Skip to content

12 okt 2017 Is alcohol eigenlijk wel vegan?

Nu velen van jullie bezig zijn met de Vegan Challenge, heb je vast verschillende ontdekkingen gedaan. Ik krijg vaak de vraag: ‘Lies, drink jij eigenlijk nog wel alcohol? Want is alcohol eigenlijk wel vegan?’ Vandaag leg ik het uit.

Is alcohol eigenlijk wel vegan?

Vegans eten alleen maar sla, doorgekookte groentes, hebben een vitaminetekort en genieten niet van het leven. Right, als je éven een kijkje neemt op mijn Instagram of hier op mijn website, dan zie je dat dat niet helemaal waar is.

Yes, ook ik houd van een drankje op zijn tijd. “Maar is alcohol eigenlijk wel vegan, Lies?’ Nou, als je net van de schrik bekomen bent dat er varkenshaar in brood, visgelatine in sap en dierlijk stremsel uit de maag van geslachte kalveren in kaas zit, blijf dan nog maar even rustig zitten. Want, niet alle alcohol is vegan. Ik weet het, ik verbaas mij er ook nog steeds over.

Help, kan ik nog wel alcohol drinken?

Vegans, het zijn net mensen. Soms zie je ze op een feestje met een drankje in hun hand.

Natuurlijk kan je nog alcohol drinken, je moet alleen even weten waar je op moet letten. Sommige alcoholische dranken bevatten dierlijke ingrediënten of zijn gemaakt met behulp van dierlijke stoffen (bij het klaringsproces). Ik vertel je per soort meer:

Bier

Bier bestaat hoofdzakelijk uit mout, hop, water en gist. Gelukkig zijn de meeste biertjes vrij van dierlijke producten; dit zijn bijvoorbeeld Amstel, Heineken, Grolsch, Jupiler, Brand, Becks, Corona, Desperados, Sol Beer en Hertog Jan. Maar bij sommige biertjes wordt er icinglass ofwel vislijm gebruikt (zoals bij Guiness), wat uit de blaas van een vis komt. Maar steeds meer fabrikanten proberen hiermee rekening te houden want zelfs Guiness is nu bezig met een vegan variant op de markt te brengen, yes.

Wijn

Bij wijn ligt het iets gecompliceerder. Na de gisting van druiven tot alcohol is de wijn troebel en wordt deze vervolgens ‘geklaard’. Dit betekent dat de wijn helder gemaakt wordt. Bij dit klaringsproces wordt er gebruikt gemaakt van verschillende hulpstoffen. Deze hulpstoffen kúnnen plantaardig zijn, maar zijn vaak van dierlijke afkomst zoals (melk)eiwit, kippenei (albumine), gelatine of vislijm/blaas. Het probleem is dat fabrikanten dit niet op het etiket hoeven te vermelden.

Maar er zijn gelukkig genoeg veganistische wijnen verkrijgbaar, kijk hier voor een handig overzicht van alle vegan wijnen die in de supermarkt te koop zijn. Mijn lievelingswijn? Dat is deze wijn van Yan Florijn (ook te verkrijgen bij Geitenwollenwinkel in Amsterdam) Fan van wijn met bubbels, prosecco of champagne? Hier zijn ook gelukkig ook genoeg vegan opties verkrijgbaar. Welner prosecco en Moët and Chandon champagne zijn vegan bijvoorbeeld.

Sterke drank en likeur

Sterke drank is vrijwel altijd veganistisch omdat de alcohol helder is en niet geklaard hoeft te worden. Gedestilleerde dranken zijn dus vaker veganistisch dan niet (gin, vodka, rum = groen licht). Likeurtjes daarentegen kunnen dierlijke kleurstoffen, eieren, zuivel, of honing bevatten (zoals Baileys met room, advocaat met eieren en melk, Oranjelikeur met karmijnzuur). In tegenstelling tot wijn, kun je op het etiket bij likeur wel precies zien wat de ingrediënten zijn.

Mijn lievelingslikeur? Licor 43 Original (in combinatie met een shot espresso).

Is alcohol eigenlijk wel vegan? - Lisa goes Vegan

Cocktails

Cocktails heb je in alle soorten en maten. Cocktails die dierlijke ingrediënten kúnnen bevatten zijn Piña Colada (indien op basis van koemelk/room maar is meestal gemaakt met kokosmelk), Bloody Mary (gemaakt met Worcester saus; ingrediënt ansjovis), White Russian (met room), Grasshopper (met room), Campari (met karmijnzuur als ingredient) of Japanse sake (soms gefilterd met gelatine).

Er zijn gelukkig genoeg cocktails die doorgaans veganistisch zijn: Espresso Martini, Mojito, (Strawberry) Daiquiri en Margarita. Overigens kun je als je zelf cocktails gaat maken vrijwel alle cocktails veganizen. Vervang room door kokosroom, vervang melk door plantaardige melk, vervang eieren door geen eieren en vervang honing door agave/ahornsiroop. Vervang fruitdranken uit pak door zelfgemaakte fruitdrankjes (dit is uiteraard ook nog veel gezonder).

Mijn lievelings drankje? Scroppino (mits je vegan prosecco gebruikt).

Is alcohol eigenlijk wel vegan? - Lisa goes Vegan

Frisdrank en fruitdrankjes

Ik drink nauwelijks frisdrank omdat A. ik het niet lekker vind en B. het niet gezond is. Maar soms met een mixdrankje kies ik voor tonic of voor spa rood. Niet alle fris- en fruitdranken zijn echter veganistisch. Zo wordt troebel appelsap vaak geklaard met gelatine om het sap helder te krijgen. Ook niet alle sinaasappel en tomatensap in pak is veganistisch. Ook het drankje Rivella is niet veganistisch, er zit namelijk wei in (dit is het vocht wat overblijft bij de kaasbereiding).

Gebruik zoveel mogelijk biologische, troebele of verse gemaakt fruitdrankjes en check hier of jouw non-alcoholische drankje vegan is. Mijn lievelings non-alcoholische drankje? Kokoswater van Youth Fountain.

Is alcohol eigenlijk vegan? Lisa goes Vegan

Heel streng?

Ik krijg vaak de vraag of ik heel streng let op vegan alcohol. Dit verschilt per situatie. Ik kies bewust vaker voor een biertje of vodka in plaats van een glas wijn. Als ik zelf een fles wijn/drank koop,  dan let ik uiteraard erop dat het veganistisch is. Maar als ik op het terras, in een bar of restaurant ben, of als ik bij vrienden word uitgenodigd, dan neem ik het voor lief als de wijn wellicht niet veganistisch is. Ik ben ontzettend dankbaar dat mijn vriendenkring rekening met mij houdt qua eten. Dus op de momenten dat ik zelf het niet voor het uitkiezen heb, pas ik mij wat betreft de wijn aan. Cocktails of drankjes met room, melk of eiwit drink ik al een een aantal jaar niet meer.

Check of jouw drank vegan is 

Op de website www.barnivore.com kun je jouw drankje opzoeken (op merknaam; bijvoorbeeld Desperados) om te kijken of het veganistisch (groen) of niet-veganistisch (rood) is. Wil je op je mobiel checken of je drankje vegan is? Check dan deze link met verschillende apps waar de Barnivore checklist is opgenomen.

Hopelijk ben je nu wat wijzer geworden en kun je extra van je vegan alcoholische drankje genieten. Ik ben benieuwd, drink jij wel eens alcohol? Of geef jij liever de voorkeur aan non-alcoholische drankjes? En wat is jouw favoriete drankje? Let me know via FacebookInstagram of Youtube.

Cheers,

Lisa

Disclaimer: Dit artikel is niet gesponsord en is puur bedoeld om jou te informeren over de dierlijke ingrediënten in alcoholische dranken. Niet om alcohol aan te prijzen. Drink alcohol met mate, niet onder de 18 jaar. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *