Home Tips Opgeblazen gevoel
Opgeblazen gevoel - Lisa goes Vegan

Opgeblazen gevoel

19 januari 2016

Wat ik merk aan mijn gezondheid nu ik plantaardig eet? Ik bruis van de energie, mijn huid is gaaf, mijn haar is dikker én ik heb geen last meer van mijn buik. Jup, ik had voorheen veel last van een opgeblazen gevoel. Een heel sexy onderwerp vandaag dus: mijn spijsvertering.

Opgeblazen gevoel

Mijn moeder vertelde altijd, dat toen ik een baby’tje was, al veel last van mijn buik had. Ze zeggen ook wel : ‘de darmen zijn de spiegel van de ziel’. Bij mij klopt dat wel. Wat er gebeurt als ik stress heb? Dan krijg ik geen hoofdpijn, geen honger, maar juist enorme buikpijn en last van mijn darmen. Heel vervelend, maar ik denk (en wéét) dat veel vrouwen zich hier in kunnen vinden.

Opgeblazen gevoel - Lisa goes Vegan

Toch heerst er een beetje een taboe op praten over je spijsvertering. Ja ik geef het toe, het is minder charmant om het uitgebreid over een opgeblazen gevoel, buikpijn, gasvorming, diarree, constipatie of andere darmklachten te hebben. Maargoed, dat maakt het niet minder belangrijk toch?! Niets is zo fijn als een je spijsvertering goed is en je lekker in je vel zit.

Uit onderzoek van Zespri (van die kiwi’s) blijkt namelijk dat een kwart (!) van de Nederlanders echt klachten heeft van de spijsvertering. En 25% van deze groep maakt zich er bovendien ook zorgen over. Je bent dus absoluut niet de enige die last heeft bovenstaande klachten. Zespri (en ik ook) moedigt jullie aan om hier júist over te praten en ervaringen en tips met elkaar te delen (dit kan onder de hashtag #mijnspijsvertering)

Zelf kan ik ook er zeker over meepraten. Toen ik veel vlees en zuivel at, heb ik veel last gehad van een opgeblazen gevoel in mijn buik. Tuurlijk heb ik soms nog last van mijn buik, vooral als ik stress heb, maar dit is zoveel beter dan eerst! Een opgeblazen gevoel is de meest voorkomende klacht, gevolgd door diarree en buikpijn.

Vandaag deel ik dus plantaardig tips die mij geholpen hebben tegen een opgeblazen gevoel

TIPS tegen een opgeblazen gevoel

  • Minder/stop met melk, kaas en yoghurt. Zuivel producten, frisdranken, bewerkte suikerrijke kunnen gasvorming veroorzaken.
  • Rustig eten! Denk aan een koe: kauw lekker langzaam! Ga lekker kletsen, dan doe je er veel langer over en zit je eerder vol 😉
  • Drink verse citroen-gemberthee, dit drink ik altijd als ik last van mijn buik heb.
  • Eet meer vezels. Veel groente en vooral veel fruit (gele kiwi’s zijn mijn favoriet op dit moment)
  • Eet fruit vóór het eten of wacht tot minimaal 1-2 uur na het eten. Fruit verteert veel sneller dan andere groepen waardoor het kan gaan rommelen na het eten.
  • Minder met even met bonen, broccoli en kool. Dit zijn zwavel-houdende producten die gasvorming kunnen doen veroorzaken, kies liever voor voor venkel of bleekselderij. Toch bonen eten? Week ze dan eventjes van tevoren in lauwwarm water voor minimaal 4 uur.

Nou ben ik benieuwd naar jullie! Hoe zit het met jullie spijsvertering? Heb jij last van je darmen? Of heb jij een gouden tip? Deel jouw tips hieronder of onder de tag #mijnspijsvertering en wie weet kunnen we elkaar helpen!

Liefs,

Lisa

Dit artikel is in samenwerking met Zespri.
P.S. Wist je dat ik in mijn boek nog veel meer tips geef over hoe je gezond een plantaardig voedingspatroon kan aannemen?

 

 

 

Opgeblazen gevoel - Lisa goes VeganOpgeblazen gevoel - Lisa goes Vegan

Gerelateerde posts

36 berichten

Olivia 19 januari 2016 at 07:35

Hi! Fijn artikel 🙂
Ik had wel een vraagje, je zegt beter wat minder bonen eten. Idd, dit merk ik ook dat ik er wat opgeblazen (gasvorming) van word. Maar, ik eet het wel redelijk veel voor mijn eiwitten zeker binnen te krijgen. Linzen eet ik ook wel. En heel af en toe koop ik eens quorn. Ben niet zo’n tofu liefhebber. Hoe doe jij dit?

Antwoorden
Lisagoesvegan 19 januari 2016 at 09:31

Hoi Olivia, wat goed om te horen. Het is zo belangrijk! Ja bonen kunnen gasvorming veroorzaken, ik zou kiezen voor linzen ipv bruine bonen bijvoorbeeld en een goede tip is de bonen even te weken van tevoren. Dat verhoogt de verteerbaarheid! Tofu is echt een goed alternatief en moet je weten hoe je dat lekker kan maken. Heb je wel eens tempeh geprobeerd? Gemarineerd in ketjap medja, limoensap, knoflook, ui en limoenblad? Echt heerlijk en ook veel eiwitten! 🙂 Of probeer een keertje silken tofu om choco mousse mee te maken! Succes!! Liefs

Antwoorden
Patricia 19 januari 2016 at 09:20

Klinkt heel bekend, ik heb ook al sinds mijn geboorte last van mijn spijsvertering. Nu ik bewuster bezig ben met mijn eten gaat het langzaam beter.

Antwoorden
Lisagoesvegan 24 januari 2016 at 19:42

Wat goed om te horen Patricia 🙂 Altijd lastig onderwerp waar veel vrouwen last van hebben!

Antwoorden
Lotte 19 januari 2016 at 10:34

Voordat ik vegan was, had ik altijd zooo’n last van mijn buik! Echt vreselijk. Ik dacht echt dat ik zware PDS had ofzo. Elke dag buikpijn, het was niet te doen. Ik durfde ’s ochtends ook niet echt meer te eten, omdat ik wist dat ik daarna buikpijn zou krijgen. Na een door mezelf bedachte soort eliminatieproef, kwam ik erachter dat ik heel heftig reageer op zuivel. En dan vooral yoghurt en kaas. En ook simpel wit brood, witte pasta etc scoorden niet goed. En zo ging ik van vegetariër, naar vega zonder zuivel en uiteindelijk dus helemaal vegan 🙂 En sindsdien, voila, bijna nooit meer buikpijn of opgeblazen! Best ever!
En ik herken me erg in jouw verhaal over stress en buikpijn. Ik krijg ook buikpijn als ik stress heb en zenuwachtig ben. Laatst ging ik dus een nieuwe tattoo laten zetten, en toen dacht ik SCORE niet zenuwachtig. En toen kreeg ik darmkrampen -_- Genant:p Maar goed, sinds ik dus geen dierlijke producten meer eet, voel ik me veel en veel beter.
Nog een tip trouwens voor de mensen die heftig op bonen reageren; ik las ooit (geen idee waar en of het werkt) dat bonen heel goed spoelen als je ze uit blik/pot eet ook goed kan helpen. En als je ze zelf weekt en kookt, een klein schepje baking soda toevoegen. Dit schijnt te helpen.
Fijn Artikel Lies, darmklachten enzo zijn niet het meest sexy onderwerp haha, maar heel veel vrouwen zitten er wel mee. Niks om je voor te schamen vind ik 🙂

Antwoorden
Lisagoesvegan 24 januari 2016 at 19:44

Lieve lot! Dankjewel! Jeetje mina, wat goed dat je daarachter bent gekomen dat je zo heftig reageert op zuivel. Super goed en fijn dat je daarmee gestopt bent dan 🙂 Wat cool een nieuwe tattoo? Wat voorn een!

Ja voorweken is idd een goede tip! Probeer ik ook zoveel mogelijk te doen! Dikke kus!

Antwoorden
Lotte 27 januari 2016 at 10:29

Hey Lies! Ja echt bizar he! Man wat was het een drama voorheen. Ik ben echt heel blij dat het nu zoveel minder is:) Alleen als ik per ongeluk een avondje te veel drink, dan wil mijn buik nog wel eens opspelen..oeps. Gelukkig gebeurt dat tegenwoordig heel weinig. (Wat een wonder is, met mijn full time horeca werk, waar iedereen drinkt voor het leven)
Ik heb een tattoo van een zwarte kat op mijn enkel laten zetten. Een beetje cartoon/tim burton-achtige stijl. Ik heb een foto op mijn insta gezet! Heel basic, niet te gedetailleerd want daar hou ik niet zo van. Zelf heb ik twee katten, waarvan de zwarte áltijd achter me aan loopt, bij me in de buurt is of op mijn schoot ligt. Deze tattoo staat dus een beetje voor mijn lieve katjes die altijd bij me zijn/in de buurt zijn. Maar ook voor mijn algemene liefde voor dieren<3 Ik heb nog twee andere tattoos, en toen die er net op stonden moest ik er heel erg aan wennen, maar deze…Alsof hij er altijd al gezeten heeft! Heel bijzonder:)
Liefs! xx

Antwoorden
Lisagoesvegan 27 januari 2016 at 10:37

Cool, ik ga zo kijken naar je foto! Haha avondje drinken, herkenbaar 🙂 Wat een tof verhaal erachter! Ik zou ook wel een tattoo willen, alleen denk ik niet het type voor te zijn haha 🙂

Antwoorden
Sanne 19 januari 2016 at 10:49

Fijn artikel! Ik heb zelf ook al jaren last van mijn spijsvertering. Super vervelend vind ik het vooral omdat ik veel moeite hebt om naar de wc te gaan. Inderdaad een lastig onderwerp. Ik ben begonnen met het programma 50 days off Green Happiness hierdoor heb ik veel minder last van heeft zijn opgeblazen gevoel, zo fijn!! Een vegan lifestyl dus.. Ik ben nu bijna bij dag 50, soms laat ik me nog wel eens afleiden door ‘slechte dingen’ te eten. Toch ben ik me steeds meer bewust van wat ik wel en niet kan eten. Ik ga dus straks na de 50 dagen met een gerust hart verder! Het programma is echt een aanrader!

Antwoorden
Sanne 19 januari 2016 at 10:51

Mm ingesproken bericht heeft em niet goed gepakt, sorry voor mijn spelfouten/gekke zinnen!

Antwoorden
Lisagoesvegan 24 januari 2016 at 19:45

Wat goed om te horen San! 🙂 Ja goed programma (van mijn vriendinnen;) Top om te horen, heel veel succes daarna! Liefs

Antwoorden
Sezi 19 januari 2016 at 13:50

Super fijn dat je hierover schrijft Lisa! Vanuit een ayurvedische blik is het warm eten heel belangrijk voor het verteren, ook warm eten dus in de lunchtijd. Denk aan lekkere groente soepjes om veel vintamintjes binnen te krijgen overdag – goed voor je energienievau! Altijd thee ipv koud water of andere soorten koud drank naast het eten. Daarnaast kun je veel met kruiden werken: munt, gember, anijs,… Met deze kruiden worden de boontjes ook minder last voor je buik 🙂

Antwoorden
Lisagoesvegan 24 januari 2016 at 19:46

Ja dat is goed om te horen Sezi, ik ben ook erg voor warm eten. Ik zou ook niet snel 100% raw vegan kunnen eten. Thanks voor je tips, iIk hou van kruiden 🙂 Liefs

Antwoorden
Iris 19 januari 2016 at 15:03

Dank voor dit artikel! Betekent geen zuivel ook geen plantaardige melk/yoghurt?

Antwoorden
Lisagoesvegan 24 januari 2016 at 19:47

Thanks goed om te horen lieve Iris! Nee dat betekent alleen zuivel van dierlijke oorsprong! Dus je kan wel gewoon amandel,rijst,spelt of havermelk gebruiken. Dit is namelijk geen zuivel en is veel beter dan dierlijke yoghurt 🙂

Antwoorden
So V 24 januari 2016 at 23:29

Sinds ik geen vlees meer eet en aanzienlijk minder dierlijke producten zijn mijn darmklachten ook enorm afgenomen. extra tip probeer de kuur van bijenpollen en Aloe Vera, een perfecte detox kuur. Ik zweer erbij.

Liefs So V

Antwoorden
Lisagoesvegan 4 februari 2016 at 13:03

Wa goed om te horen! 🙂 Aloe Vera is heel fijn inderdaaad! ! Liefs

Antwoorden
R. 1 oktober 2016 at 13:52

Fijn dat deze kuur goed werkt voor jou, maar ik vind het wel vreemd dat er op een vegan blog een discutabel product als bijenpollen wordt aangeraden.

Hetzelfde geld trouwens voor de Quorn waar het hierboven over gaat. Bij mijn weten zit er in ieder geval in de Quornstukjes ei. Ik zou het jammer vinden als (beginnende) vegans onbedoeld toch dierlijke producten binnenkrijgen omdat ze de adviezen hier opvolgen.

Antwoorden
Mayra 31 januari 2016 at 14:20

Gember en essentiële kaneelolie zijn mijn wondermiddeltjes. Neem altijd wat gesuikerde gember mee op reis, want mijn darmen vinden vreemde keukens nogal moeilijk, en één zo’n blokje brengt ze weer tot rust. En anders water met een drupje kaneelolie! Reinigt het lichaam!

Antwoorden
Lisagoesvegan 4 februari 2016 at 13:03

Gember is echt heel erg kalmerend inderdaad, maak ik vaak thee van. Grappig, ik had ook gesuikerde gember mee op reis naar Japan, heel erg leuk 🙂

Thanks voor je tips Mayra, liefs!

Antwoorden
Waarom vegan?! Daarom - Lisa goes Vegan 2 maart 2016 at 17:26

[…] en blijer gevoel. En nee dit is geen verkooppraatje. Het is écht waar. Moet ik doorgaan?! Lees hier en hier meer wat ik gemerkt heb sinds ik vegan ben gaan […]

Antwoorden
Emma 3 mei 2016 at 18:13

Dit klinkt allemaal zo herkenbaar, ik ben sinds een paar dagen geen lactose meer aan het eten/drinken om zo te kijken of op deze manier de klachten in mijn darmen minder worden. Ik ben vrij nieuw met het hele vega idee, maar ik begin steeds meer te denken dat ik het maar eens moet gaan overwegen. Ik hoop gewoon heel erg dat het allemaal wat rustiger wordt daar beneden haha. Heel leuk deze posts!

Antwoorden
Lisagoesvegan 6 mei 2016 at 14:25

Lieve Emma, wat super leuk om te horen!! Echt geweldig, hopelijk doet het je lijf veel goed!! Liefsx

Antwoorden
N 20 januari 2017 at 07:52

Hier geen succesverhaal…Ik eet al jaren vegetarisch en de laatste tijd zo weinig mogelijk zuivel maar mijn PDS wordt niet minder en heb wel nog steeds darmklachten… Alternatieve dingen zoals gember, kaneel, warm en veel drinken helpen daarbij niet. Dus deze manier van eten geeft niet voor iedere darm verlichting, helaas! Ik ben nu samen met de huisarts aan het onderzoeken wat wèl werkt… Maar blij voor de degene die wel positieve effecten ervaren, voor mij werkt het dus niet.

Antwoorden
Lisagoesvegan 20 januari 2017 at 09:56

Hi N, dank voor je berichtje. Wat vervelend zeg, ik moet eerlijk zeggen dat ik ook nog last had toen ik een beetje zuivel at, dus helemaal zuivel schrappen is ook nog een optie die je kan proberen. En Probiotica kan ook goed zijn om je darmen een handje te helpen. Hopelijk kom je er snel uit! Heel veel liefsX

Antwoorden
Alies 14 februari 2017 at 20:29

ik drink zelf geen melk maar ben nu ook gestopt met kaas en yoghurt. Best lastig want ik vind kaas zoooo lekker. Ik hoop dat dit helpt bij mijn darmproblemen. Hoe streng moet je dit aanhouden, Ik heb nog wat flapjacks liggen waar in kleine mate melk zit. Zou je hier dan ook nog last van kunnen krijgen ?

Antwoorden
Lisagoesvegan 15 februari 2017 at 11:13

Hi Alies, hmm het ligt eraan! Het ligt eraan hoe gevoelig je ervoor bent. Ik merkte dat ik echt helemaal gestopt was, dat toen mijn huid en gevoel verbeterde. Ik zou zeggen, probeer het eens 🙂

Antwoorden
Manon 27 juni 2017 at 11:01

Een paar maanden geleden heb ik een vrij stressvolle periode gehad en sindsdien zijn mijn darmen helemaal van slag. 🙁 Zodra ik boontjes, aardappels of rijst eet krijg ik meteen een opgeblazen gevoel en gaan mijn darmen echt heel erg tekeer en heb ik last van gasvorming. Heel vervelend want ‘vroegah’ kon ik dus de hele dag lekker aardappels, rijst en bonen eten en had ik nergens last van. Nu maak ik me een beetje zorgen omdat ik eigenlijk nog maar heel weinig bonen etc. eet, alleen wanneer ik niet weg hoef, en ik dus weinig proteïne binnen krijg. Ik eet nu dus alleen maar veel rauw groente en fruit, en havermout maar ik mis warm eten echt, want daar ben ik echt dol op. Heb jij toevallig een goede tip? Ik spoel mijn boontjes en rijst altijd al heel goed af, en aardappels schil ik tegenwoordig en was ik ook goed af. Maar tot nu toe lijkt niets te helpen. Ik las ook ook iets over probiotica supplementen maar geen idee of dat een oplossing zou zijn.

Antwoorden
Lisa 3 juli 2017 at 10:30

Hoi meis, wat vervelend om te horen dat je daar zo last van hebt. Wat inderdaad kan helpen is om alle bonen goed te weken van tevoren. Je hoeft je echt absoluut geen zorgen te maken dat je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt. Al zou je je best doen, lukt het niet om een eiwit-tekort op te lopen. In granen, groenten en bonen zit enorm veel eiwit. Wat je wel kan proberen is om niet teveel verschillende voedingssgroepen allemaal 1 in eetmoment samen te eten. Dus rijst en groenten, of bonen en groenten, maar niet alledrie te gelijk. Ook zou probiotica kunnen helpen om je darmflora weer te een oppepper te geven. Ik gebruik die van Royal Green. Heel veel succes!

Antwoorden
Guy 7 juli 2017 at 13:42

Hoi Lisa,

Ik heb juist de laatste tijd last van een opgeblazen gevoel.
Het maakt niet veel uit of ik een fruitontbijt neem en dan pas 5u later weer iets, of dat het rijst met bonen/linzen/groentes is. Het lijkt de hele dag wel alsof ik een “dikke” buik heb.

Heb jij hier een verklaring voor misschien? Want de eerste maanden toen ik vegan ging eten had ik er last van maar daarna niet echt meer, nu meer dan een jaar verder weer wel? In de ochtend voordat ik eet is er niks aan de hand overigens.

Groet,

Guy

Antwoorden
Lisagoesvegan 10 juli 2017 at 12:49

Hey Guy, thanks voor je berichtje! Hmm wat vervelend. Drink je koolzuurhoudende dranken? Nee he. Wellicht ben je allergisch of reageer je heftig op iets wat je vaak eet. Ik had dat een tijdje met bananen. Dus die heb ik even een periode links laten liggen. Je bent dan niet allergisch echt maar je darmen kunnen overprikkeld hierdoor raken. En je weekt je bonen wel van tevoren he? Liefs X

Antwoorden
Guy 10 juli 2017 at 13:07

Lisa, dank voor je reactie. Nee koolzuur drink ik zo goed als nooit. Ja alleen weet ik dan niet goed waarvoor want heb het echt wel heel vaak. dan zou ik dus fruit maar ook havermout moeten skippen een tijd? evenals bonen/rijst want dit eet ik toch wel elke dag… En het zijn juist me favorieten! Maar ik kan het beetje proberen uit te vinden door dingen niet/minder te eten. Ja bonen hebben we gedroogd dus die moeten wel geweekt worden en na het koken laat ik ze na goed afspoelen ook in water liggen. Greetzzz Guy

Antwoorden
Lisagoesvegan 10 juli 2017 at 13:15

AH dat klinkt top. Ja, je kan onbewust een soort van intolerantie opbouwen als je dezelfde dingen heel veel eet. Een saai antwoord, maar ik zou eventjes wat experimenteren met bepaalde voeding, wie weet kan je het bijhouden en krijg je meer inzicht op welke moment je het wel en niet hebt. Succes! X

Antwoorden
Gin 10 oktober 2017 at 17:38

Hi Lisa, ik eet pas sinds ruim een week vegetarisch en een groot deel vegan (geen yoghurt, melk etc), maar mijn darmen zijn nu heel onrustig terwijl ik voorheen bijna noiit last had. Mijn stoelgang is wel al veel beter, maar ik kan zomaar opeens een enorm opgeblazen buik krijgen en ik hoor en voel mn darmen dan ook rommelen. Is dit het proces dat mijn darmen zich aanpassen aan de nieuwe manier van eten? Heb jij een idee hoe lang ze daar voor nodig hebben? Dank je! Groet Gin

Antwoorden
Lisa 11 oktober 2017 at 14:34

Hi Gin, wat goed dat je plantaardig(er) probeert te eten. Het is vrij lastig om voor mij op afstand een goed beeld te krijgen van wat er precies bij je aan de hand is, maar uiteraard moet je lichaam wel wennen aan deze nieuwe manier van eten. Waar je wel op kunt letten is de voedselcombinaties: dus combineer niet en granen en vleesvervangers en bonen en fruit, want soms gaan sommige combinaties gewoon niet zo goed samen. Dus probeer even uit wat er voor jouw lichaam goed werkt. Hoop dat dit helpt. Liefs x

Antwoorden
simone duchenne 21 november 2019 at 17:52

Hoi Hoi,

Bij ij is het juist andersom. Ik ben een fanatieke sporter en mijn dieet bestaat uit 750 gram kip en zalm per dag en 4 eieren, en whey etc. Had nergens last van totdat ik besloot vegatarisch te gaan eten 🙂 Echt een hel, opgeblazen buik, winden laten, diaree!! Ik heb het na een week opgegeven. ik hielt geen voedingsstoffen binnen, viel een kilo af en had veel te weinig energie om te kunnen sporten. Nou baal ik daar enorm van want ik wil zo graag vegan worden. Ik at vooral, kikkerwerwten, linzem, kidney bonen en andere groenten, En ook tofu. Nu lees ik dat het vaker voorkomt en dat het ook weer over gaat. Heb je misschien nog tips???

Ik zal ik wil, maar even anders aanpakken denk ik.

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.