Q & A Veganisme deel 3 Leer

Q & A Veganisme deel 3 Leer

Ik eet nu een al een hele tijd geheel plantaardig en voor mij is dit eigenlijk gewoon geworden, de uitdaging is weg. Tijd dus om een stapje verder te gaan en mijn kledingkast ondersteboven te halen (ja dit is even confronterend haha) Want het dragen van leer hoort ook niet bij een veganistische leefstijl. En ja, ik geef toe, ik heb het hier soms best wel moeilijk mee. Ik heb veel vragen gekregen over hoe het nou zit met mijn kledingkast. Vandaag vertel ik waar ik tegen aan loop en hoe ik hier tegenover sta.

Q & A Veganisme deel 3 Leer

Meer dan alleen plantaardig etenQ & A Veganisme deel 3 Leer - Lisa goes Vegan

Voor de mensen die mijn blog net kennen; ik schrijf over mijn weg naar veganisme. Elk stap die ik maak richting het veganisme hoop ik met jullie te delen, want ik ben nog niet waar ik wil zijn. Naast dat veganisten alleen plantaardig eten, maken ze ook geen gebruik van producten waar dieren voor gebruikt zijn. Ja en dat zijn er nogal wat. Schoenen, tassen, jasjes, vesten, truien, sjaals en ga zo maar door. Dat moment wanneer je beseft dat er in ZOVEEL dingen dieren verwerkt zijn. Toen stortte mijn wereld eventjes in. Ik probeer dat snel om te zetten naar iets positiefs en te bedenken dat ik juist heel graag op zoek wil gaan naar veganistische producten. Maar soms zakt de moed me wel in de schoenen. Niet in leren schoenen dan he. (oke, flauw)

WAAROM GEEN LEER?

Leer, wat is het eigenlijk? Ik had er nooit zo over nagedacht; leer is gewoon de huid van dieren die je draagt. Wreed als je er bij stilstaat. En als je er op gaat letten, zie je OVERAL leer. In tassen, riemen, jassen, truien, vesten, accessoires en ga zo maar door. En ja ik ga het niet mooier maken dan het is. Bij de productie van leer, wol, dons en bont lijden heel veel dieren. Leer is een winstgevend bijproduct van de vleesindustrie. Leer zorgt naast vlees, huisdierenvoer, lijm en gelatine voor 5% van de totale geldopbrengst van het geslachte dier (Bron: Leefbare Wereld) In Nederland is alleen het leer al afkomstig van jaarlijks meer dan 20 miljoen (!) dieren. Dit zijn niet alleen maar volwassen koeien maar ook kalfjes, varkens, schapen, lammetjes, paarden en geiten. Het duurste leer komt van kalfjes, voor de productie van suède. Suède, vroeger vond ik dat altijd zo mooi en zacht, en nu voel ik me dus mega schuldig als ik nadenk over alle suède dingen die ik in mijn leven gekocht heb. Oe de rillingen lopen over mijn rug.

Ik schaar mezelf niet onder de typische fashion mode-poppetjes, ik kan enorm genieten van geen make-up, mijn kloffie, snowboarden, banjeren in de modder met mijn hond. Maargoed, ik hou óók van leuke kleding en mijzelf opdoffen voor een leuk feestje of verjaardag zolang ik er maar niet teveel tijd aan kwijt ben. Ik ben al klaar snel met shoppen, passen en sjouwen. En ik ben ook snel vermoeid haha (Merel kan dit beamen haha) Kortom, ik hou van leuke kleding maar ik ben ook lang niet altijd op de hoogte van alle fashion-trends. Goed. Nu heb ik in het verleden wel leren tassen, schoenen en jasjes gekocht. Waarvan een paar dus nog in mijn kast hangen en waar ik dus niet goed weet wat ik ermee aan moet.

Op het moment draag ik als enige nog mijn leren laarsjes die ik een aantal jaar geleden aangeschaft heb. Mijn leren jasje die ik 3 jaar geleden voor mijn verjaardag gekregen heb is echt prachtig, maar op de één of andere manier voelt het niet goed meer om het nog te dragen, ook al heb ik hem al een hele tijd geleden gekregen (voordat ik mijn blog startte en vega was). Hij hangt in de kast en zegt me; ‘doe me niet aan, maar doe mij ook niet weg!’

Voor het idee, dit is het beruchte leren jasje

Q & A Veganisme deel 3 Leer - Lisa goes Vegan

Lastig. Waarom vind ik het zo lastig? Ik weet dat er enorm veel dierenleed en milieuvervuiling bij leer komt kijken en toch vind ik het lastig om het weg te doen. Ik weet het zeker; ik gá het wegdoen, alleen vind ik het slap dat het mij wel moeite kost. Ik denk dat ik mij hier nog meer in moet verdiepen. Dit weekend wil ik de documentaire TRUE COST op Netflix gaan kijken, op aanraden van vele mensen.

Sommige mensen kiezen ervoor om het leer wat ze nog hebben af te dragen. De gedachtegang is dan dat het kwaad toch al geschied is en dat je dan bij nieuwe aankopen kiest voor geen leren kleding of schoenen. Dit kan ik begrijpen, ook omdat je soms niet meteen genoeg geld hebt om je hele kledingkast in één keer te vervangen. Mij groeit het geld ook helaas niet op mijn rug.

VEGAN ALTERNATIEVEN

De manier om het jezelf makkelijker te maken?! Wat voor mij werkt is dat als ik goede alternatieven heb voor mijn leren schoenen en jasje, dat ik dan met heel weinig moeite alles meteen weg kan doen. Dus ik moet op zoek naar goede vervangers voor mijn schoenen, tassen en jasjes.

Wat vind ik dan van nepleer en nepbont?

Je kan je afvragen of je nog wel met een ‘nep’ leren jasje wilt lopen omdat het (net zoals met nep bont) wel lijkt alsof je dit draagt. Sommigen zijn van mening dat je dan mensen juist zou ‘aansporen’ om leer en bont te dragen. Kán, maar ik ben het daar toch niet mee eens. Ik ben van mening dat het helemaal oké is om nepleer en faux fur te dragen. Het gaat in principe om het niet dragen van dieren, en als er leuke, diervriendelijke, hippe alternatieven bestaan, waarom zou je dat dan niet dragen? Als ik een complimentje over mijn kleding krijg zeg ik wel meteen: ‘thanks! én het is nog diervriendelijk ook…’ 😉 woehoe’ haha.

Q & A Veganisme deel 3 Leer - Lisa goes Vegan

Leren kleding (jas, broek) – Als je graag een leren jasje wilt hebben, kun je een nep leren jasje kopen. Deze broek (foto hierboven) is bijvoorbeeld gewoon van de H&M. De American Apparel verkoopt ook Vegan Leather Pants.

Leren tassen – Dit is niet zo moeilijk als het lijkt. Er zijn heel veel leuke niet-leren tassen te koop, die ook nog van goede kwaliteit zijn. Ik kocht laatst bijvoorbeeld gewoon bij de HEMA een super leuke lichtkleurige tas van nepleer. Hij is sterk, mooi en totaal niet duur. (20 euro dacht ik) Maar ook de Accessorize, Pieces verkopen ze nepleren tasjes.

Leren schoenen – Ik heb hele leuke laarsjes waar ik dus moeilijk afstand van kan doen. Dus ik moet op zoek naar warme vegan schoenen. De uitdaging ligt denk ik vooral dat ik ze leuk moet vinden. Er zijn makkelijk vegan schoenen (online) maar ik wil écht leuke laarsjes haha.

Lieve lezers, ik merk dat ik door wil schrijven maar ik denk dat ik toch echt er een eind aan moet breien voor nu. Kortom, dit is een onderwerp waar nog lang over gepraat kan worden! Wellicht dat ik verander van standpunt wat betreft het dragen van nepleren producten.

Waar ik nog benieuwd naar ben:

Hoe staan jullie hier in? Ben jij bezig om je te verdiepen in diervriendelijke kleding? Ben je al van plan om geen leer of wol te kopen? Of sterker nog; heb jij al eerder iets weggedaan of je hele kledingkast weggeruimd? 

Laat me weten, ik ben heel benieuwd naar jullie ideeën hier over.

Liefs,

Lisa

Q & A Veganisme deel 3 Leer - Lisa goes Vegan

Geen reactie's

Geef een reactie