Waarom ik geen eieren eet

Waarom ik geen eieren eet

‘Maar eet je ook geen eieren? Een eitje is toch onschuldig?’ Vandaag vertel ik je waarom eieren niet zo onschuldig zijn als ze lijken.

Waarom ik geen eieren eet - Lisa goes Vegan

Foto: Pixabay

Waarom ik geen eieren eet

Ik ben in eerste instantie 5 jaar geleden plantaardig gaan eten om niet bij te dragen aan dierenleed en milieuvervuiling. Pas daarna kwam ik erachter hoe ongelofelijk goed ik mij voelde. Stap voor stap ben ik afgestapt van het gebruiken van dierlijke producten. Ik begon als eerste met het minderen van vlees en vis. Vlak daarna volgde zuivel en als laatste ben ik helemaal gestopt met het eten van eieren. In het begin vond ik het zo lastig om eieren te laten staan. Ik dacht alleen maar, waarom eten veganisten geen eieren? Waarom zo moeilijk doen? Wat is er nou erg aan het eten van een eitje? Een kip legt toch gewoon een eitje?

Er gaat toch geen dier dood?

Waarom ik geen eieren eet - Lisa goes Vegan

Foto: Pixabay

Het leven van een legkip

Waar komen onze eieren eigenlijk vandaan? Daarvoor gaan we eerst kijken naar het leven van een legkip. I don’t wanna rain on your parade, maar het is in elk geval niet het romantische idee wat ik altijd in mijn hoofd had (lekker rondscharrelen en hier en daar een eitje uitbroeden).

Er is een verschil tussen legkippen en vleeskippen. Een vleeskip (waar we het vlees van eten) is een ander kippenras dan de legkip. Legkippen worden speciaal doorgefokt op een hoge eierproductie. Vleeskippen worden doorgefokt op een snelle groei.

De pluimveehouderij is intensief en de eierproductie per kip is in de afgelopen jaren enorm gestegen: voorheen legde een leghen (de vrouwelijke kip) zo’n 80 eieren per jaar, maar inmiddels ligt het gemiddelde boven de 300 eieren (!) per jaar. Wist je dat Nederland de grootste eierexporteur ter wereld is?

Terug naar de legkip. Een legkip legt haar eieren, die vervolgens uitkomen in een broedmachine. Als de eieren uitkomen, worden de hennetjes en haantjes van elkaar gescheiden. De hennetjes (vrouwtjes) gaan na 1 dag meteen naar een doorfokbedrijf om uit te groeien tot een leghen van ongeveer 1500 gram om vervolgens zelf eieren te leggen. Wat er met de haantjes gebeurd? Je voelt het misschien al aankomen. De haantjes zijn nutteloos voor de eierindustrie. Ze produceren geen eieren (want het zijn mannetjes) en hun vlees is economisch niet rendabel voor de verkoop (want het is een ander kippenras, doorgefokt op andere eigenschappen). De haantjes worden dus na geboorte direct vergast met kooldioxide of levend vermalen. Dit zijn in totaal 40 miljoen eendagskuikens/haantjes per jaar in Nederland alleen.

Waarom ik geen eieren eet - Lisa goes Vegan

Foto: Pixabay

En bij biologische eieren dan?

Hoe zit het dan bij de productie van biologische eieren? Worden daar geen haantjes vergast? Ik zou willen dat ik beter nieuws had, maar helaas gebeurt het afmaken van alle haantjes bij de productie van álle eieren, dus ook bij biologische en biologisch-dynamische eieren. Alleen in tegenstelling tot de reguliere eierindustrie van kooi-, scharrel-, en vrije-uitloopeieren, mogen de leghennetjes bij de biologische industrie hun snaveltjes wél houden. In de reguliere eierindustrie wordt de snavelpunt namelijk onverdoofd weggebrand, omdat de kippen elkaar anders wegens gebrek aan afleiding en ruimte kapot pikken.

Dus, op de vraag of er dieren het loodje leggen door het eten van een eitje?

Je eet weliswaar geen dood dier, maar ja, helaas worden er miljoenen kuikentjes gedood voor de productie van eieren. 

Waarom ik geen eieren eet - Lisa goes Vegan

Foto: Wakker Dier

Eieren van je eigen kippen

En wat als ik nou eigen kippen heb die hun eieren leggen? Zou je dat wel eten?

Dit is een grijs gebied voor veel mensen en dat snap ik. Ik zal je wel uitleggen waarom ikzelf niet de eieren van mijn eigen kippen zou eten (als ik die zou hebben). Laten we voor het gemak ervan uitgaan dat de kippen afkomstig zijn van een initiatief zoals “Red een legkip“, waar je een legkip van de slacht redt voordat ze als kip in de soep belanden.

Het leggen van een ei vergt enorm veel van het lichaam van een kip. Bedenk eens dat een heel ei alle voedingsstoffen moet bevatten om één cel te laten groeien tot een hele kip. Ik stond hier ook van te kijken, maar wist je dat kippen vroeger hun eigen eieren opaten als je die zou laten liggen in het hok? Dit doen ze om aan te sterken en om al die voedingsstoffen weer binnen te krijgen. Nu zal je kip dat waarschijnlijk niet meer zo snel doen. Verder kun je je afvragen of eieren wel zo gezond zijn.

https://www.instagram.com/p/BPAoxinjYK8/

Is een ei gezond?

Misschien doet dit dierenleed je niet veel (al kan ik me dat eigenlijk niet voorstellen) en denk je dat je eieren nodig hebt om gezond te blijven. Maar niks is minder waar: eieren heb je absoluut niet nodig om gezond te blijven. Sterker nog, er is veel discussie of eieren wel gezond zijn. Eieren bevatten  cholesterol en verzadigd vet. Verschillende onderzoeken laten zien dat de consumptie van eieren een hoger risico zou geven op verschillende ziekten; hart- en vaatziekten & diabetes (zie bron onderaan het artikel). Dokter Michael Greger (de oprichter van de informatieve non-profit website www.nutritionfacts.org ) concludeert zelfs:

"Eggs contain high levels of cholesterol and may contain carcinogenic retroviruses, heterocyclic amines, toxic pollutants (such as arsenic, perfluorochemicals like PCB, phthalates, flame retardant chemicals, dioxins), and Salmonella(see here and here). Consuming just one egg per day may significantly shorten our lifespans, increase the levels of the cancer-promoting growth hormone IGF-1, and increase our risk of heart disease, kidney stones, stroke, type 2 diabetes, gestational diabetes, and some types of cancer (such as pancreatic, breast, and prostate)."

Wij worden als consument vaak misleid met uitspraken, zowel op het gebied van dierenwelzijn als gezondheid. Kijk maar dit interessante filmpje, om het antwoord te krijgen op de vraag of eieren wel het label ‘gezond’ mogen dragen.

Waarom ik geen eieren eet - Lisa goes Vegan

Plantaardig vs. dierlijk

Verder beschrijf ik in mijn boek ook een uitgebreide meta-analyse (waarin meerdere studies worden vergeleken). Hierin werd gekeken naar de gezondheidseffecten van een vegetarisch en veganistisch dieet. Het ging in al deze studies in totaal om 130.000 vegetariërs en 15.000 veganisten. En wat bleek? Vegetariërs en veganisten hadden een significant lagere Body Mass Index (BMI) en lagere bloedwaarden van cholesterol en glucose vergeleken met alleseters. Bovendien bleek er een significant verminderde kans op hartziekten (-25%) en vóórkomen van kanker -8% voor vegetariërs en zelfs -15% voor veganisten (!)

Al met al:

  • eieren heb je niet nodig om gezond te zijn (of om je eiwitten binnen te krijgen)
  • sterker nog, de gezondheidsvoordelen van eieren staan ter discussie
  • bovendien kleeft er een hoop dierenleed aan

Ik vraag me af: waarom zouden we nog eieren eten? Ik kan geen goede reden bedenken. En als je eieren lekker vindt, moet je heel gauw mijn Green tofu Scramble proberen! (is namelijk 10 x lekkerder)

Waarom ik geen eieren eet - Lisa goes Vegan

En Hey, let’s stay positive! Met dit artikel wil ik jou vooral informeren en inspireren om vaker plantaardig te eten. Misschien denk je: ‘help, maar hoe krijg ik nu mijn eiwitten binnen?’ Of: ‘hoe maak ik nu een lekkere cake, taart of pannenkoeken zonder eieren ?’ No worries, er zijn méga lekkere en gezondere alternatieven. Check mijn uitgebreide artikel over ei-vervangers en in mijn boek kun je een uitgebreid overzicht vinden met alle ei-vervangers op een rij voor allerlei verschillende gerechten!

En als je vragen hebt? Stuur me vooral een berichtje via FacebookInstagram of Youtube en gebruik de #lisagoesvegan als je iets vegans maakt! 🙂

Doei bunnies en chicks,

Hopelijk heb je genoten van je paasweekend!

Liefs, Lisa

Waarom ik geen eieren eet - Lisa goes Vegan

Bronnen: 

  • Universiteit van Wageningen http://www.wur.nl/nl/show/Eendagshaantjes.htm
  • Centraal Bureau voor Statistiek www.cbs.nl en https://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/F37D1A5F-98F8-4C7B-8F09-BC765F4AB47A/0/index1137.pdf
  • Waardelozehaantjes.nl 
  • http://ajcn.nutrition.org/content/87/4/964.long
  • Monica Dinu MSc, Rosanna Abbate MD, Gian Franco Gensini MD, Alessandro Casini MD & Francesco Sofi MD, PhD (2016): Vegetarian, vegan diets and multiplehealth outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies, Critical Reviews in Food Science and Nutrition 
  • Li, Y., Zhou, C., Zhou, X., & Li, L. (2013). Egg consumption and risk of cardiovascular diseases and diabetes: a meta-analysis. Atherosclerosis, 229(2), 524-530.
  • Radzevičienė, L., & Ostrauskas, R. (2012). Egg consumption and the risk of type 2 diabetes mellitus: a case–control study. Public health nutrition, 15(08), 1437-1441. 
Geen reactie's

Geef een reactie