Home Tips Q & A Veganisme deel 2
Q & A Veganisme deel 2 - Lisa goes Vegan

Q & A Veganisme deel 2

15 oktober 2015

Vandaag de Q & A Veganisme deel 2 waar ik jullie vragen beantwoord! Kan je suikervrij eten als je plantaardig eet? Is alcohol vegan? Let ik op e-nummers? Wat drink ik het liefst? Ik ben van plan vaker dit soort ‘vragenuurtjes’ in te lassen zodat iedereen ook informatie met elkaar kan delen. Hoe meer we weten hoe beter toch? Zit je vraag er niet tussen? Stel hem dan onder deze post! Die neem ik dan weer mee in de volgende blogpost.

Q & A Veganisme deel 2 - Lisa goes Vegan

Q & A Veganisme deel 2

Hoe gaat de Vegan Challenge bij jullie? Hebben jullie al lekkere recepten geprobeerd? In de vorige post heb ik in Q & A Veganisme Deel 1 eerdere vragen beantwoord zoals ‘hoe reageerde mijn omgeving op mijn besluit plantaardig te eten? Wat vond ik het moeilijkste toen ik overstapte naar een plantaardig voedingspatroon? Maak ik wel eens uitzonderingen?’ 

Ik kreeg weer veel vragen van jullie, maar heb niet alles kunnen beantwoorden (het werd anders veel te lang) dus deze komen weer de volgende keer aan bod!

Kan ik ‘suikervrij’ eten als ik plantaardig eet?

Ja dat kan! Althans eten zonder geraffineerde suikers, niet vrij van alle suikers natuurlijk. Er zit namelijk overal suiker in tegenwoordig. Ik schaar mijzelf ook onder iemand die relatief weinig toegevoegde en geraffineerde suikers eet. Voor alles geldt; balans is de sleutel! Jullie kennen mij, ik hou ook van ongezonde troep zo nu en dan, maar ik moet zeggen dat ik voor zo’n 90 % gezonde plantaardige producten eet en voor 10 % ongezond vegan lekkernijen snaai (maar dat is wel gezond voor mijn geest haha). Overigens is het zo dat plantaardig eten niet perse gelijk staat aan gezond. Je kan ook als vegan heel veel troep eten (friet, oreo’s chips etc.) Suikervrij eten als veganist is dus eigenlijk heel simpel, omdat je automatisch meer ‘pure’ producten eet. 

Verder eet ik wel heel veel fruit (wel minimaal 6 stuks op een dag). Meeste mensen schrikken hiervan en denken gelijk: ‘maar daar word je toch dik van?’ Nee dus! Kijk maar naar mij, ik ben niet dik maar ik zeg niet dat dit voor iedereen geldt. Mijn ontbijt bestaat minstens voor de helft uit fruit met soms wat soya-yoghurt, havermout of een ander granen (spelt, quinoa) Daarbij komen nog de snackmomenten overdag waar ik vaak ook fruit eet. Dit voelt voor mij goed en dit zijn andere suikers dan de suikers waar mee gerommeld is, de ‘geraffineerde suikers’. Ik probeer genoeg te variëren in mijn voedingspatroon. Nou is het zo dat als je plantaardig eet, je al vrij snel je vetten binnenkrijgt (althans dit geldt voor mij) onder andere door het gebruik van noten, avocado, olie etc. Daarom vind ik het 80/10/10 ‘dieet’ heel erg interessant. Ik eet zelf veel koolhydraten uit fruit en groenten en relatief weinig vet. Dit ‘dieet’ (oh men ik haat het woord dieet, maar goed jullie snappen mij) hanteert geen calorie-restrictie en 80 % van wat je eet is koolhydraten, 10% is eiwit en 10% is vet. Dit hanteer ik niet strikt hoor, ik eet gewoon erg veel groenten en fruit, granen, peulvruchten, kruiden & specerijen. En ik eet overigens langs niet alles rauw, dat verteert bij mij ook niet lekker. Kortom, dit dieet vind ik erg interessant als leidraad, kijk hier dus voor meer info over 80/10/10 dieet.  

één van mijn favorieten snacks als ik zin heb in zoet: dadels met verschillende vullingen; zoals amandelboter, pompoenpitjes en chocolade. 

Q & A Veganisme deel 2 - Lisa goes Vegan

Hoe ga je om met e-nummers en additieven?

Ja dit kan lastig zijn, vooral omdat er zoveel e-nummers bestaan. Ik heb zelf ook dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie. Wat in godsnaam moet je nou checken?! Wat is nou zeker weten van dieren afkomstig en wat is ‘mogelijk’ van dieren afkomstig? Ja je gaat ook niet alle e-nummers uit je hoofd leren (althans respect als je dit wel doet haha) Hierin probeer ik een balans te vinden. Als ik zelf boodschappen doe en ik heb de tijd, dan let ik er goed op. Als ik ergens anders ben en iemand heeft voor mij gekookt dan ga ik niet moeilijk doen over e-nummers. Er zijn wel een aantal bekende e-nummers/additieven die duidelijk van dieren afkomstig zijn en die ik graag vermijd: 

Gelatine (E441): Eiwit dat wordt verkregen door huid, pezen en gewrichtsbanden en botten in water te koken (gadsie). Afkomstig van varkens en koeien. Dit zit vaak in snoep, pudding, drop, marshmallows, gebak, ijs en yoghurt. Zeker vermijden dus.

Cochenille/ Karmijn (E120): Afkomstig uit schildluizen, zit bijvoorbeeld in roze koeken. 

Caseïne/Caseinaat: Melkeiwit dat in zuivelproducten zit, maar ook in niet-zuivelproducten zoals koffiecreamers en soms in sojakaas.

Cysteine, L-vorm: Aminozuur afkomstig uit haar, dat van dieren afkomstig kan zijn. Zit vaak in brood uit de supermarkt. 

Lactose: Melksuiker van de melk van zoogdieren. In voedingsmiddelen zoals tabletten, gebaksmiddelen. Er bestaa plantaardige melkzuren. 

Weipoeder: Melkderivaat. Zit meestal in cake, gebak, koekjes, snoep en in brood. 

Honing/bijenwas: afkomstig van bijen uiteraard. 

Dit klinkt al veel, maar als je een beetje op deze let, kom je al een heel eind. Tuurlijk zijn er veel meer, maar het moet ook een beetje leuk blijven vind ik.

TIP: Print dit e-nummer kaartje uit en bewaar hem in je portemonnee. Zo kan je altijd even snel checken welke e-nummers sowieso dierlijk, mogelijk dierlijk en vrijwel nooit dierlijk is. 

Q & A Veganisme deel 2 - Lisa goes Vegan

Drink je nog wel alcohol?

Ja, ik hou van een lekker drankje op zijn tijd. Maar is alcohol eigenlijk wel vegan? Om met bier te beginnen; de meeste bieren voor zover ik weet, zijn vrij van dierlijke producten; namelijk Amstel, Heineken, Grolsch, en Hertog Jan. Zo, kan je die dus sowieso drinken 🙂 

Dan over naar de wijnen. Dit ligt iets gecompliceerder. Wijnen worden zogenaamd ‘geklaard’; dit is het helder maken van de wijn door het toevoegen van hulpstoffen. Deze hulpstoffen kúnnen plantaardige stoffen zijn, maar ook dierlijke stoffen zoals eiwit, melkeiwit en gelatine (vis/vlees). Vaak worden vis bestanddelen gebruikt, getsie, dat verwacht je toch niet in wijn? 

Of ik hier streng op let, nee eerlijk gezegd nog niet. Ik merk dat ik nu bewust vaker voor een biertje kies. En als ik zelf wijn haal let ik op het etiket (kijk hieronder voor handig overzicht). Maar als ik op het terras zit, in een bar of restaurant drink of ik ga bij vrienden eten ga ik niet vragen welk merk het is en neem ik het voor lief. 

Wellicht komt er later een moment dat ik echt alleen 100% vegan alcohol drink, maar op dit moment is dat een te grote stap die ik moet zetten. Mijn sociale kring is heel belangrijk voor mij en ik ben al zo blij dat ze veel rekening met mij houden op het moment. Dus op de momenten dat ik het niet zelf voor het uitkiezen heb, pas ik mij aan wat betreft wijnen en bier. Cocktails of likeurtjes met room erin verwerkt drink ik al een tijd niet meer. 

Dit overzicht van vegan wijnen in Nederland kwam ik tegen op de site van Vegan Challenge (doen jullie trouwens mee deze maand?) . Er staat ook bij vermeld bij welke supermarkt die verkrijgbaar is. 

Q & A Veganisme deel 2 - Lisa goes Vegan

Krijg je nog wel alle voedingsstoffen binnen als veganist?

Ja zeker. Sterker nog, naar mijn mening zul je -als je gezond plantaardig eet, zoals ik doe – automatisch veel meer vitamines en mineralen binnen krijgen dan als je nog veel dierlijke producten eet. Waarom? Omdat je méér kan eten, veel meer groenten kan opscheppen. Je voelt je lichter en fijner na het eten (althans dat had ik)

Wel zijn er – als je plantaardig eet- bepaalde dingen waar je in ieder geval op moet letten. Dit is geen hogere wiskunde maar gewoon makkelijke dingen die op een gegeven moment een gewoonte worden. Let op dat je genoeg vitamine B12, vitamine D, ijzer en calcium. 

Vitamine B12 : Dit is het enige wat je bij dient te slikken, omdat B12 alleen uit dierlijke producten verkregen kan worden. Ik gebruik B12 pillen die ik koop bij de Tuinen van het merk Solgar. 

Vitamine D: Vitamine D zit in vette vis en wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. In principe hoef je geen zorgen te maken dat je vitamine D tekort komt. Als je regelmatig buiten bent dan loop je niet zo snel een tekort op. In de producten van Alpro is vaak extra plantaardige Vitamine D toegevoegd. Maar wellicht, met de winter in het vooruitzicht, is het een idee om een supplement vitamine D te nemen. Ik gebruik het zelf niet, maar het kan nooit kwaad.

IJzer: In mijn familie komt bloedarmoede voor, dus ik moet enigszins letten op mijn ijzer inname. De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) ijzer verschilt per persoon. Maar bij een volwaardig plantaardig dieet is de kans op een ijzertekort vrij klein. Waar zit ijzer in? De plantaardige producten waar ijzer in zit zijn: (volkoren)brood, groene groente; bonen, broccoli, spinazie, (pistache)noten, pompoenpitten, appelstroop, gedroogd fruit en ook aan sommige vega-burgers wordt ijzer toegevoegd. 

Calcium: Nee, calcium is echt niet alleen uit melk te verkrijgen. Calcium is ook te verkrijgen uit groenten (zoals broccoli, bloemkool, spruitjes, boerenkool en sperziebonen), sojaproducten, peulvruchten, noten (amandelen) , en aardappelen.

Oja, geen zorgen maken over een tekort aan eiwitten! Eet genoeg groenten en fruit, dan kom je echt niets tekort. En ook als je niet veel soja wilt eten, kan je makkelijk aan je eiwitten komen per dag; kijk maar deze plaatjes :

Q & A Veganisme deel 2 - Lisa goes Vegan

Q & A Veganisme deel 2 - Lisa goes Vegan

Wat drink je voornamelijk? 

Ik heb nooit veel frisdrank gedronken. Redbull, Cola en Fanta zijn niet aan mij besteed. Ik drink voornamelijk groene thee, zwarte koffie (soms met sojamelk, amandelmelk, havermelk) veel infused-water (water met citroen, komkommer, gember) , zelfgemaakte smoothies en sapjes. 

Q & A Veganisme deel 2 - Lisa goes Vegan

Tot dusver de antwoorden op jullie vragen! Ik ben bezig met het schrijven over het gebruik van leer in mijn kledingkast, wat een lange post wordt! 😉 Hebben jullie nog meer vragen en/of dingen waar jullie benieuwd naar zijn? Let me know!

Liefs,

Lisa

Gerelateerde posts

24 berichten

Lotte 15 oktober 2015 at 08:30

Wat een fijn overzicht Lies! En omy…ik heb er nooit bij stilgestaan dat niet alle alcohol vegan is?! Toch te vreemd voor woorden? Ja van Baileys en Khalua en andere roomdranken snap ik het, maar wijn?? Pff. Ik vond hier nog een hele lijst met vegan bier, ook speciaalbier http://www.barnivore.com/beer
Ik houd zelf wel van een biertje en nu in de Vegan Challenge doe wil ik er wel extra bij stilstaan. Wijn wordt moeilijker! Ik verkoop heerlijke wijnen op mijn werk…eerst maar eens uitzoeken welke vegan zijn voordat ik ze weer drink.
Leuk om te zien wat je graag eet. Ik denk dat wij er best wel een gelijk voedingspatroon op na houden. Ik eet as we speak havermout met 1 banaan, een hand blauwe bessen en een kakifruit. WOO drie stuks! SUIKER! En voor naar werk heb ik ook nog een trosje druiven, een appel en een peer. Onzin dat je max twee stuks fruit per dag mag, hier sta ik totaal niet achter, fijn dat jij dat ook vindt .
Verder wil ik ook vitamine D graag toevoegen dat mensen met een getinte/donkere huidskleur vaak moeite hebben om het goed op te nemen en sneller een tekort oplopen. Voor hen kan het geen kwaad om in de winter bij te slikken:) Tenminste, dit is wat mijn huisarts me vertelde.
Verder vind ik het nog steeds lastig, die sociale situaties. Op mijn werk denken ze écht dat ik alleen maar sla eet. Het ontbreekt ze niet aan interesse, maar aan kennis. Ze koken al standaard vega voor me, en gister gaf ik aan: ‘ook geen ei, room en melk enzo’. En toen kreeg ik pasta met mega veel kaas….man wat voelde ik me rot zeg! Hoop dat ik het snel ‘minder eng’ vind om duidelijk aan te geven dat ik het écht niet wil eten. Het werd een paar hapjes pasta zonder kaas en een broodje hummus uiteindelijk.
Verder, hoop ik dat je in de volgende editie verdergaat over leer! Hier ben ik erg nieuwsgierig naar. Liefs Lotte

Antwoorden
Lisagoesvegan 19 oktober 2015 at 10:34

hoi lieve Lotte! Ah thanks voor je lieve berichtje! Ja raar he. wie bedenkt het nou om dierlijke producten toe te voegen aan wijn?! Oeh thanks voor de link, heel handig. Ohja, op je werk is inderdaad wat lastiger, kan ik me voorstellen. haha ja en heerlijk zoveel fruit he? geeft zoveel energie ook.

Nee, heel goed. Vitamine D3 is inderdaad wel handig als je dat erbij slikt. En wat lastig dat ze op je werk nog denken dat je sla eet! Hebben ze instagram? Zien ze wat je daadwerkelijk allemaal eet?! Ja.. de standaard fout, mega veel kaas overal bij kwakken, nagoed hoop dat ze snel begrijpen dat je kaas en ei ook echt niet eet!

Ja het leer is voor mij ook een struggle. hopelijk komt artikel woensdag aanstaande online, benieuwd hoe jij hierin staat ook! Good luck met je collega’s, misschien kan je lekkere lunch keer verzorgen 😉

Liefs

Antwoorden
Celine 15 oktober 2015 at 12:18

Fijn overzichtje weer Lisa! 🙂 Leuk om te lezen hoe jij er tegenaan kijkt. 😀

Antwoorden
Lisagoesvegan 19 oktober 2015 at 10:12

ah leuk om te horen babe! Even snel een datum prikken! Liefs

Antwoorden
Eke Koopman 15 oktober 2015 at 20:41

Heel fijn om te lezen :), handig ook met de e-nummers en alcohol. Iets waar ik in de toekomst ook meer op wil letten, de wijntjes etc. Maar goed alles op z’n tijd!

Antwoorden
Lisagoesvegan 19 oktober 2015 at 10:12

PRecies! Heb ik ook! Daarom is het fijn om het op te schrijven en met jullie te delen! Voor mij is het ook niet makkelijk, maar wordt wel leuke uitdaging:)

Antwoorden
PositivePippa 15 oktober 2015 at 21:06

Super artikel weer, dankjewel voor al deze info :D!!

Antwoorden
Lisagoesvegan 16 oktober 2015 at 20:50

Ahhh zo lief, fijn!!

Antwoorden
Claire 15 oktober 2015 at 21:41

Super om weer te lezen. Er is me weer t een en ander duidelijk geworden. Enne heel handige tip van t e nummer kaartje! :).
Wat ik nog lastig vind is t kiezen voor welk brood vegan is en uit de supermarkt komt. Heb jij enig idee? Ook ben ik benieuwd waarin je bakt (olie enz…)
Hoop dat je deze vragen wilt en kunt beantwoorden?!

Antwoorden
Lisagoesvegan 19 oktober 2015 at 10:15

hoi babe! Sorry voor de verlate reactie! Ja het brood uit de supermarkt zit meestal vol met e-nummers die van dieren afkomstig kunnen zijn. Kies voor biologisch brood uit de supermarkt, die zijn meestal goede keuze! Minder vaak e-nummers aan toegevoegd en dus vaker vegan. Is misschien ietsje duurder maar zoveel lekkerder!
Olie gebruik ik zowel kokosolie als olijfolie. Ligt aan het gerecht, maar het grappige is dat ik eigenlijk probeer zoveel mogelijk in de oven te maken, zo heb ik minder olie nodig en wordt het knapperig. Voor de meeste dingen gebruik ik ontgeurde kokosolie maar soms bij een italiaans gerecht gebruik ik olijfolie (geeft meer smaak!) Wat gebruik jij? Liefs

Antwoorden
Vicky van den Bos 17 oktober 2015 at 17:36

Hi Lisa! Handige posts 🙂
Wat ik mij eigenlijk alleen nog afvraag.. Hoe kijk jij er tegenaan om de nog dierlijke producten die je hebt in je kast (bijv. een leren jasje of schoenen, wollen trui, etc.) nog te gebruiken? En hoe kijk jij tegen producten aan die van nep leer of nep suède zijn (maar die echt lijken zeg maar..)?
Zo heb ik bijvoorbeeld een jasje die van nepleer is, alleen hij lijkt wel gewoon echt zeg maar.. Ik merk namelijk dat wanneer ik dit jasje draag en ik ergens zeg dat ik veganistisch ben, of als ik bijv. in een vega eettentje kom, dat ik mij een beetje ongemakkelijk voel omdat ik het idee heb dat mensen dan denken van: huh maar je hebt toch een leren jas aan?! Ik weet eigenlijk nog niet zo goed hoe ik hier mee om moet gaan, omdat ik het jasje juist erg mooi vind (juist omdat deze nep is, en ik blij ben met de kwaliteit zonder het leed 🙂 ). Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt 🙂

Antwoorden
Lisagoesvegan 19 oktober 2015 at 10:20

Hoi meis, thanks voor je lieve berichtje. Ja oeh ik snap dat heel goed. Maar hij is nep toch? Dus eigenlijk is het dan helemaal goed. Snap wel dat je dan soort van ongemakkelijk voelt, dat heb ik ook als ik soms nog mijn leren laarsjes aan heb. Maar eigenlijk gaat dat meer om je eigen gevoel, je dénkt dat mensen allerlei dingen van je vinden, maar eigenlijk is dat allemaal in je hoofd. Zodra jij voor jezelf weet dat je goed bezig bent, en dat je gewoon een leren jasje kan dragen wat nep is en waar GEEN dieren voor geleden hebben, straal je dit uit. En als je het gevoel hebt jezelf te moeten verantwoorden, kun je hier in een grapje op in gaan. Mijn persoonlijke mening is dat je gewoon lekker dat jasje moet dragen, en als je vragen erover krijgt zeg je alleen maar positiever dat er geen dierenleed kleeft aan dit jasje 🙂 Maak er iets positiefs van, en zo gaan mensen die wél een echt leren jasje dragen sneller nadenken. Ik heb zelf ook nog een echt leren jasje, maar vind het ook heel moeilijk om dit nog te dragen maar wil het ook niet weg doen (dit is mijn volgende post waar ik over zal schrijven). Heel veel liefs!

Antwoorden
Lobke 17 oktober 2015 at 19:27

Superleuke post weer! Ik vroeg me af waar jij je kleding en schoenen koopt. Zeker nu het wat kouder wordt zit er in heel veel kleding bijvoorbeeld leer, wol etc. in verwerkt. Ik let er nu veel meer op en merk dat ik het lastiger vind om leuke warme kleding te kopen. Hoop dat je mn vraag wil en kan beantwoorden 🙂

Antwoorden
Lisagoesvegan 19 oktober 2015 at 10:23

Hoi Lobke! Thanks voor je berichtje. Ja ik snap het! Ik ben helemaal fan van de winkel Geitenwollenwinkel (ze hebben ook een webshop, maar die heeft veel minder keus dan de kleren in de winkel) neem daar eens een kijkje als je in Amsterdam bent.

Dan kijk ik vaak ook bij de Episode (tweedehands) en hoewel ik probeer minder te shoppen bij de grote merken (Zara, H&M) kijk ik wel nog online naar bepaalde producten en dan zie ik meteen waarvan het gemaakt is. Katoen is altijd goed en warm natuurlijk. Ik heb een paar vesten van acryl die echt heel lekker warm zijn.

Hoop dat je hier iets aan hebt! Heel veel liefs!

Antwoorden
Brenda 22 oktober 2015 at 09:27

Hi Lisa,

Echt een superleuke blog heb je 🙂 en ik ben heel blij met de toegankelijke info die je geeft. Ik ben zelf al een hele tijd vegetarier en twijfel ook al langer over veganisme, dus ik heb hier een hele hoop aan. Volgens mij klopt het plaatje over de eiwitwaarde die je geeft alleen niet. In komkommer zit b.v nauwelijks eiwit maar bestaat grotendeels uit water toch:

http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=730

Groetjes
B

Antwoorden
Lisagoesvegan 22 oktober 2015 at 11:23

Hoi Brenda, wat lief! En leuk dat je het lekker makkelijk toegankelijk vindt, dat is precies mijn bedoeling! Ja het plaatje is volgens mij relatief gezien, dus dan zou je in theorie heel veel komkommer moeten eten om tot die procent te komen. Ik heb hem van deze site (http://www.onegreenplanet.org/natural-health/how-to-get-enough-protein-eating-meat-dairy-soy-and-gluten-free/) Wellicht niet het handigste plaatje, ik hebber snel eentje van de velen van het internet geplukt, maar ik ga hem nu gelijk vervangen voor een beter plaatje, waarin ook staat hoeveel je dan moet eten om hoeveel gram binnen te krijgen. thanks in ieder geval voor je oplettendheid!! 🙂 Liefs, Lisa

Antwoorden
Nina 25 november 2015 at 17:51

Hoi, ik had nog een vraagje! Ik zou graag willen weten welke stoffen in kleding je wel mag dragen als vegan? Weet u dat?

Antwoorden
Lisagoesvegan 26 november 2015 at 13:13

Hoi Nina! Ehmmm dat is een hele specifieke vraag haha. Ik let op: geen leer, geen wol, geen dons, geen bont, geen angora etc. 🙂 Leuk dat je daarop let! Liefs xx

Antwoorden
Nina 26 november 2015 at 17:19

Hoi, heel erg bedankt voor je antwoord! Ik wil het liefst compleet vegan gaan worden, dus ook kleding telt. Ik zal er op letten!

Antwoorden
8 tips om vaker plantaardig te eten - Lisa goes Vegan 4 januari 2016 at 07:39

[…] hebben jullie hier wat aan! En kijk deze artikelen voor handige tips om om te gaan in sociale situaties of lees hier hoe ik met mijn leren kleding om […]

Antwoorden
Waarom vegan?! Daarom - Lisa goes Vegan 25 februari 2016 at 18:03

[…] gezondheid. Ja, ik voel mij zóveel gezonder. Naast dat een plantaardig voedingspatroon alle voedingstoffen bevat die je nodig hebt (B12 daar gelaten), wijzen vele onderzoeken uit dat een plantaardig eetpatroon de kans op […]

Antwoorden
Hotspot Bar James - Lisa goes Vegan 2 juli 2016 at 14:42

[…] 100% vegan wijn bestellen! YES! Dus hallo kater (want, wijn is niet perse vegan helaas, lees het hier) Voor de rest kun je bij Bar James ook terecht voor ontbijt, koffie en lunch. Dus arme ik, ik […]

Antwoorden
Vegan Sundays Dinner - Lisa goes Vegan 7 juli 2016 at 14:39

[…] met bijpassende wijnen (alles biologisch en 100 % vegan) want wijn is niet perse vegan helaas, lees in dit artikel waarom […]

Antwoorden
Q & A Veganisme deel 1 - Lisa goes Vegan 9 augustus 2016 at 12:22

[…] voor vragen over alcohol en e-nummers in de Q&A Veganisme deel 2 en Q&A Veganisme deel 3 (over het dragen van […]

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.