Skip to content

12 mei 2017 Vegan rabarber crumble met aardbeien

Happy Saturday! Vandaag staat er een heerlijk, makkelijk, seizoens-gebonden en feestelijk recept voor je klaar en je mams. Vegan Rabarber crumble met aardbeien en citroen. Heel erg geschikt om jouw mama aanstaande zondag mee te verrassen.

Foto credits: PETA.nl

Moederdag voor alle moeders (en kindjes)

Aanstaande zondag is het Moederdag, een dag waar we alle mama’s even extra in het zonnetje zetten. Ik had voorheen al zoveel respect voor mijn moeder, maar omdat ik in mijn omgeving steeds meer vriendinnen heb die zwanger zijn of een kleintje (net) hebben gekregen, groeit mijn bewondering voor het moederschap.  Ik zie en ervaar hoeveel tijd, moeite en liefde je geeft aan zo’n kleintje. Denk eens aan jouw moeder, die jou eigenlijk het meest kostbare geschenk heeft gegeven: ‘het leven’.

Als ik denk aan moeders, dan denk ik aan alle moeders op deze wereld. Dus ook aan bijvoorbeeld moeder varkens (zeugen) en alle moeder runderen (koeien) in de vee-industrie die niet het leven met hun kleintje mogen hebben, zoals wij dat kunnen. Melkkoeien in de zuivelindustrie worden door middel van kunstmatige inseminatie zwanger gemaakt met als doel zoveel mogelijk melk te kunnen blijven produceren. Ze worden zo’n 2 tot 4 (!) keer per dag door een machinerobot gemolken. Als de moederkoe bevalt van haar kalfje, wordt het kleintje vrijwel meteen weggehaald bij de moeder. Het kalfje is getraumatiseerd evenals de moeder zelf. Stel je voor dat je je na de bevalling eindelijk dat prachtige kindje heb gebaard, en dat deze dan meteen wordt weggerukt bij je) Moederkoeien kunnen nog dagenlang om hun kleintje roepen. Het kalfje wordt weggehaald en krijgt dus niet of nauwelijks de kans om zijn eigen moedermelk te drinken. Het kalfje krijgt geen echte moedermelk maar een soort melkvervanger. Nadat het kalfje is weggehaald, wordt de moederkoe vrijwel meteen weer zwanger gemaakt om wéér melk te geven. Na een aantal jaar is de koe zo uitgeput en gaat ze minder melk geven. Ze is dan eigenlijk zo goed als useless voor de melkindustrie en dus wordt ze geslacht. Normaliter worden koeien zo’n 20 jaar, een koe uit de melkindustrie haalt net de 6 jaar. Een leven vol continu melk moeten geven en dat je baby’s keer op keer worden weggehaald, het klinkt als een verschrikkelijk leven. Helaas gebeurt dit dagelijks in de zuivelindustrie. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het schrijnende leven wat het kalfje te wachten staat, of beter gezegd, welke dood de stiertjes te wachten staat na geboorte.

Misschien denk je nu; ‘Maar bij biologische melk/kaas/boter dan, is dat beter?’ Helaas blijven deze productiehandelingen hetzelfde in alle industrieën, dus voor elk pak melk, dus ook de biologische variant, wordt een baby weggehaald bij haar moeder.

Hoe kunnen we dit stoppen? Heel makkelijk. Door geen dierlijke producten zoals melk, kaas en boter te consumeren draag je niet bij aan deze zuivel-industrie waar dagelijks miljoenen dieren worden geëxploiteerd en uitgebuit.

Maar gelukkig heb je helemaal geen dierlijke producten nodig om gezond, lekker en gelukkig te zijn! Yes!

Twijfel je nog?  Dan zal deze vegan rabarber crumble met aardbeien je over de streep trekken. Een makkelijke gerecht met weinig ingrediënten en daarom vind ik dit recept ook echt heerlijk voor deze tijd van het jaar. Hoe ik deze rabarber crumble zou beschrijven? Zacht, maar tegelijkertijd ook knapperig. Zuur maar ook zoet. En de geur die je keuken vult. WAUW! Thank me later though. 

Vegan Rabarber crumble met aardbeien - Lisa goes VeganVegan rabarber crumble met aardbeien

Ingrediënten voor ongeveer 4-5 personen

Rabarber compote

 • ongeveer 500 gram rabarber
 • 150 gram aardbeien
 • 4 el kokosbloesem suiker
 • 1 el kaneel

Citroen-crumble

 • 100 gram havermout
 • 5 grote eetlepels gesmolten kokosolie
 • 4 eetlepels ahornsiroop
 • 2 handjes hazelnoten
 • rasp van 1 bio citroen
 • snufje zout

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Was, schil de rabarber en snijd in stukjes. Let erop dat je niet teveel rood weg schilt, anders verliest de rabarber zijn rode kleur.
 3. Doe de rabarber stukjes met 100 ml water in een grote pan en plaats een deksel erop. Breng zachtjes aan de kook. Dit lijkt erg weinig vocht, maar de rabarber verliest van zichzelf ook vocht. Houd het geheel in de gaten en roer regelmatig door.
 4. Was de aardbeien kort en verwijder het kroontje (houd een aantal aardbeien apart voor de garnering op het laatst) Voeg de aardbeien op het laatste moment toe zodra de rabarber een beetje zacht* begint te worden en laat het even een minuut meekoken. Voeg nu de kokosbloesemsuiker en kaneel toe en proef naar smaak of je meer suiker wilt toevoegen.
 5. Laat het geheel rustig af koelen, terwijl je nu de crumble gaat maken. Doe alle ingrediënten voor de crumble in een bak en kneed/mix met je handen alles goed door.
 6. Pak een ovenschaal en bekleed met wat bakpapier. Giet een beetje vocht af van de rabarber compote en verdeel in de ovenschaal.
 7. Verdeel de crumble over de rabarber en schuif dit voor zo’n 25 minuten de oven in, of totdat de crumble goudbruin en knapperig is geworden.
 8. Haal de rabarbercrumble uit de oven en laat eventjes afkoelen. Serveer met verse aardbeien, vegan nice cream of wat kokosslagroom (recept uit mijn boek)

*De rabarber hoeft niet helemaal zacht en ‘mushy’ te zijn, aangezien het nog de oven in gaat.

Variatie-tip! Je kunt ook kleine ovenschaaltjes gebruiken in plaats van 1 grote schaal!

Wat ga jij voor Moederdag maken? En ga jij aan alle moeders op deze wereld denken? Let me know via FacebookInstagram of Youtube! 🙂

Heel veel liefde voor jou en alle mama’s op deze wereld!

Lisa

Wil je (vaker) plantaardig eten maar weet je niet waar je moet beginnen? In mijn boek staan enorm veel tips om vaker plantaardig te eten; denk aan vegan op reis; vegan eten in sociale situaties en ga zo maar door. Daarbij zitten meer dan 80 vegan recepten die allemaal makkelijk, snel en gezond zijn! Bestel hem via deze link. 

Vegan Rabarber crumble met aardbeien - Lisa goes Vegan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *