Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op?

Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op?

Een duurzame en vegan leefstijl. Het kan je misschien duizelen waar je allemaal wel niet rekening mee kan houden. Gezond, duurzaam, veganistisch, dier- en milieuvriendelijk en ga zo maar door. Denk aan je voeding, cosmetica producten, schoonmaakspullen en kleding. Maar waar houdt het op?! No worries, ik help je op weg met een paar fijne tips. 

Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op?

Het begon als een uitprobeersel ruim 6 jaar geleden: vaker plantaardig eten. Voor mijn gezondheid, voor de dieren, voor het milieu en voor mijn medemens. Maar nu sta ik hier, ik eet ruim 5 jaar volledig plantaardig en ben nog elke dag ontzettend blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik voel mij geweldig in allerlei verschillende opzichten, en zou me niet meer kunnen voorstellen om ‘terug’ te gaan. Ik krijg wel vaak de vraag van mensen: ‘Lies, veganisme, dan moet je met alles rekening houden, waar houdt het op?’

Een aantal jaar geleden begon ik mij te verdiepen in waar mijn eten vandaan kwam, hoe het geproduceerd werd en wat het met mijn lichaam deed. Ik las boeken en artikelen, keek documentaires en sprak erover met verschillende mensen. Stap voor stap heb ik mijn eetpatroon aangepast, iets wat makkelijker ging dan gedacht.

Op een gegeven moment ging het knagen. Ik maak bewuste keuzes met betrekking tot mijn voeding, maar waarom zou ik die keuzes niet breder doortrekken in mijn dagelijkse leven?

In mijn boek lees je hoe ik precies de overstap naar een plantaardig voedingspatroon heb gemaakt en hoe jij dat ook het beste kan aanpakken. Voor mij voelt het als een logisch gevolg dat ik nu – naast het eten – ook mijn keuzes doortrek naar de producten die ik koop en gebruik, zoals vegan cosmetica, tassen en schoenen. Maar ja, waar en hoe begin je?

Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op? - Lisa goes Vegan

Waar kun je op letten?

Het kan je in het begin misschien duizelen waar je allemaal wel niet rekening mee kan houden. Daarom wil ik benadrukken dat je niet meteen alles in 1 keer hoeft te veranderen. Kies jouw eigen tempo en maak keuzes die voor jou haalbaar en realistisch zijn en fijn voelen. De ene zal zich fijner voelen om meteen plantaardig te gaan eten, de ander neemt liever eerst zijn/haar kledingkast onder de loep. Hier zal ik je al een beetje op weg helpen:

  • Make-up en overige cosmetica | Helaas worden bij cosmetica vaak dierlijke ingrediënten verwerkt, waaronder bijenwas, melk, lanoline, honing, karmijn, zijde en keratine. Als een product het PETA of Vegan Society logo draagt, kan je er van uitgaan dat het product 100% vegan is. Het liefst geef ik zelf ook nog de voorkeur aan een product met (zoveel mogelijk) natuurlijke ingrediënten. Wil je het etiketten lezen skippen? Pak dan snel de lijst van Naoki erbij om even het vegan aanbod (V+) te zien. In mijn Youtube filmpje laat ik jou zien wat mijn favoriete vegan make-up is.
  • Parfum | Helaas zijn vrijwel alle parfums in de bekende parfumeriezaken niet vegan. Dit betekent dat ze A. ofwel op dieren zijn getest (buiten de EU) of B. dat er dierlijke producten in verwerkt zijn. Het is goed mogelijk dat er bevergeil (een vloeistof uit de klier tussen de anus en de geslachtsdelen van een bever) in jouw parfum is verwerkt. Geen fijn idee, hè? Gelukkig bestaat er ook vegan en natuurlijk parfum, zoals bijvoorbeeld deze van Stella McCartney. Maar iets dichter bij huis: de HEMA, Kruidvat, Lush, The Body Shop en Pacifica zijn betaalbare merken die vegan parfum verkopen. Check dezelfde lijst op Naoki om te kijken welke parfummerken ertussen staan. Ik wissel zelf de Mint Musk van de Body Shop af met een essentiële oliën uit Sri Lanka.
  • Kleding | Ja, het kan soms verleidelijk zijn om bij goedkopere winkels als H&M en Primark rond te neuzen. Vandaar dat ik kleding stap voor stap aanpak. Ik heb de afgelopen jaren al mijn leren schoenen afgedragen en langzaam vervangen met mooie duurzame producten. Ik ben gek op vintage winkeltjes waar ik vaak op de leukste jasjes en tasjes stuit. Ik hoef niet veel en goedkope kleding te hebben, maar ik geef liever de voorkeur aan minder kleding van hoge kwaliteit zoals bijvoorbeeld van GeitenwollenwinkelArmed Angels, Mud Jeans of Kowtow. Ik ben enorm blij met mijn duurzame vegan tassen van Matt & Natt en Denise Roobol (btw, met code LISAGOESVEGAN ontvang je daar nog steeds korting mee). Ik ga binnenkort een uitgebreid artikel schrijven over mijn favo vegan merken, maar ondertussen kun je hier een heel handig overzicht vinden van vegan merken. Langzaam maar zeker ben ik ook gaan nadenken over hoeveel kleding ik nu daadwerkelijk nodig heb. Want heb ik echt 38 tassen, 27 broeken en 59 t-shirts nodig? Nee, he. Stapje voor stapje ben ik dus mijn kledingkast aan het uitdunnen en verduurzamen.
  • Schoonmaakmiddelen | Veel schoonmaakmiddelen zitten vol met chemische stoffen die in de natuur terecht komen wanneer wij ze door de wasbak spoelen.  we juist de natuur moeten koesteren en niet verder moeten vervuilen. Hoe fijn zou het zijn als je kunt schoonmaken met een natuurlijk product, wat niet irriteert op je huid en wat niet schadelijk is voor het milieu? Nooit eerder over nagedacht, maar het kan! Zelf gebruik ik producten van het merk Marcel’s Green Soap (met 100% gerecycled verpakking) en het merk Method. Beide te koop bij reguliere supermarkten en biowinkels.
  • Vervoer | Wil je het milieu ontlasten? Dan kun je beter kiezen voor een plantaardig gerecht in plaats van jezelf een lekkere lange douchebeurt of een autoritje te ontzeggen. Lees hier wat ik precies bedoel. Desalniettemin kun je alsnog vaker voor de fiets kiezen in plaats van de auto (heb je meteen je beweging gehad, win-win), en kun je kiezen voor het Openbaar Vervoer of spreek je met mensen af om te carpoolen. Verder kun je kiezen voor een treinreis in plaats van een vliegreis of kun je de als je toch gebruikt maakt van het vliegtuig de CO2 uitstoot compenseren. Een voorbeeld hiervan is het initiatief Green Seat.

Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op? - Lisa goes Vegan

Photo by The beginning of life photography

Blijf positief

Voor mij bestaat er niet zoiets als ‘de perfecte veganist’ Het is een manier van leven, maar absoluut geen religie. Het mooie is, iedereen kan meedoen. En gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde; waar de één liever eerst zijn/haar spullen afdraagt om zo duurzaam mogelijk te leven, gaat de ander eerst zijn voedingspatroon aanpassen. Ieder zijn ding!

Ik ben ook absoluut niet perfect en leer elke dag nog nieuwe dingen bij. Nog zo vaak denk ik: ‘Oh dat wist ik niet, daar zal ik de volgende keer aandenken’ Oftewel overstappen naar een duurzame leefstijl kost tijd. Om het leuk en haalbaar te maken, is het belangrijk dat je inziet dat alles wat je doet al beter is dan het niet doen. Wees niet te streng voor jezelf en geniet van elke duurzame/vegan keuze die je kan maken!

Wil jij beginnen met vegan eten? En wil je weten hoe je dat het beste aanpakt?

In mijn boek staan heel veel makkelijke tips en lekkere recepten om eindeloos mee te variëren! 

Liefs,

Lisa

P.s. Dit pitabroodje met romige avocado-vulling al geprobeerd? Nee? Schaam je! Hij is HEERLIJK. Check het recept hier. 

Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op? - Lisa goes Vegan

Geen reactie's

Geef een reactie