Home ReceptenDessert Vegan zoete aardappel brownie

Vegan zoete aardappel brownie

18 december 2014

Een ontplofte keuken, verward haar, overal chocolade en een volle buik. Dat gebeurt er als ik 3 Kerst recepten aan het maken ben, maar het resultaat mag er wezen! Een heerlijke vegan zoete aardappel brownie.

Ja ja, je hoorde het goed: zoete AARDAPPEL brownie. Krokant aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant.Vegan zoete aardappel brownie - Lisa goes VeganVegan zoete aardappel brownie - Lisa goes Vegan

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan eeuwen staren naar deze brownies. Maar met staren komen we niet ver. Dus let’s get started!

Vegan zoete aardappel brownie

Ingrediënten

Droge ingrediënten

 • 65 gram speltmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • 1/2 tl vanillepoeder
 • snufje zout

Natte ingrediënten

 • 13 dadels zonder pit (klinkt als heel veel, maar het smaakt niet super zoet)
 • 2 zoete aardappels (400 gram)
 • 2 el kokosolie (kamertemperatuur)
 • 3 el rauwe cacaopoeder
 • 2 el bruine rijstsiroop
Methode
 1. Snijd de zoete aardappel in kleine stukjes (zie foto hieronder) en kook ze voor 10 tot 15 minuten totdat ze zacht zijn. Je kan ze pellen, maar dat heb ik niet gedaan.
 2. Verwarm je oven voor op 180 graden. Mix alle droge ingrediënten in een kom.
 3. Laat de gekookte aardappels afkoelen en plaats ze daarna in een blender of keukenmachine. Mix totdat er een puree ontstaat en voeg dan de dadels toe. Zorg ervoor dat de dadels goed gemixt zijn. Voeg daarna de kokosolie, bruine rijstsiroop en rauwe cacaopoeder toe en mix nogmaals. Proef of het nog wat zoetigheid nodig heeft (ik heb niets meer toegevoegd).
 4. Plaats de mix in een ingevette brownie pan/vorm. Doe er nog wat pecannoten op, of iets anders dat je lekker vindt. Bak voor 35 minuten en check met een tandenstoker of het gaar is (gaar is het als de tandenstoker er schoon uitkomt).
 5. Laat het afkoelen en verdeel het in stukjes.

ENJOY!Vegan zoete aardappel brownie - Lisa goes Vegan

Dit is gewoon zo lekker en makkelijk! Niet normaal. Wie had gedacht dat je met zoete aardappels een brownie kan maken! Laat het mij weten als je besluit deze heerlijke brownie te maken via Facebook, Instagram of hieronder via de comments. Gebruik op Instagram de #lisagoesvegan zodat ik je kan vinden.

Liefs,

Lisa

Heb je mijn boek al binnen? Daar staan ook een aantal heerlijke taart recepten in! Bestellen kan via deze link.

Vegan zoete aardappel brownie - Lisa goes Vegan

Gerelateerde posts

25 berichten

Arielle 18 december 2014 at 21:47

They look so delicious 🙂

Antwoorden
Lisagoesvegan 18 december 2014 at 22:02

Thanks Arielle!

Antwoorden
Lisa 19 december 2014 at 17:16

Ze staan in de oven 🙂 Had niet alle ingredienten maar wel goede vervangers (hopelijk). Ben erg benieuwd!

Antwoorden
Lisagoesvegan 19 december 2014 at 19:41

Ah Lisa! Wat leuk zeg, hoe zijn ze geworden? Liefs

Antwoorden
Danja 10 januari 2015 at 13:15

Hi Lisa, ik vind je website echt geweldig! Heerlijke recepten en hotspots! Alleen een vraagje, ik zet bij alle recepten die ik heb de voedingswaarde erbij, weet je die van dit recept? En wordt de voedingswaarde anders als je het bakt? Ik hoop dat je mijn vraag kan beantwoorden! Liefs

Antwoorden
Lisagoesvegan 10 januari 2015 at 19:59

Hi Danja,
Wat een leuk bericht ! Dat doe ik in principe niet omdat ik dat teveel werk vindt haha. Maar ik kan het wel uitzoeken voor je. Ik ben niet goed op de hoogte van dat soort dingen, maar ik denk dat de kcal bijvoorbeeld niet veranderen, maar dat verhitten boven de 170 graden Celsius wel een deel van de voedingstoffen kan verloren doen gaan. Als ik iets tegenkom, let u know! ik kom nog terug op de voedingswaarde!! Heb je gemaakt al? Heb je een recept wat je graag wilt zien? Liefs!!

Antwoorden
Danja 12 januari 2015 at 16:01

Oh okay, ja is wel meer werk maar dan weet je wat je eet! Voor mij heel fijn. Ik heb ze gemaakt en ze waren heerlijk! Kon er 9 uit maken en de voedingswaarde is per brownie: 124 kcal | 3.7 gram vet | 18 gram koolhydraten | 2.8 gram eiwitten
Ik ga nog wel even op internet kijken en rondvragen of de voedingswaarde verandert bij het bakken, bedankt!

Antwoorden
Lisagoesvegan 12 januari 2015 at 16:08

Ja helemaal waar hoor, ik vind het super fijn als het ergens bij staat. Super lief dat je het hebt uitgezocht! Wat is jouw site? Ga ik kijkje nemen en je volgen! Liefs, Lisa

Antwoorden
Danja 12 januari 2015 at 22:28

He Lisa, ik heb geen site hoor haha, zou ik wel heel leuk vinden alleen het beginnen ervan… ik interesseer me gewoon heel erg in voeding en sport! Liefs!

Antwoorden
Annemarie 14 januari 2015 at 13:37

Ziet er super lekker uit! Kan de speltbloem worden vervangen door amandelmeel of boekweitmeel? Of worden ze dan minder lekker? Ik kan helaas niet tegen gluten.. En verder de bruine rijstsiroop door kokosbloesemsuiker of honing? En de laatste vraag hoeveel gram dadels gebruik je ontpit? Want ik heb altijd grote medjool dadels, dus 13 medjool is wel wat anders dan 13 kleinere die de supermarkten meestal hebben.

Antwoorden
Lisagoesvegan 14 januari 2015 at 14:45

Hi Annemarie, wat leuk dat je ze wilt maken! Je kan ze zeker vervangen door amandelmeel of boekweitmeel, het beslag wordt wel iets droger dus doe er dan iets meer kokosolies (1 eetlepel) bij. De kokosbloesemsuiker kan je ook zeker gebruiken! Kijk even hoeveel je hiervoor gebruikt, dit wordt zeker heerlijk! Honing kan ook. Ik heb 13 medjool dadels van de AH gebruikt, dus vrij kleine. Ik weet niet uit mijn hoofd hoeveel gram dat is. ik denk zo’n 120 gram ofzo? Zal het volgende keer afwegen!!
Laat je me weten hoe ze gelukt zijn? Super leuk!! Heel veel liefs, Lisa

Antwoorden
Alaidys308 1 april 2015 at 13:04

bij de : wet ingredients staat: ‘2 sweet patato brownies’, moet dit niet gewoon ‘2 sweet patato’s zijn?’ , typefoutje lijkt me 😛

Antwoorden
Lisagoesvegan 1 april 2015 at 13:17

Ja klopt! Ze worden gekookt en dan daarna worden ze in de blender gedaan. Vandaar dat ik ze onder ‘wet’ingredients had geschaard. Leuk dat je ze miss wilt maken!

Antwoorden
Alaidys308 1 april 2015 at 13:28

maar ik bedoel, de brownie moet er toch achter weg 😛 Want de zoete aardappelen is een ingredient, en niet de zoete aardappel brownie zelf. Maarach maakt niet uit.

Antwoorden
Lisagoesvegan 1 april 2015 at 13:37

Sorry! haha je hebt helemaal gelijk! Goed gezien, gelijk aangepast! Thanks

Antwoorden
Alaidys308 1 april 2015 at 13:12

Lijkt me lekker, ga ik zeker eens proberen.

Antwoorden
10 Doelen voor December | life by blue 2 december 2015 at 08:35

[…] ga deze maand vaker bakken! Ik wil dit maken, en dit, en dit, en dit, oh en deze voor Sinterklaas (ook al vier ik het niet), en dit. (Tips zijn […]

Antwoorden
Lisagoesvegan 2 december 2015 at 10:48

Aaah zo leuk !! ja doen deze zijn echt goddelijk!!

Antwoorden
Vegan zoete aardappel blondies - Lisa goes Vegan 23 januari 2017 at 15:09

[…] aardappel zijn al goddelijk in deze brownies. Door de zoete aardappel ontstaat er een heerlijke zachte en fudgy structuur. Maar voor het geval […]

Antwoorden
Martika 27 januari 2017 at 17:12

Hoi Lisa,

Ik wil deze brownies van het weekend gaan maken, alleen ik vind dadels zó duur om wat mee te bakken hahaha… zijn ze vervangbaar door bijvoorbeeld appelmoes? Of geven ze de brownies echt de smaak/structuur?

Liefs,
Martika

Antwoorden
Lisagoesvegan 27 januari 2017 at 19:44

Hoi Martika! wat leuk! Ja snap ik hoor, je moet iets van zoet hebben, anders heeft het nauwelijks smaak. Ook omdat ze nog in de oven gaan, wordt de zoetigheid minder. De dadels geven ook ook structuur, maar je zou ook appelmoes met iets van ahornsiroop of agave kunnen doen? proef vooral!! 🙂 Good luck! X

Antwoorden
Martika 28 januari 2017 at 08:23

Thanks voor je snelle reactie :)! Ik ga appelmoes met dadelstroop proberen. Zal je laten weten of ze gelukt zijn. Happy weekend!!

Antwoorden
Janne 29 november 2019 at 20:12

Hoi Lisa,

Ik was een beetje sceptisch over die zoete aardappel, maar het zijn uiteindelijk mijn beste vegan brownies tot nu toe geworden!
Ik heb je recept als inspiratiebron gebruikt en heb uiteindelijk geen siroop gebruikt, maar wel 2 flinke eetlepels extra cacao toegevoegd en 100 gram gesmolten chocolade. Daarnaast heb ik de kokosolie vervangen door boter. In plaats van spelt heb ik volkorenbloem gebruikt.

Ik moet mijn best doen om ze niet allemaal in een keer op te eten. Haha.

Antwoorden
Lisagoesvegan 4 december 2019 at 01:44

Oh wat leuk om te horen, lekker he? Die zoete aardappel maakt het zo smeuïg. Geniet ervan!

Tanja 23 augustus 2018 at 17:20

Hoi Lisa! Ik probeer wel vaker kleverige dingen als zoete aardappels en dadels te blenderen, maar bij mij werkt dat nooit. Het plakt onmiddellijk aan de zijkant en wordt dus niet mee geblenderd. Doe ik iets fout?!
Liefs!

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.