Home Tips Waarom ik geen eieren eet

Waarom ik geen eieren eet

18 april 2017

‘Maar eet je ook geen eieren? Een eitje is toch onschuldig?’ Vandaag vertel ik je waarom eieren niet zo onschuldig zijn als ze lijken.

Waarom ik geen eieren eet - Lisa goes Vegan

Foto: Pixabay

Waarom ik geen eieren eet

Ik ben in eerste instantie 5 jaar geleden plantaardig gaan eten om niet bij te dragen aan dierenleed en milieuvervuiling. Pas daarna kwam ik erachter hoe ongelofelijk goed ik mij voelde. Stap voor stap ben ik afgestapt van het gebruiken van dierlijke producten. Ik begon als eerste met het minderen van vlees en vis. Vlak daarna volgde zuivel en als laatste ben ik helemaal gestopt met het eten van eieren. In het begin vond ik het zo lastig om eieren te laten staan. Ik dacht alleen maar, waarom eten veganisten geen eieren? Waarom zo moeilijk doen? Wat is er nou erg aan het eten van een eitje? Een kip legt toch gewoon een eitje?

Er gaat toch geen dier dood?

Waarom ik geen eieren eet - Lisa goes Vegan

Foto: Pixabay

Het leven van een legkip

Waar komen onze eieren eigenlijk vandaan? Daarvoor gaan we eerst kijken naar het leven van een legkip. I don’t wanna rain on your parade, maar het is in elk geval niet het romantische idee wat ik altijd in mijn hoofd had (lekker rondscharrelen en hier en daar een eitje uitbroeden).

Er is een verschil tussen legkippen en vleeskippen. Een vleeskip (waar we het vlees van eten) is een ander kippenras dan de legkip. Legkippen worden speciaal doorgefokt op een hoge eierproductie. Vleeskippen worden doorgefokt op een snelle groei.

De pluimveehouderij is intensief en de eierproductie per kip is in de afgelopen jaren enorm gestegen: voorheen legde een leghen (de vrouwelijke kip) zo’n 80 eieren per jaar, maar inmiddels ligt het gemiddelde boven de 300 eieren (!) per jaar. Wist je dat Nederland de grootste eierexporteur ter wereld is?

Terug naar de legkip. Een legkip legt haar eieren, die vervolgens uitkomen in een broedmachine. Als de eieren uitkomen, worden de hennetjes en haantjes van elkaar gescheiden. De hennetjes (vrouwtjes) gaan na 1 dag meteen naar een doorfokbedrijf om uit te groeien tot een leghen van ongeveer 1500 gram om vervolgens zelf eieren te leggen. Wat er met de haantjes gebeurd? Je voelt het misschien al aankomen. De haantjes zijn nutteloos voor de eierindustrie. Ze produceren geen eieren (want het zijn mannetjes) en hun vlees is economisch niet rendabel voor de verkoop (want het is een ander kippenras, doorgefokt op andere eigenschappen). De haantjes worden dus na geboorte direct vergast met kooldioxide of levend vermalen. Dit zijn in totaal 40 miljoen eendagskuikens/haantjes per jaar in Nederland alleen.

Waarom ik geen eieren eet - Lisa goes Vegan

Foto: Pixabay

En bij biologische eieren dan?

Hoe zit het dan bij de productie van biologische eieren? Worden daar geen haantjes vergast? Ik zou willen dat ik beter nieuws had, maar helaas gebeurt het afmaken van alle haantjes bij de productie van álle eieren, dus ook bij biologische en biologisch-dynamische eieren. Alleen in tegenstelling tot de reguliere eierindustrie van kooi-, scharrel-, en vrije-uitloopeieren, mogen de leghennetjes bij de biologische industrie hun snaveltjes wél houden. In de reguliere eierindustrie wordt de snavelpunt namelijk onverdoofd weggebrand, omdat de kippen elkaar anders wegens gebrek aan afleiding en ruimte kapot pikken.

Dus, op de vraag of er dieren het loodje leggen door het eten van een eitje?

Je eet weliswaar geen dood dier, maar ja, helaas worden er miljoenen kuikentjes gedood voor de productie van eieren. 

Waarom ik geen eieren eet - Lisa goes Vegan

Foto: Wakker Dier

Eieren van je eigen kippen

En wat als ik nou eigen kippen heb die hun eieren leggen? Zou je dat wel eten?

Dit is een grijs gebied voor veel mensen en dat snap ik. Ik zal je wel uitleggen waarom ikzelf niet de eieren van mijn eigen kippen zou eten (als ik die zou hebben). Laten we voor het gemak ervan uitgaan dat de kippen afkomstig zijn van een initiatief zoals “Red een legkip“, waar je een legkip van de slacht redt voordat ze als kip in de soep belanden.

Het leggen van een ei vergt enorm veel van het lichaam van een kip. Bedenk eens dat een heel ei alle voedingsstoffen moet bevatten om één cel te laten groeien tot een hele kip. Ik stond hier ook van te kijken, maar wist je dat kippen vroeger hun eigen eieren opaten als je die zou laten liggen in het hok? Dit doen ze om aan te sterken en om al die voedingsstoffen weer binnen te krijgen. Nu zal je kip dat waarschijnlijk niet meer zo snel doen. Verder kun je je afvragen of eieren wel zo gezond zijn.

https://www.instagram.com/p/BPAoxinjYK8/

Is een ei gezond?

Misschien doet dit dierenleed je niet veel (al kan ik me dat eigenlijk niet voorstellen) en denk je dat je eieren nodig hebt om gezond te blijven. Maar niks is minder waar: eieren heb je absoluut niet nodig om gezond te blijven. Sterker nog, er is veel discussie of eieren wel gezond zijn. Eieren bevatten  cholesterol en verzadigd vet. Verschillende onderzoeken laten zien dat de consumptie van eieren een hoger risico zou geven op verschillende ziekten; hart- en vaatziekten & diabetes (zie bron onderaan het artikel). Dokter Michael Greger (de oprichter van de informatieve non-profit website www.nutritionfacts.org ) concludeert zelfs:

"Eggs contain high levels of cholesterol and may contain carcinogenic retroviruses, heterocyclic amines, toxic pollutants (such as arsenic, perfluorochemicals like PCB, phthalates, flame retardant chemicals, dioxins), and Salmonella(see here and here). Consuming just one egg per day may significantly shorten our lifespans, increase the levels of the cancer-promoting growth hormone IGF-1, and increase our risk of heart disease, kidney stones, stroke, type 2 diabetes, gestational diabetes, and some types of cancer (such as pancreatic, breast, and prostate)."

Wij worden als consument vaak misleid met uitspraken, zowel op het gebied van dierenwelzijn als gezondheid. Kijk maar dit interessante filmpje, om het antwoord te krijgen op de vraag of eieren wel het label ‘gezond’ mogen dragen.

Waarom ik geen eieren eet - Lisa goes Vegan

Plantaardig vs. dierlijk

Verder beschrijf ik in mijn boek ook een uitgebreide meta-analyse (waarin meerdere studies worden vergeleken). Hierin werd gekeken naar de gezondheidseffecten van een vegetarisch en veganistisch dieet. Het ging in al deze studies in totaal om 130.000 vegetariërs en 15.000 veganisten. En wat bleek? Vegetariërs en veganisten hadden een significant lagere Body Mass Index (BMI) en lagere bloedwaarden van cholesterol en glucose vergeleken met alleseters. Bovendien bleek er een significant verminderde kans op hartziekten (-25%) en vóórkomen van kanker -8% voor vegetariërs en zelfs -15% voor veganisten (!)

Al met al:

  • eieren heb je niet nodig om gezond te zijn (of om je eiwitten binnen te krijgen)
  • sterker nog, de gezondheidsvoordelen van eieren staan ter discussie
  • bovendien kleeft er een hoop dierenleed aan

Ik vraag me af: waarom zouden we nog eieren eten? Ik kan geen goede reden bedenken. En als je eieren lekker vindt, moet je heel gauw mijn Green tofu Scramble proberen! (is namelijk 10 x lekkerder)

Waarom ik geen eieren eet - Lisa goes Vegan

En Hey, let’s stay positive! Met dit artikel wil ik jou vooral informeren en inspireren om vaker plantaardig te eten. Misschien denk je: ‘help, maar hoe krijg ik nu mijn eiwitten binnen?’ Of: ‘hoe maak ik nu een lekkere cake, taart of pannenkoeken zonder eieren ?’ No worries, er zijn méga lekkere en gezondere alternatieven. Check mijn uitgebreide artikel over ei-vervangers en in mijn boek kun je een uitgebreid overzicht vinden met alle ei-vervangers op een rij voor allerlei verschillende gerechten!

En als je vragen hebt? Stuur me vooral een berichtje via FacebookInstagram of Youtube en gebruik de #lisagoesvegan als je iets vegans maakt! 🙂

Doei bunnies en chicks,

Hopelijk heb je genoten van je paasweekend!

Liefs, Lisa

Waarom ik geen eieren eet - Lisa goes Vegan

Bronnen: 

  • Universiteit van Wageningen http://www.wur.nl/nl/show/Eendagshaantjes.htm
  • Centraal Bureau voor Statistiek www.cbs.nl en https://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/F37D1A5F-98F8-4C7B-8F09-BC765F4AB47A/0/index1137.pdf
  • Waardelozehaantjes.nl 
  • http://ajcn.nutrition.org/content/87/4/964.long
  • Monica Dinu MSc, Rosanna Abbate MD, Gian Franco Gensini MD, Alessandro Casini MD & Francesco Sofi MD, PhD (2016): Vegetarian, vegan diets and multiplehealth outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies, Critical Reviews in Food Science and Nutrition 
  • Li, Y., Zhou, C., Zhou, X., & Li, L. (2013). Egg consumption and risk of cardiovascular diseases and diabetes: a meta-analysis. Atherosclerosis, 229(2), 524-530.
  • Radzevičienė, L., & Ostrauskas, R. (2012). Egg consumption and the risk of type 2 diabetes mellitus: a case–control study. Public health nutrition, 15(08), 1437-1441. 

Gerelateerde posts

24 berichten

Ei vervangers - Lisa goes Vegan 18 april 2017 at 13:37

[…] gepaard gaat met de productie van eieren. Én ik dacht dat ze moeilijk te vervangen zijn. HA! Dat is dus niet zo. Vandaag deel ik wat handige plaatjes die je dat laten […]

Antwoorden
Mariëlle 18 april 2017 at 18:18

Heel goed en helder artikel! Het is een paar weken geleden dat ik echt een ei heb gegeten, ik moet er eigenlijk niet meer aan denken! Omdat ik nog thuis woon, ben ik niet geheel vegan, maar dat gebeurt hopelijk snel!

Antwoorden
Nathalie 18 april 2017 at 19:16

Goed artikel!
Ik geloof ongetwijfeld dat veganistisch/vegetarisch eten gezond(er) is (als je het op de goede manier doet uiteraard), alleen de meta-analyse die je noemt is niet van de beste kwaliteit, omdat zij alleen observationele studies gebruikt hebben en geen interventie studies. Om echt concrete uitspraken te doen over plantaardig eten en de gezondheid heb je dan het liefst nog net iets meer wetenschappelijk bewijs nodig (maar dat is waarschijnlijk al onderweg! :))

Antwoorden
Lisagoesvegan 25 april 2017 at 14:47

Hoi Nathalie, Dank voor je bericht! Heb je de meta analyse helemaal gelezen? Het zijn totaal 86 + 10 cohort studies die bekeken zijn over een langere tijd. Het klopt dat er geen interventie heeft plaatsgevonden, maar dat soort studies zijn ook minder goed generaliseerbaar. Plus zijn die interventie-onderzoeken vaak met veel minder proefpersonen uitgevoerd. Deze meta-analyse is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Critical Reviews in Food Science and Nutrition, dus het is niet zomaar een meta-analyse. Maar op http://www.nutritionfacts.org kun je nog veel meer soortgelijke onderzoeken vinden (ook veel interventie onderzoeken) die de positieve relatie tussen gezondheid en plantaardig eten aantonen. Liefs X

Antwoorden
Nelleke 18 april 2017 at 21:05

Ik denk dat een rauwe eidooier gezond is. Oa voor de vit. B12

Antwoorden
Angelique 18 april 2017 at 22:33

Hai Lisa,
Ik volg je al een tijdje, heb je al es verteld ( maar verwacht niet dat je van iedereen alles onthoudt ) dat ik al enkele jaren gluten lactose, geraffineerde suiker en rare toevoegingen cq e-nummers vrij door het leven ga en veganistisch daarbij wel heel ingewikkeld ging vinden
Inmiddels toch al ruim een maand zo goed als veganistisch zonder al te veel problemen.
Hoe dier lievend ik ook echt ben is mijn eerste

Antwoorden
Lisa 25 april 2017 at 14:09

Hi Angelique,
Het lijkt alsof je berichtje half geplaatst is. Wat goed om te horen dat je al ruim een maand veganistisch bent! Ik eet plantaardig, maar probeer ook vooral gezond te eten, met hier en daar een uitzondering. Liefs!

Antwoorden
Liesbeth Slooijer 19 april 2017 at 15:58

Oh mijn god, ik ben in shock! Verschrikkelijk dit….

Antwoorden
Lisa 25 april 2017 at 14:07

Ja, ik snap je reactie helemaal, dat had ik ook toen ik het niet wist! Liefs, *Adriana

Antwoorden
K. 20 april 2017 at 08:11

Allereerst wil ik graag zeggen dat ik het met je eens ben als het om legkippen gaat, maar zelf gehouden kippen, dat is echt anders!
Wij hebben een aantal hele lieve knuffelkipjes. Ze hebben een fijn schoon hok en een grote tuin om in te scharrelen. Ze krijgen goed eten. Biologisch meergranen mengsel, grit, biologisch appelazijn in het water (vinden ze heerlijk en is gezond!), Groen eten ze uit de tuin. Het liefst zitten ze zoveel mogelijk in mijn buurt. Ze leggen inderdaad van tijd tot tijd eitjes. Die eten ze nooit zelf op, ook niet als je ze laat liggen. Wij eten de eitjes wel. Zonde om ze weg te gooien. Ze leggen immers toch wel. Onze kippen hebben namen en zien er prachtig gezond uit! Zo kan het ook…

Antwoorden
Lisa 25 april 2017 at 14:06

Hi, wat leuk om te horen dat jullie de kippen zo verwennen. Het is jou goed recht om de eieren op te eten. Hierboven beschrijf ik waarom ik dat zelf niet zou doen. Liefs

Antwoorden
Nida 25 april 2017 at 17:58

Mijn hemel, ik schrik hier echt van :-(. Ik ben al maanden bezig om mijn eiwitten inname te verhogen omdat ik ondanks krachttraining geen echte spieren kreeg. Ik eet de hele dag ei. Als ik eraan denk. Verder al langer dan 40 jaar vegetarier. Ik eet zo goed als geen zuivel. Eet alleen ei en noten als eiwit bronnen. Misschien toch maar je boek bestellen om de vervangende ei producten te weten te komen 🙂

Antwoorden
Lisa 26 april 2017 at 10:53

Hi Nida! Het was voor mij inderdaad ook erg schrikken toen ik erachter kwam. Zelf sport ik ook heel veel – en begrijp je zorgen echt heel goed. In het boek staan inderdaad heel veel fijne tips. Gelukkig zijn er echt super veel plantaardige eiwitbronnen, om maar te beginnen met bijvoorbeeld zwarte bonen (21 gram eiwit per 100 gram zwarte bonen!!) of hennep zaad (33 gram per 100 gram hennep zaad. Een schepje hier van bijvoorbeeld aan de smoothie of yoghurt toevoegen is echt super lekker en handig). Hoop je hier al een beetje mee geholpen te hebben. Veel liefs! *Adriana

Antwoorden
Nieuwe Vegan producten - Lisa goes Vegan 26 april 2017 at 11:15

[…] zijn. Hier vertel ik je alles over hoe en waarmee je nu precies een ei kan vervangen. En waarom ik absoluut geen eieren eet, lees je […]

Antwoorden
Vegan quiche met asperges en champignons - Lisa goes Vegan 22 mei 2017 at 11:17

[…] geboorte gedood omdat ze nutteloos zijn voor de eierindustrie. Meer weten hoe dat precies zit? Lees hier mijn uitgebreide artikel over waarom ik geen eieren […]

Antwoorden
Green tofu scramble voor op brood - Lisa goes Vegan 15 juli 2017 at 08:33

[…] dacht ik ook altijd. Helaas kleeft er erg veel dierenleed aan eieren. Biologisch of niet. Lees hier in mijn artikel daar meer over en dan leg ik uit waarom ik geen eieren eet. Hier kun je lezen hoe […]

Antwoorden
Waarom vegan?! Daarom - Lisa goes Vegan 23 augustus 2017 at 14:18

[…] de dieren. Ja dit is en blijft mijn nummer één. Ik wil niet bijdragen aan al het dierenleed wat achter dierlijke producten schuil gaat (ook bij biologische producten helaas) Ja, dat is de […]

Antwoorden
L 27 augustus 2017 at 20:26

Hoi Lisa,

Bedankt voor je artikel.
Een ding snap ik toch niet, ik probeer ook al jaren geen vlees te eten, af en toe vis, kaas en eieren. Voor de rest eet ik onwijs plantaardig, vermijd ik suikers, kijk ik naar bepaalde vetten, vezels enzovoorts enzovoorts. Ook zoveel mogelijk bio! Heel verantwoord dus. Ook slik ik multi’s.
Toch heb ik laatst mijn bloed laten testen en ik heb bloedarmoede (dus ijzertekort), verzuring en mineralen tekort, te weinig b12, vitamine c en licht eiwittekort.
Bij mij dus grote vraagtekens hoe dit kan, ik mis dus toch essentiele zaken door vega en vegan te eten lijkt.

Antwoorden
Stella 2 september 2017 at 09:43

boe 🙁
ik heb dus kippen genomen voor eigen eieren maar als ik dit lees word ik ook niet vrolijk en ga ik twijfelen!

Antwoorden
Lisa 4 september 2017 at 14:02

Hi Stella, doe waar jij je goed bij voelt. In dit artikel geeft Lisa aan waarom ze geen eieren eet en zij zou ze dus niet eten. Maar een paar kippen rond je huis is altijd gezellig uiteraard. Liefs, *Adriana van Lisa goes Vegan

Antwoorden
Sanne 11 juli 2018 at 14:33

Weet je wat het is met hobby kippen (heb ze zelf ook gehad), ook dáár zijn en haantjes een overschot. Men wilt eigenlijk alleen hennetjes houden, hoogstens met één haantje . Wat gebeurt er met alle overige hobby haantjes die geboren worden ..? Hetzelfde als in de eierindustrie helaas . Al is het misschien op een minder nare manier

Antwoorden
Marion 13 februari 2019 at 15:15

Ieder zijn mening hoor, Maar, misschien is het een goed idee om eens iets van Juglen Zwaan te lezen, van Healthy Life? Los van het dierenleed, wat natuurlijk afschuwelijk is. Maar puur om meer te lezen over de stelling, of een ei gezond is, of niet en welke studies daar nog meer van zijn? Ik vind dit namelijk erg éénzijdig

Antwoorden
Lisagoesvegan 13 februari 2019 at 16:18

Ha Marion, ik geef hier informatie over de productie van eieren, het milieu en de gezondheid. En wat betreft de onderzoeken; ik stel dat de gezondheid van eieren ter discussie staat; gebaseerd op resultaten van wetenschappelijke onderzoek. Het klopt dat er geen consensus over dit onderwerp bestaat. Hier kun je wat meer lezen (https://nutritionfacts.org/video/debunking-egg-industry-myths/) en dit zijn een paar onderzoeken waar ik het over heb:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23643053
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22390963
Groet!

Antwoorden
Marion 13 februari 2019 at 15:18

p.s. van Marion, uit alle eieren die opgegeten worden, kunnen geen Haantjes geboren worden. Dus als mensen een paar hennetjes hebben en de eieren opeten, lijkt mij, dat dit geen kwaad kan

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.