Home Tips Tips voor beginnende vega(n)s

Tips voor beginnende vega(n)s

13 augustus 2015

Je wilt vaker voor een vega(n) maaltje kiezen of je denkt er zelfs over om misschien helemaal veganistisch te gaan eten (en leven)? Of je wilt gewoon een keer iets anders eten dan het vlees-aardappelen-groenten menu. Maar hoe in godsnaam begin je? En hoe reageer je op kritiek van anderen? En help! je gaat eten bij vrienden, hoe kom je dat etentje door? Hier een paar tips voor beginnende vega(n)s over hoe je het beste om kunt gaan met lastige vragen. Lees je mee?

MjAxMy04ZGU0NzQzNzY0YjI1Yjk0

Tips voor beginnende vega(n)s

Wees en blijf positief

Oh mensen, dit is zó belangrijk en mijn aller-eerste tip. Mijn motto: ”Zie het glas halfvol, en vul het onderweg aan’. Of je nu veganist wilt worden, of dat je minder dierlijke producten wilt nuttigen, zie het als iets positiefs wat je uit gaat proberen. Zeker als je het met anderen hierover hebt, zullen mensen vaak schrikken en zeggen; ‘maar dan mag je toch bijna niets meer eten?!’ Kijk, daar gaat het al mis. Bekijk het van de andere kant en zie wat je wél kan eten en zeg: ‘nou, naar mijn weten kan je héél veel lekkers eten’. (en dan duw je een foto van een vegan taart, curry of sandwich in zijn/haar gezicht, werkt altijd goed) Het gaat eigenlijk om het verschuiven van je mindset als het ware. Je hebt de keuze uit álle groenten (uhm ja en dat zijn er echt heel veel), alle soorten peulvruchten, alle granen, noten en al het fruit (vers, gedroogd, bevroren). Dan heb je óók nog al het minder gezonde vegan lekkers (classic oreo’s, patat, chips, pure chocolade, sorbet ijs en gá maar door) dus nee, je mist echt niets. En zeg dat dan met je charmanste glimlach he 😉 Als je geen glimlach terugkrijgt, no worries, stay positive. Mensen zullen eerder er over na gaan denken als ze zien dat jij positief bent en er niets voor hoeft op te geven. Je hebt geen idee hoe groot de impact van je lichaamstaal op andere mensen is.

Waarom eet je vegan?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om te minderen met dierlijke producten en (meer) vegan te gaan eten. Het grappige is er zijn juist zóveeeeeeel redenen om vegan te eten. Ik zou zeggen; pick one! Mijn allereerste en allerbelangrijkste reden om vegan te gaan eten is voor de dieren. Nee, ik ben geen emotionele dierengek, dit is een rationele beslissing. Ik ben, zoals ik in mijn vorige blogpost beschreef, tegen de manier waarop dieren worden gehouden, mishandeld en geslacht worden. Veganisme is een duidelijk statement tegen een systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvoorwerp of productiemiddel. In de bio-industrie maar ook in biologische veehouderij worden dieren ondergeschikt gemaakt aan financiële belangen. Dieren worden gezien als nummertjes en worden eigenlijk alleen maar op de wereld gezet om te sterven. Ik wilde hier niet aan bijdragen. Punt.

08bbe76a5bac571a8bd3c607fd659493

Daarnaast draagt plantaardige voeding bij aan jouw gezondheid. Dat je belangrijke voedingsttoffen zou mislopen als veganist, is een mythe. Steeds meer onderzoek wijst uit dat je door (meer) plantaardig te eten het risico op hart- en vaatziekten, sommige soorten kanker, diabetes type 2 en obesitas verkleint (Le & Sabaté, 2014). Dierlijke producten duren veel langer om te verteren en het grappige is dat je eigenlijk méér kan eten als je plantaardig eten. Je eet van nature licht verteerbare producten die je niet zo’n zwaar gevoel op je maag geven. Wees er natuurlijk van bewust dat je genoeg varieert om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. B12 moet je bijslikken (kan in de vorm van een supplement). Verder zitten dierlijke producten ook vol met de antibiotica (ook biologisch vlees helaas, wel in mindere mate) stress en hormonen van de dieren die je eet. Dat kan toch ook nooit goed zijn?

Mijn eigen gezondheid

Wat ik zelf heb gemerkt qua gezondheid? Ik was eigenlijk al vrij ‘gezond’, maar wist niet beter. Toen ik nog vlees, vis en zuivel at, had ik wel vaak last van mijn buik en voelde ik me ‘zwaar’ na het eten. Ik werd ook gauw moe, mijn huid was niet altijd gaaf en mijn nagels braken voortdurend af. Dit zijn geen grote gezondheidsproblemen, maar ik dacht dat dit altijd zo hoorde. TOTDAT ik plantaardig ging eten: veel groenten, bergen met fruit, peulvruchten en volkoren granen. Voedzaam eten wat mij zoooveeel meer energie geeft. Ik heb geen middagdipjes tussendoor en sta ’s ochtends stuiterend naast mijn bed. Mijn huid is een stuk gaver, mijn haar is dikker en ik ben strakker. Dit laatste is ook in combinatie met sporten, maar ik merk dat mijn huid een soort van glow heeft gekregen.

10014298_10152885015846283_3587895295106734342_o

Sta je met je mond vol tanden als mensen vragen waarom je (meer) vegan gaat eten?? Laat dit mooie plaatje maar eens zien dan 🙂 Hier staat in 1 plaatje beschreven hoe vegans (oftewel veganistisch eten) de dieren, je eigen gezondheid en de planeet ‘redden’. Wedden dat je nu makkelijker die goedkope kiloknaller laat liggen?

Ik kon niet zo’n duidelijk plaatje in het Nederlands vinden, maar dit plaatje kunnen jullie hopelijk allemaal begrijpen:) 

8c745ab83e35a59ce3cb23d96a7b303a

Help! Ik ga bij vrienden eten…

Ja, dit is een bekend ‘probleem’. Maar ik probeer het niet te zien als een probleem. Dit sluit naadloos aan bij het vorige punt. Maak er iets leuks en positiefs van. Leg je vrienden uit dat je de laatste tijd wat bewuster wilt gaan eten en dat je daarom probeert minder tot geen dierlijke producten te nuttigen. Zeg dat je wilt uitproberen hoe het is, hoe je je voelt en dat je het een uitdaging vind! (dit is positiever dan meteen ervan uitgaan dat het onmogelijk is om vegan te gaan koken). Ga je met een vriend(in) koken? Zoek een lekker, makkelijk recept uit en ga de uitdaging samen aan! Ga je bij vrienden eten? Bied aan om zelf iets vegans te mee te nemen, of bied aan om eerder te komen om te helpen. Wellicht kan de feta, kip of vlees uit de salade gelaten worden voor jou. Wees niet bang om eerlijk te zijn! Geef je vrienden ook de tijd om te wennen aan het feit dat jij nu (meer) plantaardig eet. Ga je naar een restaurant? Bekijk even de vega-opties op de kaart. 9 van de 10 keer kunnen ze bijvoorbeeld de kaas, yoghurt-of ei weglaten uit de salade/soep/broodje/gerecht. Wil je zeker weten dat je iets vegans kan krijgen? Stuur ze dan even een aardig mailtje of geef even een belletje. Kleine moeite en dan ben je helemaal zeker. Kijk trouwens voor vega(n) restaurants over de hele wereld op www.happycow.net of op mijn blog onder sectie ‘Travel’ in Amsterdam.

Vegan lunch bij Meatless District, check hier het hotspot artikel 

  • Wat te doen met kritiek?

Ja, dit is een lastige. Ik krijg eigenlijk over het algemeen heel veel positieve reacties maar heel soms ook ‘kritiek’ of beter verwoord: huiverige opmerkingen van verschillende mensen. Om een voorbeeld te noemen : ‘Oh heb je weer zo’n lastige eter’ of ‘kan je gewoon niet één keer gezellig doen’ ? ‘oh, nee dit mag jij natuurlijk niet’. (Dit kan overigens ook aardig bedoeld worden hoor). Of een ober die je het gevoel geeft dat jij hem eindeloos veel werk geeft (terwijl meestal koks het best leuk vinden om iets te maken).

Ik kan helaas geen handleiding geven over hoe je hier het beste mee om kunt gaan maar ik kan je wel vertellen hoe ik dit doe. Wanneer iemand een interessante doch scherpe opmerking maakt over vegan eten zoals ‘maar dan kan je toch niets meer eten?’ reageer ik daar altijd positief en lachend op en ontken ik dat. Ik vertel met een leuk grapje hoe lekker het kan zijn en vaak met ‘joh je moest eens weten wat ik mag eten!’. Aansluitend bij mijn eerste tip; positiviteit is het heel belangrijk dat JIJ laat zien dat je hier blij van word. Makkelijk, gezond, lekker en dat het niet een straf is om plantaardig te eten. Wanneer jij laat zien dat je eigenlijk helemaal niets mist, en dat je jezelf niets ontzegt zullen mensen hier echt van opkijken.

Maar wanneer iemand eigenlijk een denigrerende opmerking maakt (meestal voel je dit aan de toon die iemand 10358407_1581762835408656_1588603395_naanslaat) reageer ik daar niet of nauwelijks op. Dit zijn meestal opmerkingen die niet bedoeld zijn om een discussie te beginnen maar meer om jou in de hoek te zetten. Overigens heb ik dit volgens mij maar een paar keer tot nu toe gehad en die negeer ik dan gewoon. Verder vertel ik eigenlijk als ik ergens ben nooit meteen dat ik vegan eet. Niet omdat ik mij ervoor schaam, maar omdat ik mijzelf niet wil opdringen om erover te beginnen. Als mensen er zelf over beginnen praat ik graag erover mee natuurlijk.

Kortom, eigenlijk gaat het vaak om de manier waarop je op andere mensen reageert, dan dat je daadwerkelijk de inhoudelijke argumenten precies weet uit te leggen. Natuurlijk is het fijn als je die precies weet, want sommige mensen wilden dit juist graag weten.

Blijf lachen en probeer niet mensen het gevoel te geven dat je ‘het allemaal beter weet’. Daar heb ik zelf eigenlijk ook een hekel aan.

Sta open voor nieuwe dingen, blijf positief en zie het als een proces!

Voor nu hoop ik dat je iets aan deze tips hebt! Ik merk dat ik wel door kan blíjven schrijven over dit deze tips. Misschien moet ik maar een video opnemen, praat misschien wat makkelijker:) Hebben jullie dingen waar jullie tegen aanlopen? Of andere kritische opmerkingen? Let me know hieronder!

En wil je nog meer tips? Mijn boek staat VOL met dit soort tips maar dan veel uitgebreider. Denk aan tips voor vervangers, voedingsstoffen, hoe ga je uiteten en hoe overleef je de supermarkt. Daarbij staan er ook nog eens 80 vegan recepten! Go check it out en ga aan de slag!

Sla je slag!

Liefs,

Lisa

Gerelateerde posts

43 berichten

Yvette 13 augustus 2015 at 17:46

Als geroepen kwam dit artikel! 😀 Wat een fijne tips! Hier ga ik zeker wat aan hebben als ik volgende maand ga beginnen! Ik heb nogal wat mensen in mijn omgeving die hier waarschijnlijk negatief tegenover zullen staan… Ik heb een vegetariër in de familie die het behoorlijk zwaar te verduren heeft helaas. Dus dat wordt zeker een uitdaging! Ik houd je artikel bij de hand, thanks!

Antwoorden
Lisagoesvegan 14 augustus 2015 at 19:03

Ah wat leuk Yvette, super goed om te horen! Oeh dan is het misschien wel goed om het door te linken hihi. Komt sowieso goed! Tot snel meis, Liefs

Antwoorden
Benella 13 augustus 2015 at 21:09

Hey wat leuk! Goeie tips, ik zal ze onthouden! Eigenlijk gek dat andere mensen zich soms zo druk maken om iemands eetgewoontes.. Ik ben heel blij dat ik het licht heb gezien, voel me super!

Antwoorden
Lotte 13 augustus 2015 at 21:33

Hele fijne tips:) Ik ben al jaren vegetariër, maar nu hard op weg naar de vegan lifestyle! Ik laat met gemak de yoghurt, eieren of kaas staan. Waar ik soms wel moeite mee heb (en vaak nog niet bij stil sta) is bijvoorbeeld het koekje bij de koffie, het vega-broodbeleg met ei etc. Dus een beetje de verborgen producten. Maar dit gaat steeds beter, jeej. Mijn omgeving vindt het eigenlijk wel prima, ook omdat ik al heel lang een ‘moeilijke eter’ was in hun ogen. En toen ging het alleen nog maar over vlees en vis. De tip om zelf eten mee te nemen werkt voor mij heel goed. Ik kook heel graag en vind het altijd erg leuk om iets lekkers te maken voor een feestje of bbq. Ook neem ik altijd snacks mee voor onderweg, en mijn eigen lunch voor werk. Mijn ervaring is dat de meeste mensen het juist wel interessant vinden en vaak wat willen proeven 🙂
En kwa gezondheidsvoordelen, sinds ik streef zoveel mogelijk plantaardig te eten, voel ik me ZOVEEL beter! Mijn huid is heel mooi gaaf, mijn nagels breken niet meer (ik had dit ook al-tijd), ik zit lekker in mijn vel en kom ’s ochtends veel makkelijker mijn bed uit. Echt hoor, voor iedereen die twijfelt, probeer het gewoon eens!
Waar ik wel moeite mee heb, is voldoende calorieën binnenkrijgen. Ik zit een stuk sneller vol tegenwoordig (door grote hoeveelheden groente die ik eet, jum) maar daardoor val ik wel af. Dit probeer ik wel te compenseren door bijv. calorierijke producten te eten (noten, avocado’s ed) maar het is niet genoeg. Ik ben erg benieuwd hoe jij dat aanpakt Lisa? Veel meer dingen als peulvruchten en aardappels eten? Ik ben echt te mager en daar wil ik vanaf, maar wel op een gezonde manier. Ik zie mezelf niet dagelijks frietjes en snacks eten. Ik vraag me af hoe andere vegans eten eigenlijk, haha 🙂
Ik vond dit een super post, en gefeli met je 10k followers;) X Lotte

Antwoorden
Lisagoesvegan 17 augustus 2015 at 15:09

Hoi Lotte, thanks voor je lieve woorden, maakt mij zo blij altijd! Ja die koekjes en kleine dingetjes vond ik ook lastig altijd hoor! Moet een soort van gewoonte worden om die dan toch te laten staan. Mij lukt het nu goed, omdat het er nu gewoon ingesleten is. Wat fijn dat je zelf je lekkere eigen dingen maakt en meeneemt! Ja precies, meeste mensen willen juist zien wat je zelf heb gemaakt en zijn nieuwsgierig. Dat is zo leuk he!

Hmm, qua aankomen. Ik snap wat je bedoelt; doordat de dingen die je eet erg voedzaam zijn, zul je sneller vol zitten. Inderdaad kan je letten op noten, avocoado’s. Bijvoorbeeld eetlepel notenpasta door je smoothie of een avocado door je smoothie, wordt hij heerlijk romig van ook ! Verder kun je speltproducten, ongezouten noten, bananen, groenten, quinoa, havermout, biologische pindakaas, peulvruchten en bruine rijst eten! Zorg dat je veel snackt tussendoor zo houd je je stofwisseling aan de gang:)

Succes meid! Liefs, Lisa

Antwoorden
Lotte 25 augustus 2015 at 10:06

Hey Lisa, wat lief van je dat je zo uitgebreid de moeite hebt genomen om te reageren, heel fijn! Ik ken welgeteld nul vegans dus ik waardeer het enorm dat je me wat tips wil geven:) Je eetdagboek/video was ook erg behulpzaam laatst. Ik heb afgelopen zaterdag 3 soorten rauwe noten ingeslagen, heul veul bananen, avocado’s en speltbrood. Ook heb ik nieuwe havervlokken ingeslagen, een zak linzen&kikkerewten en een doos dadels. Ik ben er klaar voor dus.
Op mijn werk at ik eigenlijk alleen fruit tussendoor, maar dit heb ik veranderd naar fruit+noten/dadels/noten. En mijn grote liefde Nakd Bars<3 (Hey, wist je dat je bij de Etos een doos van 4 fullsize bars voor 2.99 kan kopen!?)
Verder gaat het afslaan van koekjes en taartjes wel steeds makkelijker (vooral omdat iedereen op mijn werk op dieet is, pff). Laatst uiteten geweest en ook om pasta zónder kaas gevraagd, wat ik eerst soms best eng of lastig vond. Terwijl ik meestal een 'grote bek' heb haha. Ik moet zeggen, door meer met veganisme bezig te zijn, er over te lezen en in contact te komen met anderen vind ik het steeds makkelijker worden. En dan niet het veganistische eten, maar het omgaan met reacties van anderen, of het vragen om een ander soort maaltijd. Mijn beste vriendinnetje is laatst vega geworden en streeft nu ook naar een plantaardig dieet! Hoe top! Jij en ook Merel en Jamie hebben daar een grote rol in gespeeld, omdat jullie zo lief en behulpzaam zijn 🙂 Thanks chick!

Antwoorden
Heleen 14 augustus 2015 at 08:50

Goede tips! Naar aanleiding van je vorige bericht ging ik een weekje vegetarisch of eigenlijk flexitarisch (want, wel kaas). En nu merk ik dat ik ermee door wil gaan. Grappig hoe een spontane actie zoiets n gang kan zetten. Ik schrijf over mijn pogingen om groener te leven op http://www.wannabegreen.nl
Aangezien ik de eerste in de familiekring ben die deze stap zet, verwacht ik ook wel wat (kritische) reacties tegen te komen. Met deze tips ben ik voorbereid! 🙂

Antwoorden
Frances 14 augustus 2015 at 09:06

Dit artikel kwam als geroepen :)! Fijne tips, hier ga ik zeker wat aan hebben X

Antwoorden
Lisagoesvegan 16 augustus 2015 at 13:43

Ah leuk om te horen Frances! Liefs

Antwoorden
Natascha 14 augustus 2015 at 09:19

Leuk verhaal, heel positief, gezellig (0;
Ik ben niet helemaal vega of vegan maar eet wel heel erg weinig dierlijks. Er komt ook steeds meer beweging in het dieet van gem. Nederlander. Dus steeds minder vragen. Het is bekender, dus minder eng?

@Lotte: rauwe noten, bananen, avocado eten en een extra maaltijd inplannen kan wel veel schelen. Teveel olie (om te bakken of als dressing) is ook niet goed voor je.

Antwoorden
Lotte 14 augustus 2015 at 19:56

Dankjewel voor je reactie! Ik probeer inderdaad een extra maaltijd te eten, maar dit is helaas niet altijd mogelijk op mijn werk. Ik werk zo 12+ shift met 1 pauze. Tussendoor probeer ik wel altijd snel iets te eten, noten, gedroogd fruit of een bar, zoals Nakd bijvoorbeeld. Ik ga eens kijken wat ik er nog meer aan kan toevoegen:)

Antwoorden
Lisagoesvegan 16 augustus 2015 at 13:44

Leuk om te horen Natascha! Ja ik merk het ook dat het minder raar wordt, zo fijn is dat, joehoe! 🙂 Liefs

Antwoorden
Lotte 14 augustus 2015 at 11:33

Wat een fijn artikel, voor mij weer een stapje in de vegan richting! Gezond eten deed ik al en sinds n tijdje ook vegetarisch. Wat dat betreft is mijn omgeving wel wat gewend 🙂 Waar ik richting vegan eten het meest tegen aan loop zijn de mensen direct om mij heen die zich zorgen maken over het binnen krijgen van de nodige voedingsstoffen, vitamines etc. Hoe ga jij/jullie hier mee om?

Antwoorden
Lisagoesvegan 16 augustus 2015 at 13:46

Hoi Lotte! Fijn om te horen 🙂 Ja veel mensen vragen zich dat af, maar bedoel je genoeg calorieen? Of bedoel je genoeg vitamines? In principe kan je voldoende eiwitten en vitamines binnenkrijgen met een vegan dieet, alleen B12 moet je als enige bijslikken. Google maar eens op veganistisch volwaardig dieet, of http://www.veganchallenge.nl daar staat het ook!

Liefs,

Antwoorden
marijke 15 augustus 2015 at 09:05

Hoi lieve lisa!

wat een super leuke blog! ik denk er ook steeds vaker aan om vegan te worden, maar het begin is moeilijk, en ik denk dat ik juist daardoor het in stapjes doe.
als ik nu voor mezelf moet koken doe ik het al zonder vlees, en dat probeer ik steeds vaker te doen. mijn reden is mijn gezondheid, en ik vind het geweldig om mijn lichaam te voeden met producten waar het blij van word.
nu heb ik wel een vraag: er stond dat je veel fruit eet ,hoe doe jij dat met mensen die zeggen dat je max 3 stuks fruit per dag moet eten?! eet jij er meer?! en wat voor positieve effecten heb jij daarvan ervaren, want het gaat dan toch om de suikers die teveel zijn!?! nou ik vind fruit dus ook lekker, en ik vind 3 max per dag best weinig.

liefs Marijke

p.s je blog is echt een inspiratie voor mij!

Antwoorden
Lisagoesvegan 16 augustus 2015 at 13:49

Hoi Marijke wat een lieve woorden! Ja veel mensen vallen over het feit dat ik veel fruit eet (ik eet op een dag zo’n 3 bananen, 1 mango, rood fruit)
Die suikers zijn natuurlijke suikers dus heel anders dan de geraffineerde suikers, en die suikers zijn koolhydraten waar je energie van krijgt. Ik leef een beetje dus volgens het 80/10/10. GOogle maar eens;) Verder heb ik super veel energie, mijn huid is stralend en ik ben veel minder moe. Fruit is veeeel beter dan een ander zoet tussendoortje.

Hele fijne zondag!! Liefs

Antwoorden
Linda 15 augustus 2015 at 09:56

Wat een geweldig plaatje over het verschil dat je maakt als Vegan! Thanks!

Antwoorden
Lisagoesvegan 16 augustus 2015 at 13:50

Ja die is mooi en heel nuttig he? Fijne zondag Linda!

Antwoorden
Anne 15 augustus 2015 at 20:58

Super goede blog!
Ik at al een tijd vegetarisch en probeer nu ook vegan te eten. Mijn vrienden reageerden vrij negatief en vonden het allemaal maar zweverig. Toch moeilijk om dan door te zetten en niet voor de makkelijkste weg te kiezen..

Antwoorden
Lisagoesvegan 16 augustus 2015 at 13:52

Wat lief thanks Anne! Hmm..jammer is dat, volhouden! Op een gegeven moment zullen mensen en je vrienden het inzien! Keep up the positivity! Uiteindelijk betaalt het zich allemaal terug, succes! Liefs

Antwoorden
Lisa 18 augustus 2015 at 12:13

Hallo Lisa,
Ik vind je post echt super inspirerend, en ik ben er ook steeds meer aan het denken om meer vegan te gaan eten. Ik denk ook dat het beter is om het stap voor stap aan te pakken en niet in een keer alles weg te laten.. Wat ik me afvraag is hoe het zit met de kosten. Ik ben namelijk student en ik vraag me af of vegan eten het niet veel duurder gaat maken. Natuurlijk ligt het ook aan wat je koopt en kookt, maar ik vraag me af hoe ik het allemaal met tijd en geld ga regelen..

Antwoorden
Anouk 26 september 2015 at 10:38

Ik volg je site en instagram nu al een tijdje, maar ben na het zien van Cowspiracy toch om om ook The Vegan Challenge te gaan doen! Je schijnt een screening te kunnen organiseren van de documentaire, misschien een leuk idee voor een volgend vegan uitje met andere vegan bloggers? Anyways, ik ben onwijs gemotiveerd door je positieve kijk op het dieet!

Thanks for sharing 😀

Groetjes,
Anouk (kookmutsen)

Antwoorden
Lisagoesvegan 27 september 2015 at 14:17

Ah wat leuk om te horen Anouk!! Super cool, ja een uitje lijkt me heel erg leuk! Dikste kus!

Antwoorden
Philou 28 januari 2016 at 07:55

Leuk artikel! Ik merk dat ik zelf de denigrerende opmerkingen het meest lastig vindt, maar wen er langzaam aan. Het valt mij wel op dat iedereen er echt direct echt een mening over heeft, terwijl dat bij vegetariërs naar mijn ervaring veel minder is.

Vraagje: slik je wel bepaalde supplementen bij (vit. D3 o.i.d.) om alles binnen te krijgen of krijg je alles via je voeding binnen?

Ik hoor graag of je er iets bij neemt. 🙂

Antwoorden
Lisagoesvegan 28 januari 2016 at 16:24

Ja precies! maar vind ik altijd wel leuk, benieuwd om te weten hoe anderen erover denken en een uitdaging om in discussie te gaan 🙂 Ja B12 supplement (Solgar of smelttablet) en MSM (verkrijgbaar bij de tuinen) en ook wel D3 (maar dit vergeet ik wel vaker haha. Liefs!

Antwoorden
Waarom vegan?! Daarom - Lisa goes Vegan 25 februari 2016 at 18:04

[…] hier mijn transformatie verhaal en als je nog wat plantaardige tips nodig hebt, kijk maar even hier en hier. En schroom niet om mij vragen te […]

Antwoorden
Delphine 1 juni 2016 at 12:01

Net wat ik nodig had! Vegan worden lijkt mij een hele spannende uitdaging en die ga ik aangaan. Hele interessante website in het algemeen. Zal zeker van pas komen.

Antwoorden
Lisagoesvegan 2 juni 2016 at 07:54

Ah wat super leuk om te horen Delphine! ik ga binnenkort meer dingen delen (e-books en eind dit jaar een boek uitbrengen) 🙂 Dus blijf op de hoogte via Facebook of Instagram of hier 🙂 liefsx

Antwoorden
Amanda 10 september 2016 at 09:59

Hi Lisa,
Dankjewel voor je superhandige en leuke site! Ik eet sinds enkele weken geen vlees, ei en melkproducten meer, maar eet nog wel af en toe vis vanwege social events (uit eten, dinnerparties, etc.)… Wil ik eigenlijk helemaal niet, dus al jouw tips (ook in je andere posts) gaan me zeker helpen! So thank you :)!
Vraagje over je boek: komen er ook veel glutenvrije recepten in (of recepten waar je de gluten makkelijk kan weglaten)? Succes met schrijven! Ben heel benieuwd naar het resultaat!
Liefs,
Amanda

Antwoorden
Lisagoesvegan 10 september 2016 at 13:38

hoi lieve Amanda! wat leuk om te horen zeg! 🙂 Stapje voor stapje lukt dat vast!! De meeste recepten kun je inderdaad vervangen door glutenvrije havermout of boekweitmeel 🙂 Dus dat komt helemaal goed!! Nog paar weken tot de preorder!! Heel veel liefs, Lisa

Antwoorden
5 tips om plantaardig eten leuk te houden - Lisa goes Vegan 16 januari 2017 at 18:18

[…] dat je plantaardig koken leuk blijft vinden? Gebruik je al een van deze tips? Kijk voor meer tips hier voor beginnende vegans of deze tips om vaker plantaardig te […]

Antwoorden
8 tips voor vegan newbies - Lisa goes Vegan 14 februari 2017 at 16:20

[…] hoe ik een happy vegan blijf? Check dit artikel en lees hier nog meer tips voor beginnende […]

Antwoorden
Tamar 24 juni 2017 at 12:35

Dag Lisa,

Mag ik vragen welke sport(en) jij beoefend? En ik weet dat je niet op de calorieën let, maar hoeveel calorieën eet je ongeveer per dag? Bedankt voor je antwoord.

Antwoorden
Lisagoesvegan 29 juni 2017 at 10:31

Hoi Tamar,

Ik doe (hot)yoga en fiets heel veel, verder snowboard ik en dans ik ook veel. Ik eet ongeveer tussen de 1800-2300 calorieen op een dag, als ik het moet schatten. Maar ik tel liever in voedingsstoffen. Liefs X

Antwoorden
Monique 17 augustus 2017 at 16:31

Hallo Lisa,

Momenteel ben ik bezig met een Koolydraat arm dieet, ik eet (voor mij doen) veel dierlijke producten omdat daar geen Koolydraten in zitten. Ik moet echt afvallen! Ik eet al jaren salades als lunch (niet alleen sla maar allerlei groente) dat heeft voor heel wat commentaar gezorgd over de jaren. Het grappige is dat nu ook andere collega’s het doen :). Maar goed, ik heb net een stuk van ” what the health” gezien, en ik krijg maar moeilijk dat stukje (bewerkte) vlees weg. En zie op tegen de wiltof met ham en kaas die op het menu staat voor vanavond.
Volgens mij is dit het moment om vegetaries en dan ook meteen maar vegan te worden. Helaas krijg ik mijn mannen thuis echt niet zover. Mijn zoon eet wel minder vlees en dagen geen vlees, maar mijn man, echt niet, die vind vegetaries maar rare mensen en het zijn net Jahova, dus hier ligt mijn uitdaging. Ik vegan en de rest niet.
En bij elke zin die ik schrijf raak ik meer overtuigd dat ik dit ga doen. Ik begin nu! De hobbels zijn er om te nemen en ik zie wel wat er op mijn pad komt. De uitdagingen liggen bij het avondeten denk ik. Ik krijg er steeds meer zin in.
Ik heb heel blij dat ik mijn pure chocolade verslaving gewoon kan voortzetten :). Voor mij nu dus een plantaardige, suiker arm dieet. Bedankt voor je tips en ook alle andere bedankt voor de reacties want ook daar heb ik veel aan.
Here I go

Antwoorden
Lisa 17 augustus 2017 at 21:07

Hi Monique, wat super goed van je zeg en wat fijn om te horen dat mijn website je helpt. Ik wens je veel succes, maar vooral veel plezier bij het ontdekken van wat er allemaal (wel) kan. Je kunt het. Liefs

Antwoorden
Feministische manieren om af te vallen | Esmeralda Tijhoff 22 augustus 2017 at 13:46

[…] vegetariër of veganist. Dit is misschien wel de meest feministische actie om af te vallen. Lees maar hier. En ook hiermee […]

Antwoorden
Stella 23 augustus 2017 at 13:23

Wat een fijn artikel! Ik ben anderhalve maand geleden gestopt met vlees eten vanuit duurzaam oogpunt. Nu wil ik de stap zetten om in elk geval melk, yoghurt en andere zuiveltoetjes te laten staan. Eieren vind ik té lekker, van onze eigen kippen en vis is hier ook geliefd (wel die met keurmerk etc etc). Maar plantaardiger eten leek me sws een goed idee. Bedankt voor je opstapje!

Antwoorden
Lisa 23 augustus 2017 at 13:51

Geen dank, Stella. Wat super goed van je, ga zo door.

Antwoorden
Bonnie 26 september 2017 at 14:47

Hoi Lisa,

Wat een heerlijk positief bericht! Je maakt me blij! Ik ga volgende maand meedoen met de Vegan challenge, maar vind het toch wel een tikkeltje spannend! Want: ik eet kaas, eieren en af en toe een stukje vlees. Na 3 maanden als vegetariër te hebben geleefd, kan ik wel zeggen dat geen vlees mij goed af gaat. Ben wel een beetje bang voor het eten van mijn middagsalade en avondeten zonder…bite? Weet niet of ik het zo goed zeg. In ieder geval ingeschreven voor jouw nieuwsbrief en veel nieuwe (vega)kookboeken aangeschaft. Heb je nog tips op het gebied van vegan vleesvervangers? Liefs, Bonnie

Antwoorden
Lisa 26 september 2017 at 15:54

Hi Bonnie, bedankt voor je leuke berichtje en wat super goed van je zeg. Spannend zal het zeker zijn, maar focus vooral op wat je wel kan eten: dan gaat er namelijk een wereld voor je open. Wist je al dat er in mijn boek veel tips en informatie te vinden is over juist dit soort dingen? Ook staan er veel leuke suggesties voor maaltijden in. Bestellen doe je via http://www.lisagoesvegan.com/shop . Neem vooral ook hier op mijn website een kijkje, je kunt er namelijk veel recepten vinden die jij wellicht ook lekker vindt. Veel succes en geniet vooral. Liefs x

Antwoorden
Jamy 31 januari 2019 at 15:47

Wat super dat jij dit deelt! Ik zelf eet nu 4 maanden plantaardig. Alleen vraag ik me af hoe lang het lichaam nodig heeft om alles ‘toxic’ stoffen uit je lichaam te krijgen. Ik heb het geprobeerd op te zoeken maar helaas niks kunnen vinden daar over hopelijk weet hier iemand iets over?
Alvast bedankt. We can VEGAN! 🙂

Antwoorden
Lisa 4 februari 2019 at 13:20

Hi Jamy, wat goed dat je al 4 maanden plantaardig eet. De duur van het ontgift proces verschilt per persoon. De een heeft een aantal weken lang hoofdpijn, de ander misschien buikpijn. Vanaf het moment dat jij je beter gaat voelen, lijkt mij dat de gifstoffen uit je lijf verbannen zijn. Liefs

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.