Skip to content

30 okt 2017 Mijn 5 favoriete kruiden

KRUIDEN! Hieronder zet ik mijn 5 favoriete kruiden op een rij en vertel ik wat ik doe met mijn shoarma-cravings.

Mijn 5 favoriete kruiden

Kurkuma

Je hebt dit gouden wondermiddel vast al voorbij zien komen op mijn website, zoals bijvoorbeeld in het recept van de Golden milk havermout of in die van de scrambled tofu. Ik ben gèk op kurkuma. Het zorgt niet alleen voor een heerlijk natuurlijk kleurtje aan je gerecht, het is ook een kruid die je heel fijn in combinatie met andere kruiden kan maken, die de bitterheid ervan een beetje balanceren. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste kerriekruiden zijn samengesteld uit o.a. kurkuma? En je hebt vast wel iets meegekregen van de hype rond de gouden melk of Golden mylk lattes!

Kurkuma is ontzettend goed voor je, het werkt ontstekingsremmend en heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Wellicht komt het door zijn bittere smaak… maar wie wordt er nu niet verleidt door een romige, zoete golden milk? Benieuwd? Probeer dan eens dit recept uit en maak nu zelf die heerlijke latte of een curry.

Mijn 5 favoriete kruiden - Lisa goes Vegan

Komijn

Dit is toch echt wel één van mijn favoriete kruiden, vooral in combinatie met kaneel (bijvoorbeeld bij het bereiden van een flespompoen of wortels) is dit heerlijk. Het liefst gebruik ik de zaadjes, deze geven nog meer smaak en textuur. En dan niet te vergeten dat dit hét kruid is dat de naturel hummus zijn smaak geeft. Wil je dat de komijn nog meer smaak krijgt? Laat de zaadjes dan eerst nog even tien minuten wellen.

Komijn is niet alleen super lekker, maar ook erg heilzaam. Zo werd dit kruid bijvoorbeeld al door de Grieken en de Romeinen als geneesmiddel gebruikt, aangezien het erg goed is voor de spijsvertering. Probeer deze geroosterde pompoen met komijn deze spicy geroosterde kikkererwten of deze Marokkaanse couscous met komijn.

Knoflook

Knoflook! Het geeft net dat beetje extra pit aan gerechten. Ik ben vooral gek op geroosterde knoflook, de smaak wordt zacht en zoet als je de knoflookteentjes roostert in de oven. Knoflook zit bomvol vitamines, schijnt goed tegen de verkoudheid en griep te werken en zou bloeddrukverlagend zijn. Het schijnt ook dat knoflook sportprestaties kan verbeteren, omdat het de vermoeidheid vermindert. Het weerhoud me zeker niet om een extra knoflookteentje te gebruiken. Net zo fan van knoflook als ik? Probeer dan mijn geroosterde bloemkoolsoep met gepofte knoflook uit mijn boek!

Mijn 5 favoriete kruiden - Lisa goes Vegan
Chili vlokken

Vroeger was ik niet zo fan van hele spicy gerechten. Maar de laatste tijd vind ik toch steeds lekkerder (zelfs chili vlokken in chocolade). Vooral in combinatie met zoete aardappels of avocado vind ik ze nu heerlijk. Pittige pepers schijnen niet alleen goed te zijn voor je bloedsuikerspiegel en je cholesterolgehalte maar zouden ook bloeddrukverlagend zijn.

Kaneel

Nu het havermout seizoen weer begonnen is en Sinterklaas bijna op de stoep staat is kaneel een must have in mijn keukenkast. Kaneel wordt al eeuwen in de Oosterse geneeskunde gebruikt als medicijn. Zo bevat het bijvoorbeeld heel veel mineralen, vitamines, is goed voor het immuunsysteem én is het een antioxidant. Helaas is het wel zo dat er twee soorten kaneel bestaan, Ceylon en Kassie, waarvan de laatste de minste gezondheidsvoordelen bevat, en ook het meeste te koop is. Dus wil je echt kaneel kopen voor de gezondheidsvoordelen, check dan even bij aankoop dat je Ceylon kaneel hebt gepakt.

Het geheim voor een vlees-verlangen

At jij vroeger vlees? En verlang je op een koude winterdag naar je moeder’s gehaktballen? Ik heb de ideale tip voor je. Bedenk dat die meeste gerechten op smaak worden gebracht door de kruiden. Dus, wil jij een shoarma wrap of een kipgerecht uitproberen? Koop dan een potje gehaktkruiden, shoarmakruiden of kipkruiden in de winkel? Voeg deze toe aan je vega-kipstukjes of aan een stoofpot en je hebt dezelfde smaak, maar dan zonder het dierenleed en alle ongezonde toevoegingen. Check wel de ingrediënten op het etiket en zorg ervoor dat het 1e ingrediënt niet zout is, anders strooi je alsnog enorme berg zout over je eten.

Een lijstje met maar 5 kruiden is veel te weinig eigenlijk, mijn hele kast staat vol met heerlijke kruiden die allemaal eigenlijk een plekje verdienen in dit rijtje. Maar waar ik vooral benieuwd naar ben is jouw keukenkastje: welk kruiden of specerijen mogen volgens jou nooit ontbreken in een keukenkastje? Let me know via FacebookInstagram of Youtube en gebruik #lisagoesvegan zodat ik je kan terugvinden.

Liefs

Lisa en Adriana

Benieuwd naar wat er nog meer in het keukenkastje van Lisa staat? Op pagina’s 38-41 van mijn boek vertelt ze wat en waarom er altijd in haar keuken te vinden is. Heb je het boek nog niet in huis en ben je nieuwsgierig? Bestel hem dan hier. Heb je deze shoarma-wrap al geprobeerd? 

Shoarma wrap - Lisa goes Vegan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *