Home Tips Vooroordelen over vegan eten
5x vooroordelen over vegan eten - Lisa goes Vegan

Vooroordelen over vegan eten

9 maart 2016

Vegans? ‘Maar die kunnen toch niets meer eten?’ ‘Dat is toch ongezond?’ ‘Waar haal je dan je eiwitten vandaan? ‘ ‘Ja, maar jij kan niet mee uiteten..’ Vandaag voor jullie: 5x vooroordelen over vegan eten op een rij:

5x vooroordelen over vegan eten - Lisa goes Vegan

1. Je wordt slap, suf, verbitterd en je eet alleen nog maar wortels met hummus.

Slap? Verbitterd? Wit? Ben je gek! Sommige mensen associëren veganisme met negativiteit en betweterigheid, maar die tijd is echt geweest. Ik benader mensen op een open, positieve manier en laat zien waarom ík mij zo goed voel, daardoor worden mensen nieuwsgierig. Het grappige is dat ik juist nu nóg meer van het leven geniet dan voorheen; ik voel mij zoveel energieker en gelukkiger, ik sta ’s ochtends stuiterend naast mijn bed, mijn haar is voller, mijn nagels zijn sterker, mijn huid is gaver en ik slaap beter en geniet van eten waar ik voorheen nog nooit van gehoord had. En nee, ik eet niet alleen maar wortels met hummus en nee ik loop niet boos weg als jij een bitterbal in je mond stopt.

Volg mij op Instagram (Stories) om te kijken of ik wel echt meer dan wortels en hummus eet. 

5x vooroordelen over vegan eten - Lisa goes Vegan

2. Gezond plantaardig eten is echt duur

Tja, als jij gewend bent bij de Mac een euroknallertje te halen, dan is gezond eten duur. Maar gezond, plantaardig eten hoeft echt niet prijzig te zijn. Koop groenten en fruit uit het seizoen, kook meerdere porties tegelijk, gooi je vriezer vol en maak beste vrienden bij de groentekraam bij jou om de hoek. Focus je op natuurlijke producten en kijk bij de aanbiedingen. En nee, je hoeft echt niet elke dag los te gaan in de speciaalzaak met biologische tofu-scramble en spelt seitan burgers (wat overigens wel het proberen waard is). Kijk in dit artikel onderaan voor nog meer tips voor vegan on a budget.

3. Je loopt een eiwittekort op 

Dit is het bekende vraagstuk omtrent veganistisch eten. De meeste mensen denken dat je alleen genoeg eiwitten uit dierlijke producten zoals eieren, kwark of kip kunt halen. Maar met plantaardig eten kom je gemakkelijk aan voldoende eiwitten. Typ ‘vegan athlete’ in op Google en je bent wel even zoet. Goede plantaardige eiwitbronnen zijn: peulvruchten (linzen en kikkererwten zijn mijn favoriet), quinoa, havermout, soja producten (sojamelk, tofu, edamame-boontjes tempeh), heel veel groenten (broccoli, spinazie etc.) edelgistvlokken, zaden en noten. Ook bestaan er talloze plantaardige proteïne poeders op basis van hennepzaad en erwten, dus kom maar op met die spierballen.

4. Je kan niet meer leuk uit eten

Onzin! Ik doe niet anders dan uiteten gaan (tot grote spijt van mijn portemonnee). De meeste koks vinden het een uitdaging en willen graag iets moois op tafel zetten. Eerlijk? Het is mij tot nu toe (bijna) altijd gelukt om in een restaurant een plantaardig gerecht te bestellen (Oke, niet in een Argentijns steakhouse nee). Denk zo: Nee heb je, ja kun je krijgen! Check hier mijn overzicht van alle vegan restaurants in Amsterdam. Wil je zeker zijn van een plantaardig gerecht? Stuur het restaurant dan vooraf een aardig mailtje of geef even een belletje. Ga je bij vrienden thuis eten? Maak er iets leuks en positiefs van en bied aan om zelf iets plantaardigs mee te nemen. Wedden dat iedereen jouw gerecht wilt proeven?! Check hier mijn uitgebreide artikel met tips voor als je vrienden te eten krijgt of als jij ergens bent uitgenodigd.

5x vooroordelen over vegan eten - Lisa goes Vegan

5. Je kan niet meer zondigen

Oef, er bestaat (sorry bikinibody) nog genoeg ongezond lekkers waar je ultiem op je brakke zondag van kunt genieten. Wat dacht je classic Oreo’s(brownies), Punselies, Speculoosjes, punselie stroopwafels, vegan burgers, chocolade fudge, patat met ketchup of ei-vrije mayonaise, naturel chips en pure Tony Chocolonely? Oh en had ik al verteld dat je ongegeneerd van het vegan cakebeslag kan eten? Geen eieren-> dag salmonella. Win-win situatie dus. Kijk hier voor mijn lijstje vegan guilty pleasures.

Zo, dat lucht op 🙂 Hopelijk heb ik jou geïnspireerd en kunnen laten zien dat plantaardig eten niet lastig maar onwijs lekker, leuk en gezond is! Benieuwd wat ik op een dag zoal eet, volg mij dan ook op InstagramFacebook en Youtube!

Kijk onder het kopje ‘Waarom vegan’ en ‘tips’ voor meer artikelen boordevol tips om vaker plantaardig te eten.

Liefs,

Lisa

Meer van dit soort tips en verhalen? En zin in 80 lekkere, vegan recepten? Check dan mijn boek!5x vooroordelen over vegan eten - Lisa goes Vegan

Gerelateerde posts

20 berichten

Irene 9 maart 2016 at 10:32

Ik vind de manier hoe jij weerstand bied aan de opmerkingen, erg knap! Je blijft positief en (lijkt) het erg openminded te brengen.

Zelf heb ik afgelopen week mijn ouders en schoonouder gebracht dat ik vegetariër ben geworden. De reacties waren wisselend van positief: “Oh die manier van eten is enorm gezond voor een suikerpatiënt (schoonmoeder heeft diabetes en zei dat), tot bezorgd “Krijg je dan wel genoeg eiwitten en ijzer binnen? /Ik ben bang dat je een vitamine B12 tekort krijgt. / Dan kunnen we nooit meer gezellig samen barbecuen” (mijn moeder).
Ook mijn vriend was in het begin niet laaiend enthousiast en het eerste wat hij zei: “Als je maar geen veganist wordt”, maar na een weekend waarin hij zelf een shoarma tosti at en ik lekker aan de frietjes zat, vond hij het niet zo erg. Waarschijnlijk was hij toch wat bang om zijn eigen stukje vlees te moeten missen (hij is wel flexitariër, 4 dgn per week geen vlees)

Mede dankzij jou, en de meisjes van The Green Happiness, heb ik dit besluit genomen. Ik wilde als puber al vegetariër worden, maar toen mocht het niet van mijn ouders. Nu woon ik met mijn vriend samen en aten we sowieso 4 dgn/week geen vlees. Deze opstartfase was handig om meer recepten te leren kennen zonder vlees. Ook heeft het “Your 50 days of greenhappiness” enorm geholpen! (ik verving vlees eerst veelal door kaas… niet gezond door het verzadigde vetgehalte).
Kortom: nu geen vlees meer, af en toe misschien wel een visje, en regelmatig een vegandag!

Het is een super lang verhaal geworden, maar ik wilde je toch een soort van bedanken. Mede dankzij jou heb ik deze stap genomen.

Antwoorden
Lisagoesvegan 9 maart 2016 at 10:44

Ah lieve Irene, wat een mooi bericht! Hier word ik zo blij van. Wat super fijn dat het je zo goed bevalt! En stapje voor stapje is de manier! En wat goed van je vriend, zeiden ze tegen mij ook altijd, maar langzamerhand merken ze hoe lekker en gezond en fijn het voelt! En dan is het eigenlijk nog maar een klein stapje! En wat betreft bbqn, je kan gewoon nog komen, neem je gewoon lekker je eigen groentjes en burgers mee 🙂 Kan iedereen ze ook proeven haha 🙂 Heel veel succes en let me know als je nog vragen hebt!! Dikke kus! xx

Antwoorden
Patricia 9 maart 2016 at 10:38

Leuk artikel. Het verbaast me dat mensen nog steeds “slecht” denken over een vegan lifestyle.
Ik had er nooit bij stil gestaan totdat ik een paar weken geleden van de huisarts het advies kreeg om vlees/vis/kip te laten staan en ik me nu aan het verdiepen ben om dan langzaam maar helemaal over te stappen naar vegan. Je blog is in ieder geval een grote hulp bij mijn huidige zoektocht.

Antwoorden
Lisagoesvegan 9 maart 2016 at 10:42

Thanks lieve Patries! Ja he..Wat fijn om te horen, en het mooie is, tegenwoordig is het allemaal al zoveel fijner en meer geaccepteerd dan 5 jaar geleden!

Antwoorden
Kim 9 maart 2016 at 10:40

Goed artikel 🙂
Weg met alle vooroordelen!

Antwoorden
Lisagoesvegan 9 maart 2016 at 10:41

hihi thanks lieve Kim! X

Antwoorden
Gina 9 maart 2016 at 10:58

Leuk geschreven lisa! Een open en positieve houding als veganist maakt mensen nieuwsgierig. Ik geloof nog altijd dat mensen pas echt voor iets kunnen gaan als ze zelf de beslissing maken. Je kunt alleen een goed voorbeeld geven, een boze vegan is dat niet 😉

Antwoorden
Lisagoesvegan 9 maart 2016 at 18:42

Dankje lieve Gina! Haha precies!

Antwoorden
patrice 9 maart 2016 at 22:37

Het leuke van vegan eten is dat je heel anders naar etens mogelijkheden kijkt .
Nieuwe dingen uitprobeerd .
Zoals gisteren geraspe wortel met cranberrys cocusbits en sinasapple beetje olie en ijzijn .
En er is nu zoveel meer tekoop .
Meer mensen die stopen met beesten producten te beter .

Antwoorden
Lisagoesvegan 11 maart 2016 at 12:59

Wat leuk Patricia! Precies!

Antwoorden
pris 28 maart 2016 at 14:16

Misschien een rare vraag.. maar waar men als vegan z’n eiwitten uit haalt (peulvruchten, bonen etc.) Krijg ik als pds’er juist last in m’n buik van. Bij noten is dat gelukkig minder. Maar zijn deze voedingsmiddelen als vegan de enige oplossing voor eiwitten of zijn er nog andere mogelijkheden?
Alvast bedankt!

Antwoorden
Lisagoesvegan 28 maart 2016 at 17:40

Biologische Sojaproducten, quinoa, havermout, granen, etc. Kijk anders even mijn artikel : http://www.lisagoesvegan.com/hoe-kom-je-aan-je-eiwitten/ Liefs! Noten weken van tevoren kan ook 😉

Antwoorden
Priscilla 21 augustus 2016 at 00:42

Dag Lisa,

Sorry voor mijn absurd late reactie. Ikdacht dat ik al had gereageerd :s
Ik ga zeker weten je artikel lezen! Inmiddels eet ik ook al havermout met banaan en dat is echt heerlijk! X

Antwoorden
Tamara 20 augustus 2016 at 15:44

Hoi,ik zie net jouw reactie en ik heb ook pds…
Peulvruchten uit blik krijg ik ook erge last van(pijnlijke opgeblazen buik)maar als ik verse eerst 12 uur week en dan ong.1.5 uur kook,linzen korter ,dan heb ik nergens last van…misschien werkt dat voor jou ook?!

Antwoorden
Priscilla 21 augustus 2016 at 00:40

Dag Tamara, bedankt voor je reactie! Ik ga het eens uitproberen! X

Antwoorden
Danielle 26 maart 2017 at 09:44

Bonenkruid meekoken kan ook helpen.
En de peulvruchten weken met een beetje citroensap en dan het weekwater weggooien om het fytinezuur te verminderen

Antwoorden
patrice 29 maart 2016 at 08:01

Vegan is geweldig denk aan alle dinging die je goed doet voor de weereld en je zelf
Verlaag je cholesterol in mijn geval van 6 naar 3.5.
Niet zoveel haar groei op je lichaam in mijn geval kleine baart haaren
Het kleurrijken eten waar je blij van wordt
Als je eet weet je dat je een ander beest en mens geen pijn doet geen leed lijd.
Dat je ontbossing stopt (wat toch door gaat door de stome PALMOLIE).
Dat je een dier gewoon aan kan kijken en niet schuldig te voelen dat je hun vriend familie baby eet.
Ik werk 40 jaar in de zuivel melk koeien maak kaas ook al was het klein schalig biologish maar een paar jaar geleden had ik er genoeg van het werd te groot .
Kon het morel niet meer bij houden en vond dat ik wat moest inlveren.
Als je vediept in vegan eten er zijn zoveel meer morelijk heden en je wordt heel erg blij van je eten maken .
x

Antwoorden
Lisagoesvegan 29 maart 2016 at 14:31

Wat geweldig om te horen Patrice, love your message!! Heel veel liefs, Lisa

Antwoorden
Angelique 23 december 2016 at 09:19

Zelf sta ik pas aan het begin van steeds minder vlees en steeds meer groente. Ruim 3 jaar geleden gestopt met gluten/geraffineerde suiker en koemelkproducten ( geitenkaas in kleine hoeveelheden)
Ik ben er qua gezondheid al enorm op vooruit gegaan,neig richting Paleo eten maar wil nu steeds minder vlees en alleen biologisch. Ik merk dat het voor mij wel wat lastig is om vegetarisch/veganistisch te gaan omdat ik ook geen gluten, granen, soja, en nauwelijks peulvruchten eet…
Ach t is een uitdaging en ik neem kleine stapjes, ik zal ergens wel uitkomen op een flexi-tariër/vegan/paleo/van alles wat en minder stijltje
In elk geval bedankt voor je inspiratie!!!

Antwoorden
Lisagoesvegan 23 december 2016 at 09:27

Ah wat fijn om te horen Angelique! Ja gewoon kijken wat voor jou goed voelt. En, zelfs met een gluten, soja en peulvruchten kun je goed vegan eten hoor:) Ik eet zelf ook momenteel nauwelijks gluten en soja 🙂

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.