Home Tips ‘Oh, je ziet er nog best gezond uit voor een vegan’
'Oh, je ziet er nog best gezond uit voor een vegan' - Lisa goes Vegan

‘Oh, je ziet er nog best gezond uit voor een vegan’

21 augustus 2017

Ongeloof en verbaasde blikken als ik vertel dat ik al een aantal jaar plantaardig eet. ‘Nou, dan zie je er nog best gezond uit voor een vegan’. Dankje, jullie weten inmiddels, het is ook afzien. 

‘Oh, dan zie je er nog best gezond uit voor een vegan’

Mijn familie en vrienden kennen mij natuurlijk, maar bij mensen die ik niet ken, begin ik eigenlijk niet over het feit dat ik vegan ben. Ik ben namelijk niet anders dan andere mensen.

Vegans, het zijn net mensen.

Echter, zodra het gesprek op veganisme uitdraait – in verband met mijn bedrijf/website – dan krijg ik nog steeds verbaasde reacties. Vol ongeloof vragen mensen: ‘Nee, serieus? Dus eet je helemaal geen vlees, vis of zuivel? En geen eieren? Pff, dat is knap van je hoor.’ Vaak eindigt het gesprek met een compliment (?) ‘Nou, dan zie je er nog best gezond uit voor een vegan’

Toen ik nog (lees: ruim 5 jaar terug) regelmatig een euroknallertje bij de McDonalds haalde, elke weekend uitging en een Chicken Tonight voor mijzelf kookte, vroeg niemand of ik wel gezond leefde.

Waarom verwachten mensen toch dat je bleek, vermagerd en ongezond eruit ziet als je plantaardig eet/ vegan bent?

Ik weet het. Omdat velen denken dat je echt niets meer kan eten. Maar jongens, we weten nu wel beter dan dat toch?! Zoals Nick het mooi verwoordt:

People who think vegans only eat salad, are the same people who think the only furniture you can have sex on, is a bed.

Dus, laten we voor het gemak het alleen hebben over plantaardig eten. Ik zie plantaardig eten niet als een ‘moetje’. Ik leg mijzelf geen regels op en het voelt niet als volhouden. Het is geen geloof of religie. Nee, ik ben juist ontzettend blij dat ik deze keuzes kan maken. Ik kies voor een vers, kleurrijk, gevarieerd en plantaardig voedingspatroon met veel groente, fruit, granen, pseudogranen, peulvruchten, noten, zaden, kiemen, paddenstoelen en kruiden. Met hier en daar een klein vegan taartje, koekje of chocolaatje. 

'Oh, je ziet er nog best gezond uit voor een vegan' - Lisa goes Vegan

Je bent wat je eet

Een paar jaar geleden besefte ik wat ik eigenlijk in mijn mond stopte. Waar komt dit vandaan? Wat doet het met mijn lijf als ik een dood dier eet? Of producten eet die van een dier afkomstig zijn? Een dier wat enorm veel stress heeft gehad? Een moeder waarvan haar baby is weggehaald na de geboorte? Een dier wat doodsangsten heeft uitgestaan voordat het werd geslacht? Een dier dat zijn vriendje heeft horen gillen omdat hij eerder werd geslacht? Ik dacht aan het moment van het slachten van de dieren en het ‘besterven’ van vlees. Zodra een dier dood is, oxideert het vlees en wordt het bruin. Hoelang zit er tussen het moment van slachten en het moment van eten? En wat wordt er allemaal in de tussentijd mee gedaan? Ik gruwelde van al deze gedachten.

Hoe lekker ik vlees ook vond, op een gegeven moment zag ik alleen maar een stuk rottend lijk op mijn bord liggen. En ook dacht ik aan het kalfje wat werd geslacht voor mijn glas melk of bakje yoghurt. Wil ik stress, angst en verderf eten? Nee.

Ik wil kleurrijke, gezonde en voedzame producten eten die mijn lichaam en geest energie geven. Ik wil niet bijdragen aan dit soort praktijken. Ik wil geen dierlijke producten meer eten. Ik wil veganistisch eten.

'Oh, je ziet er nog best gezond uit voor een vegan' - Lisa goes Vegan

Nou staat veganistisch eten niet automatisch gelijk aan gezond eten. Je kunt vegan eten door te overleven op toast met jam, friet met ketchup, oreo-koekjes en chips maar dat is niet bepaald voedend voor je lichaam. Focus je dus op onbewerkte plantaardige producten, dáár ga je van stralen.

Sinds ik plantaardig ben gaan eten, heb ik gemerkt dat ik

  • meer rust
  • een gavere huid
  • sterkere nagels
  • rustige darmen
  • voller haar
  • een betere nachtrust
  • en een strakker lichaam

heb gekregen.

Dus, zet het broodje aap verhaal opzij. Je hebt dus écht geen dierlijke producten nodig om gezond te zijn. Sterker nog, dikke kans dat jij er nog extra van gaat stralen.

Kijk hier voor meer artikelen en informatie hoe je vaker plantaardig kan eten. 

Liefs,

Lisa

Volg mij op FacebookInstagram of Youtube voor meer vegan tips, recepten en hotspots. Kijk hier voor meer artikelen en informatie hoe je vaker plantaardig kan eten.  

In mijn boek kun je nog veel meer verhalen en informatie vinden over hoe je plantaardig eten kunt aanpakken. 

 

Gerelateerde posts

8 berichten

Brenda 22 augustus 2017 at 01:13

Wauw, Lisa, wat een mooi stuk! <3 Ik denk dat heel veel mensen hierdoor geïnspireerd worden. En ik herken mezelf zo in je verhaal! Ik heb ook het idee dat ik meer 'leef', zowel qua uiterlijk als qua innerlijk. Hypocrisie en onzekerheid over of dierlijke producten je lichaam geen schade toebrengen zijn verleden tijd, en dat voelt zo goed! Go vegan dus 🙂 Voor de dieren, de planeet en je eigen vege lijf! 😉

Veel liefs,

Antwoorden
Mariëlle 22 augustus 2017 at 07:43

Mooi artikel! Ik vind vegan eten/leven echt heel fijn. Het meest vervelend zijn inderdaad de reacties van anderen pff!

Antwoorden
Marianne - Groene stapjes 22 augustus 2017 at 14:51

Wat een fijne blog! Het is zo belangrijk om te benadrukken dat je vegan wilt weten, ipv dat mensen alleen maar denken dat je bepaalde producten niet “mag” en het daardoor zoiets dwangmatigs wordt. Bedankt voor de mooie woorden!

Antwoorden
Lisa 22 augustus 2017 at 16:01

En jij bedankt voor je mooie complimenten!

Antwoorden
Marleen 22 augustus 2017 at 15:38

Voor mij als beginnend veganist zo herkenbaar! Er is ook een quote die gaat “No one cares about you’re protein intake until they know you’re a vegan.” en die is ook zó waar. Sinds ik compleet veganistisch eet, krijg ik zeker weten meer eiwit (en vitaminen!) binnen dan ervoor. En als mensen me niet op m’n verhaal geloven, laat ik ze een plaatje zien met allerlei plantaardige eiwitbronnen die op m’n telefoon staat

Antwoorden
Lisa 22 augustus 2017 at 16:01

Ja, precies. Wat goed van je, Marleen, ga zo door.

Antwoorden
SK 26 augustus 2017 at 01:29

Mooi geschreven en heel herkenbaar Lisa. Sinds wij overgestapt zijn van vegetarisch naar veganistisch eten, eten we nóg gevarieerder (bijv. wat het avondeten betreft: aten we voorheen slechts 1 soort groente per avondmaaltijd, tegenwoordig eten we meerdere soorten tegelijk, de avondmaaltijd ziet er ook kleurrijker uit daardoor, wij eten dan ook vaak allerlei bowls, dus de groenten worden gecombineerd met peulvruchten, en verder bijv. tempeh, noten/pitten/zaden, avocado, mango, rauwe kelpnoodles, jouw zalige kikkererwtenmeelwraps die bij ons echt een favoriet is “https://lisagoesvegan.com/glutenvrije-pannenkoekjes-met-kikkererwtenmeel/” etc. etc.) dan we al deden.
Veganistisch eten is heerlijk (wat wij eten in elk geval wel ;D) en vooral eerlijk eten. Naast jouw herkenbare opsomming wat vegan eten jou innerlijk en uiterlijk heeft gegeven, ervaar ik ook nog iets anders: een gevoel dat ik onmogelijk in woorden kan beschrijven, maar er is een soort helderheid in mijn hoofd ontstaan, een soort van sereniteit, misschien herken je het gevoel wel en snap je uit eigen ervaring wat ik bedoel.

Antwoorden
Lisa 28 augustus 2017 at 10:13

Dit is echt heel mooi omschreven. Wat goed van jullie zeg, ga zo door. En ik vind het heel erg leuk om te horen dat mijn recepten zo in de smaak vallen. Liefs

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.