Home Tips Q & A Veganisme deel 3 Leer
Q & A Veganisme deel 3 Leer - Lisa goes Vegan

Q & A Veganisme deel 3 Leer

23 oktober 2015

Ik eet nu een al een hele tijd geheel plantaardig en voor mij is dit eigenlijk gewoon geworden, de uitdaging is weg. Tijd dus om een stapje verder te gaan en mijn kledingkast ondersteboven te halen (ja dit is even confronterend haha) Want het dragen van leer hoort ook niet bij een veganistische leefstijl. En ja, ik geef toe, ik heb het hier soms best wel moeilijk mee. Ik heb veel vragen gekregen over hoe het nou zit met mijn kledingkast. Vandaag vertel ik waar ik tegen aan loop en hoe ik hier tegenover sta.

Q & A Veganisme deel 3 Leer

Meer dan alleen plantaardig etenQ & A Veganisme deel 3 Leer - Lisa goes Vegan

Voor de mensen die mijn blog net kennen; ik schrijf over mijn weg naar veganisme. Elk stap die ik maak richting het veganisme hoop ik met jullie te delen, want ik ben nog niet waar ik wil zijn. Naast dat veganisten alleen plantaardig eten, maken ze ook geen gebruik van producten waar dieren voor gebruikt zijn. Ja en dat zijn er nogal wat. Schoenen, tassen, jasjes, vesten, truien, sjaals en ga zo maar door. Dat moment wanneer je beseft dat er in ZOVEEL dingen dieren verwerkt zijn. Toen stortte mijn wereld eventjes in. Ik probeer dat snel om te zetten naar iets positiefs en te bedenken dat ik juist heel graag op zoek wil gaan naar veganistische producten. Maar soms zakt de moed me wel in de schoenen. Niet in leren schoenen dan he. (oke, flauw)

WAAROM GEEN LEER?

Leer, wat is het eigenlijk? Ik had er nooit zo over nagedacht; leer is gewoon de huid van dieren die je draagt. Wreed als je er bij stilstaat. En als je er op gaat letten, zie je OVERAL leer. In tassen, riemen, jassen, truien, vesten, accessoires en ga zo maar door. En ja ik ga het niet mooier maken dan het is. Bij de productie van leer, wol, dons en bont lijden heel veel dieren. Leer is een winstgevend bijproduct van de vleesindustrie. Leer zorgt naast vlees, huisdierenvoer, lijm en gelatine voor 5% van de totale geldopbrengst van het geslachte dier (Bron: Leefbare Wereld) In Nederland is alleen het leer al afkomstig van jaarlijks meer dan 20 miljoen (!) dieren. Dit zijn niet alleen maar volwassen koeien maar ook kalfjes, varkens, schapen, lammetjes, paarden en geiten. Het duurste leer komt van kalfjes, voor de productie van suède. Suède, vroeger vond ik dat altijd zo mooi en zacht, en nu voel ik me dus mega schuldig als ik nadenk over alle suède dingen die ik in mijn leven gekocht heb. Oe de rillingen lopen over mijn rug.

Ik schaar mezelf niet onder de typische fashion mode-poppetjes, ik kan enorm genieten van geen make-up, mijn kloffie, snowboarden, banjeren in de modder met mijn hond. Maargoed, ik hou óók van leuke kleding en mijzelf opdoffen voor een leuk feestje of verjaardag zolang ik er maar niet teveel tijd aan kwijt ben. Ik ben al klaar snel met shoppen, passen en sjouwen. En ik ben ook snel vermoeid haha (Merel kan dit beamen haha) Kortom, ik hou van leuke kleding maar ik ben ook lang niet altijd op de hoogte van alle fashion-trends. Goed. Nu heb ik in het verleden wel leren tassen, schoenen en jasjes gekocht. Waarvan een paar dus nog in mijn kast hangen en waar ik dus niet goed weet wat ik ermee aan moet.

Op het moment draag ik als enige nog mijn leren laarsjes die ik een aantal jaar geleden aangeschaft heb. Mijn leren jasje die ik 3 jaar geleden voor mijn verjaardag gekregen heb is echt prachtig, maar op de één of andere manier voelt het niet goed meer om het nog te dragen, ook al heb ik hem al een hele tijd geleden gekregen (voordat ik mijn blog startte en vega was). Hij hangt in de kast en zegt me; ‘doe me niet aan, maar doe mij ook niet weg!’

Voor het idee, dit is het beruchte leren jasje

Q & A Veganisme deel 3 Leer - Lisa goes Vegan

Lastig. Waarom vind ik het zo lastig? Ik weet dat er enorm veel dierenleed en milieuvervuiling bij leer komt kijken en toch vind ik het lastig om het weg te doen. Ik weet het zeker; ik gá het wegdoen, alleen vind ik het slap dat het mij wel moeite kost. Ik denk dat ik mij hier nog meer in moet verdiepen. Dit weekend wil ik de documentaire TRUE COST op Netflix gaan kijken, op aanraden van vele mensen.

Sommige mensen kiezen ervoor om het leer wat ze nog hebben af te dragen. De gedachtegang is dan dat het kwaad toch al geschied is en dat je dan bij nieuwe aankopen kiest voor geen leren kleding of schoenen. Dit kan ik begrijpen, ook omdat je soms niet meteen genoeg geld hebt om je hele kledingkast in één keer te vervangen. Mij groeit het geld ook helaas niet op mijn rug.

VEGAN ALTERNATIEVEN

De manier om het jezelf makkelijker te maken?! Wat voor mij werkt is dat als ik goede alternatieven heb voor mijn leren schoenen en jasje, dat ik dan met heel weinig moeite alles meteen weg kan doen. Dus ik moet op zoek naar goede vervangers voor mijn schoenen, tassen en jasjes.

Wat vind ik dan van nepleer en nepbont?

Je kan je afvragen of je nog wel met een ‘nep’ leren jasje wilt lopen omdat het (net zoals met nep bont) wel lijkt alsof je dit draagt. Sommigen zijn van mening dat je dan mensen juist zou ‘aansporen’ om leer en bont te dragen. Kán, maar ik ben het daar toch niet mee eens. Ik ben van mening dat het helemaal oké is om nepleer en faux fur te dragen. Het gaat in principe om het niet dragen van dieren, en als er leuke, diervriendelijke, hippe alternatieven bestaan, waarom zou je dat dan niet dragen? Als ik een complimentje over mijn kleding krijg zeg ik wel meteen: ‘thanks! én het is nog diervriendelijk ook…’ 😉 woehoe’ haha.

Q & A Veganisme deel 3 Leer - Lisa goes Vegan

Leren kleding (jas, broek) – Als je graag een leren jasje wilt hebben, kun je een nep leren jasje kopen. Deze broek (foto hierboven) is bijvoorbeeld gewoon van de H&M. De American Apparel verkoopt ook Vegan Leather Pants.

Leren tassen – Dit is niet zo moeilijk als het lijkt. Er zijn heel veel leuke niet-leren tassen te koop, die ook nog van goede kwaliteit zijn. Ik kocht laatst bijvoorbeeld gewoon bij de HEMA een super leuke lichtkleurige tas van nepleer. Hij is sterk, mooi en totaal niet duur. (20 euro dacht ik) Maar ook de Accessorize, Pieces verkopen ze nepleren tasjes.

Leren schoenen – Ik heb hele leuke laarsjes waar ik dus moeilijk afstand van kan doen. Dus ik moet op zoek naar warme vegan schoenen. De uitdaging ligt denk ik vooral dat ik ze leuk moet vinden. Er zijn makkelijk vegan schoenen (online) maar ik wil écht leuke laarsjes haha.

Lieve lezers, ik merk dat ik door wil schrijven maar ik denk dat ik toch echt er een eind aan moet breien voor nu. Kortom, dit is een onderwerp waar nog lang over gepraat kan worden! Wellicht dat ik verander van standpunt wat betreft het dragen van nepleren producten.

Waar ik nog benieuwd naar ben:

Hoe staan jullie hier in? Ben jij bezig om je te verdiepen in diervriendelijke kleding? Ben je al van plan om geen leer of wol te kopen? Of sterker nog; heb jij al eerder iets weggedaan of je hele kledingkast weggeruimd? 

Laat me weten, ik ben heel benieuwd naar jullie ideeën hier over.

Liefs,

Lisa

Q & A Veganisme deel 3 Leer - Lisa goes Vegan

Gerelateerde posts

36 berichten

Lotte 23 oktober 2015 at 07:55

De leerpost! Je staat er nu zo te lezen hetzelfde in als ik. Ik koop niets nieuws meer, maar mijn oude leren spullen doe ik ook (nog) niet weg. Mijn tas gebruik ik nog wel dagelijks, deze is nog geen jaar oud en zo fijn! Ik moet me ook meer gaan verdiepen in de leerindustrie, want ik dacht altijd dat het een bijproduct (restproduct, bah, naar woord) was van de vleesindustrie..maar dat is helaas niet helemaal zo. Ik ga binnenkort een nieuwe winterjas kopen, zodat ik wel mijn leren jasje kan wegdoen. Deze is al versleten dus ik zie geen reden meer om deze te houden:) Wat ik me afvraag, en waar ik me soms wel eens druk over kan maken..ik heb nog een leren tas, jij leren schoenen, hoe denken (die-hard/ al jaren) veganisten hierover als je deze ontmoet? Krijg je dan vreemde of afkeurende blikken of valt het allemaal wel mee?

Antwoorden
Lisagoesvegan 23 oktober 2015 at 11:31

Ja eindelijk! Ik zat er een beetje tegen aan te hikken. Lastig kan het zijn he? Maar aan de andere kant is het zo NIET lastig. Makkelijker gezegd dan gedaan, dus grappig dat jij er ook zo in staat. Ik ga de docu kijken en zal hier ook wel iets over plaatsen 🙂 Leuk dat je een winterjas gaat kopen! Waar ga je hem kopen? Ja, die-hard vegans zijn in mijn mening dat niet zo afkeurend hoor! Ik zeg altijd dat ik er mee bezig ben, en dat het voor mij zo werkt. Mensen weten dat ik er mee bezig ben, dus ik krijg wel veel vragen erover. Maar over het algemeen krijg ik geen afkeurende blikken hoor! (of althans, misschien ervaar ik dat niet zo haha) Liefs!

Antwoorden
Birgit 23 oktober 2015 at 09:17

Fijn dat hier ook over geschreven wordt! Het is belangrijk mensen ook bewust te maken van de dieren die zij ‘dragen’, en niet alleen van de dieren die zij eten. Er zijn ook heel veel alternatieven die gemaakt worden van hennep! Hennep is goed voor het milieu, kan gebruikt worden voor kleding, schoenen, maar ook voor papier, touw, bouwstenen etc maar dat is een ander topic haha. Ik heb pas een lange jas van leer weg gedaan. Kon het niet meer aanzien en mijn geweten zou me ook tegen houden de jas ooit nog te dragen omdat hij echt ‘leer’ schreeuwt dus maar snel weg gedaan. Het enige wat ik nog heb van leer zijn laarzen. Ik draag ze ooit nog wel wanneer ik lang moet lopen enzo omdat ze een goede zool hebben en ik dat dan nodig heb voor mijn niet zo goede rug. Wil uiteindelijk wel alles vervangen maar geld houd me ook nog even tegen. Wel ben ik aan het kijken naar hele leuke Dr. Martens boots, die hebben ook vegan uitvoeringen. Ik denk wel dat er (gelukkig) steeds meer vegan alternatieven komen.

Antwoorden
Lisagoesvegan 27 oktober 2015 at 12:58

Hoi Birgit! Wauw wat goed om dit te weten! Hennep kende ik niet! Nee ik snap je helemaal met de jas van leer. Schoenen zijn lastiger en heb ik ook nog, die draag k totdat ze helemaal af zijn. Dr martens zijn leuk!! Ja en gelukkig komt er steeds meer en wordt het steeds hipper en hipper:) Thanks voor je berichtje! Liefs

Antwoorden
Nanne 23 oktober 2015 at 13:15

Hele leuke post! Ik zit er ook vaak nog wel mee. Ik koop in ieder geval niks van leer meer natuurlijk. Toen ik net vegan was en er voor mijn gevoel zo weinig was, dacht ik ‘maar 2ehands leer dan?’ maar daar ben ik nu ook vanaf sinds ik earthlings heb gekeken en vooral het stukje over leer enz, zo wreed.. kwam ik er ook achter dat het niet echt een bijproduct is van vlees.. Ik had al geen leren tassen. Maar leren schoenen die ik heb die draag ik wel tot ze af zijn! Heb 1 paar schoenen weggegeven want die kwamen binnen de dag nadat ik vegan was geworden, die kon ik niet houden haha.
maar verbaas me nu over hoeveel er wel vegan is!

Antwoorden
Lobke 23 oktober 2015 at 15:24

Superfijne post dit! Ik zit hier ook best wel mee. Ik ben al best heel lang vega, maar stond nooit stil bij eieren, melk, leer, etc. Sinds een half jaar ben ik me hier, mede dankzij jouw blog, in gaan verdiepen. Thanks daarvoor!!
Ik had al een paar jaar een Cowboysbag. Maar heb ‘m laatst toch weggegooid, het voelde niet goed om ermee te lopen. Wel gebruik ik nog mijn leren portemonnee die ik 2 jaar geleden voor m’n verjaardag heb gekregen en draag ik ook nog mijn leren laarsjes die ik vorig jaar heb gekocht. Ik denk ook dat ik deze blijf gebruiken tot ze versleten zijn. Ook ben ik net als Lotte opzoek naar een leuke winterjas, maar vind dit nog best een uitdaging!
In ieder geval supertof dat je dit met iedereen wil delen!

Antwoorden
Lisagoesvegan 27 oktober 2015 at 12:55

Hoi Lobke ah wat lief thanks voor het compliment! Hmm Cowboysbag ken ik niet! Maar ik snap het wel. Ik heb ook nog een leren portomonne al van heel lang geleden en ik moet nog steeds een goede vervanger vinden! Schoenen ben ik met je eens, die draag ik ook af totdat ze klaar zijn. Ik ga je op de hoogte houden als ik een toffe winterjas heb gezien of gescoord! Liefs

Antwoorden
Manon 25 oktober 2015 at 21:02

Goed om hier even aandacht aan te geven inderdaad!
Ik heb zelf vorig jaar (vlak voordat ik vegetariër werd) een leren jas gekocht.
Deze draag ik nu ook nog steeds, hoewel ik me er inderdaad niet helemaal lekker bij voel, dus ik ben weer opzoek naar een andere winterjas 🙂
Leren schoenen heb ik niet heel veel, maar de schoenen die ik heb draag ik gewoon tot de ‘op’ zijn en dan schaf ik gewoon vegan schoenen aan.
Want je zou het eigenlijk niet mogen verkopen want dan heb jij er toch weer winst aan dat het dier voor de kleding is geslacht,
maar weggooien is nog weer een beetje zonde.

Antwoorden
Lisagoesvegan 27 oktober 2015 at 12:50

Hoi Manon! Ja ik snap jou ook goed! Precies dat doe ik ook met mijn schoenen, ze afdragen:) Ja he, het is allemaal zo dubbel! Lastig lastig!

Antwoorden
Deborah 27 oktober 2015 at 11:18

Goede post! Alleen is er denk ik wel een belangrijk verschil tussen nepleer en nepbont. Bont wordt door veel mensen al veroordeeld. Door te lopen met nepbont lopen dat echt lijkt, versterk je het beeld dat bont oké is. Bij leer heerst deze controverse nog niet en daarom heeft het nog weinig zin om nepleer te vermijden. Als er ook zoveel verdeeldheid ontstaat over leer, dan zou het weer anders liggen vind ik.

Daarnaast is nepbont heel vaak wel echt, omdat dit goedkoper is dan echt lijkend nepbont. Het is vaak afkomstig van honden en katten in China. Daarom koop ik nooit nepbont meer.

Antwoorden
Lisagoesvegan 27 oktober 2015 at 12:32

Hoi Deborah! Ja ik snap je punt. Ik heb zelf geen nepbont hoor. Maar heb er zelf niet heel veel problemen mee als je het wil dragen en dan ben ik alleen maar blij ddat het nep is. Hmm, ja sowieso inderdaad goed kijken waar het vandaan komt. Maar dat laatste wist ik niet hoor! Jeetje.. God je moet haast een inspector gadget zijn om alles te onderzoeken! Liefs,

Antwoorden
Gwendolyn 2 november 2015 at 19:34

Precieeeees! Wat ik nog heb draag ik tot het op is of ik het echt zat ben, maar ik deel jouw mening dat het draait om het leedvrije exemplaar, niet of het wel of niet om een beest lijkt. Al heb ik met bontjes nooit iets gehad.

Wat ik moeilijket vind is een alternatief voor wol en schapenvachten, omdat daar toch gezondheidsvoordelen aan voor mijn gezin aan zitten. Wat ik dan probeer is te achterhalen waar alles vandaan komt en hoe de beestjes zijn behandeld. Ook eet ik nog steeds honing (sorry bijtjes!) omdat ik op deze manier mijn astma en hooikoorts onder controle heb. Ik heb steevast elk jaar bijenvriendelijke plantjes in de tuin zodat ik teug geef aan de natuur. En ik koop de honing bij de buurman!

Ik ben mij dus erg bewust van wat ik aan en in mijn lijf stop, maar ook wat ik teruggeef aan de natuur. Ik hou mij niet rigide vast aan ‘vegan regels’ maar zoek elk moment naar wat voor mij op dit moment in mijn leven goed voelt met een hart vol liefde voor het leven en de natuur. ^_^

Antwoorden
Lisagoesvegan 2 november 2015 at 21:15

Lieve Gwendolynnn, jaa helemaal met je eens! Het gaat om balans en zodat het voor jou leuk en haalblaar blijft. Wat mooi dat je er zo bewust mee om gaat. Bontjes vind ik tegenwoordig ordinair haha dus heb daar ook niet zoveel mee hoor 🙂 Ga zo door babe, super trots op je! Als ik iets te weten kom over wol of schapenvachten laat ik je weten. XX

Antwoorden
Marina 6 november 2015 at 13:57

Hi Lisa! De laatste weken ben ik me gaan verdiepen in veganisme en heb ik besloten de switch te gaan maken. Na alle documentaires die ik heb gezien kan ik voor mijn gevoel niet meer terug. 😉 Ook over mijn kleding ben ik aan het nadenken, niet alleen vanwege dierenleed, maar ook mensenleed! True Cost heb ik gezien en heeft veel indruk op me gemaakt. Toen hij afgelopen was liep ik naar mijn kast om eens te kijken en besefte ik me dat ik waarschijnlijk een jaar geen kleding hoef te kopen en dan NOG genoeg heb. Ik heb mezelf dus voorgenomen om voorlopig niks meer te kopen en eerst eens alles ‘af’ te dragen. Pas als ik weer echt iets nodig heb koop ik het, en dan wel van een fair merk en geen dierlijke producten meer. Toch vind ik het zonde om iets weg te gooien wat nog goed is, puur omdat het een dierlijk product bevat. Dat is verspilling en daar ben ik ook geen fan van. Het is toch al gekocht, dus je beïnvloed de industrie niet meer door het wel of niet te dragen. Zelf heb ik afgelopen jaar een heel mooi leren jasje gekregen voor mijn verjaardag, die ik zeker nog ga dragen tot hij versleten is. Dit kan nog wel JAREN duren! Super zonde om die dan weg te doen.

Als het toch niet goed voelt om het te dragen kun je het misschien verkopen? Zo is het geen verspilling en hoeft een ander, die op zoek is naar een leren jasje, geen nieuwe te kopen = de industrie niet steunen!

Leuke blog, ik blijf je volgen!

Antwoorden
8 tips om vaker plantaardig te eten - Lisa goes Vegan 4 januari 2016 at 14:15

[…] aan! En kijk deze artikelen voor handige tips om plantaardig te eten in sociale situaties of lees hier hoe ik met mijn leren kleding om […]

Antwoorden
Machteld 22 februari 2016 at 16:16

Hallo..ik vraag me af wat er bedoeld wordt met daarnaast is nepbont vaak wel echt bont….betekent dit dat alles wat harig (plucheachtig) is echt (kan) zijn ik heb een jasje harig dierenprint….zwart grijs lijkt niet echt…maar is wel zacht en harig ….kan daar dan echt bont in verwerkt zijn? Er staat iig 100 % polyester iin….

Antwoorden
Lisagoesvegan 22 februari 2016 at 17:16

Hoi Machteld, volgens mij heb ik dat zelf niet gezegd en ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet precies het antwoord op weet. Maar ik hoop dat je er vanuit kan gaan dan nepbont van 100% polyester wel echt nep is! Liefs xxx

Antwoorden
Meike 26 februari 2016 at 07:48

Hoi Lisa,

Ik volg je Blog sinds kort en vind het heel inspirerend! Ik eet sinds 5 jaar geen vlees meer, drink geen melk meer maar nog wel vis en eieren. Ik merk dat ik die laatste twee veel moeilijker vind om te laten staan dan vlees of bijvoorbeeld het niet dragen van leer. Maar wie weet waar het heen gaat 🙂 Ik had nog een tip voor je wat mooie tassen betreft, misschien ken je het Canadese merk Matt & Natt? Ze maken tassen van gerecycelde plastic flesjes maar zijn bijna niet van leer te onderscheiden, erg mooi! Heb er vorig jaar twee in Canada gekocht. Gelukkig hebben ze ook een webshop!https://mattandnat.com/

Antwoorden
Lisagoesvegan 26 februari 2016 at 10:30

hihi jaa lieve Meike lief je compliment!! En jaaa die ken ik ZEKER! ben verliefd op dat merk serieus! 🙂 prachtig zijn ze he? Liefs xx

Antwoorden
Top 10 vragen en grappen van non-vegans - Lisa goes Vegan 2 maart 2016 at 17:27

[…] nu als een heilige boon door het leven en mag ik nooit meer iets dierlijks eten of dragen. Kijk hier mijn echte antwoord […]

Antwoorden
Anna 28 maart 2016 at 23:45

Ik ben geen vegan maar wil eigenlijk ook liever geen leer meer kopen. Heb nu twee super mooie tassen van Denise Roobol gekocht! Hele mooie tassen van goede kwaliteit. Tassen zijn niet zo moeilijk te vinden vind ik…. maar schoenen vind ik wel moeilijk. Ik heb super gave zilveren vegan sneakers gekocht van het merk Bahatika.Ze zijn echt mega gaaf en super kwaliteit, zelfs mensen die wel leder dragen vonden de schoenen heel stevig en mooi! Dan zeg ik…’zie je wel, je hebt voor mooie schoenen helemaal geen leer nodig’. Ik weet niet of je het merk ‘The No Animal Brand’ kent maar die verkopen zulke gave hippe schoenen/laarzen/sneakers!! Die sneakers ben ik echt helemaal dol op, zooo jammer dat ze die hier in Nederland niet verkopen maar ze versturen wel naar Nederland. Ik ga dit jaar wel een paar schoenen van dit merk kopen. Heb nu wel vegan schoenen (ballerina’s) van Esprit… ook heel mooi maar die sneakers die ze verkopen vind ik maar saai hoor. Hopen dat The Nab snel in Nederland verkrijgbaar is!

Antwoorden
Tello 19 juli 2016 at 19:38

Hai Lisa, ik ben een man en dan ook nog bijna zestig (pas dus niet zo in de doelgroep, die op je blog reageert) maar wil graag mijn ervaringen vertellen over leer dragen. Op mijn 14e jaar besloot ik op vegetarier te worden en enkele jaren daarna besloot ik om geen leer meer te dragen. Ik liep toen op Palladiums of op goedkope gympen van Huff of BATA (bestaat niet meer denk ik). Maar tegenwoordig kan je in vega winkels goede vega schoenen kopen, zeker ook voor dames. Maar wat voor mannen en ook voor vrouwen een goedkoop alternatief is zijn de schoenen van H&M. Zij verkopen, vooral online, voor bijna alle lederen schoenen een vega alternatief (Nylon materiaal, gemaakt in China). Voor 25 of 35 euro kan je goede mooie schoenen kopen voor mannen. En als je goed zoekt kun je in grote schoenenwinkels regelmatig vega schoenen vinden in de aanbieding, dat is vaak wel bagger, maar je loopt er wel een jaar op.
Maar dan kom je bij andere lederen dingen zoals portemonnay of schaatsen. De leren schaatsen, die ik 25 jaar geleden gekocht heb zijn nog steeds goed (ik schaats niet ieder jaar) en portemonnays zijn prima te koop in stoffen uitvoering.
Ik vraag mij wel af of al die nep leren materialen zoals suedine of nylon wel of niet milieubewust gemaakt worden. Dus daar zit nog wel een dingetje. Ik geloof dat Nikes schoenen heeft laten maken van plastic afval uit de plastic zee. Maar die zullen wel razend duur zijn.

Antwoorden
manon 9 augustus 2016 at 21:05

Hallo Lisa,
Wanneer je veganistisch eet, dan ga je automatisch verder kijken en nadenken. Tenminste, dat ervaar ik nu. Vegan food, vegan verzorgingsproducten en ja ook ik denk verder na m.b.t mijn kleding. Helaas laat het geld het ook niet altijd toe. Keuzes maken, waar voel ik mij het beste bij? Veel kleding heb ik niet nodig, dus wat ik dan koop, kan dan maar beter eerlijk zijn en duurzaam. Als ik dan een broek vind die vegan is en niet duur, dan vraag ik mij wel af ‘is dit niet gemaakt door kinderhandjes?’ Het kan dan wel veganproof zijn, maar is het ook kindproof??? Lastig hoor! Gelukkig hoeft het ook niet allemaal meteen perfect. Met vallen en opstaan. Daarnaast woon ik met een vriend die totaal tegenover mij staat in dit verhaal, hahahah. Dus voor mezelf doe ik, waar ik kan vegan, maar voor mijn vriend en 2 oudste kids weer niet….. Pfffff, blijf wel bij mezelf en onze jongste dochter wil ik het zo vegan mogelijk houden. Ook qua voeding. Na 9 maanden borstvoeding nu ook voeding op basis van biologische geitenmelk. Soja verkopen ze niet meer (wel gecheckt) en bij mij had ze helaas niet meer genoeg.

Ik volg je graag en jij bent een enorme inspiratiebron.

Antwoorden
Lisagoesvegan 10 augustus 2016 at 22:02

hoi lieve manon, ik ken het hoor. Er zijn zoveel dingen waar je mee rekening kan en wil houden. maar het moet wel haalbaar blijven! Voor mij is diervriendelijkheid en gezondheid op één en daarnaast ook milieuvriendelijk. For what its worth: ik ben ook niet perfect, geen één vegan is perfect. Niemand kan het perfect doen. Maar als de intentie goed is, kom je al een heel eind!! Je bent zo goed bezig, lekker genieten van de goede keuzes en langzamerhand gaat je vriend wel over 😉 Duurt even!! Super lief compliment, heel veel liefs en succes! X

Antwoorden
Kira 20 augustus 2016 at 14:34

hey! ik ben nu een paar jaar vegetariër en als het kan eet ik ook graag vegan. Thuis luk het me om aardig veel te vervangen (sojayoghurt, ijs van kokosmelk, pure chocolade (van Tony meestal :P) en veel noten en fruit) maar op feestjes of op school vind ik dat nog wel erg moeilijk. Ook woon ik nog bij m’n ouders (eigenlijk wel logisch ik ben namelijk 12 jaar) en die eten allebei vlees. Ze vinden het (na film wat strijd) goed dat ik geen meer vlees eet, maar ze willen nog wel dat ik (ondanks dat ik er nare gevoelens van krijg) ei en koe-melkproducten binnen krijg. Gelukkig bemoeien ze ze zich niet op het gebied van leer, dus heb ik besloten dat ik sinds dit jaar (2016) geen leer meer koop (ik draag dus nog wel mijn schoenen en riemen die ik eerder heb gekocht). Ik ben heel erg fan van DR. Martens, en JAWEL……..Ze hebben een vegen-lijn!!!!!! De schoenen zijn helaas wel wat prijzig maar zoals ik ze in de winkel zag zijn ze (naar mijn mening dan) het sparen zeker waard!!

oja…En bond kocht ik sowieso al niet, vond/vind ik ook gewoon te duur.

oja..En ik vind je blog echt super!! Het helpt me erg bij de toch eventuele weg naar (volledig) plantaardig eten!

Antwoorden
Lisagoesvegan 20 augustus 2016 at 14:37

Wat geweldig om te horen lieve Kira! Wat super tof dat je zo jong al zo bewust bent. ja Dr. Martens zijn fijn he? Heel goed van je. ik draag ook nog enkele leren dingen af, en koop geen leren producten. Lief compliment!! Zin om jullie het boek te laten zien straks! Ga daar ook op in als je uiteten of thuis woont!
Liefs xx

Antwoorden
jopie 25 januari 2017 at 21:34

wat ik persoonlijk ook moeilijk vind is dat bepaalde winkelketens kleding e.d. verkopen wat gemaakt wordt in derde wereld landen (kinderarbeid o.a.). Dus dit komt ook om de hoek kijken (H&M, ZARA, PRIMARK). Ook hier wil ik eigenlijk niet aan meewerken.
Het blijft een zoektocht.
Ik heb zelf heel veel schoenen en tassen (ja, ook leer) en ik ga ze afdragen maar richt me op nieuwe aankopen zoveel mogelijk nu op Vegan (inderdaad Matt & Natt is een mooi merk)

Antwoorden
Ingeborg 21 februari 2017 at 21:01

Hoi Lisa 😀

Ik volg je al langer dan vandaag, maar ben toch nu pas bij deze post terecht gekomen.

Na anderhalf jaar vegetariër te zijn geweest was dat voor mij niet langer voldoende. Per 1/1/2017 ben ik dus vol overtuiging overgestapt naar een veganistisch leven. Op zich vind ik het prima te doen – eten vind ik nog het aller makkelijkst 😉 – maar tjonge, wat moet je veel etiketten en labels lezen om tot de ontdekking te komen hoeveel dierenleed er in zoveel producten zit waarvan je het nooit besefte … 🙁

Leer is natuurlijk het meest herkenbare dierlijke product dat mensen gebruiken.Voor nieuwe tassen en schoenen heb ik me uiteraard ook voorgenomen om die nooit meer van leer te zullen kopen. Maar ja, wat doe je met alles wat je al hebt?
Dat was dus de reden dat ik bij dit blog belandde. Ik was specifiek op zoek naar hoe jij dat nu hebt aangepakt toen je besloot veganist te worden.

Die vraag – wat nu met al dat leer wat ik heb – gaat dagelijks door mijn hoofd heen. En dan denk ik dat ik hypocriet ben en mezelf niet veganistisch mag noemen (of dat anderen dat dan hypocriet vinden) als ik nog steeds die leren schoenen en tassen gebruik..

Ook ik zit echter niet in de omstandigheid dat ik alles wat ik heb ineens kan vervangen. Ik ben best wel blij om te lezen dat jij het dus op dezelfde manier hebt gedaan als dat ik het wil doen: afdragen wat je al hebt maar nieuwe dingen vegan style aanschaffen. En ik kan me er ook in vinden dat het gemakkelijk is om afstand te doen van je leren schoenen als de alternatieven van nepleer zo mooi zijn!

PS Grappig om mijn Pinky Tissot ook aan jouw pols te zien 😉

Antwoorden
Lisaa 24 maart 2017 at 00:36

Ik draag een leren jas

Antwoorden
Snapshot diary #14 - Lisa goes Vegan 19 mei 2017 at 12:31

[…] Ik droeg vroeger veel leren jasjes. Ik vond ze mooi en chic staan. Gek genoeg stond ik eigenlijk nooit stil waarvan het gemaakt was. Pas later realiseerde ik me dat ik eigenlijk iemands huid droeg. Een huid van een dier met een ziel. De rillingen lopen over mijn lichaam als ik er nu aan denk. Op een gegeven moment heb ik mijn leren jasjes en tassen weggedaan. Ik voelde me er gewoon niet goed meer bij. Ik heb nog een enkel product wat niet vegan is maar wat ik afdraag totdat het helemaal kapot is. Bij elke nieuwe aankoop (en ik probeer weinig nieuwe dingen te kopen, want minimalisme😝) kijk ik naar: is dit vegan? En duurzaam? Met elke aankoop kan jij en ik een ‘stem’ uitbrengen. Een stem voor een betere wereld. Het kan soms een struggle zijn om toffe vegan producten te vinden, maar er komt zoveel bij! Afgelopen week maakte mijn hart een sprongetje toen ik de vegan horlogelijn van Olivia Burton zag. ZO fijn dat zij mooie horloges hebben die gemaakt zijn van synthetisch leer (vegan). Ook kun je jouw horloge personaliseren! Ik ga binnenkort een uitgebreid artikel schrijven over mijn favoriete vegan merken. Dit was bij de lancering in Meatless District. Ik dronk kokoswater en at een vegan Caesar Salade. Als je meer wilt lezen over waarom ik geen leer draag, check hier.  […]

Antwoorden
Van carnivoor naar vegan - Lisa goes Vegan 18 juli 2017 at 14:45

[…] ga ik meer in over mijn precieze beweegredenen, wat mijn uiteindelijke doel is, hoe ik nu eet, hoe het zit met mijn kleding/schoenen en hoe ik omga met kritiek die je soms van anderen […]

Antwoorden
Niki Nelissen 27 februari 2018 at 10:56

Hallo Lisa, een mooi alternatief voor leder is kurk. Een paar van onze kinderen zijn vegan en sinds we een paar jaar terug met een nieuwe zaak startten met de verkoop van natuurlijke artisanale producten die door kleine familiebedrijfjes gemaakt worden, gingen we ook op zoek naar vegan producten. Sinds vorig jaar hebben we nu kurken handtassen, rugzakken, laptopbags, portefeuilles, enz… in ons assortiment. Al onze klanten zijn super enthousiast! Ook non-vegans 🙂 Als je een mooi alternatief aanbiedt kan je mensen makkelijker over de streep trekken, en dat is een deeltje van onze missie net zoals de jouwe! Mooie blog trouwens!

Antwoorden
Mareit 17 oktober 2019 at 10:52

Hoi Lisa, je schrijft erg leuk en praktisch, daar heb ik wat aan 🙂 Wat je zegt, niemand is perfect maar als de intentie er is.. iedereen die dit leest wordt wel geïnspireerd! En stap voor stap wordt het steeds beter. Ik ben nog maar net begonnen. Ik vind het af en toe een enorme struggle. Want ik heb ook te maken met verschillende allergiën.
Wat betreft het leer, ik heb weinig leren producten maar wel een leren tas al een paar jaar. Ik vind weggooien het allerslechtst wat je kan doen, want als het niet kapot is kun je het gewoon gebruiken. Iets weggooien kost de afvalverwerking veel energie. vervolgens koop je iets nieuws dat druk uitoefent op grondstoffen en productie. Mijn inziens is dan zo lang mogelijk gebruiken het allerbeste. Niet kopen is het meest effectief, daarna wat je hebt voor altijd gebruiken 🙂
Ik ga een toekomstige tas beter uitzoeken, maar deze hoop ik nog minstens 10 jaar te kunnen gebruiken dan. En helaas als dat niet past bij vegan lifestyle, het past wel bij mijn zero Waste streven. Mensen zijn ook complex en je hoeft niet 1 aspect perfect te doen, je kan ook meerdere aspecten zo goed mogelijk doen? Oké ik schrijf niet zo mooi als jij, het is een beetje hak op de tak sorry 🙂
Succes met je blog, ik blijf je volgen!
Groetjes Mareit

Antwoorden
Lisagoesvegan 17 oktober 2019 at 14:02

Wat leuk je bericht Mareit, keep up the good work 😉

Antwoorden
anna piederiet 21 oktober 2019 at 07:43

Hoi Lisa, Inderdaad een probleem dat ik herken het vervangen van leer,het is mooi sterk en gaat lang mee én het is afbreekbaar maar niet goed voor het milieu vanwege het maakproces al is er ook plantaardig gelooid leer.
Nu vegan-leer volgens mij vergelijkbaar met skai wat er mooi uit kan zien maar helaas zeer slecht is voor het milieu omdat het gemaakt is op basis van aardolie,het is dus plastic.
Voor mij geen goed alternatief want ooit komt dit ook op de afvalberg en het vergaat dus niet,
Hetzelfde verhaal gaat op voor kleding -schoenen en tassen waarin pet-flessen= plastic verwerkt zijn.Helaas wordt het daarom nog moeilijker om een goede vervanger voor leer te vinden. Nu zijn er gelukkig wel enkele alternatieven,zoals ananas-leer gemaakt door het merk Nae(portugees) gemaakt van de bladeren van de ananasplant,ook heb ik gelezen over ‘leer’ gemaakt van mango schillen (studenten van de Willem de Kooning academie Rotterdam).
Ook kurk is een mooi materiaal,er zijn schoenen tassen en riemen van te koop o.a van het merk Nae, Ik heb zo’n riem en ben daar heel tevreden over.
Veel succes met je blog en zoeken naar de juiste materialen,
groet Ann

Antwoorden
anna piederiet 21 oktober 2019 at 10:30

Hallo Lisa, Ik al vele jaren vegetariër en kies ook het liefst goede materialen die zo min mogelijk ons milieu aantasten. Allereerst heel goed dat je hierover nadenkt! Vaak nemen we het allemaal voor lief, alsof het zo normaal is om veel (kleding) te kopen ,leer etc te dragen maar er is in de kleding branche helaas nog heel veel te verbeteren. Over nep-leer nu ,er zijn inmiddels al een paar nieuwe mogelijkheden die naar mijn visie veel beter zijn dan het vegan-leer ofwel het oude bekende skai wat toch gewoon plastic is op een drager van katoen of polyester (dit laatste = ook slecht voor het milieu).
Om deze reden zie ik kleding en schoenen waarin pet-flessen zijn verwerkt niet zitten, ooit komt het namelijk toch op die grote afvalberg terecht en dus in de natuur!
Heb je al van annanas-leer ofwel Piñatex gehoord ,dit is gemaakt van de bladeren van de annanas-plant en geheel afbreekbaar, het merk Nae (Portugal) maakt er schoenen en tassen van.
Ik heb 2 paar van deze schoenen, ze lopen heerlijk, zijn warm en ik vind ze mooi, het oppervlak heeft een structuur en is niet zo glad als leer of skai. Ook kwam ik na zoeken op het net ‘leer’ tegen gemaakt van de schillen van mango’s, dit is ontwikkeld door studenten van de Willem de Kooning academie in R’dam. Ook kurk waar ik hierboven ook al iets over las is een mooi alternatief, mooi ,sterk en van natuurlijke oorsprong. Hetzelfde Nae maakt hier o.a. tassen ,schoenen en riemen van. Ik heb een paar maanden terug zo’n riem besteld en ben er heel tevreden over. Een vriendin van mij vertelde me dat je het ook als lap kunt bestellen om er zelf mee aan de slag te gaan, zeker een idee als je handig bent.
Ik wens je succes met je blog en je zoektocht naar betere materialen,
groet Anna

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.