Home Tips Vegan: all or nothing?

Vegan: all or nothing?

24 januari 2018

‘Maar telt het alleen als je 100% vegan bent?’ Vandaag vertel ik mijn kijk op het alles-of-niets principe. Vegan, all or nothing? 

Op Instagram heb ik hier het een en ander over verteld, maar vandaag toch een artikel over het alles-of-niets principe van veganisme.

Vegan: all or nothing?

Voordat we hier verder op ingaan, kijken we eerst naar de definitie van veganisme:

Veganisme is een levensstijl waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden. (Bron)

Een prachtig streven vind ik, maar dit kan soms in de praktijk een uitdaging zijn om dit 100% te doen (wat is 100% vegan zijn überhaupt?) Naast voor de hand liggende dingen zoals pesto (met kaas) en granola (met honing) kun je denken aan e-nummers gemaakt met dierlijke producten, bepaalde alcoholische drankjes, kant en klare sinaasappelsap, kaarsen, lijm in schoenen, jassen met een paar procent wol, tennisrackets (ja echt!) of een verfkwast met varkensharen. Ik hoor je denken, ‘waar houdt het op Lies?’

Ruim 6 jaar geleden kwam ik in aanraking met het veganisme en zag ik het als iets interessants om uit te proberen. Door alles wat ik gelezen en gezien had, wilde ik minderen met dierlijke producten en vaker kiezen voor een plantaardig gerecht. Voor mijn gezondheid, voor de dieren, voor het milieu en voor mijn medemens. In eerste instantie was het uiteindelijke doel niet om vegan te worden, maar gaandeweg voelde plantaardig eten zo goed, dat ik op een gegeven moment niet meer anders wilde. Ik eet nu ruim 5 jaar volledig plantaardig (en trek deze keuzes ook in het  alledaagse leven door) en ben nog elke dag ontzettend blij dat ik deze keuze heb gemaakt.

Wat ik echter steeds vaker merk, is dat de kloof tussen vegan en niet-vegan zo ontzettend groot is. En dat vind ik jammer.

“Je bent vegan of je bent het niet”

Voor veel vegans is veganisme net zoals zwanger zijn: je bent het of je bent het niet. Je kan het niet een beetje of een paar dagen zijn. Ergens kan ik hier wel inkomen, maar deze houding zorgt ervoor dat het een exclusief ‘clubje’ lijkt waar je alleen bij kan als je vegan bent. Niet een uitnodigende gedachte voor mensen die net in aanraking komen met veganisme. Als jij namelijk iemand de keuze geeft tussen alles of niets, geef je diegene eigenlijk een excuus om niets te doen. En dat is jammer, want elke plantaardige maaltijd, elke hap, elke keuze telt!

 

In mijn ogen bestaat er geen ‘perfecte veganist’ en is het niet een alles-of-niets principe. Je hoeft niet 100% vegan te zijn om goed voor de dieren, het milieu en je lichaam te zorgen. Het mooie is, iedereen kan meedoen. En gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde; waar de één liever eerst zijn kleding verduurzaamt, gaat de ander eerst aan de slag met vaker plantaardig eten. Ieder zijn ding!

Begrijp me niet verkeerd, mijn standpunt blijft: hoe vaker je plantaardig eet, hoe minder dierlijke producten je gebruikt en koopt, HOE BETER NATUURLIJK!

Maar de kernboodschap blijft:

Om het leuk en haalbaar te maken, is het belangrijk dat je inziet dat alles wat je doet al beter is dan helemaal niets doen. Dus wees niet te streng voor jezelf en geniet van elke duurzame/vegan keuze die je kan maken. Probeer veranderingen te maken die goed voor jou voelen en kijk waar het je brengt. En wie weet heb je -net zoals ik- binnen no-time de vegan smaak te pakken;) 

Liefs, Lisa

In mijn boek kun je nog veel meer concrete en praktische tips vinden om vaker en volwaardig plantaardig te eten. 

Afbeeldingsresultaat voor veganism perfect

Gerelateerde posts

18 berichten

Ilse 24 januari 2018 at 20:06

Helmaal mee eens!
Ik noem mijzelf veganistisch maar soms maak ik wel eens een foutje, en soms heb ik een bui waarin ik naar melkchocolade snak. Toch vind ik nog steeds dat ik veganistisch ben. Ik doe mijn best en draag uit dat ik dit belangrijk vind.
Ik heb hier zelf ook een artikel over geschreven op mijn blog

Antwoorden
Lazy Bird 25 januari 2018 at 09:37

We zijn toch allemaal maar mensen he 🙂 Ik heb dat probleem voorlopig nog met Ben&Jerry’s, ik kan niet wachten op de Vegan versie!

Antwoorden
Anna Helena 24 januari 2018 at 22:51

Mooi gezegd, kan ik me helemaal in vinden.

Antwoorden
Marianne - Groene stapjes 24 januari 2018 at 23:07

Goed gesproken, helemaal mee eens! Ik noem mezelf ook veganist, ondanks dat ik een tijdje terug een soep met vlees at bij mijn oma, omdat ze het niet begreep. Na respectvol de soep gegeten te hebben nogmaals uitgelegd hoe het zit, is het nu (hoop ik hahaha) duidelijk. Het gaat toch om de boodschap en intentie?

Antwoorden
marjon 25 januari 2018 at 12:19

dat vind ik idd respectvol naar je oma. lief hoor. en helemaal mee eens.

Antwoorden
marjon 25 januari 2018 at 09:22

mooi gezegd. hier bereik je meer mensen mee dan inderdaad dat exclusieve clubje gevoel wat sommige mensen die vegan zijn toch creëren.ik zit zelf zoals ik het noem al een tijdje in een overgangsfase, eerst geen vlees toen geen vis enz. maar omdat ik ziek word van gluten is het voor mij best lastig om buiten de deur te eten.. maar zo is het helaas en dat accepteer ik dan, thuis eet ik plantaardig en buiten de deur vegetarisch als het niet anders is.. misschien wordt dat in de toekomst ook nog anders maar zo maakt ieder zijn eigen reis.

Antwoorden
Mariëlle 25 januari 2018 at 09:24

Ik zou zelf echt niet meer vlees/vis/zuivel/honing eten als ik weet dat het er in zit, dat wil ik gewoon niet meer als veganist. Maar foutjes kunnen natuurlijk altijd voorkomen!

Antwoorden
Lazy Bird 25 januari 2018 at 09:36

BAM!! Je slaat de nagel op de kop!! Ik ben het volledig met je eens en ik denk dat je meer mensen bereikt met een ‘softe’ aanpak dan met het alles of niets principe en het elitaire veganclubje dat er zo ontstaat. Ik noem mezelf een Lazy Vegan, dat vat het wel zo’n beetje samen denk ik 😉

X Lazy Bird (the Lazy Vegan)

Antwoorden
Jessi 25 januari 2018 at 11:40

Mooi gezegd Lisa! Zo jammer dat het zo’n gesloten clubje is en dat de boodschap ‘ hoe vaker plantaardig, hoe beter’ er maar niet in lijkt te gaan. Zo schrik je mensen volgens mij alleen maar af hoor.

Antwoorden
Rozemarijn 25 januari 2018 at 19:51

Ik word heel blij van dit genuanceerde bericht. Ik ben dit jaar het veganisme aan het uitproberen en heb mezelf als doel gesteld om minstens 200 dagen plantaardig te eten. Ik gun mezelf dus ‘fouten’ omdat het anders voor mezelf niet meer leuk is. En ik wil juist dat veganisme leuk is. Leuk is aantrekkelijk en zorgt dus dat meer mensen het uit gaan proberen!

Antwoorden
Randy Hereman 25 januari 2018 at 20:27

Helemaal mee eens. Iedereen gaat door een proces van bewustwording en veganisme is slechte een stukje daarvan.

Antwoorden
Marleen 5 februari 2018 at 20:30

Fijn om te lezen hoe jij er over denkt. Je hebt nou eenmaal mensen die het juist fijn vinden om ergens helemaal voor te gaan en mensen die daar juist door afhaken. Ik dacht altijd dat ik bij de eerste categorie behoorde omdat het vegetariër worden mij zo makkelijk afging, maar met het veganisme is het helaas toch anders, moet ik na een half jaar toegeven. 100% veganistisch eten lukt me gewoon niet en wil ik ook niet meer, maar ikzelf vind inmiddels 90% ook oké. Als ik niet vegan eet is dat meestal ook een bewuste keuze, bijvoorbeeld als in bepaalde sociale situaties of als ik iets anders weg zou moeten gooien. Na een dik half jaar ben ik de veganistische keuken wel gaan waarderen en vind ik veel vegan alternatieven véél lekkerder dan het gewone product!

Antwoorden
Lisagoesvegan 6 februari 2018 at 08:53

Precies en wat goed om te horen 😉 Keep up the good work, Liefs X

Antwoorden
Simone 25 februari 2018 at 10:16

Goed stuk Lisa. Ik ben zeker niet vegan maar eet wel vaak vegan. Vind het ook leuk om daar dingen mee uit te proberen en merk stiekem dat ik steeds vaker plantaardig eet. Waar het stopt weet ik nog niet en dat is ook wel goed. Ik maak bewuste keuzes als ik wel dierlijke producten eet en hou altijd in mijn achterhoofd hoe de dieren geleefd hebben. Of ik ooit 100% vegan wordt is de vraag maar ik zie wel waar het heen gaat.

Antwoorden
Lisagoesvegan 26 februari 2018 at 15:40

Hi lieve Simone, wat super leuk om te horen! En precies, 100% vegan is niet het einddoel, bewuste keuzes maken is belangrijk! Heel veel liefs X

Antwoorden
Michelle de Greef 17 oktober 2018 at 14:05

Wat een mooi stuk om te lezen. Dankjewel hiervoor Lisa! Het is ideaal om er op deze manier tegenaan te kijken. Je doet je best en helaas is onze maatschappij nog niet voldoende ingesteld op een volledige VEGAN-lifestyle. Ik denk dat ik het voor 90% ben? Buiten de deur gaan eten en vegan-mayonaise vragen is nog niet erg ‘normaal’ jammer genoeg!
Was alles maar 100% vegan met hier en daar een uitzondering, i.p.v. andersom. Er is hoop! 🙂 En wat je zegt, elke vegetarische (liefst veganistische) maaltijd, is mooi meegenomen! Het voelt als een woo-hoo als ik mijn vriend zonder dat hij het weet een vegan gerecht voorschuif en dat het (uiteraard!) erg lekker is!.. Liefs en keep up the good work!

Antwoorden
Lisagoesvegan 26 oktober 2018 at 11:33

Wat mooi om te horen Michelle! Precies, elke stap telt. Geniet ervan & keep up the good work.

Antwoorden
Lisa 31 oktober 2018 at 14:11

Hi Michelle, wat een lief bericht! Precies wat je zegt. Wees niet te streng voor jezelf, met jouw 90% maak je al zo een groot verschil. Hopelijk wordt alles inderdaad in de toekomst 100%. Liefs

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.