Skip to content

21 mrt 2021 Vegan limoentaart met meringue

Op zoek voor iets feestelijks voor bij de koffie of op de Paastafel? Look no further. Vandaag deel ik het recept van deze heerlijke vegan limoentaart met meringue (van aquafaba). De kruimelige zandbodem in combinatie met lichte zure limoencurd en de fluffy meringue is perfect. En helemaal met een lekkere biologisch kop koffie van Café Intención erbij.

Nu ik -net zoals vele van jullie- veel thuiswerk, probeer ik dagelijks meerdere  ‘genietmomentjes’ in te plannen. Dat kan van alles zijn; wandelen door het park, even bladeren door een nieuw kookboek, schrijven in een boekje, bellen met een vriend(in), kijken van een serie/programma, een boek lezen, schilderen of het maken van een lekkere kop koffie. Dat laatste doe ik dagelijks en neem ik echt de tijd voor. Met de Percolator en filterkoffie, duurt het eventjes, en dat zorgt ervoor dat ik echt even met meer aandacht pauze neem.

Café Intención Ecológico

De koffie die ik graag drink, is die van Café Intención Ecológico (je kent het wel, in de opvallende gele verpakking). De koffie is fairtrade en biologisch en wordt gebrand door koffiebranderij J.J. Darboven, een familiebedrijf met ruim 150 jaar ervaring in het branden van koffie. Naast dat de koffie ontzettend lekker is, zet Café Intención zich in voor een eerlijke handelsprijs en betere arbeidsomstandigheden voor de koffieboeren. Iets wat ontzettend belangrijk is, zeker in een industrie waar (helaas) nog veel te verbeteren valt als het gaat om leef- en arbeidsomstandigheden, financiële zekerheid en mogelijkheid tot innovatie van de koffieboeren.

Herkomst

De Arabica koffiebonen van Café Intencion komen hooggelegen plantages van kleine boeren die verenigd zijn in boerencoöperaties in o.a. Honduras en Peru. Op dit moment loopt er het H.E.L.P.-project (gestart door J.J. Darboven en partner OLAM) dat ca. 600 koffieboeren in Honduras begeleidt in het verbeteren van de koffieproductie en investering in kennis over nieuwe, duurzame technieken voor de productie van koffiebonen.

Kortom, een lekkere kop koffie met een goed verhaal. Mijn favoriet is de Arabica melange (afkomst uit o.a. Peru) en daarom ben ik op zoek gegaan naar een feestelijk (Paas)recept wat daar bij past. Het recept voor deze limoentaart met meringue is geïnspireerd op een lekkernij die je in Zuid-Amerika, vooral in Peru veel ziet. Daar wordt de taart met eieren, dierlijke boter en gecondenseerde melk. Vandaag maak ik een vegan variant.

De taart is even wat werk, maar dan heb je ook wat. Mocht je niet van limoenen houden, kun je ook gebruik maken van citroenen.

Vegan limoentaart met meringue

Ingrediënten –voor 1 taart – bakvorm van 20 x 20 cm

Bodem

 • 300 gram lotus koekjes
 • 120 gram plantaardige boter, kamertemperatuur

Limoencurd

 • 4 limoenen, sap
 • 1 theelepel agar agar
 • 1 blik kokosmelk (400 ml)
 • 150 gram suiker
 • 50 gram maïzena
 • Rasp van 2 limoenen
 • Snufje zout

Meringue

 • het sap van 1 blik kikkererwten
 • 150 gram (poeder)suiker
 • 1 tl limoensap en rasp

Methode

 1. Bodem: Maal de koekjes in een blender of keukenmachine totdat er een zandachtige structuur ontstaat. Voeg de zachte boter toe en laat nog een keer goed draaien.
 2. Bekleed de bakvorm met wat bakpapier en stort het zanddeeg op de bodem, druk goed aan met je handen. Zet even in de koelkast om stevig te worden.
 3. Begin ondertussen aan de vulling: Mix alle ingrediënten in een pannetje en roer goed. Laat dit voor 1 minuut zachtjes koken (let op: echt laten koken anders bindt het niet). Doe het vervolgens in een bowl en laat afkoelen, roer regelmatig door. Check of er geen klontjes inzitten.
 4. Maak de meringue: zorg dat de bak waar je straks de meringue in gaat maken, helemaal vetvrij is. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef (gebruik die bijvoorbeeld voor dit recept) en vang het vocht op in een bak. Voeg 1 tl citroensap en rasp toe. Klop het kikkererwtenvocht (aquafaba) met de handmixer of keukenmachine ca. 5-7 min. zo dik mogelijk. Voeg geleidelijk de suiker toe. Proef de meringue en kijk of het ondersteboven blijft plakken aan de kom.
 5. Stort de afgekoelde limoencurd op de taartbodem en zet even in de koelkast om stevig te worden.
 6. Verdeel vervolgens de fluffy meringue over de twee lagen. Gebruik de garde om er pieken in te maken. Heb je een gasbrander? Gebruik die dan om de meringue goudbruin te maken. Zet anders eventjes de taart voor 5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden, totdat de pieken lichtbruin worden.

De taart is de volgende dag misschien wel nog lekkerder. Ga jij hem voor Pasen maken?  En kende jij de koffie van Café Intención al? Mocht je op zoek zijn naar ander lekkers met of bij de koffie, check hier dan al mijn andere recepten.

Liefs, Lisa

7 Reacties

 1. Hoi Lisa, dit lijkt me heerlijk, maar ik heb even een vraag over de vulling 😉 Bedoel je met 4 limoenen 4 geschilde limoenen (dus het vruchtvlees) of het sap uit 4 limoenen? Thanks, Meike

 2. Hoi Lisa, heel leuk recept! Ik liep alleen tegen een paar dingen aan. De merengue wilde met geen mogelijkheid stijf worden. Je hebt het over vocht van een blik kikkererwten, maar van een klein of groot blikje? Ik heb een blik van 400 ml gebruikt. Ik hoor het graag. Groetjes Eline

  1. Hi Eline, wat jammer om te horen. Gebruik je een handmixer of een kitchenaid? Je hebt echt veel geduld nodig, het kan soms wel 10 minuten duren. Wat ook belangrijk is, een schone bowl waar je het kikkererwtensap in opvangt, anders lukt het mixen ook niet. Ik gebruik ook een blikje van 400 ml, dat zou in principe goed moeten zijn. Wellicht kun je het nog een keer proberen! Gr, Lisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *