Home Diaries Mijn activistische vlammetje is weer opgelaaid
Mijn activistische vlammetje is weer opgelaaid - Lisa goes Vegan

Mijn activistische vlammetje is weer opgelaaid

10 maart 2018

Interessante lezingen over palmolie, plastic, (microbeads) en een rondleiding door de grootste Lush winkel ter wereld. Vandaag vertel ik jullie over mijn gave persreis met Lush in Londen en waarom mijn activistische vlammetje weer is opgelaaid. 

Mijn activistische vlammetje is weer opgelaaid

Zie hieronder de vlog van deze bijzondere reis. Ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal? 

Lush Summit

Misschien denk je bij het bedrijf ‘Lush’ meteen aan die kleurrijke winkel vol met sterk ruikende zeepjes. Nou, ik kan je vertellen, Lush is véél meer dan dat. Naast dat ze heerlijke producten maken en verkopen, zetten ze zich actief in voor 3 hele belangrijke onderwerpen: ons milieu, dierenrechten en mensenrechten over de hele wereld.

Één keer per jaar organiseren ze een groot congres waar ze aandacht vragen voor deze onderwerpen. Dit congres, de Lush Summit, is een prachtig evenement waar allerlei sprekers van over de hele wereld bij elkaar komen. Ik had het geluk hier aanwezig te mogen zijn en namens de Nederlandse Lush, verslag te doen.

The Lush Summit: A hotbed of discussion, debate, activism and action, from campaigners and grassroots voices across the globe”

Plastic

Ik heb ontzettend veel geleerd over plastic en de omvang van dit grote probleem. Wist je dat 1/3 van al ons plastic in ons ecosysteem terechtkomt? Dat is 8 miljard kilo per jaar. Dat heeft als gevolg dat er minstens 100.000 dieren per jaar doodgaan in de zee doordat ze verstrikt raken in rondzwervend plastic.

En heb je wel eens van microbeads gehoord? Microbeads zijn mini-deeltjes plastic die niet of nauwelijks met het blote oog te onderscheiden zijn. Ze worden gebruikt in onder andere tandpasta, showergels, gezichtscrub, zonnebrand en ga zo maar door. Deze microbeads komen na gebruik via het doucheputje/wasbak in het rioolstelsel en zo in de natuur terecht. Zeedieren krijgen deze microbeads binnen en zo belanden ze (als je vis eet) uiteindelijk op ons bord (en in ons lichaam). Microbeads en microplastics vergaan niet, en eenmaal ongecontroleerd in het milieu zijn ze ontzettend moeilijk daaruit te verwijderen. Kortom, microbeads zijn zéér schadelijk voor alle zeedieren, ons hele ecosysteem en (als je vis eet) voor onszelf.

Kortom, microbeads zijn zéér schadelijk voor alle zeedieren, ons hele ecosysteem en (als je vis eet) voor onszelf.

Tip: Probeer producten te vermijden met het ingrediënt: polyethylene, polypropylene, polyethyleneterephthalate (PET), polymethyl methacrylate (PMMA). En een andere tip (en hier ga ik zelf zeker opletten) vermijd take away koffiebekers. Ten eerste; het plastic wat gebruikt wordt, is nauwelijks te recyclen en heel schadelijk voor het milieu en ten tweede, bij verhitting is dit soort plastic (nummer 6) zelfs kankerverwekkend (en dan met name het dekseltje) Dus, neem je eigen re-usable koffiebeker mee als je onderweg bent. Deze mooie koffiebeker gemaakt van biologische afbreekbare bamboevezel van Keepcup is een aanrader!

Mijn activistische vlammetje is weer opgelaaid - Lisa goes Vegan

Klik hier om de presentatie terug te kijken over microbeads.

Less plastic, more ocean!

Palmolie 

Al eerder schreef ik een uitgebreid artikel over palmolie. Nog niet gelezen? Lees het artikel dan hier. Palmolie is zoals de naam al aangeeft, een plantaardige olie die gewonnen wordt uit de pulp van de oranjerode palmvrucht. Deze vrucht groeit met name in Aziatische landen zoals Maleisië en Indonesië. In vergelijking met andere oliën kan er per hectare land veel meer palmolie worden gewonnen, waardoor dit ingrediënt dan ook goedkoper is dan andere plantaardige oliën. Een palmboom kan namelijk tot tien keer meer olie opleveren dan soja, raapzaad of zonnebloemen. Daarmee is de productie van palmolie relatief goedkoop. En omdat het zo goedkoop is, wordt het door heel veel bedrijven gebruikt. Met als gevolg dat er in een raptempo ontzettend veel tropisch oerwoud wordt gekapt (lees: 169 bomen per seconde). Na dit debat ben ik erachter gekomen dat het palmolie probleem zo ontzettend ingewikkeld is en dat er zoveel verschillende partijen een rol spelen. Lush voert al bijna 10 jaar lang campagne om consumenten bewust te maken van de schadelijke gevolgen van de palmolie-industrie. Je kunt hier meer lezen over palmolie en de herkomst.

Wil jij het palmolie debat terugkijken? Dat kan hier.

Mijn activistische vlammetje is weer opgelaaid - Lisa goes Vegan

Virtual Reality Experience

Op de Lush Summit was er ook de mogelijkheid om met een VR-bril (Virtual Reality) te ervaren hoe het is om als varkentje, kalfje of kuikentje geboren te worden in de vee-industrie. Ondanks dat ik al jaren geen dierlijke producten eet, wilde ik toch kijken en ervaren hoe het is om als biggetje geboren te worden en te eindigen in het slachthuis.  Maar na 2 minuten, kon ik het niet meer aanzien en stond ik zo te snikken en trillen dat ik de bril heb afgezet. Doordat het 3D is, lijkt het net echt en is het nog pijnlijker. Het besef dat ík de mogelijkheid had om de bril af te zetten, maar dat zo’n klein biggetje niet kan ontsnappen aan de werkelijkheid, brak mijn hart. Ik weet zeker, iedereen gaat kapot bij het zien van het leven van een dier uit de vee-industrie. Vandaar dat ik zeker weet dat-als je weet hoe het leven van een klein biggetje, kalfje of kuikentje begint en eindigt- je geen vlees of zuivel meer wilt eten.

Zie hier meer informatie over de Virtual Reality Experience van I Animal. Mijn activistische vlammetje is weer opgelaaid - Lisa goes Vegan

Meer presentaties terugkijken?

Er zijn nog zoveel meer belangrijke onderwerpen aan bod gekomen, maar helaas kan ik niet elke presentatie bespreken (anders zitten we hier morgen nog). Omdat Lush zoveel mogelijk mensen bewust wilt maken van deze onderwerpen, hebben ze alles opgenomen zodat jij het kan terugkijken. Via de Lush player kun je alle talks van de Lush Summit terugkijken.

Lush Oxford Street

Na een ochtend vol inspiratie kregen we ’s middags een rondleiding in de Lush winkel op Oxford Street. Deze locatie is niet zomaar een Lush winkel, het is de allergrootste Lush winkel ter wereld! Het is een heus spektakel als je binnenloopt: denk aan een regenboog aan kleuren, allerlei geuren die je neus vullen, dansende werknemers, demo’s van bath boms die om de 5 minuten plaatsvinden en zelfs een ruimte waar je behandelingen kunt krijgen. Ook heb je op de 1e verdieping een grote make-up afdeling waar je bijzondere cosmetica producten kunt vinden die nergens anders te koop zijn. Ik koos voor een prachtige paarse (!) lippenstift met de kleur ‘Dream’ waar ik heel blij mee ben.

Mijn activistische vlammetje is weer opgelaaid - Lisa goes VeganMijn activistische vlammetje is weer opgelaaid - Lisa goes VeganWist je dat alle Lush producten handgemaakt zijn? Op elke verpakking staat zelfs wie het product heeft gemaakt.  Na de rondleiding waren wij zelf ook aan de beurt, we mochten aan de slag om onze eigen Baa Bubble Bar te maken.

Mijn activistische vlammetje is weer opgelaaid - Lisa goes Vegan

Ondanks dat ik bekend ben in Londen, ken ik lang niet alle plekken waar je vegan kan eten. Ik vind het altijd leuk om naar een nieuwe plek te gaan waar ik nog niet geweest ben. We besloten te lunchen bij Strut & Cluck. Niet veel gerechten van de kaart zijn helemaal vegan maar we konden een groot aantal vegetarische gerechten veganizen. We kozen voor een geroosterde bloemkool met granaatappelpitjes, geroosterde kikkererwten, pompoensalade met radicchio en pita met allerlei verschillende dips.

Mijn activistische vlammetje is weer opgelaaid - Lisa goes Vegan

Ik kan niet anders zeggen dan dat deze reis enorm veel indruk op mij heeft gemaakt. Van veel onderwerpen wist ik al veel, maar door alles wat ik gezien en geleerd heb, is mijn activistische vlammetje weer helemaal opgelaaid. Ik ben vastberaden om mij nog meer in te zetten voor een mooiere en betere wereld.

Ga jij binnenkort naar Londen en ben je op zoek naar meer leuke plekken waar je vegan kunt eten of shoppen? Lees dan mijn artikel over Londen met al mijn favoriete hotspots. Of deze What I eat in a day video die in Londen is opgenomen.

Verder ben ik benieuwd of jij Lush al kende? En wist je dat ze zich achter de schermen zo inzetten voor mensenrechten, dierenrechten en het milieu? Let me know via FacebookInstagram of Youtube.

Veel liefs, Lisa

P.s. Ik heb ook gevlogd in Londen, dus er komt volgende week een nieuwe vlog online. Stay tuned! 

View this post on Instagram

'If we can't imagine a positive future, we can't create it' Deze quote is zo SPOT ON. De afgelopen dagen waren een achtbaan van emoties. Ik heb keihard gelachen maar ook gehuild. We hebben hier op de Lush Summit allerlei inspirerende mensen ontmoet en interessante talks bijgewoond. Belangrijke onderwerpen als plastic pollution, permaculture, mensenrechten, palmolie en de vee-industrie kwamen aan bod. Na een virtual reality experience over het leven van een industrie varkentje, stortte ik even in (kijk even op mijn IG stories om te zien hoe) Het was ontzettend heftig, maar vooral door het besef: dit is de dagelijkse realiteit 💔 Mijn activistische vlammetje is weer helemaal opgelaaid en ik wil mijn verdriet en machteloosheid omzetten in positiviteit en actie. Ik geloof dat wij deze wereld met zijn allen mooier en beter maken. Met informatie, bewustzijn en (kleine)stapjes. Het gaat niet om perfectie maar weloverwogen keuzes maken. Ik leer elke dag ook weer van alles en daar ben ik enorm dankbaar voor. Lieve @lush_nl , dankjewel voor deze geweldige kans om meer te leren over deze belangrijke onderwerpen. Dikke shoutout naar @rainbowcountries @barberabosma @milouturpijn voor deze reis. #lushsummit #plantpower #stepbystep

A post shared by Lisa Stel 🌳🌻🌏 (@lisagoesvegan) on

 

 

Gerelateerde posts

4 berichten

Mariëlle 11 maart 2018 at 10:54

Wat super tof zeg!! Ik koop er niet vaak, omdat het niet in de buurt zit, maar ik raad het wel altijd aan 🙂

Antwoorden
Shanti 12 maart 2018 at 09:14

Hoi Lisa,

Ik wist niet dat Lush zich zo inzet om mensen bewust te maken van dit soort onderwerpen. Wat goed om te lezen zeg! Jouw artikel heeft me echt aan het denken gezet. Ik was al bezig om minder plastic te kopen, maar na dit te lezen denk ik dat ik nu echt bewuster opzoek ga naar alternatieven om zo min mogelijk plastic te consumeren. En ook verschrikkelijk om te lezen over palmolie.

Dankjewel voor het delen!
Liefs, Shanti

Antwoorden
Lisagoesvegan 12 maart 2018 at 10:25

Hi Shanti, ah wat mooi om te horen. Ja het is echt zo belangrijk! Fijn dat jij je ook zo nog meer inzet! Hopelijk worden meer mensen hier zich van bewust. Fijne maandag! X

Antwoorden
Petra van der Toorn 12 maart 2018 at 18:38

Mooi artikel! Ik schrijf zelf ook een thesis voor mijn studie over duurzaamheid van palmolie, ongelofelijk wat voor industrie het is en wat er allemaal mee te maken heeft! En prachtig wat lush doet!

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.