Skip to content

18 mei 2018 Je kledingkast verduurzamen, hoe dan?

Wil je duurzame keuzes maken in je kleding? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Vandaag deel ik tips voor het verduurzamen van je kledingkast en zet ik mijn favoriete duurzame merken voor je op een rij. 

Je kledingkast verduurzamen, hoe dan?

Zoals eerder beschreven (op mijn website en in mijn boek) is mijn overstap naar een plantaardig voedingspatroon niet van de één op de andere dag gegaan. Ik wilde minderen en uiteindelijk stoppen met het eten van dierlijke producten en helemaal plantaardig gaan eten. Voor mijn gezondheid, de aarde en voornamelijk voor de dieren. Stap voor stap heb ik mijn eetpatroon aangepast en dit ging eigenlijk veel makkelijker dan gedacht. Voor mij voelt het als een logisch gevolg dat ik -naast het eten- ook mijn keuzes doortrek bij de producten die ik koop en gebruik (zoals vegan cosmetica, tassen, schoenen en huishoudelijke producten).

Elke euro is een stem

Laat ik voorop stellen dat je met elke euro die jij uitgeeft, een stem kan uitbrengen. Bij alles wat je koopt, eet of doet, zeg jij eigenlijk tegen het bedrijf, instelling of persoon: “Ja, ik support jou, ga zo door met wat je doet!” Hierbij kan je een stem uitbrengen voor een betere, duurzame en eerlijke wereld. En misschien lijkt het maar een druppel op een gloeiende plaat, maar onderschat niet de kracht van de consument! Hoe meer mensen bewust zijn van hun impact, hoe groter de beweging wordt naar een duurzame modewereld.

Met elke euro die jij uitgeeft, kun jij een stem uitbrengen voor een eerlijkere, duurzame en diervriendelijke wereld.

Maar hoe begin je met verduurzamen?

Misschien vraag je je af waar je in godsnaam moet beginnen met het verduurzamen van je kledingkast? Begrijpelijk. Maar dezelfde tip die ik geef aan mensen die willen beginnen met plantaardig eten is: Begin met een klein stapje en bouw dat uit. Ik wilde het liefst mijn hele kledingkast in één keer vervangen met duurzame items, maar dat is niet bepaald betaalbaar (en duurzaam). Toen heb ik besloten om te beginnen met niet meer elke maand een goedkoop shirtje te scoren bij een grote winkelketen.  Dit betekende veel minder kleding, tassen en schoenen in het algemeen. Ik besefte dat ik niet zoveel spullen nodig had en dat ik méér dan genoeg had. Na 3 dagen uitzoeken heb ik 4 zakken vol met kleding weggebracht naar kledingcontainers of verkocht op het internet. Er viel een last van mijn schouders, ik kreeg weer overzicht in mijn kledingkast! Nu koop ik veel minder kleding en vraag ik mijzelf bij elke nieuwe aankoop af: “heb ik deze tas, trui of jurk echt nodig? Ga ik dit veel dragen of gebruiken? En is dit een bedrijf waar ik helemaal achter sta?” Áls ik iets nieuwe aankoop doe dan wil ik dat graag kopen van een duurzaam merk waar een mooi verhaal achter zit of ik kies voor tweedehands kleding. Er zijn tegenwoordig zoveel fantastische merken die op een mooie, eerlijke en diervriendelijke manier produceren.

Mijn tips voor het verduurzamen van jouw kledingkast:
  • Begin stap voor stap
  • Kies voor veel minder kleding
  • Kies voor kwaliteit, niet kwantiteit
  • Kies voor de producten die je écht nodig hebt
  • Kies voor eerlijk, duurzame geproduceerde items (voor zover dat mogelijk is)
  • Kies voor tweedehands kleding
  • Geef spullen een tweede leven

Zoals modeontwerpster Vivienne Westwood het verwoordt: ‘Buy less, choose well, make it last.’

Ik ben er ook nog lang niet, maar het wordt steeds makkelijker en leuker. Onder andere met onderstaande vegan/duurzame merken. Het ene merk legt meer de nadruk op milieu, het andere merk meer op diervriendelijkheid (vegan). Niet alle onderstaande merken zijn 100 veganistisch, maar verkopen wel mooie vegan/duurzame producten.

Lijst van duurzame merken

GOAT Organic Apparel

Het merk GOAT is opgericht door tweeling Abigail en Lavinia Bakker die zich hard maken voor onze mooie planeet, de rechten van dieren en rechten van mensen. GOAT is 100% vegan, eerlijk geproduceerd en doordat ze de retail marge weghalen, is het ook heel betaalbaar (yes!). Als je op zoek bent naar mooie basics van hoge kwaliteit, dan ben je bij GOAT aan het goede adres.

Geen fan van online shoppen? Dan kun je een kijkje nemen in hun fysieke Geitenwollenwinkel in Amsterdam waar ze nog meer mooie vegan kledingmerken, accessoires, tassen en schoenen verkopen.

www.goatorganicapparel.com

Beeld Lijst met duurzame kledingmerken - Lisa goes Vegan

People’s Tree

People’s Tree is een Brits merk en is één van de pioniers op het gebied van ethical, fairtrade & sustainable fashion. Ze waren één van de eerste bedrijven die GOTS (Global Organic Textile Standard) gecertificeerd werden en passen de Fairtrade principes bij elke aspect van hun keten toe. Lees hier meer over de missie van People Tree.

Slow Fashion means standing up against exploitation, family separation, slum cities and pollution – all the things that make fast fashion so successful. We make beautiful garments that are a living blueprint for our values: people and the planet are central to everything we do. Our garments are made with organic cotton and sustainable materials, using traditional skills that support rural communities.

De collectie bestaat uit basics aangevuld met mooie kleurrijke designs. Van leggings en truien tot jumpsuits, jurkjes en ondergoed. Ik heb 1 mooi jurkje van People Tree waar ik heel erg blij mee ben.

www.peopletree.co.uk

Ik draag hier (links) de Everly Knitted Dress en de rechterfoto is de Mara top. 

Lijst met duurzame merken Lisa goes Vegan

ARMEDANGELS

Het uitgangspunt van ARMEDANGELS? Fair fashion in plaats van fast fashion. De collectie van dit Duitse kledingmerk wordt gemaakt van 100% biologisch katoen, gerecycled katoen, ‘modal’ (vezels van duurzaam beukenhout) en geproduceerd onder eerlijke omstandigheden (fair trade en GOTS-gecertificeerd). ARMEDANGELS begeleidt katoenboeren bij de transitie naar biologische landbouw door ze meer dan gebruikelijk te betalen, waardoor zij in staat zijn hun families te onderhouden en hun kinderen naar school te laten gaan. Verder werken ze samen met de organisatie FAIR WEAR en door het opzetten van verschillende campagnes vragen ze aandacht voor misstanden in de mode-industrie. Elk jaar komen er meerdere collecties beschikbaar en zelfs over de verpakking wordt uitgebreid nagedacht. Kortom, ARMEDANGELS is dus een koploper op het gebied van duurzaamheid.

www.armedangels.de

https://www.instagram.com/p/BipIniRBQmm/?taken-by=lisagoesvegan

Alchemist Fashion

Alchemist is een elegant, ambitieus en duurzaam modemerk uit Nederland.  “Mode is niet alleen een mooie buitenkant, mode is een verlengstuk van jezelf en laat zien wie je bent. Daarnaast draag je het op je huid en komt het dus letterlijk heel erg dichtbij. Daarom wil je toch niet dat het op een ´foute´ manier geproduceerd is” aldus Alchemist.

Wat ik mooi vind aan Alchemist is dat ze continue kritisch kijken naar de keuzes die gemaakt moeten worden. Naast dat ze het Internationaal Convenant Duurzame Kleding en Textiel van de SER (Sociaal Economische Raad) hebben ondertekend, hebben ze ook ambities om hun CO2-uitstoot te verlagen. Om dat te bereiken hebben ze hun productie zoveel mogelijk terugbracht naar Europa, met succes. Ze produceren nu ongeveer 80% in Portugal, 5% in Macedonië en nog 15% in Delhi, India.

Een van belangrijkste stoffen waar Alchemist mee werkt is tencel. Tencel is 100% natuurlijk en zeer duurzaam materiaal wat wordt gemaakt van cellulose uit eucalyptushout. Dit hout komt uit speciale verantwoord beheerde bossen. En ook fijn, het zit heel erg lekker! Lees hier het hele verhaal achter de kleding van Alchemist.

www.alchemist-fashion.com

Ik draag hier de Embroidery Top in het wit. Bovenaan dit artikel draag ik het Shell Print pak van Alchemist Fashion.

Beeld: Lijst met duurzame kledingmerken - Lisa goes Vegan

Tassen

Iris Maree

Afgelopen week maakte ik kennis met dit prachtige merk; Iris Maree. Iris is een Nederlandse tassenontwerpster die in 2013 haar vegan tassenlabel is gestart.

As a vegan brand we respect animals and never use their skins for our bags. To only work with animal friendly materials we also respect people and the environment. The best way to protect the environment is to adopt a vegan/vegetarian diet and lifestyle.

Haar liefde voor fashion en natuur in combinatie met haar kennis wordt vertaald in prachtige tassen die mooi afgewerkt zijn. Iris zelf vindt het vooral belangrijk dat mensen haar tassen kopen – naast dat ze vegan zijn – om het design, de (felle) kleuren en de kwaliteit. De collectie is gemaakt van hoog kwalitatief materiaal: een mix van katoen en polyester. Omdat er geen weekmakers worden gebruikt bij de productie blijven de tasjes soepel en gaan ze lang mee.

Ik ben zelf de trotse eigenaar van de Firefly Greenwhich Village (zie foto hieronder). Benieuwd naar de tassen van Iris Maree? Je kunt ze online bestellen of een kijkje nemen in de Iris Maree winkel in Amsterdam.

www.irismaree.com

Winkel: Iris Maree, Herenstraat 6, 1015 CA Amsterdam

Mijn favoriete duurzame merken - Lisa goes VeganMijn favoriete duurzame merken - Lisa goes Vegan

Denise Roobol

Het tassenmerk Denise Roobol is opgericht door (verrassend) Denise Roobol. Na 4 jaar studie op de kunstacademie Willem de Kooning, heeft zij een visie ontwikkeld waarbij mode en natuur sterk met elkaar in verbinding staan. Alle tassen en accessoires zijn 100% vegan en zijn gemaakt van een combinatie van katoen, rubbercoating en geperste microvezels. Denise Roobol heeft een mooie collectie, die voor elke gelegenheid een bijpassende tas heeft. Inmiddels heb ik 4 tassen van Denise Roobol en ik ben er erg blij mee. Mijn favoriet is de Cruise Bag (rechts) en de Modern Bag (links), omdat daar mijn kleine laptop precies in past.

www.deniseroobol.com

Lijst met duurzame merken - Lisa goes Vegan 2Lijst met duurzame merken - Lisa goes Vegan 1

Matt & Nat

Matt & Nat is één van mijn lievelingsmerken. Het idee achter MAT(T)ERIAL en NATURE werd in 1995 geboren in Canada. Hun motto? “Live beautifully”  dat staat voor de waardering van de mens en de creativiteit en positiviteit die in ons allemaal zit. Hun gevoel van sociale verantwoordelijkheid, hun integriteit, hun authenticiteit, hun bereidheid om steeds meer te leren over nog betere productiemethoden met zo min mogelijk belasting voor het milieu, komt duidelijk naar voren.

We are inspired by the textures and hues of nature and, to better protect it, we aim to constantly better our ways.

De collectie van Matt & Nat wordt gemaakt van gerecyclede flessen, gerycycled nylon, kurk en rubber. De designer is van mening dat de schoonheid van de tassen even belangrijk is als het idee erachter. Ik vind de collectie dan ook echt prachtig. Onlangs zijn er gerecyclede fietsbanden toegevoegd aan hun collectie basismaterialen. Inmiddels hebben ze een uitgebreide collectie met tassen, koffers, portemonnees, zonnebrillen, clutches, sleeves, luiertassen (ja echt) en zelfs tassen voor je hond!

www.mattandnat.com

Ik ben heel blij met de Backpack Brave in de kleur Koala (zie foto helemaal bovenaan) Daarnaast heb ik de Central Black Wallet, de Mule Sunglasses Leopard/Mustard Mix en rechts een draag ik een ouder model, een lookalike is deze Crossbody bag Vixen in black. 

Lijst met duurzame merken - Lisa goes Vegan (2)

Duurzame (web)winkels in Amsterdam

Hierbij een lijstje met duurzame fysieke winkels en webshops waar ze verschillende duurzame merken verkopen.

Geitenwollenwinkel – 100% vegan winkel met een uitgebreide collectie kleding, schoenen, tassen, cosmetica en lifestyle producten voor man en vrouw.  Geitenwollenwinkel, Utrechtsestraat 37, 1017 VH Amsterdam

Gekaapt Voorheen een conceptstore, maar na groot succes nu een permanente winkel. Gekaapt draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Je vindt bij Gekaapt een Vegan Lane waar we een breed assortiment aan duurzaam geproduceerde producten op het gebied van fashion, interieur, food en lichaamsverzorging aanbieden. Gekaapt, Kinkerstraat 320, 1053 GD AMSTERDAM

Het Faire Oosten –  Deze mooie grote winkel heeft ontzettend veel te bieden. Alle producten zijn met aandacht geselecteerd met respect voor milieu en maker. Het Faire Oosten verkoopt fair fashion van verschillende merken maar ook accessoires, cadeaus, interieur, servies, cosmetica. Het Faire Oosten, Waldenlaan 208, 1092 GX Amsterdam

Studio JUX – Bij Studio Jux kun je -naast hun eigen merk- terecht voor allerlei andere ethical brands zoals Kings of Indigo, ARMEDANGELS, People Tree en Thinking MU.

Next to our own collection you’ll find a wide assortment of well-designed products that are made sustainably and ethically. In the refurbished garage of 175 square meters you can for example buy jeans from recycled yarn, a dress made of ‘vegan silk’ and the most delicious organic chocolate.

Studio JUX heeft ook een webshop. Studio Jux, Ceintuurbaan 252, 1072 PD Amsterdam, www.studiojux.com

Lijst van duurzame merken - Lisa goes Vegan© STUDIOJUX, AMSTERDAM

Webshop Wolf & Storm – Marlieke is de oprichtster van de vegan webshop Wolf & Storm. Een webshop vol met prachtige producten die biologisch, duurzaam én vegan zijn. Met plezier heb ik al meerdere producten van deze mooie webshop. www.wolfandstorm.com

Webshop Take it Slow Laura begon haar duurzame webshop Take it Slow 3 jaar geleden om bij te dragen aan een eerlijke modewereld. De producten zijn kwalitatief hoog en hebben een minimalistische stijl. Mijn VEJA sneakers zijn afkomstig van deze mooie webshop. www.takeitslow.com 

Kleding lenen bij LENA’s Library

Je kunt je afvragen: ‘Moet je eigenlijk wel alles willen kopen? Vooral als je het niet dagelijks aan hebt?’ Goed punt. Vandaar dat ik Lena’s Library zo’n ontzettend tof concept vind! Bij LENA kun je kiezen uit stijl en snit, maar zeg je NEE tegen uitpuilende kledingkasten en fast fashion. Hier kun je kleding lenen voor een dag, één week of zelfs 3 maanden. Genieten van het gevoel van nieuw, maar niet perse zoveel hoeven bezitten. Geweldig initiatief toch?

“The pleasure of online shopping and eliminating a great part of the problem of the modern-day consumption”

Je kunt één specifiek kledingstuk lenen of een lidmaatschap voor 3 maanden aangaan waarbij je meerdere items kunt lenen. Op de Westerstraat in Amsterdam kun je rondsnuffelen, maar hun collectie is ook online te vinden via www.lena-library.com/  En geen zorgen, ook als je buiten Amsterdam woont kun je hier kleding lenen door de kleding op te halen via een postkantoor!

Tweedehands winkels

En natuurlijk ben ik fan van shoppen bij tweedehands winkels. Je kunt geweldige jasjes, spijkerbroeken, jurkjes en accessoires en nog veel meer scoren bij vintage winkels. Het zijn vaak unieke uitvoeringen die ook nog eens een vriendelijk prijsje hebben! Ik vind de zoektocht naar een origineel jasje vaak net zo leuk als het uiteindelijk vinden ervan. Zo heb ik laatst een bomberjack voor 6 euro bij ZIPPER vintage clothing gekocht die ik met veel plezier draag. Verder vind ik Indianaweg10 en Episode hele toffe vintage winkels.

Inmiddels is dit een aardig lang artikel geworden, dus laat ik er maar een eind aanbreien. Ik kon onmogelijk alle merken en winkels hier benoemen maar ik hoor heel graag welke merken of winkels jij kan aanraden! Shop jij al (veel) duurzaam? En wil jij ook een vervolgartikel lezen over duurzame en vegan schoenen? Laat het mij weten onderaan dit artikel of via FacebookInstagram of Youtube.

Heel veel liefs,

Lisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *