega 6 binnen. Als we zo min mogelijk bewerkte producten consumeren (zoals koekjes, margarine, zonnebloemolie, bak en braadvetten etc), daalt vanzelf je omega 6 niveau.

Bottom-line: eet gewoon genoeg groente, fruit, peulvruchten, granen, (wal)noten, lijnzaad en zo weinig mogelijk bewerkte producten. Dan komt de verhouding van omega 3/6/9 vanzelf in balans. Wat betreft de omega 3 vetzuren, voor kinderen, zwangere vrouwen en ouderen kan een algenolie supplement (met DHA) verstandig zijn. Ik gebruik zelf zo nu en dan die van Testa Omega.

Voor de rest kun je lekker genieten van alle bronnen die hierboven staan en in het bijzonder van dit recept voor walnotenmelk met hennepzaad! Rijk aan omega 3 en 6 vetzuren en goed voor je brein! Het perfecte studie/werk drankje.

Walnotenmelk met hennepzaad

Ingrediënten (voor ongeveer twee glazen)

 • 125 gram walnoten
 • 75 gram hennepzaad
 • 2 tl kaneel
 • 1-2 tl ahornsiroop
 • vanille extract naar smaak

Bereiding

 1. Zet de walnoten een paar uurtjes in een bak met water te week, zodat ze wat zachter worden.
 2. Spoel de walnoten af met fris water en stop ze in je blender samen met 750  ml water. Blend een paar minuten, totdat het een soort melk wordt.
 3. Gebruik of een oude vaatdoek, een ‘kaas’ doek, of een nauwe zeef en giet daar het goedje doorheen. Bewaar de pulp voor later.
 4. Giet de melk terug in de blender en voeg het hennepzaad, kaneel, ahornsiroop en vanille extract er aan toe. Blend weer voor een paar minuten. Om een iets dunnere melk te krijgen, koos ik ervoor om nog 250 ml water toe te voegen, maar dit hangt af van je persoonlijke smaak.
 5. Als je liever een gladde melk hebt, haal het geheel dan nog een keertje door de zeef.
 6. Giet de plantaardige melk in een fles of geniet er meteen van (erg lekker met een koekje erbij!). De melk is ongeveer 4 dagen houdbaar, mits afgesloten en in de koelkast bewaard.

Of gebruik hem door je havermout, in je koffie of door je smoothie. Het is een beetje zonde om de noten pulp weg te gooien. Check dit artikel voor een fijn notenmeel recept, zodat je straks met de notenpulp weer heerlijke blissballs kan maken.

Wat is jouw study snack/drankje? Let me know via Facebook, Instagram of Youtube!

Heel veel liefs,

Lisa

Wil je nog meer weten hoe je lekker vis kan vervangen in een recept? In mijn boek vind je heel veel tips en lekkere recepten (zoals deze vegan sushi) 

Gerelateerde posts

6 berichten

Nicole 9 mei 2017 at 19:27

Wat een goed idee zeg Lisa!

Antwoorden
Lisa 10 mei 2017 at 12:21

Ahh wat lief, dankjewel!

Antwoorden
Laurie 10 mei 2017 at 11:07

Bedankt voor de link Lisa! Wat me doet herinneren, volgens mij zou ik nog een keer een recept ontwikkelen voor Wakker Dier. We hadden toen leuk contact maar er kwam iets tussen..

Antwoorden
Lisagoesvegan 10 mei 2017 at 11:57

Ja klopt! Stuur me even mailtje via info@lisagoesvegan.com ! Nog steeds leuk 🙂 X

Antwoorden
Esmé Murray 11 mei 2017 at 14:48

Zooooo perfecte timing! 2 dagen geleden een nut mylk bag gekocht + grote zak walnoten want die waren in de bonus bij de AH zag ik dit opeens voorbij komen op je instastory <3 yeey 🙂 🙂

Antwoorden
Lisagoesvegan 12 mei 2017 at 21:25

Te leuk!!! ik ben heel benieuwd!! X

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.