Skip to content

10 apr 2017 Vegan hazelnoot-espresso cake met vanille glazuur

Hallo en welkom bij een nieuwe aflevering van ‘Lisa de koffieleut’. Vandaag een goddelijk paasrecept (al zeg ik het zelf) Vegan hazelnoot-espresso cake met vanille glazuur.

Naar mijn idee heb je twee soorten mensen. Aan de ene kant heb je mensen die de geur van versgebakken brood het lekkerste vinden om mee wakker te worden. Aan de andere kant heb je mensen die de geur van koffie boven alles plaatsen. Nou ik ben obviously die laatste type mens. De geur van verse koffie maakt mij intens gelukkig.

Vegan hazelnoot-espresso cake met vanille glazuur - Lisa goes Vegan

Mensen die mij volgen op Instagram Stories en Youtube weten het. Als ik koffie bestel ga ik vaak voor zwart of cappuccino (het liefst met havermelk). Ik proef het verschil tussen goede koffie en een bakkie slootwater, maar verder dan de termen: sterk of slap kom ik eigenlijk niet echt. Het schijnt dat je dus tientallen aroma’s in koffie kan onderscheiden. Toen ik dus vorige week uitgenodigd werd voor een koffieproeverij bij Café Intención dacht ik ook meteen: yes, hier wil ik meer over weten!  

Bewuste keuzes

De afgelopen jaren ben ik steeds bewuster bezig met alles wat ik eet en koop. Ik wil geen producten kopen waar dierenleed aan kleeft, net zo goed dat ik ook niet wil bijdragen aan uitbuiting van mensen aan de andere kant van de wereld. Als ik naar mijn eigen consumptiepatroon kijk, probeer ik altijd zoveel mogelijk lokaal geproduceerde producten te kopen. Maar eerlijk gezegd heb ik voorheen niet lang stil gestaan bij mijn dagelijkse kopje koffie. Wat weet ik eigenlijk ervan? Waar wordt het geproduceerd? En hoe weet ik zeker dat er geen dierenleed of uitbuiting aankleeft?

Fairtrade en biologisch

Deze vragen kreeg ik beantwoord tijdens mijn workshop bij Café Intención. Wat ik zo leuk vind aan Café Intención is dat verder wordt gekeken dan alleen maar de kwaliteit van de koffie. Er wordt ook veel aandacht besteed aan eerlijke handel (oftewel Fairtrade) Ja, ik ga hem er toch ingooien, de term ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO). Zo’n begrip wat goed klinkt maar waar je misschien niet echt een duidelijk beeld bij hebt (ik ook niet, tot een paar jaar geleden). MVO is een vorm van ondernemen gericht op economische prestaties (profit), met respect voor de sociale kant (people), binnen de ecologische randvoorwaarden (planet): de triple-P-benadering’. Wat dat nou betekent in de praktijk? Café Intención kan een goede prijs leveren voor de koffiebonen aan de leveranciers en de coöperaties van kleine boeren die van de opbrengst moeten leven. Zo kunnen deze boeren in Zuid-Amerika investeren in hun bedrijf en leefomstandigheden voor een duurzame toekomst. En dan smaakt dat kopje koffie nog lekkerder.

Anyways, terug naar de koffie. Ik proefde vorige week espresso, filterkoffie en Café Crème van Café Intención. En wauw, alledrie met zo’n verschillende smaak! Ik zat er al een tijdje over na te denken om koffie te verwerken in één van mijn recepten. En omdat Pasen er nu aankomt heb ik het perfecte excuus: Ik ga met jullie een heerlijke koffie-cake delen.  

Vegan hazelnoot-espresso cake met vanille glazuur - Lisa goes Vegan

Vegan hazelnoot-espresso cake met vanille glazuur

Overigens kun je spelen met de ingrediënten, je kunt bijvoorbeeld ook amandelmelk of sojamelk in plaats van havermelk gebruiken. Of amandelmeel in plaats van havermeel.

Ingrediënten – voor 1 cake (bakvorm van ongeveer 20 cm)

 • 250 gram havermeel (havermout gemalen)
 • ½ theelepel baking powder
 • 1 el kaneel
 • 150 ml havermelk
 • 3 eetlepels kokosolie, gesmolten
 • ½ banaan
 • 1 citroen, rasp
 • 3 kopjes espresso van Café Intención
 • 7 dadels, ontpit
 • 1 tl baking soda + 1 el appel azijn

Frosting

 • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
 • ½ tl vanillepoeder
 • ½ kopje espresso van Cafe Intencion
 • 1 handje geweekte cashewnoten
 • 10 ml kokosmelk

Garnering

 • Handje rauwe hazelnoten

Methode

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Mix het havermeel, bakpoeder en kaneel in een grote kom.
 3. Doe de havermelk, gesmolten kokosolie, banaan, citroenrasp en ontpitte dadels in een blender/keukenmachine en mix dit tot een gladde massa. Voeg dit mengsel toe aan de droge ingrediënten (het meel) en meng het goed door elkaar.
 4. Zet nu 3 kopjes Café Intención espresso. Laat ze eventjes afkoelen en giet ze nu door het beslag. Mix alles goed door met een spatel.
 5. Als laatste voeg je de geheime truc voor fluffyness toe. Mix in een apart glaasje de baking soda en de appelazijn; dit gaat vervolgens schuimen! (no worries, dit hoort) Voeg dit mengsel toe aan het beslag en mix voorzichtig nog maximaal 2 keer door.
 6. Schep het cakebeslag in je bakvorm en bak de cake voor zo’n 30-35 min in de oven of tot wanneer een satéprikker er schoon uitkomt.
 7. Maak ondertussen het glazuur door alle ingrediënten te mengen in je blender. Is het te droog? Voeg dan wat extra kokosmelk toe.
 8. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je glazuur eroverheen drizzelt (en geloof me, je wilt drizzelen).
 9. Serveer de cake met een extra lekker kopje koffie of thee en dan ENJOY!

En beloof me dat je eet tot je misselijk wordt, want zo lekker is ‘ie dus. In mijn boek kun je trouwens nog veel meer van dit soort vegan feestrecepten vinden. En ben je benieuwd naar de Fairtrade en biologische koffie van Café Intención? Je kunt de koffie(bonen) kopen bij de reguliere supermarkten. Ze zijn heel makkelijk te herkennen aan de gele verpakking 😉

Ga je met Pasen brunchen? En ga je zo’n lekkere brunch met deze koffie en cake maken? Let me know via Facebook, Instagram of Youtube!  


Heel veel liefs,

Lisa

Dit artikel is in samenwerking met Café Intencion

Vegan hazelnoot-espressocake met vanille glazuur - Lisa goes Vegan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *