How to be a happy vegan

How to be a happy vegan

Nee, je wilt geen veroordelende, verbitterde, ik-weet-alles-beter veganist worden. Je wilt het leuk houden! Komt dat even goed uit, ik ook! Vandaag laat ik je zien hoe je dat doet 😉 Lees gauw verder..

How to be a happy vegan - Lisa goes Vegan

Een tijdje geleden schreef ik dit artikel met tips om het veganisme leuk en positief te houden. Dit artikel was zo goed gelezen dat ik dacht; ik schrijf er gewoon een vervolg van 🙂 (indien je het nog niet gelezen hebt, lees die dan eerst) 

Hoe zorg je dat je blij en positief de wereld en anderen bekijkt? Vandaag geef ik je wat eenvoudige tips.

How to be a happy vegan

Lach!

Dit is je visitekaartje. Als je met een chagrijnig of veroordelende blikt loopt, is niemand tot je aangetrokken. Zo zullen mensen minder snel geïnteresseerd zijn in wat je te vertellen hebt.

Wees geen betweter

Tuurlijk heb ik mijn sterke mening wat betreft de bio-industrie en als je mij ernaar vraagt zal ik ook zeker zeggen wat ik ervan vind en waar ik voor sta. Dit hoef je echter niet betweterig te vertellen of als waarheid te verkondigen. Natuurlijk is dit mijn waarheid en ik wéét dat dit het juiste is. Alleen geef je – als je het als de waarheid verkondigt- de ander geen ruimte om een ander standpunt in te nemen. Dan krijg je geen interessant debat maar wordt het meer éénrichtingverkeer. En dat is niet constructief.

Als reactie op bijvoorbeeld ‘maar dat valt allemaal wel mee toch?’ reageer ik met ‘Jammer genoeg ben ik er achter gekomen dat dit niet mee valt en er erg veel dierenleed gepaard gaat bij de productie van melk/ei.. etc, zoals…, wist je dat?’ 

Verder: veroordeel niet. Zeg gewoon: ik doe dit, hier voel IK mij goed bij. Zeg niets over anderen behalve als in: misschien ga jij je er ook wel beter door voelen 😉

Probeer je niet beledigd te voelen

Voel je niet beledigd als iemand het niet eens met je keuze is. Zie het als een uitdaging. Ik denk dan altijd hmm.. hoe ga ik deze persoon duidelijk maken dat dit inderdaad de juiste keuze is? Kijk of mensen ervoor openstaan een inhoudelijke discussie aan te gaan. Anders laat je het voor een volgende keer en laat je mensen eerst wennen aan het idee.

How to be a happy vegan - Lisa goes Vegan

Bemoei je met je eigen maaltje

Stel, je gaat met vrienden uiteten in een restaurant. Je hebt gebeld/geïnformeerd van tevoren en joepie! Je kan plantaardig eten. Heel fijn dus jij zit goed. Tijdens het bestellen, hoop je met elke vezel in je lijf dat je vrienden lekker vega meedoen. Maar dan opeens hoor je één van je vrienden zeggen: ‘Voor mij graag de lamskoteletjes’. Tja, op dit moment spring jij niet een gat in de lucht (I feel ya) MAAR, probeer het echt van je af te zetten en blij te zijn dat je jij wel een lekker verantwoord (gezond) maaltje hebt. Geniet daarvan en zet al die wrok-gevoelens van je af. Dan voel je je beter in plaats van de hele avond met samengeknepen billen zitten je af te vragen wanneer je uitbarsting gaat komen (haha oke dit is lichtelijk overdreven). Mijn advies: áls je er toch iets van moet zeggen; zeg slechts één keer iets (in de vorm van een grapje) en laat het daarbij.

‘Sorry Lies, ik bestel toch dat stukje biefstuk’

Het gebeurt zo vaak dat mensen zich excuseren voor wat ze eten. Toch heb ik hoop dan, want dat betekent dat ze het wel wat doet. In combinatie natuurlijk met het feit dat ze mij geen rotgevoel willen geven. Maargoed, bij deze: je hoeft niet mij excuses aan te bieden. Ik ben niet diegene die een rotleven heeft gehad en geslacht is.

Besef dat je jouw steentje bijdraagt 

Soms kan het knap lastig zijn om de mens als van nature goed te zien. Als je leest over alle verschrikkelijke misstanden in de wereld (mensen én dieren). Bedenk dat er ook enorm veel goede mensen/dingen in de wereld zijn. En JA, jij kan een verschil maken en sterker nog; jij maakt al een verschil door (minder) geen vlees, zuivel of ei te eten. Of dat nou 2x of 6x in de week is (hoe meer, hoe beter natuurlijk 😉 Maar denk niet dat je maar een klein puntje bent in de mensenmassa.

How to be a happy vegan - Lisa goes Vegan

Waarschijnlijk zijn er heel veel van jullie die dit op dit moment lezen en al vaker bewust plantaardig hebben gekozen! (Of niet dan?) Ik wil dat weten!!

Kortom, you can do it!

Lachen, eten, je heerlijk voelen (van binnen en van buiten) en dat uitstralen naar iedereen!

Heb jij nog tips of ga je één van de tips uitproberen? Of loop je ergens tegen aan? Vraag het hieronder of op mijn Facebook of mijn Instagram!

Heel veel liefs,

Lisa

P.S. Wist je dat ik in mijn boek heel veel tips deel om op een leuke manier een plantaardig voedingspatroon te kunnen volhouden?

How to be a happy vegan - Lisa goes Vegan

Geen reactie's

Geef een reactie