Home Tips Q & A Veganisme deel 1

Q & A Veganisme deel 1

6 oktober 2015

Ik heb ontzettend veel leuke vragen binnen gekregen over uiteenlopende dingen die jullie willen weten over veganisme en over mij. Hoe reageerde mijn omgeving toen ik plantaardig ging eten? Val ik nog wel eens ‘terug’ in het eten van dierlijke producten? Hoe kan je plantaardig eten on a budget? Omdat het zoveel vragen waren ga ik dit in twee delen posten. Vandaag dus een Q & A Veganisme deel 1 waar ik jullie vragen zal beantwoorden! Lees je mee? 

Ik probeer zo duidelijk, kort en eerlijk te antwoorden op jullie vragen. Op sommige vragen kan ik wel uren doorgaan, maar dat zal ik jullie besparen. Vinden jullie het leuk als ik een video maak over bepaalde thema’s? Dat praat wat makkelijker 🙂 DSC02112

Q & A Veganisme deel 1

Hoe reageerde mijn omgeving toen ik zei dat ik plantaardig wilde gaan eten? (en uiteindelijk vegan wil worden)

Toen ik een aantal jaar geleden tegen mijn omgeving zei dat ik geïnteresseerd was in veganisme kreeg ik verschillende reacties. Veel positieve reacties maar ook wat bezorgde en enkele negatieve reacties. Ik kan ze wel begrijpen eigenlijk, zoals ik zelf vertel hier, vond ik in het begin veganisme ook een beetje extreem. Nu voelt het beter dan ooit. Maar sommige vrienden zeiden; ‘jeetje ook geen kaas en eieren meer ? Lies dat kan echt niet goed voor je zijn hoor…’ maar langzamerhand, na een tijdje raakte mijn omgeving eraan gewend en nu maken ze op verjaardag/feestjes/borrels zoveel plantaardige gerechten, en het leuke is, iedereen geniet ervan! Ik ben zo dankbaar voor mijn lieve familie en vrienden. Niet iedereen is het er mee eens, maar dat hoeft ook niet. Zolang je elkaar maar niet veroordeelt of tegenwerkt. Geef niet te snel op als mensen niet meteen staan te springen als je vertelt dat je vegan wilt worden. Geef mensen de tijd om aan het idee te wennen dat je geen dierlijke producten meer wilt eten. En blijf positief, zeg dat je het wilt gaan uitproberen en geef aan dat het voor jou ook een uitdaging is. Zoek samen naar leuke en makkelijke recepten, laat mensen dingen proeven en maak ze enthousiast! Plan een gezellig avondje in met vrienden en sloof je uit;) 

Dit is trouwens meringue gemaakt van kikkererwtensap, ja je hebt me goed gehoord. Van kikkererwtensap ja 😉

IMG_3257

Ben je stapje voor stapje plantaardig gaan eten of in één keer overgestapt?

In mijn persoonlijke verhaal wat ik eerder deelde, schrijf ik over hoe ik veganistisch ben gaan eten. Ik ben niet van de één op andere dag veganistisch gaan eten nee. Ik ben eerst gestopt met het eten van vlees. Daarna minderde ik met vis en stopte ik helemaal. En het heeft eigenlijk best lang geduurd voordat ik ook stopte met kaas, melk en yoghurt. Wat moest ik dan ’s ochtends eten zonder mijn yoghurt? dacht ik alleen maar. Genoeg ander opties dus (kijk maar op mijn blog bij ontbijtjes of op mijn Instagram🙂 Als allerlaatste ben ik gestopt met het eten van eieren (bijvoorbeeld verwerkt in een quiche ofzo). Ik moest mezelf ook tijd gunnen om bepaalde producten niet meer te eten en te gebruiken. Voor mij werkt het niet om in één keer cold turkey over te stappen. Ik weet dat ik mijzelf dan te snel iets opleg wat ik toch niet vol ga houden en eerder zal ‘terugvallen’. Terwijl ik bezig was nieuwe gewoontes aan te leren, heb ik veel documentaires gekeken om mijzelf te blijven motiveren en herinneren waarom ik bijvoorbeeld zuivel en ei liet staan. Ik wilde ook andere mensen goed kunnen informeren en vertellen waarom ik het deed. Soms had ik inderdaad zwakke momenten en gaf ik toe aan een cappuccino met normale melk. Daarna dacht ik alleen maar; ‘hmm dat had niet écht gehoeven Lies, ik had net zo goed een thee of iets anders kunnen bestellen…’ Food Inc. Forks over Knives, Earthlings, CowspiracyBlackfish en Meat the Truth zijn documentaires die echte eye-openers waren voor mij en die mij telkens weer hebben motiveren om alle dierlijke producten te laten staan. Heb jij al één van deze documentaires gezien?

Welk eten vind/vond je het lastigste om weg te laten?

Om aan te sluiten op het verhaal hierboven. Ik vond het denk ik het lastigste om eieren te laten staan. Vooral omdat ei(wit) echt in héél veel producten verwerkt zit; cake’s, snoepjes, koekjes, veggie-burgers, crackers en ga zo maar door. Kijk voor de grap eens op een random verpakking en er staat vaak iets van eiwit (poeder) op. Gelukkig kan je ei in veel recepten makkelijk vervangen, kijk maar hier bij deze plaatjes. Bij kant en klare producten valt er wel veel af, maar dat is een kwestie van gewenning. In veel kant-en-klare producten zit troep in, dus maak dat soepje, saus gewoon zelf, heb je ook geen gezeur met al die eiwit. Bij het kopen van veggie-burgers kijk ik meteen of er iets van kippeneiwit in zit, dit zie je makkelijk omdat eiwit(poeder) vaak dikgedrukt is bij de ingrediënten. 

Hoe vond je het om koekjes, snoep en andere zoetige dingen bij de koffie te laten staan?

Ja ik geef het toe, dit vind ik soms nog best moeilijk. Een mini-koekje bij de koffie bijvoorbeeld, ach het is zo’n klein koekje, dat kan toch wel? Maar toch voelt het niet goed en is dit ook een gewoonte die je aan kunt leren om dat dus niet meer te eten. Ik heb altijd stiekem dadels of een andere reep in mijn tas zitten als ik iets zoets bij de koffie wil. Mijn verwachtingen zijn dus : geen koekje meer bij de koffie, en dan kan ik extra genieten als er iets beschikbaar is wat ik wél kan eten. Is trouwens ook goed voor de lijn haha.

12120132_10153072697411283_4927623707101483468_o‘Val’ je nog eens terug in het eten van dierlijke producten? En zo ja, in welke situaties dan?

Het is héél erg lang geleden alweer dat ik bewust iets dierlijks gegeten heb in de vorm van een ei, stukje kaas oid. Maar helaas heb ik een paar maanden geleden per ongeluk na werk een hap burrito met echte biefstukreepjes gegeten! (Edit: dit is dus vorig jaar zomer) Aaaah Ik had gecheckt welke wraps vegan waren en liep even weg naar de wc. Toen ik terug kwam pakte ik in de hectiek gelijk diezelfde wrap en dacht dat ik de kip van de vega slager had! Ze leken exact hetzelfde maar ik proefde het meteen en heb het gelijk uitgespuugd. Ohh ik baalde zo erg en voelde me echt kut, maar ach dat kan gebeuren. Niet schuldig over voelen. Het gaat om het principe. Ik let altijd zo goed mogelijk op en dit was gewoon dikke pech. Voor de rest heb ik eigenlijk niet een ‘terugval’ gehad, ik vind het soms wel erg jammer dat ik sommige producten niet kan proberen, maar het helpt enorm dat mensen weten dat je plantaardig eet en dat je geen uitzonderingen maakt. Zo proberen ze je ook niet ‘over te halen’. Cravings naar vlees, vis, kaas of ei heb ik eigenlijk niet. Omdat er simpelweg ZOVEEL andere lekkere plantaardige dingen te eten zijn! 

Het kan soms wel lastig zijn als je in een situatie komt waar je niets plantaardigs kan eten. Daarom is het heel belangrijk om altijd voorbereid te zijn. Ik heb altijd een snack, stuk fruit of iets anders in mijn tas zitten, voor het geval dat ik ergens terechtkom en niks kan eten. En misschien kom je soms in een situatie terecht waar je geen andere uitweg ziet. Leer daar dan van, en bedenk hoe je de volgende keer beter voorbereid bent. 

12074806_10153072695361283_6589905226185981619_n

Maak je wel eens uitzonderingen?

Naar mijn mening bestaat er geen perfecte vegan en doe ik mijn best waar het mogelijk is. Ik wil ook niet te strikt overkomen en mensen het gevoel geven dat vegan eten een streng dieet is waarbij je je aan allerlei regels moet houden. Je moet het doen omdat het goed voelt; voor de dieren, jezelf, je medemens en onze planeet. Ik wil liever 10 mensen inspireren tot een plantaardig dieet dan 3 hele strikte vegans ‘maken’ die op elk e-nummer letten. Tuurlijk is mijn uiteindelijk doel zoveel mogelijk mensen op allerlei vlakken inspireren tot een diervriendelijke leefstijl (eten en leven). Maar hier ben ik zelf ook nog zoekende. Ik geloof niet dat de perfect vegan bestaat. 

Hoe kan je met een niet klein budget plantaardig eten?

Ja dat kan! De basis van wat ik eet bestaat uit : groenten, fruit, peulvruchten (bonen), granen (volkoren liefst), veel verse kruiden en de rest (chocolade + zoetigheden, ja die taarten moeten toch ook echt opgegeten worden haha). Maar de boodschappen hoeven echt niet duur te zijn (Ik doe geregeld boodschappen bij de Lidl bijvoorbeeld). Het is een kwestie van eten en koken met de seizoensproducten. Je eet daarbij de groenten en fruit die in het seizoen beschikbaar en daardoor goedkoper zijn. Kijk hier welke producten nu in het seizoen zijn. De speciale producten haal je bij de Bio-winkel maar die heb je niet perse nodig om vegan te eten. Eieren bijvoorbeeld in een cake vervang je door appelmoes, bananen, lijnzaad met water of het trucje met appelazijn + zuiveringszout. Ik heb superfoods in mijn kastje staan en als ik daar zin in heb, gebruik ik die. Maar dat is allemaal leuk voor erbij. Wat ook een goede tip is om zoveel mogelijk weg te blijven van verpakt voedsel, minder vaak boodschappen te doen per week (maar wel méér te kopen per keer, dus in bulk boodschappen te doen) en bevroren fruit en groenten te kopen. Zo voorkom je dat je dingen weg moet gooien en kan je dingen beter bewaren. Ik geef de voorkeur aan biologisch groente en fruit, maar dat is natuurlijk niet het goedkoopste. Voor de producten die je niet biologisch koopt, kan je beter kiezen voor fruit wat minder bestrijdingsmiddelen bevat (vaak met een schil): zoals ananas, kiwi, mango en sinaasappels bijvoorbeeld. 

12138332_10153072695366283_7026340964106145308_o

Kijk voor vragen over alcohol en e-nummers in de Q&A Veganisme deel 2 en Q&A Veganisme deel 3 (over het dragen van leer). Als jullie nu meer vragen hebben, stel ze dan hieronder, vind ik alleen maar leuk! Dan neem ik die mee in een volgend artikel!

En ik ben benieuwd, wat zijn jullie antwoorden op deze vragen? En vinden jullie het leuk om een video te bekijken waar ik antwoorden geef op jullie vragen?

Volg mij op Instagram, Facebook en Snapchat (username: liesstel) en let me know als je nog andere vragen hebt!

Edit: OVER 2 dagen (aanstaande maandag 3 oktober begin de pre-order van mijn boek waar ik nog veel meer handige tips en informatie en 80 vegan recepten deel!) 

Liefs,

Lisa

Had je het gratis e-book met vegan taarten al ontvangen? Schrijf je in voor de Nieuwsbrief en krijg hem meteen in je inbox! 

Foto Lisa: Puur by Dyana

58345968fa960cb0ef03d08771f0ab1ddownload

 

Gerelateerde posts

27 berichten

renee 6 oktober 2015 at 18:31

Oh lies, wat een prachtig eerste deel van je Q en A. Héél inspirerend….en het mooist vind ik dat je zo eerlijk bent. Echt super!

Antwoorden
Lisagoesvegan 6 oktober 2015 at 19:41

Ah lief, thanks 🙂

Antwoorden
Margriet 6 oktober 2015 at 18:41

Hi Lisa! Superleuk om dit te lezen. Ik heb een vraagje; zou jij eieren eten van een kip die bij iemand op een groot erf woont? Zonder hanen, veel mede-kippen? Ik heb namelijk een vriendin die kippen heeft en een heeeel groot stuk land waarop ze kunnen ronddwarrelen en vroeg me af of het volgens jou dan OK is om deze eieren wel te eten. X Margriet

Antwoorden
Lisagoesvegan 6 oktober 2015 at 19:40

Hoi margriet! Thanks voor je compliment! Tja, lastig. Het gaat mij eigenlijk meer om het principe, ik ben tegen die zieke industrie waar dieren in megastallen worden gebruikt om onze verlangens te vervullen. Ze worden gebruikt en op de wereld gebracht om mishandeld te worden. Ze hebben een rotleven. De kippen van je vriendin is een ander verhaal inderdaad. Worden ze geslacht uiteindelijk? Neem ik aan van niet? Ik ben er niet fel op tegen, maar het past natuurlijk niet echt bij mijn standpunt. Ik denk alleen maar dat je een klein embryo opeet en opzich haal je wel iets weg van een dier (zijn kleintje) als je begrijpt wat ik bedoel 🙂 Kortom, ik zou het zelf niet meer eten. Maar dit is altijd een betere keuze dan de normale eieren. Hoop dat ik je vraag zo beantwoord heb! Liefs,

Antwoorden
Chris 7 oktober 2015 at 01:47

Ik hoop dat je het niet erg vindt als ik ook even mijn mening geef, Margriet! Ik ben zelf ook veganist en aan het begin van mijn vegan avontuur had ik ook dezelfde vragen (‘Waarom vinden vegans het ook niet goed als je eieren eet van lieve kippetjes in de tuin die heel veel ruimte hebben?’). Nu ik alweer wat langer dan een jaar vegan ben kan ik antwoord geven op mijn eigen vragen die ik toen had! Dus misschien heb jij er ook wat aan:

Mijn grootste reden dat ik er op tegen ben is omdat die kippen hoogstwaarschijnlijk van een bedrijf komen waar de mannelijke kippetjes zijn vermoord (omdat ze geen eieren leggen). Ik denk dat je wel bekent bent met het principe. Van die bedrijven worden ook kippetjes verkocht en zo komen ze in je, of je vriendin dr, tuin terecht. Dit klinkt dus als een ver van je bed verhaal, maar als je die kippen koopt stimuleer je toch de moordende eieren branche. Daarom zou ik die eieren nooit eten, daar zou ik me niet lekker bij voelen.

Nu zou er nog een optie kunnen zijn om kippen te halen van de organisatie ‘red een legkip’ <3 Ik weet niet veel van kippen.. maar ik weet wel dat als de eierenproductie minder wordt de kippen afgemaakt worden. Als je deze organisatie steunt kun je die kippen dus redden en je kunt daar ook kippen halen/kopen om thuis voor te zorgen. 🙂
Kippen leggen in de natuur 12 tot 20 eieren per jaar, in deze industrie leggen ze echter rond de 300 eieren per jaar. Ook als de eieren productie verminderd zullen ze alsnog er veel eieren leggen (neem ik aan). Dit vraagt enorm veel van de kip, daarom doen veel mensen de eieren koken en geven ze die weer te eten aan de kip. Op die manier krijgen ze eiwitten binnen die ze missen doordat ze zo veel eieren leggen. Ook mag je nooit te veel eieren wegnemen van de kip, ze hebben namelijk echt een band met de eieren. Nu de vraag of ik het erg zou vinden als je eieren eet die anders een beetje 'weg zouden rotten' in de tuin. En dan doel ik op de eieren van geredde kippen; Naja, ik zou het absoluut niet eten. Ik vind het ranzig (het blijft een soort ongesteldheid van een kip he). Ik mis eieren echt totaal niet meer en ik vind ook niet dat het van ONS is. Het is een ei van hun, het is niet ons eigendom. Maargoed, het is wel beter dan eieren uit de winkel kopen. Dus DAN vind ik het oke, al is dat niet echt vegan natuurlijk 🙂

Ik hoop dat je een beetje begrijpt wat ik bedoel en me niet vervelend of opdringerig vindt haha ^^

Antwoorden
Lisagoesvegan 7 oktober 2015 at 10:08

Hoi Chris, nee natuurlijk niet. Wat een mooi verhaal en thanks voor het delen. Jij zit er nog beter in dan ik en ik vind het alleen maar fijn als je hier meer informatie deelt! Hoe meer we weten, hoe beter! Ik ben het dan ook helemaal met je eens. Ik zou het zelf ook niet meer eten, het voelt toch gek en raar inderdaad. Maar inderdaad als men de keuze voor geschoteld krijgt; ei uit supermarkt of dit eitje is dit eitje de ‘betere’ keuze. THanks voor het delen van je verhaal! Liefs, Lisa

Antwoorden
Chris 7 oktober 2015 at 12:14

Gelukkig! 😀
En een leuke Q&A heb je Lisa! Ik hoop dat het veel mensen inspireert vegan te worden <3

Antwoorden
Eline 6 oktober 2015 at 20:08

Hi Lisa, wat een leuke blog om te lezen. Je kan het leuk en positief brengen en ik denk dat je veel mensen op deze manier inspireert. Ook mij; om net weer wat vaker voor veganistisch te kiezen ipv vegetarisch of pescitarisch. Helemaal zonder een visje af en toe gaat mij denk ik toch te ver, vooral door wat jij ook noemt: het is jammer als je daardoor iets niet kunt proberen. Maar allemaal iets duurzamer is zeker mogelijk, dat bewijs jij! Liefs, Eline

Antwoorden
Lisagoesvegan 6 oktober 2015 at 20:22

Ah wat lief lieve Eline, thanks! Ja ik hoop het, en ik wil inderdaad het laagdrempelig houden zodat er meer bewustzijn wordt gecreëerd.! Tot snel meis! Liefs

Antwoorden
Claire 6 oktober 2015 at 21:26

Wat super om dit artikel te lezen. Mega inspirerend en handig!
Goed te weten dat t niet veel moeilijker hoeft te zijn dan men denkt!
Ik zie super uit naar deel twee van de q en a ! Enne als er een video komt dan ga ik zeer zeker kijken!

Super bedankt!

Antwoorden
Lisagoesvegan 7 oktober 2015 at 10:11

Dankje Claire! Ja het is allemaal niet onmogelijk en zelfs nog best wel makkelijk met een paar handige tips! Ah leuk, ga ik met die video aan de slag! Liefs, Lisa

Antwoorden
Daan 7 oktober 2015 at 01:56

Dag Lisa,
Mijn vrouw en ik looen al een tijdje rond met de gedachte om het vlees gewoon aan de dieren te laten. Bij het lezen van dit stukje krijg ik zin om dat reëel te maken. Ik denk dat ik degene ben die dit tot nu toe tegenhield.
Dank voor je stukje. Erg inspirerend.

Daan

Antwoorden
Lisagoesvegan 7 oktober 2015 at 10:09

Hoi Daan, dankjewel voor het compliment! Wat fijn om te horen dat jullie overwegen om te stoppen/minderen met het eten van vlees. Stapje voor stapje! En inderdaad je gaat je erg mentaal maar ook fysiek veel beter/energieker door voelen. Ik wens jullie heel veel succes en als jullie nog vragen hebben kunnen jullie die altijd stellen! Groetjes,

Antwoorden
Lotte 7 oktober 2015 at 07:49

Wat een fijne Q&A ! Lief dat je de moeite hebt genomen om vragen te beantwoorden:) Wat ik me afvroeg, wat heb jij (mocht je dat hebben gehad) met je leren spullen gedaan toen je 100% vegan ging? Ik heb een leren jas, tas en schoenen…Het meeste heb ik al jaren maar de tas is nog geen twee jaar oud en het was een cadeau. Heb jij de spullen weggedaan? Ik kan me voorstellen dat je je er niet meer prettig bij voelde, maar wegdoen vind ik ook zo zonde. Vooral mijn tas en ik zijn aan elkaar vergroeid. Het is natuurlijk maar een tas, maar toch. Wat is jouw mening hierover?

Antwoorden
Lisagoesvegan 7 oktober 2015 at 10:05

Hoi Lot! Ah super leuk om te horen. Ja ik ga daar zeker op in de volgende Q&A! 🙂 Vind ik zelf namelijk lastig onderwerp haha Liefs,

Antwoorden
Chrissy 7 oktober 2015 at 07:58

Hoi Lisa,

Wat een leuk stuk weer om te lezen! Je maakt me steeds enthouasiaster!! Maar toch blijf ik het gewoon knap vinden.. Ik kan het me zo moeilijk voorstellen om als vegan alle macro- en micro nutriënten voldoende binnen te krijgen.. Daarom blijf ik je volgen voor nog meer inspiratie 🙂

Liefs, Chrissy

Antwoorden
Lisagoesvegan 7 oktober 2015 at 10:10

Hoi Chrissy! Ah wat leuk om te horen!! hihi dat is precies de bedoeling! Vanmorgen stond ik op en kreeg ik een berichtje van iemand die ook vegan was geworden sinds oktober! 🙂 Maakt me allemaal zo blij! En ik snap dat het misschien nog een ver van je bed show is, maar ik ben ook ergens begonnen! 🙂 Komt helemaal goed, wat je ook kiest! heel veel liefs,

Antwoorden
Lilian 7 oktober 2015 at 11:45

Dankjewel voor dit fijne artikel! Ik ben me de laatste weken steeds meer aan het verdiepen in vegetarisch / veganistisch eten en leven. Net als jij neem ik kleine stapjes, zo eet ik steeds minder vlees en vis (als het even kan maar 1-2) keer per week en let ik steeds meer op het gebruik van eieren (melk gebruik ik al nooit eigenlijk) en kaas. Maar ik ben er op dit moment nog niet “aan toe” om bepaalde gerechten / producten niet meer te eten / gebruiken. Maar elk stapje is er 1. Ik weet niet wat (en of ik ’t überhaupt heb) mijn ultieme doel is, maar blogs zoals de jouwe inspireren me in ieder geval enorm! Thanksssss 🙂

Antwoorden
Lisagoesvegan 7 oktober 2015 at 11:47

Lieve lilian, wat super leuk om te horen! Precies stapjes, zo heb je tijd om eraan te wennen! Kijk ook of je je bijvoorbeeld beter voelt na het eten van een plantaardige maaltijd:) Minder opgeblazen? Of minder zwaar? En als je echt gerechten heb die je niet kan missen, google eens op een vegan variant ervan, wie weet is die wel net zo lekker, of lekkerder haha. Super leuk! En als je vragen hebt, let me know! Succes! Liefs

Antwoorden
Lilian 7 oktober 2015 at 16:47

Hi Lisa, dankjewel voor je reactie 🙂 Dat ga ik zeker doen! Dankje! Ik mis vooral het niet hebben van de vegetarische slager producten.. Ik ben bijv gek op Jamie’s Turkse Pizza en dat is toch echt moeilijk te maken zonder vleesvervanger. Ook een salade caprese (vegan mozzarella ga ik dit weekend kopen!) en sushi zijn dingen die ik enorm zou gaan missen! Maar ik kom nu tijdens mijn ‘zoektocht’ hele lekkere recepten tegen die wellicht nog wel véél lekkerder zijn dan deze, zonder dat ze “vervangend” zijn. Ik ga lekker door en zal je site blijven bezoeken!

Antwoorden
Jolijn 7 oktober 2015 at 12:55

He Lisa,

Wat een super leuke post!

Zelf ben ik vegetariër en wil HEEL graag de overstap maken naar vegan eten. Gewoon puur voor de dieren en het leed wat er allemaal achter een omlet een glas melk schuil gaat. Ik moet zeggen dat ik dit nog niet eens wist tot dat ik een speech van Gary Yurofsky had gezien. Hij is vrij “extreem” maar neemt geen blad voor de mond als het gaat om zijn strijd voor dieren!

Je post is heel verhelderend en geeft antwoord op een aantal vragen die ik al een tijdje had. Een ding waar ik nog mee zit is: hoe ver ga je? Gelukkig ga je het in je volgende post ook hebben over E-nummers en leer! Maar…in praktisch alles zitten dierlijke stoffen verwerkt! Bij wijze van in pennen, bankstellen, plastic bakjes… En bij het besproeien van groenten en fruit worden er allemaal insecten gedood…tellen die dan wel of niet?

Ik weet niet meer zo goed hoe ik dat zou kunnen verantwoorden tegenover mezelf. En het weerhoud mij er gek genoeg van om echt vegan te worden. Ik ben iemand die overal 100x over nadenkt (take a peek at my blog http://www.positivo.nu) en dus ook hier in een logische beslissing wil maken. Dus waar ligt de grens? 🙂

Een video blog zou ook super zijn! 😀

Thanks!

Happy greets,

Jolijn

Antwoorden
Lisagoesvegan 7 oktober 2015 at 19:01

Hoi Jolijn! Wat super leuk dat je de overstap wilt maken!! Ja die speech ken ik, best confronterend maar heel goed!
Ja de e-nummers zijn nogal een ding. Daar schrijf ik nu over en komt vrijdag online! I know, het is schrikbarend waar dieren allemaal in verwerkt zijn. Weetje, op een gegeven moment houdt het ook op. Anders kan je niet meer leven. Je moet ergens een grens trekken, maargoed dat is lastig als je het allemaal weet. Je moet ook nog aan jezelf denken, zo alleen kan je anderen inspireren 🙂 Ik ga hier vrijdag meer op in! Heel veel liefs, fijne avond en leuk dat je de video leuk zou vinden! X

Antwoorden
Q & A Veganisme deel 2 - Lisa goes Vegan 15 oktober 2015 at 07:01

[…] Challenge bij jullie? Hebben jullie al lekkere recepten geprobeerd? In de vorige post heb ik in Q & A Veganisme Deel 1 eerdere vragen beantwoord zoals ‘hoe reageerde mijn omgeving op mijn besluit plantaardig te […]

Antwoorden
Iris 17 oktober 2015 at 14:56

Fijn dat je wat opheldering geeft met het beantwoorden van deze vragen! Ik denk dat er voor veel mensen onduidelijkheden zijn rondom veganisme. Ik eet momenteel een plantaardig dieet, maar ben niet per se een vegan (als dat logisch klinkt haha, er zit volgens mij wel verschil tussen). Ik ben ook gluten intollerant en kan geen soja eten, dus helemaal plantaardig is soms niet haalbaar. Wel kan ik sowieso al bijna geen voorverpakte dingen eten (vanwege de gluten) dus ik vermijd ook direct eiwitpoeder en dergelijke. Maar het komt soms wel eens voor dat ik ei eet dat door een gerecht heen zit of honing. Het is niet gebruikelijk, maar het komt voor en dus zou ik mezelf geen vegan noemen.
Ik zit wel op een punt dat ik me afvraag of ik de hele transitie zal maken of dat het ‘goed is zo’? ik voel me momenteel wel heel goed met hoe ik eet namelijk! En mensen vinden het al best radicaal.. haha. Als ik een glutenvrije sojavrije vegan wordt, dan is het pas echt feest haha. Het nadeel is dat alle vervangers voor vlees en zuivel op basis van óf soja, óf gluten zijn. Zo zijn bijvoorbeeld geen van de producten van de vegetarische slager voor mij eetbaar (behalve de nieuwe gamba’s, yeah, can’t wait!)
Lastige keuzes dus soms! En nog een beetje mijn weg aan het zoeken denk ik!
Top in ieder geval dat jij me weer een stukje verder helpt. En leuke blogs/filmpjes maak je, je lijkt me een super positief en grappig persoon!

Antwoorden
Top 10 vragen en grappen van non-vegans - Lisa goes Vegan 1 december 2015 at 11:55

[…] haal je je eiwitten dan vandaan ?! geen idee, volgens mij heb ik een mega […]

Antwoorden
Vooroordelen over vegan eten - Lisa goes Vegan 9 maart 2016 at 09:53

[…] Tja, als jij gewend bent bij de Mac een euroknallertje te halen, dan is gezond eten duur. Maar gezond, plantaardig eten hoeft echt niet prijzig te zijn. Koop groenten en fruit uit het seizoen, kook meerdere porties tegelijk, gooi je vriezer vol en maak beste vrienden bij de groentekraam bij jou om de hoek. Focus je op natuurlijke producten en kijk bij de aanbiedingen. En nee, je hoeft echt niet elke dag los te gaan in de speciaalzaak met biologische tofu-scramble en spelt seitan burgers (wat overigens wel het proberen waard is). Kijk in dit artikel onderaan voor nog meer tips voor vegan on a budget. […]

Antwoorden
Van carnivoor naar vegan - Lisa goes Vegan 5 september 2016 at 16:59

[…] mijn Vegan Q&A posts ga ik meer in over mijn precieze beweegredenen, wat mijn uiteindelijke doel is, hoe ik nu eet, hoe […]

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.