Home Lisa's favoriet Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op?
Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op? - Lisa goes Vegan

Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op?

20 juni 2017

Een duurzame en vegan leefstijl. Het kan je misschien duizelen waar je allemaal wel niet rekening mee kan houden. Gezond, duurzaam, veganistisch, dier- en milieuvriendelijk en ga zo maar door. Denk aan je voeding, cosmetica producten, schoonmaakspullen en kleding. Maar waar houdt het op?! No worries, ik help je op weg met een paar fijne tips. 

Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op?

Het begon als een uitprobeersel ruim 6 jaar geleden: vaker plantaardig eten. Voor mijn gezondheid, voor de dieren, voor het milieu en voor mijn medemens. Maar nu sta ik hier, ik eet ruim 5 jaar volledig plantaardig en ben nog elke dag ontzettend blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik voel mij geweldig in allerlei verschillende opzichten, en zou me niet meer kunnen voorstellen om ‘terug’ te gaan. Ik krijg wel vaak de vraag van mensen: ‘Lies, veganisme, dan moet je met alles rekening houden, waar houdt het op?’

Een aantal jaar geleden begon ik mij te verdiepen in waar mijn eten vandaan kwam, hoe het geproduceerd werd en wat het met mijn lichaam deed. Ik las boeken en artikelen, keek documentaires en sprak erover met verschillende mensen. Stap voor stap heb ik mijn eetpatroon aangepast, iets wat makkelijker ging dan gedacht.

Op een gegeven moment ging het knagen. Ik maak bewuste keuzes met betrekking tot mijn voeding, maar waarom zou ik die keuzes niet breder doortrekken in mijn dagelijkse leven?

In mijn boek lees je hoe ik precies de overstap naar een plantaardig voedingspatroon heb gemaakt en hoe jij dat ook het beste kan aanpakken. Voor mij voelt het als een logisch gevolg dat ik nu – naast het eten – ook mijn keuzes doortrek naar de producten die ik koop en gebruik, zoals vegan cosmetica, tassen en schoenen. Maar ja, waar en hoe begin je?

Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op? - Lisa goes Vegan

Waar kun je op letten?

Het kan je in het begin misschien duizelen waar je allemaal wel niet rekening mee kan houden. Daarom wil ik benadrukken dat je niet meteen alles in 1 keer hoeft te veranderen. Kies jouw eigen tempo en maak keuzes die voor jou haalbaar en realistisch zijn en fijn voelen. De ene zal zich fijner voelen om meteen plantaardig te gaan eten, de ander neemt liever eerst zijn/haar kledingkast onder de loep. Hier zal ik je al een beetje op weg helpen:

  • Make-up en overige cosmetica | Helaas worden bij cosmetica vaak dierlijke ingrediënten verwerkt, waaronder bijenwas, melk, lanoline, honing, karmijn, zijde en keratine. Als een product het PETA of Vegan Society logo draagt, kan je er van uitgaan dat het product 100% vegan is. Het liefst geef ik zelf ook nog de voorkeur aan een product met (zoveel mogelijk) natuurlijke ingrediënten. Wil je het etiketten lezen skippen? Pak dan snel de lijst van Naoki erbij om even het vegan aanbod (V+) te zien. In mijn Youtube filmpje laat ik jou zien wat mijn favoriete vegan make-up is.
  • Parfum | Helaas zijn vrijwel alle parfums in de bekende parfumeriezaken niet vegan. Dit betekent dat ze A. ofwel op dieren zijn getest (buiten de EU) of B. dat er dierlijke producten in verwerkt zijn. Het is goed mogelijk dat er bevergeil (een vloeistof uit de klier tussen de anus en de geslachtsdelen van een bever) in jouw parfum is verwerkt. Geen fijn idee, hè? Gelukkig bestaat er ook vegan en natuurlijk parfum, zoals bijvoorbeeld deze van Stella McCartney. Maar iets dichter bij huis: de HEMA, Kruidvat, Lush, The Body Shop en Pacifica zijn betaalbare merken die vegan parfum verkopen. Check dezelfde lijst op Naoki om te kijken welke parfummerken ertussen staan. Ik wissel zelf de Mint Musk van de Body Shop af met een essentiële oliën uit Sri Lanka.
  • Kleding | Ja, het kan soms verleidelijk zijn om bij goedkopere winkels als H&M en Primark rond te neuzen. Vandaar dat ik kleding stap voor stap aanpak. Ik heb de afgelopen jaren al mijn leren schoenen afgedragen en langzaam vervangen met mooie duurzame producten. Ik ben gek op vintage winkeltjes waar ik vaak op de leukste jasjes en tasjes stuit. Ik hoef niet veel en goedkope kleding te hebben, maar ik geef liever de voorkeur aan minder kleding van hoge kwaliteit zoals bijvoorbeeld van GeitenwollenwinkelArmed Angels, Mud Jeans of Kowtow. Ik ben enorm blij met mijn duurzame vegan tassen van Matt & Natt en Denise Roobol (btw, met code LISAGOESVEGAN ontvang je daar nog steeds korting mee). Ik ga binnenkort een uitgebreid artikel schrijven over mijn favo vegan merken, maar ondertussen kun je hier een heel handig overzicht vinden van vegan merken. Langzaam maar zeker ben ik ook gaan nadenken over hoeveel kleding ik nu daadwerkelijk nodig heb. Want heb ik echt 38 tassen, 27 broeken en 59 t-shirts nodig? Nee, he. Stapje voor stapje ben ik dus mijn kledingkast aan het uitdunnen en verduurzamen.
  • Schoonmaakmiddelen | Veel schoonmaakmiddelen zitten vol met chemische stoffen die in de natuur terecht komen wanneer wij ze door de wasbak spoelen.  we juist de natuur moeten koesteren en niet verder moeten vervuilen. Hoe fijn zou het zijn als je kunt schoonmaken met een natuurlijk product, wat niet irriteert op je huid en wat niet schadelijk is voor het milieu? Nooit eerder over nagedacht, maar het kan! Zelf gebruik ik producten van het merk Marcel’s Green Soap (met 100% gerecycled verpakking) en het merk Method. Beide te koop bij reguliere supermarkten en biowinkels.
  • Vervoer | Wil je het milieu ontlasten? Dan kun je beter kiezen voor een plantaardig gerecht in plaats van jezelf een lekkere lange douchebeurt of een autoritje te ontzeggen. Lees hier wat ik precies bedoel. Desalniettemin kun je alsnog vaker voor de fiets kiezen in plaats van de auto (heb je meteen je beweging gehad, win-win), en kun je kiezen voor het Openbaar Vervoer of spreek je met mensen af om te carpoolen. Verder kun je kiezen voor een treinreis in plaats van een vliegreis of kun je de als je toch gebruikt maakt van het vliegtuig de CO2 uitstoot compenseren. Een voorbeeld hiervan is het initiatief Green Seat.

Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op? - Lisa goes Vegan

Photo by The beginning of life photography

Blijf positief

Voor mij bestaat er niet zoiets als ‘de perfecte veganist’ Het is een manier van leven, maar absoluut geen religie. Het mooie is, iedereen kan meedoen. En gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde; waar de één liever eerst zijn/haar spullen afdraagt om zo duurzaam mogelijk te leven, gaat de ander eerst zijn voedingspatroon aanpassen. Ieder zijn ding!

Ik ben ook absoluut niet perfect en leer elke dag nog nieuwe dingen bij. Nog zo vaak denk ik: ‘Oh dat wist ik niet, daar zal ik de volgende keer aandenken’ Oftewel overstappen naar een duurzame leefstijl kost tijd. Om het leuk en haalbaar te maken, is het belangrijk dat je inziet dat alles wat je doet al beter is dan het niet doen. Wees niet te streng voor jezelf en geniet van elke duurzame/vegan keuze die je kan maken!

Wil jij beginnen met vegan eten? En wil je weten hoe je dat het beste aanpakt?

In mijn boek staan heel veel makkelijke tips en lekkere recepten om eindeloos mee te variëren! 

Liefs,

Lisa

P.s. Dit pitabroodje met romige avocado-vulling al geprobeerd? Nee? Schaam je! Hij is HEERLIJK. Check het recept hier. 

Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op? - Lisa goes Vegan

Gerelateerde posts

27 berichten

Soraya 20 juni 2017 at 13:13

Ik zweer bij de vegan parfum van Pacifica. Betaalbaar en Indian Coconut Nectar is zoooo lekker!

Antwoorden
Lisagoesvegan 20 juni 2017 at 14:19

Ah wat leuk om te horen! Super Soraya 🙂

Antwoorden
Soraya 20 juni 2017 at 13:15

Leuk artikel! Ik zweer bij de vegan parfum van Pacifica. Betaalbaar en Indian Coconut Nectar ruikt zooooo lekker!!

Antwoorden
Mariëlle 20 juni 2017 at 18:46

Wat een super fijn artikel! Sinds ik vega eet ben ik veel bewuster, ook meer minimalistisch. Nu eet en leef ik vegan, op leren schoenen na die ik nog afloop. Automatisch verdiep ik me in meer duurzame dingen!

Antwoorden
Lisa 23 juni 2017 at 14:38

Wat super goed van je, Mariëlle!

Antwoorden
Lisa 3 juli 2017 at 09:55

Wat goed van je, Mariëlle!! 🙂 Ga zo door!

Antwoorden
Ella 20 juni 2017 at 19:32

I LOVE the Douglas Naturals lijn! Vegan en (deels) biologisch! Heb de dag- en nachtcrème en het serum. Super betaalbaar en ben er dol op!!

Antwoorden
Lisa 23 juni 2017 at 14:38

Wat fijn om te horen, Ella!!

Antwoorden
Inge 21 juni 2017 at 06:53

Wat een geweldig mooi geschreven en vooral interessant artikel..
Zelf eet ik nog wel vlees. Wel steeds meer aan het minderen en allemaal biologisch.
Ik zit alleen heel erg met het probleem om eerst vegatarisch te worden.. Ik heb een gluten, lactose intolerantie en ik heb een hele zware vorm van pinda en noten allergie.. Daardoor ben ik bang dat het mij nooit qua eten gaat lukken. Maar het duurzame leven staat mij wel aan! Ik probeer ook zo dierproefvrij mogelijk te leven. Alles voor de dieren.. (Heb zelf een hondje die in het laboratorium is geborrn etc.)

Antwoorden
Lisa 23 juni 2017 at 14:39

Wat super goed van je, Inge! Het gaat om de keuzes die je maakt die voor jou haalbaar zijn. Ik wens je heel veel succes en vooral veel plezier in de toekomst 🙂

Antwoorden
Lisa 3 juli 2017 at 09:57

Hi Inge! Wat vervelend zeg! Maar onthoudt: elke stap is een stap. Als het voor jou op dit moment niet haalbaar is helemaal vegan te zijn, dan is dat zo. 🙂 Je bent super goed bezig, ga zo door 🙂

Antwoorden
Femke 21 juni 2017 at 14:50

De verzorgingsproducten van Botanical Beauty zijn echt heerlijk…!! Organic en vegan…. ze geven ook workshops, daar zou ik eigenlijk eens heen moeten gaan om meer te leren over hun producten. Het wordt ook nog eens bij mij om de hoek ontwikkeld en geproduceerd!

Antwoorden
Lisa 23 juni 2017 at 14:37

Super leuk zeg!

Antwoorden
Lisa 3 juli 2017 at 09:55

Wat super leuk, Femke!! Laat maar weten hoe het was als je een keer gaat! X

Antwoorden
Marjolijn 22 juni 2017 at 18:20

Ha Lisa, in je artikel schrijf je dat de kortingscode op tassen nog steeds geldt. Bedoel je die bij Wolf &Storm? Ik wil graag een mooie tas van Matt & Nat bestellen, met de korting:), maar de code is verlopen?

Antwoorden
Lisa 23 juni 2017 at 14:40

Hi Marjolein! Sorry voor de verwarring – ik had het over de Denise Roobol tassen 🙂 (http://deniseroobol.com)

Antwoorden
Mees Stegeman 26 juni 2017 at 11:23

Wauw, voor een retourtje Ibiza hoef ik op Green Seat maar 3,10,- te betalen! Gonna do it, thanks for the tip !

Antwoorden
Lisa 27 juni 2017 at 11:49

Super leuk om te horen, Miranda! Geniet ervan en fijne reis!!

Antwoorden
Berta 29 juni 2017 at 12:03

kunnen jullie mij adviseren voor duurzaam en vegan wasmiddel ook?

Antwoorden
Lisa 3 juli 2017 at 09:51

Je hebt bijvoorbeeld Seepje 🙂

Antwoorden
Berta 3 juli 2017 at 13:34

Net besteld, dank voor je tip!!!

Antwoorden
Caroline 2 juli 2017 at 13:43

Voor ik veganist werd, was ik al 5 jaar lang vegetarisch. Ik was ook met de milieu bezig, maar het was eigenlijk niet helemaal zo goed. Rond de tijd (afgelopen maart) dat ik veganist word, ben ik meer bewust over wat ik koop. Make ups, kleding en schoenen die ook schadelijk is voor dieren en milieu. Dankzij veganisme, kan ik deze wereld nog mooier maken! Laatst sprak ik nog vleeseter over veganisme, hij is toen vegetarisch geworden! Ik ben hier heel blij mee!

Antwoorden
Lisa 3 juli 2017 at 09:41

Hi Caroline, wat leuk om te horen en wat goed van je!! 🙂

Antwoorden
Winactie 5 x nieuwe favo (vegan) boeken - Lisa goes Vegan 10 juli 2017 at 11:55

[…] eens stil gestaan bij wat er allemaal in je cosmetica zit die je dagelijks op je lichaam smeert? In dit artikel vertel ik welke merken ik zelf gebruik en waar je op kan letten bij het kopen van vegan en […]

Antwoorden
Jo's Daughter 11 juli 2017 at 16:59

Moet mijn make-up nog aanpassen, goed te weten dat er toch opties zijn voor Vegan artikelen 😀

Antwoorden
Anne-Marie Buijs 12 september 2018 at 19:29

Ik mis de tip om (vooral) voedsel van het seizoen dat dichtbij geproduceerd is te eten

Antwoorden
Lisa 19 september 2018 at 13:03

Ja precies! Zeker goede tip, dankjewel. 🙂

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.