Waarom ik geen zuivel eet en drink

Waarom ik geen zuivel eet en drink

“Maar wat is er dan mis met melk? Een koe geeft toch uit zichzelf gewoon melk ? Melk is toch natuurlijk? Melk is toch een bron van calcium? We hebben zuivel toch nodig?” Wacht, ik haal je even uit deze droom. Dit gaat er dus vooraf aan jouw schaaltje yoghurt, stukje kaas en glaasje melk.

12027550_10153370439061283_1732819298618003550_n

Wat is er mis met melk?

“Melk is natuurlijk. Melk is goed voor elk. Melk is een bron van calcium. Van melk krijg je sterke botten”

Oke, mag ik hier even ingrijpen? Melk is eigenlijk de moedermelk van een koe. Ja? Dus niet bedoeld voor ons volwassen mensen. Er is heel veel mis met melk. Dit artikel moest er een keer van komen. Ik blijf positief en ik benader het veganisme op een toegankelijke, niet veroordelende, positieve manier, maar dit soort artikelen zijn toch zo nu en dan even ‘nodig’.

Ik moet heel eerlijk zijn, maar ik heb met tranen in mijn ogen dit artikel geschreven. 

slideshow-melkkoe-2.470.300.s Foto: Wakker Dier

De moederkoe

Om te zorgen dat koeien -in de reguliere zuivelindustrie- melk geven, worden door middel van kunstmatige inseminatie zwanger gemaakt. Normaliter wordt je pas zwanger op volwassen leeftijd (althans, dat is de bedoeling) maar de koeien in de melkindustrie worden al veel te vroeg zwanger ‘gemaakt’, voordat ze eigenlijk volgroeid zijn. De melkkoe wordt steeds weer kunstmatig zwanger geïnsemineerd met als doel zoveel mogelijk melk te kunnen blijven produceren. Ze wordt zo’n 2 tot 4 (!) keer per dag door een machinerobot gemolken. Tijdens het melken met melkmachines kunnen er verwondingen ontstaan aan de uiers wat weer kan leiden tot uierontsteking.

Ongeveer 9-10 maanden lang geeft de koe weer melk, totdat ze weer opnieuw zwanger wordt ‘gemaakt’ om weer melk te kunnen geven. Dit gáát maar zo door. Op een gegeven moment is de koe zo uitgeput en gaat ze minder melk geven. Ze is dan eigenlijk zo goed als useless voor de melkindustrie en dus wordt ze gedood. Normaliter worden koeien zo’n 20 jaar, een koe uit de melkindustrie haalt net de 6 jaar.

Om even aan te geven hoe intensief dat moet zijn voor een koe;

Het produceren van 8000 kg melk per jaar kost de koe per dag net zo veel energie als het voor een mens zou kosten om 8 uur per dag hard te lopen!

Niet alleen zijn de hoeveelheden melkproductie over de afgelopen jaren énorm toegenomen, ook de gezondheid van de koeien is over de jaren verslechterd. Koeien worden in grote stallen gehouden en staan een groot deel van het jaar binnen. Daarnaast hebben veel koeien uierontsteking en de koeien worden niet gefokt op basis van sterke overlevingseigenschappen (natuurlijke selectie), maar kunstmatig op eigenschappen die voor de mens wenselijk zijn. Denk aan eigenschappen als een mak karakter, weinig tegenstribbelen etc. Dus zo krijg je dus meer en meer zwakke, ‘makkelijke’ koeien, maar ook koeien die vatbaarder zijn voor verschillende ziekten.

kalfje

Het kalfje

Als de (biologische) moederkoe bevalt van haar kalfje, wordt het kleintje vrijwel meteen weggehaald bij de moeder. Dit is echt heartbreaking (kijk maar gewoon) om te zien. Het kalfje is getraumatiseerd evenals de moeder zelf. (stel je voor dat je je na de bevalling éindelijk dat prachtige kindje heb gebaard, en dat deze dan meteen wordt weggerukt bij je) Moederkoeien kunnen nog dagenlang om hun kleintje roepen. Het kalfje wordt weggehaald en krijgt dus niet of nauwelijks de kans om zijn eigen moedermelk te drinken. Het kalfje krijgt geen echte moedermelk maar een soort melkvervanger.

Een deel van de vrouwelijke kalfjes staat hetzelfde lot te wachten als hun moeder. Een leven vol eenzaamheid, kunstmatig zwangerschap, uierontstekingen, vermoeidheid en uiteindelijk de slacht.

Het andere deel van de kalfjes wordt alleen in kleine box gezet met nauwelijks tot geen zonlicht. Ze worden op een ijzerarm dieet gezet wat bloedarmoede tot gevolg heeft (blank kalfsvlees). Pasgeboren kalfjes zijn enorm speels (net zoals elke baby) en hebben een zogenaamde ‘zuigdrang’ en moeten daarom in een apart hok worden gezet, omdat ze anders in hun wanhopige zoektocht naar moedermelk de urine van andere kalfjes opdrinken. Ze worden na ongeveer 6 maanden geslacht en belanden dan na een kort en verschrikkelijk leven in de supermarkt.

Er is ook nog een verschil tussen de stierkalfjes en de vaarskalfjes, maar dat gaat te ver om hier uit te leggen. Kijk straks onderaan voor de link met het hele verhaal. Het overgrote deel van de kalfjes exporteren wij vanuit Nederland naar andere landen in Europa.

dierenrecht-kalfjestralies2

Denk hierbij dat eigenlijk die verschrikkelijk vleesindustrie hetzelfde werkt als de zuivelindustrie. Dus jouw stukje kaas, schaaltje yoghurt, glaasje melk, kommetje vla, broodje boter is dus allemaal afkomstig van deze zieke industrie die miljoenen euro’s omzet over de rug van dieren. Dieren worden op de wereld gezet om uitgebuit, mishandeld, vermeerderd en verhandeld te worden. Tegen minimale kosten. Waarom? Omdat wij denken dat we dit nodig hebben. Of beter gezegd, de industrie laat ons geloven dat we dit nodig hebben. 

Vraag! Hoeveel dieren worden er jaarlijks geslacht denk je?

Doe je ogen dicht en gok.

Elk jaar worden er in Nederland meer dan 590 miljoen dieren gedood. Dat zijn er meer dan 1.100 per minuut. Bizar.

Wil je echt bijdragen aan dit vreselijk dierenleed ? Nee, dit wil je niet. Je wilt dit niet op je geweten hebben. En je wilt die vreselijke zuivelindustrie die miljarden verdient over de rug van dieren, niet spekken.

Dus stopn met het eten van yoghurt, kaas en melk, vla, boter etc. 

Het is ongezond, je hebt het niet nodig, er komt enorm veel dierenleed bij kijken,

EN je kan ZOVEEL lekkere, gezonde, heerlijke plantaardige alternatieven eten. Serieus.

Maak je je zorgen waar je dan je calcium uit moet halen? Er zit veel calcium in boerenkool, broccoli en paksoi, sojaproducten, noten, zaden, bonen, en amandelmelk bijvoorbeeld.

En je moet het echt bont maken wil je een calciumtekort oplopen.

calcium2

Kijk dit artikel voor kaasvervangers, kijk hier voor ei-vervangers, kijk hier voor vegan vervangers en kijk gewoon in het algemeen op mijn website, instagram of facebook voor plantaardige recepten, handige tips en vegan hotspots 🙂

Wil je meer plantaardig eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk dan deze 8x tips om vaker plantaardig te eten! Kijk bij de categorie Why vegan? en Tips > alle artikelen die hier bij staan zijn handig. En wist je dat mijn boek niet alleen vol met lekkere en gezonde recepten staat, maar ook bomvol met informatie en tips, waarin ik je help een plantaardig leefpatroon vast te houden? 🙂

Dus, no excuses. Not your mom, not your milk! 

Veel liefs,

Lies

p.s. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze hieronder! 

p.p.s. Oh en kijk dit hele nuttige filmpje en lees dit e-book voor het hele verhaal achter jouw glas melk. 

p.p.p.s. Willen jullie een deel 2 zien? Er is nog zoveel meer informatie die ik graag wil delen met jullie! Hebben jullie iemand die dit artikel kan lezen? Deel het met diegene! 🙂 Hoe meer mensen dit weten, hoe beter!

Voordat ik alle boeren in heel Nederland over me heen krijg, er zullen best ook uitzonderingen bestaan, boerderijen waar dieren wel ‘beter’ behandeld worden. Maar daar gaat het niet om. Waarom moet je de melk van kalfjes afnemen? Het is niet voor ons mensen bedoeld.

Bronnen:

1349648445771_6543058dairy industry

Geen reactie's

Geef een reactie