Home Tips Vegan kerst! Hoe doe ik dat?
Vegan kerst! Hoe doe ik dat? - Lisa goes Vegan

Vegan kerst! Hoe doe ik dat?

12 december 2016

Whoop! ‘Ik wil vegan de feestdagen ‘doorkomen’, maar hoe doe ik dat in vredesnaam?’ No worries, ik heb hier 5 gouden tips voor vegan feestdagen. Of je nou zelf gasten krijgt of dat je bij je schoonfamilie uitgenodigd bent. 

Vegan kerst! Hoe doe ik dat?

Ben jij ook net zo’n gek als ik die al maaaaaanden uitkijkt naar Kerst? En sneeuw? En kou? En kerstmuziek? En kerstverlichting in de stad? Of kijk jij er juist als een berg tegenop omdat je verantwoording moet afleggen over je voedingskeuze? Kerst is voor mij feest, maar het kan voor sommige mensen in bepaalde situaties juist (veel) stress opleveren. Bij wie gaan we eten? Hoe laat moeten we er zijn? Wát gaan we eten? Wat ga ik eten? Wat nemen we mee? Noem maar op. Veel mensen bij elkaar met allemaal hun eigen wensen en gewoonten.

Vegan kerst! Hoe doe ik dat? Lisa goes VeganVegan kerst, wel feestelijk?

Kerst is feestelijk. En bij feestelijk wordt altijd meteen gedacht aan vlees zoals gevulde kalkoen, kip, varken of draadjesvlees. Jammer eigenlijk, want er is niets feestelijks aan een stuk dood varken als je het mij vraagt. Kerst zou juist de tijd zijn om goed te zijn voor mens EN dier en milieu. Bovendien, wie zegt dat groenten en peulvruchten niet feestelijk genoeg zijn?! Hallo gevulde pompoen, zoete aardappel of gevulde portobello (check de recepten in mijn boek) En dit is ook nog eens gezonder ook!

Misschien eet je al een tijdje plantaardig en is je omgeving hiervan op de hoogte of begin je net met (gezond) plantaardig eten en moet je nog je eigen draai vinden; deze tips zijn bedoeld om het net iets gemakkelijker te maken voor vegan feestdagen.

Vegan kerst! Hoe doe ik dat?

Vier je Kerst bij jou thuis?

Yes! Jij kunt zelf het Kerstdiner bedenken. Vind je het leuk om uren in de keuken te staan en je gasten te verrassen? Sloof jezelf uit met bijvoorbeeld een vegan meatloaf of verschillende gangen met kleine amuses (bijvoorbeeld avocado gevuld met vegan eiersalade of andere feestelijk hapjes) Kijk op Pinterest en typ in ‘vegan christmas’ en er gaat een wereld voor je open.

Krijg je veel mensen te eten en ben je blij als je alles op tijd afkrijgt? Kies dan voor meerdere soorten hapjes en gerechten, zo zorg je ervoor dat iedereen genoeg keus heeft en zelf kan opscheppen. Dikke kans dat er voor iedereen wel wat lekkers bij zit. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere Indiase curry (die je de dag ervoor maakt), een grote salade met allerlei geroosterde groenten of een romige risotto met paddenstoelen. Serveer kleine snacks erbij zoals (zongedroogde) tomaten, olijfjes, biologisch brood met tapenade, hummus en andere vegan dipjes. Zorg dat je genoeg maakt, niets is zo erg als je gasten je ‘s avonds bedanken voor de gezellige avond en via de snackbar naar huis rijden. Als je veel over hebt, niet weggooien natuurlijk! Dan heb je genoeg voor de komende dagen.

Ben je uitgenodigd bij vrienden of familie?

Overleg met diegene die het etentje ‘regelt’. Vertel op een enthousiaste manier dat je plantaardig eet en dat je graag helpt en eventueel een gerecht wilt meenemen om de gastvrouw/heer werk uit handen te nemen. Dit hoeft niet alleen een gerecht voor jou te zijn, maar dit kan voor de hele tafel zijn, denk aan een grote couscous/tabouleh/quinoa salade zijn met gegrilde groenten, kikkererwten, kruiden en een heerlijke dressing. Of een lekker grote bak geroosterde groenten uit de oven (pompoen, zoete aardappel, pastinaak, wortel)

Is het menu al geregeld? Vraag of het mogelijk is dat de dierlijke producten gescheiden blijven van de rest. Denk aan gehaktballetjes nog niet in de tomatensoep, (feta)kaas naast de salade, spekjes door de stamppot of de yoghurtdressing apart. Zo kun jij opscheppen zonder dierlijke producten en kunnen andere mensen nemen wat zij willen. Iedereen blij! En als je een taart of dessert meeneemt is dat natuurlijk super leuk!

Weet je zeker dat er niets plantaardigs te eten is bij jouw etentje? Vraag of het oké is als je je eigen eten meeneemt. Ik weet het, het klinkt ongezellig, maar het gaat toch juist om het samenzijn? Zeg dat je het onwijs gezellig vindt om te komen en dat je graag erbij wilt zijn.

Ga je uiteten? 

Yaay, gezellig! Weet je al waar je naartoe gaat? Mail of bel het desbetreffende restaurant van tevoren en vraag of ze een plantaardig gerecht voor jou kunnen maken. Als diegene aan de telefoon niet weet of dat mogelijk is, roep ik altijd: ‘Oh maar ik ben al blij met een berg gebakken groenten met rijst hoor!’ Ik benoem nooit wat ik allemaal niet ‘mag’ (vlees, vis, zuivel en ei) maar alleen maar wat ik wél kan eten; alle groenten, bonen, granen en kruiden. Gevulde salades met groenten, gebakken champignons met groene bladgroenten, vega soepen (pompoensoep, tomatensoep, kokossoep etc. mits op vega basis gemaakt) maar ook rijst en pasta (mits niet vers gemaakt) met een simpele tomatensaus en groenten.

Zit je al in het restaurant? Bekijk de menukaart. Hebben ze een vegetarisch gerecht die makkelijk vegan geserveerd kan worden? Joepie, vraag dan of de kaas of room eruit gelaten kan worden. Niet veel keus? Check dan de bijgerechten. Vaak hebben ze wel een salade, extra groenten en friet. Zo at ik laatst gepofte aardappeltjes, bietensalade en een soep. Een heerlijke maaltijd!

Last but not least!

Onthoud dat Kerst iets gezelligs is. Focus je op de gezelligheid in plaats van het eten. Praat met die ene oom die je al zo lang niet gesproken heb, vertel een leuk verhaal of geniet van de prachtige kerstboom of grappige kerstfilm. Het samenzijn is belangrijker dan of je nu de perfecte vegan maaltijd hebt gegeten. De ene keer eet je heerlijk, de andere keer is het iets minder.

Als vrienden aanbieden of jou om hulp vragen om voor jou iets te koken, reageer dan enthousiast! Het is heel bijzonder dat mensen de moeite nemen om met jou rekening te houden en speciaal iets voor je te maken.

Weet jij al wat je met Kerst wilt gaan maken of heb je nog geen idee? Ik heb super veel Christmas-proof recepten in mijn boek staan zoals: Vegan meatloaf, Truffelrisotto, Lasagne met bonenricotta en een vegan Tiramisu. Allemaal niet moeilijk, maar wel ENORM lekker. Dus ik zou zeggen, sla je slag dan heb je hem ruim voor Kerst in huis! Er staan ook enorm veel recepten op mijn site dus daar ben je ook wel even zoet mee 😉

Hebben jullie al zin in Kerst ? Ik zit momenteel in Sri Lanka met 30 graden dus ik moet nog even in de kerststemming komen.

Laat je me weten wat jij van plan bent te maken met Facebook, Instagram of hieronder via de comments! Of heb je vragen? Je kunt me altijd een berichtje sturen.

Heel veel liefs,

Lisa

Wil je nog meer inspiratie voor Kerst? Bestel dan mijn boek via deze link

Gerelateerde posts

9 berichten

Helga Boom 12 december 2016 at 18:18

Hoi Lisa,

Dit jaar kook ik mijn eerste Vegan Kerstdiner! Een van de kinderen is veganist. Heb jouw boek inmiddels in huis. Het komt vast goed, al heb ik het idee dat ik de recepten allemaal een keer moet uitproberen om zeker te zijn dat het gaat lukken… en ik ga de Golden Oldies missen: stoofperen in port of in witte wijn met kaneel en kardemom… cranberries, Tutti Frutti… allemaal veganistisch verantwoord, maar vraag me af of het smaakt bij de nieuwe receptuur. Spannend! Dank voor je inspirerende site, groetjes, Helga

Antwoorden
Lisagoesvegan 20 december 2016 at 11:28

Wat leuk Helga om te horen! Super lekker klinkt het. Veel plezier en geniet ervan! X

Antwoorden
Mariëlle 13 december 2016 at 08:17

Helemaal vegan ben ik op dit moment niet, maar dat is wel iets waar ik naar toe wil gaan werken als ik op mezelf woon. Het is nu simpelweg niet te doen, ik kom niet door ‘de regels’ van mijn ouders heen. Ik ben al heel blij dat ik ein-de-lijk geen vlees en vis meer eet, ook al mag dat eigenlijk ook al niet… Maar dit zijn zeker handige tips!

Antwoorden
Lisagoesvegan 20 december 2016 at 11:28

Wat leuk om te horen Marielle! Langzaam en stapje voor stapje is zo fijn 🙂 heel veel plezier deze Kerst!

Antwoorden
Jessica 23 november 2017 at 13:46

Hoi Lisa, gekke vraag: Ik vroeg mij af waar je dat gouden glitter t-shirt wat je op de foto aan hebt vandaan hebt? Ik zoek zoiets voor een feestje! Dankjewel

Antwoorden
Lisagoesvegan 23 november 2017 at 13:59

Hi Jessica, Oeh, dat heeft mijn styliste geregeld. Ik dacht van de mango! Succes 🙂 X

Antwoorden
Jessica 10 december 2017 at 16:54

Wat een fijne ideeen. Mag ik ook een duit in het zakje doen met mijn 15 vegan kerstrecepten: http://www.artyfartylife.com/15-vegan-kerstgerechten Fijne en smakelijke Kerst allemaal!

Antwoorden
Kim 17 december 2017 at 02:45

Ontzettend fijne artikel! En ook precies wat ik nodig had. Ik eet bij mijn schoonfamilie en het is geen probleem dat ik vegan eet. Er wordt rekening ermee gehouden en ik mag altijd zelf iets meenemen. De appeltaart viel al erg in de smaak en moet (ja, ze zeiden echt moet) met kerst weer! Maar het blijft wel lastig als enige vegan met zo’n 16 andere vleeseters. Ze vinden het altijd lekker, maar zelf hun eigen etensgewoonten aanpassen.. Daar heb ik nu even moeite mee helaas. Ben er niet zo trots op van mijzelf. Dit artikel ga ik nog een aantal keer herlezen om mijn focus te verleggen naar het lieve gebaar dat ik wel zelf mag koken en mag komen 🙂 bedankt!

Antwoorden
Lisagoesvegan 17 december 2017 at 17:58

Yes wat leuk om te horen! Ah wat goed zeg en focus je vooral op de positieve dingen. Ik begrijp dat je daar moeite mee hebt. Lekker op jezelf focussen en in elk geval heel veel plezier en blijf inspireren. Liefs X

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.