Home Tips How to be a happy vegan
How to be a happy vegan - Lisa goes Vegan

How to be a happy vegan

20 januari 2016

Nee, je wilt geen veroordelende, verbitterde, ik-weet-alles-beter veganist worden. Je wilt het leuk houden! Komt dat even goed uit, ik ook! Vandaag laat ik je zien hoe je dat doet 😉 Lees gauw verder..

How to be a happy vegan - Lisa goes Vegan

Een tijdje geleden schreef ik dit artikel met tips om het veganisme leuk en positief te houden. Dit artikel was zo goed gelezen dat ik dacht; ik schrijf er gewoon een vervolg van 🙂 (indien je het nog niet gelezen hebt, lees die dan eerst) 

Hoe zorg je dat je blij en positief de wereld en anderen bekijkt? Vandaag geef ik je wat eenvoudige tips.

How to be a happy vegan

Lach!

Dit is je visitekaartje. Als je met een chagrijnig of veroordelende blikt loopt, is niemand tot je aangetrokken. Zo zullen mensen minder snel geïnteresseerd zijn in wat je te vertellen hebt.

Wees geen betweter

Tuurlijk heb ik mijn sterke mening wat betreft de bio-industrie en als je mij ernaar vraagt zal ik ook zeker zeggen wat ik ervan vind en waar ik voor sta. Dit hoef je echter niet betweterig te vertellen of als waarheid te verkondigen. Natuurlijk is dit mijn waarheid en ik wéét dat dit het juiste is. Alleen geef je – als je het als de waarheid verkondigt- de ander geen ruimte om een ander standpunt in te nemen. Dan krijg je geen interessant debat maar wordt het meer éénrichtingverkeer. En dat is niet constructief.

Als reactie op bijvoorbeeld ‘maar dat valt allemaal wel mee toch?’ reageer ik met ‘Jammer genoeg ben ik er achter gekomen dat dit niet mee valt en er erg veel dierenleed gepaard gaat bij de productie van melk/ei.. etc, zoals…, wist je dat?’ 

Verder: veroordeel niet. Zeg gewoon: ik doe dit, hier voel IK mij goed bij. Zeg niets over anderen behalve als in: misschien ga jij je er ook wel beter door voelen 😉

Probeer je niet beledigd te voelen

Voel je niet beledigd als iemand het niet eens met je keuze is. Zie het als een uitdaging. Ik denk dan altijd hmm.. hoe ga ik deze persoon duidelijk maken dat dit inderdaad de juiste keuze is? Kijk of mensen ervoor openstaan een inhoudelijke discussie aan te gaan. Anders laat je het voor een volgende keer en laat je mensen eerst wennen aan het idee.

How to be a happy vegan - Lisa goes Vegan

Bemoei je met je eigen maaltje

Stel, je gaat met vrienden uiteten in een restaurant. Je hebt gebeld/geïnformeerd van tevoren en joepie! Je kan plantaardig eten. Heel fijn dus jij zit goed. Tijdens het bestellen, hoop je met elke vezel in je lijf dat je vrienden lekker vega meedoen. Maar dan opeens hoor je één van je vrienden zeggen: ‘Voor mij graag de lamskoteletjes’. Tja, op dit moment spring jij niet een gat in de lucht (I feel ya) MAAR, probeer het echt van je af te zetten en blij te zijn dat je jij wel een lekker verantwoord (gezond) maaltje hebt. Geniet daarvan en zet al die wrok-gevoelens van je af. Dan voel je je beter in plaats van de hele avond met samengeknepen billen zitten je af te vragen wanneer je uitbarsting gaat komen (haha oke dit is lichtelijk overdreven). Mijn advies: áls je er toch iets van moet zeggen; zeg slechts één keer iets (in de vorm van een grapje) en laat het daarbij.

‘Sorry Lies, ik bestel toch dat stukje biefstuk’

Het gebeurt zo vaak dat mensen zich excuseren voor wat ze eten. Toch heb ik hoop dan, want dat betekent dat ze het wel wat doet. In combinatie natuurlijk met het feit dat ze mij geen rotgevoel willen geven. Maargoed, bij deze: je hoeft niet mij excuses aan te bieden. Ik ben niet diegene die een rotleven heeft gehad en geslacht is.

Besef dat je jouw steentje bijdraagt 

Soms kan het knap lastig zijn om de mens als van nature goed te zien. Als je leest over alle verschrikkelijke misstanden in de wereld (mensen én dieren). Bedenk dat er ook enorm veel goede mensen/dingen in de wereld zijn. En JA, jij kan een verschil maken en sterker nog; jij maakt al een verschil door (minder) geen vlees, zuivel of ei te eten. Of dat nou 2x of 6x in de week is (hoe meer, hoe beter natuurlijk 😉 Maar denk niet dat je maar een klein puntje bent in de mensenmassa.

How to be a happy vegan - Lisa goes Vegan

Waarschijnlijk zijn er heel veel van jullie die dit op dit moment lezen en al vaker bewust plantaardig hebben gekozen! (Of niet dan?) Ik wil dat weten!!

Kortom, you can do it!

Lachen, eten, je heerlijk voelen (van binnen en van buiten) en dat uitstralen naar iedereen!

Heb jij nog tips of ga je één van de tips uitproberen? Of loop je ergens tegen aan? Vraag het hieronder of op mijn Facebook of mijn Instagram!

Heel veel liefs,

Lisa

P.S. Wist je dat ik in mijn boek heel veel tips deel om op een leuke manier een plantaardig voedingspatroon te kunnen volhouden?

How to be a happy vegan - Lisa goes Vegan

Gerelateerde posts

21 berichten

Danielle 20 januari 2016 at 10:04

Ik merk dat ik met mijn open en enthousiaste houding veel goede reacties krijg. Mensen zijn dan verbaasd dat ik ze niet de hele tijd aanspreek op hun vlees etende gedrag aanspreek, blijkbaar toch het beeld wat ze hebben bij vegans. Vaak vertellen collega’s en vrienden het dan trots als ze iets plantaardigs hebben gegeten, zo tof!

Antwoorden
Lisagoesvegan 1 juli 2016 at 11:48

Wat leuk om te horen lieve Danielle! 🙂 Zo tof als mensen dat vertellen!! Heel veel liefs, Lisa

Antwoorden
renee 20 januari 2016 at 13:09

Mooi Mooi…goed geschreven!

Antwoorden
(Retro) Sonja 20 januari 2016 at 14:10

Leuk artikel! Zelf ben ik al heel lang vegetariër, en eet ik sinds een tijdje ook zo veel mogelijk veganistisch. Ik denk toch wel voor zo’n 50 a 75%. En voor de rest koop ik alleen biologisch zuivel. Ik denk ook dat het veel beter werkt als je mensen probeert te informeren / een interessant gesprek probeert te voeren, dan ze een waarheid probeert op te dringen. En ik herken het wel dat mensen zich gaan verontschuldigen, haha!

Antwoorden
Tine 20 januari 2016 at 14:45

Heel fijne post! Ik ben niet vegan, maar eerder een hometime-planteneter/buitenshuisomnivoor en zelfs ik krijg soms al excuses van vrienden die tijdens een etentje vlees bestellen! Ik houd echt van dit soort positieve boodschappen, weet zeker dat een positieve vibe uitstralen (lachen, inderdaad) veel meer mensen zal overtuigen dan horrorverhalen rondstrooien…

Antwoorden
Lisagoesvegan 22 februari 2016 at 09:55

Hoi lieve Tine, thanks voor je lieve berichtje:) Precies that’s the spirit! Liefs, xxx

Antwoorden
Desi 20 januari 2016 at 15:32

Yes! Love the attitude. Met positiviteit krijg je het meeste voor elkaar 🙂

Antwoorden
Lisagoesvegan 22 februari 2016 at 09:55

Precies!!

Antwoorden
Susanne 23 januari 2016 at 19:16

Dat is nog de grootste uitdaging van vegan zijn om optimistisch te blijven, juist omdat het zo belangrijk is omdat mensen dan luisteren! Maar soms wil ik ook gewoon boos zijn 😛

Antwoorden
Vere 16 februari 2016 at 17:48

Ben even lekker inspiratie aan het opdoen op je blog en wilde toch even berichtje achterlaten! Zo fijn om dit te lezen!
Zelf ben ik ook steeds meer plantaardig aan het eten en voel me daar heel goed bij! Een stuk bewustwording is wat het hem doet…
Heerlijk al je receptjes!

Antwoorden
Lisagoesvegan 16 februari 2016 at 18:18

Ahh lieve Vere, wat een super lief compliment toch. Super fijn om te horen en ook dat je je beter voelt 🙂 Heel veel liefs, xx

Antwoorden
Thirza 21 februari 2016 at 14:22

Hoi Lisa dank je voor je post hierover. Ik was opzoek naar je vegan pancakes en stuitte op dit bericht. Leuk om te lezen.. Ik zit in een dip omdat ik weer vegetarïer ben geworden (ik heb drie jaar weer vlees gegeten) en ineens open sta voor alle leed die er is en er helemaal depri van word. Ik wil geen gefrustreerde vegetarïer zijn. Het is bijna altijd onvermijdelijk om een heftige discussie te voorkomen omdat de mensen die wel vlees eten zich vaak aangevallen voelen en andersom. Het lijkt dat het vaak vreemder is wanneer je geen dierlijke producten eet, geen deel wil hebben in het leed en de uitbuiting, dan wanneer je je er niet mee bezig houdt. Klinkt zo onlogisch. Ik heb ook besloten om ook geen discussie meer te starten voordat ze zelf research hebben gedaan over het onderwerp en als ze dan nog willen praten, graag. Uit mijn ervaring heb ik ook gemerkt dat het beter is om aan jezelf te werken en kracht uit te stralen dan mensen gaan overtuigen, zoals je schrijft. In mijn hoofd had in al scenario’s om etentjes met vleeseters te vermijden om zo maar geen discussies te krijgen en vragen over waaaarom ik geen vlees wil eten en misschien zelfs vegan wil worden, ohh wat is het een heftig onderwerp. Maar dit is niet leuk en zonde. Ik haal heel veel kracht uit je stukje tekst, thanx I need it.

Nu opzoek naar het recept voor de pannekoeken!

Liefs,

Thirza

Antwoorden
Lisagoesvegan 22 februari 2016 at 10:08

hoi lieverd! Wat een lief compliment. Snap je helemaal hoor, in het begin had ik dit ook, maar precies wat je zegt; focus op jezelf en probeer vooral de positieve dingen te belichten. Daar zijn mensen geïnteresseerd in en je zal altijd mensen hebben die lastige vragen/discussies zullen maken/beginnen. Maar gaat vooral om de manier waarop je die antwoordt; open, toegankelijk en niet veroordelend . Ik weet zeker dat een knappe leuke meid als jij ook zoveel mensen gaat inspireren!

En hier het recept voor de speltpannenkoeken! : Enjoy!! xxx
http://lisagoesvegan.com/pannenkoeken-toren-met-rood-fruit/

Antwoorden
Arianne 30 juni 2016 at 15:29

Wat een super goed en positief artikeltje! Heel mooi om te zien dat je er toch zo positief in kunt staan, ondanks dat je als vega/vegan nog wel eens tegen andere meningen op moet boksen. Zelf ben ik ook een heel open en positief persoon en ik merk ook dat wanneer ik met de juiste instelling mijn standpunten en meningen wil delen, je ook al snel veel meer begrip kunt krijgen.

Antwoorden
Lisagoesvegan 30 juni 2016 at 15:34

Lief Arianne! Ja dat is de manier, het moet mensen een beetje prikkelen 🙂 Een zaadje planten , een positief zaadje planten dan. Liefs, Lisa

Antwoorden
Jolanda 30 juni 2016 at 22:44

Vandaag een etentje met collega’s (overigens bij Blend, de eigenaar vertelde dat jij ook laatst was langsgeweest en hij nu gaat nadenken over veganizen van gerechten, jeej :-)). Ik vroeg dus om iets vegans, dus iemand vroeg hoe en wat en waarom. Dus ik legde uit hoe ik er in sta, met een glimlach en de ik-boodschap etc. Kreeg toen toch de reactie: maar je draagt wel leer en soja voor tofu is ook slecht voor het regenwoud. Ik baalde vooral van de leer-opmerking, voelde als ‘aanval’ op inconsequentie. Het is natuurlijk ook beter om geen leer te dragen maar toch… Ik dacht: iets doen is beter dan niets en ik zeg ook niets over jouw vlees-eten…

Antwoorden
Lisagoesvegan 2 juli 2016 at 12:19

Hoi lieve Jolanda! Wat grappig ja Dr. Blend ken ik! Wat leuk dat ie meer vegan gerechten gaat maken/serveren. Super leuk! Die opmerking is inderdaad niet leuk, mensen denken graag in hokjes dus heel zwart-wit. Je bent of helemaal vegan of je bent een ‘levensgenieter’ is altijd zo jammer. Ik leg dan altijd mensen uit dat 100% vegan niet bestaat en dat elke beetjes helpen 🙂 Als je het feitje 1 kg rundvlees kost 15000 liter weet, dan weet je dat elke maaltijd wel DEGELIJK bijdraagt aan een betere wereld! En mensen zien dan in dat elke beetjes, elke stap daadwerkelijk een verandering teweegbrengt. Mensen gewoon aanmoedigen om kleine stapjes te maken en zelf zeggen dat je daar mee bezig bent, mensen in laten zien dat jij ook stapje voors stapje bewuster leeft 🙂 Dan is de stap voor hunzelf ook niet enorm groot! Heel veel liefs, Lisa

Antwoorden
Anna 1 juli 2016 at 00:29

Oh, en ik vind jou trouwens geen betweter hoor! Je brengt het leuk en positief!

Antwoorden
8 tips voor vegan newbies - Lisa goes Vegan 14 februari 2017 at 16:14

[…] hoe ik een happy vegan blijf? Check dit artikel en lees hier nog meer tips voor beginnende […]

Antwoorden
10 inspirerende vegan quotes - Lisa goes Vegan 3 maart 2017 at 16:19

[…] die in de wereld gaande is. Hoe zorg je dat je niet verdrinkt in al die negativiteit? (Check hier mijn tips hoe je daarmee omgaat) Je kunt je het beste focussen op alle positieve dingen die je teweeg brengt […]

Antwoorden
Buiten de deur eten als vegan - Lisa goes Vegan 11 april 2017 at 06:53

[…] hoe relaxter jij bent, hoe relaxter andere mensen worden en hoe makkelijker zal worden. Check hier en hier mijn andere artikelen over hoe je makkelijk positief en relaxt wordt en […]

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.