Skip to content

13 apr 2022 Mijn ideale ochtendroutine + 6 tips

De dagen worden langer, de zon schijnt weer, bloemen en planten bloeien en de geur van lente hangt in de lucht! Ik heb helemaal zin om een grote schoonmaak te doen en mijn ochtendroutine even aan te scherpen. Vandaag deel ik mijn ochtendroutine en 6 tips om de dag goed te beginnen.

Hoe word jij het liefst wakker? 

We kennen allemaal wel, de ochtenden dat je moe wakker wordt, te lang in je bed blijft liggen, net te vaak snoozed, gehaast uit bed stapt en de rest van de dag achter de feiten aanloopt. Maar hoe zit jouw ideale ochtend eruit? Hoe word je het liefst wakker? Wat zorgt ervoor dat je een fijne dag hebt? In ons nieuwe boek Eat & Move with Us delen Chris en ik uitgebreid hoe wij (idealiter) de dag starten. Een fijne ochtendroutine betekent voor mij een productieve dag met meer energie en een beter humeur. Mijn ochtendroutine verschilt per seizoen, maar voor mij werkt de combinatie van mediteren, beweging, ontbijt met koffie en een notitieboekje heel goed. Het plannen van een moment voor mezelf, het maken van een voedzaam ontbijt, het opschrijven van een aantal concrete taken en mijn lichaam bewegen is essentieel. En sinds ons hondje Croky bij ons is, is elke dag gevuld met minimaal 3 wandelingen waardoor een frisse neus halen geen probleem is. Bij de wandeling neem ik mijn lievelingskoffiebeker mee (van het merk HUNU) die je na gebruik kunt opvouwen. Ideaal dus om mee te nemen. 

Meditatie, koffie & beweging

Meditatie

Mediteren vind ik ontzettend fijn. De ene week mediteer ik elke dag, de andere week lukt het maar twee keer per week. Misschien klinkt mediteren als een heel groot ding, maar eigenlijk probeer je met behulp van de focus op je ademhaling in het hier en nu te komen (en blijven). Het gaat er niet om dat je vrij van gedachten bent, maar juist de gedachten die opkomen, te observeren en te laten gaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst. Mediteren kan in stilte, maar je kunt ook een begeleide meditatie doen. Wij gebruiken regelmatig de app Chopra die vol staat met verschillende meditaties. Of je nu een korte meditatie van ca.10 minuten wilt doen, of dat je een uitgebreide sessie met een thema wilt volgen, er is voor ieder wat wils. Zet een kaarsje aan, pak een affirmatiekaartje (zie foto), ga lekker zitten en probeer zo in contact met je lichaam te komen. 

Café Intención 

Bij mij gaat er geen dag voorbij zonder het drinken van een kopje koffie. Sinds het moment dat wij een mooi koffiezetapparaat van Sage in huis hebben, is het zetten van een kopje koffie een nog groter feestje geworden. Het is wellicht wat meer werk, maar het geeft meteen de gelegenheid om er echt een fijn moment van te maken. Wat daar zeker aan bijdraagt, is de fairtrade én biologische koffie van Café Intención Aromatico (in de opvallende gele verpakking). Grote kans dat je die al vaker bij mij voorbij hebt zien komen. Ze zijn al vanaf 1993 een Fairtrade-Pionier en naast dat hun koffie van goede kwaliteit is, zet Café Intención zich in voor een eerlijke handelsprijs en betere arbeidsomstandigheden voor de koffieboeren. En dat vind ik belangrijk en zorgt ervoor dat het kopje koffie nog lekkerder smaakt. Café Intención is verkrijgbaar in filtervorm en bonen en is in elke grote supermarkt verkrijgbaar. Wij gebruiken de bonen in onze koffiemachine en bewaren de bonen in een glazen pot. Ik drink mijn koffie het liefst met haver- of erwtenmelk en het overgebleven koffiedik als voeding voor onze kamerplanten. 

Beweging

Na een nacht slaap, kan je soms wakker worden met een stijve nek of rug (althans ik). Ik vind niets fijner dan de dag te beginnen met wat lichaamsbeweging. Dit hoeft geen uur intensief zweten te zijn, het kan ook een ochtendwandeling of gewoon wat oefeningen zijn (bijv. hip circlesdie je doet terwijl je wacht tot je koffie klaar is. Chris en ik poetsen onze tanden wel eens in een deep squat (heel lekker voor je heupen) Trek ongeveer 15-20 minuten voor je routine uit en voor je het weet is het onderdeel van je dagelijkse routine.

6 tips voor een fijne ochtendroutine

  1. Een goede ochtendroutine begint bij slaap. Ga op tijd naar bed, zodat je genoeg rust krijgt. Slaap is essentieel voor je lichaam. Ik lees vaak voor het slapen gaan en probeer rond 22.00 uur naar bed te gaan. 
  2. Sta op tijd op. Snooze niet te lang en laat je telefoon even op vliegtuigmodus staan als je wakker wordt. 
  3. Creëer een momentje waar je even in contact bent met jezelf en je ademhaling. Bijv. een meditatie, tijdens de douche, voor je kledingkast of 
  4. Maak een voedzaam ontbijt, zodat je de hele dag vooruit kan. Voor mij is dat sowieso een groot glas water en een lekkere Café Intención (Aromatico) koffie met havermelk, samen met een lekkere smoothie, havermout of broodje. 
  5. Beweeg! Maak een lekkere ochtendwandeling, zet muziek aan of doe wat oefeningen. Het is een heerlijke start van je dag en zorgt ervoor dat je meer energie hebt. 
  6. Drukke dag voor de boeg? Schrijf 3 (realistische) taken op die je graag wilt afronden vandaag. Begin daar meteen mee en maak blokjes in je agenda.

Heb jij een tip voor een fijne ochtendroutine? En hoe drink jij jouw koffie? Laat het me weten! En mocht je nog een fijn recept zoeken voor Pasen, klik dan hier.

Veel liefs, Lisa 

Trouwens, deze Rocky road al gezien? Klik hier voor het recept.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Cafe Intencion. 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *