Hoe vervang ik zuivel?

Hoe vervang ik zuivel? - Lisa goes Vegan

Hoe vervang ik zuivel?

Ik geef jullie graag wat tips om je bakje kwark, yoghurt of melk te vervangen. Want, er zijn genoeg lekkere, makkelijke plantaardige alternatieven!

Ik hou niet van het woord vervangen. Ik doe niet aan vervangen. Waarom? Omdat ik plantaardig eten niet zozeer zie als ‘alles vervangen’. Plantaardig eten is juist een hele andere manier van eten. De basis bestaat uit groenten, fruit, granen, peulvruchten, kruiden en specerijen. Je wilt niet dierlijke producten vervangen voor nep-dierlijke producten. Je wilt genieten van alle heerlijke producten die de natuur te bieden heeft.

Maar omdat men snel denkt aan het woord vervangen bij veganistisch eten, zet ik voor jullie op een rij hoe je zuivel makkelijk vervangt!

Hoe vervang ik zuivel? - Lisa goes Vegan

Hoe vervang ik zuivel?

‘Een koe geeft toch gewoon melk?’

In de natuur blijft het kalfje bij de moeder en drinkt na de geboorte de melk die voor haar bestemd is. Bij ons mensen werkt het precies hetzelfde: als baby blijven wij bij onze moeder en drinken de moedermelk die voor ons bestemd is. In de reguliere vee-industrie gaat het er helaas anders aan toe. De moederkoe moet productie draaien; melk geven, heel veel melk geven. Niet voor haar eigen kalfje, maar voor ons mensen. Hoe gek is het, dat wij als mens de melk drinken van een koe? Melk die voor haar opgroeiend kalfje bestemd is? Rare gewoonte als je het mij vraagt.

Hoe gaat het nu verder met dat kalf? Het kalfje wordt vrijwel direct na de geboorte bij de moeder weggehaald. Een vrouwelijk kalfje staat vaak hetzelfde lot te wachten als haar moeder: bijna doorlopend drachtig zijn en melk geven. Het stiertje is waardeloos voor de zuivelindustrie en gaat naar een kalvermesterij om in de vleesverwerkingsindustrie te eindigen. Nederland is binnen de EU één van de grootste leveranciers van kalfsvlees is.

De dieren betalen de prijs voor ons glas melk, schaaltje yoghurt of bakje kwark. Wil je meer weten over het dierenleed achter zuivel? Klik dan hier.

Anyways, waarom zou je zuivel gebruiken als er zoveel heerlijke andere lekkere en gezonde producten bestaan? En wist je dat je

Melk is toch een bron van calcium?

Sinds de jaren 50 denken de meeste mensen dat melk de belangrijkste bron van calcium is. Melk levert inderdaad calcium, maar calcium is ook prima uit plantaardige voeding te halen. Wel is het zo dat de opname van calcium per product iets verschilt. Vitamine D zorgt voor een betere opname van calcium. Plantaardige bronnen van calcium zijn zonnebloempitten, paranoten, groene groenten zoals paksoi, boerenkool, broccoli, raapstelen, spruitjes, tahin, tofu, blackstrap melasse, sojayoghurt, venkel, sinaasappels, bonen en calcium verrijkte producten. Lees hier meer over calcium en gezondheid.

Hoe vervang ik zuivel? - Lisa goes Vegan

plantaardige yoghurt of kwark

 1. Smoothie 
  • Fruit is overal te koop! denk niet aan het perse vervangen van yoghurt, maar denk in ‘vloeistof’. Je kan een smoothie lekker dik maken en daarover heen granola, muesli, nootjes, boekweit of ander fruit strooien. Zo heb je een prachtige smoothiebowl €
 2. Sorbetijs
  • zelfde als hierboven; maar maak je eigen sorbet ijs door bevroren fruit te gebruiken. Top je sorbetijs af met mulberries, muesli, havermout, granola etc. €
 3. Haveryoghurt –
  • Verkrijgbaar bij biowinkels, €€€
 4. Soja yoghurt
  • Verkrijgbaar bij reguliere supermarkten en biowinkels (liefst ongezoete variant kopen) €€
 5. Kokos yoghurt 
  • Verkrijgbaar bij de AH, biowinkels, ook lekker om slagroom mee te maken en dit lijkt op wel beetje op kwark €€€
 6. Silken tofu
  • Verkrijgbaarbij biowinkels en oh wauw, dit is geweldig, bevat veel eiwitten (dus goede vervanger van kwark) en ideaal om deze chocolademousse (taart), of deze milkshake en smoothies te maken €€€
 7. Alpro Go On of Provamel ‘kwark’
  1. Verkrijgbaar bij de meeste reguliere supermarkt en hoog in eiwitten. Bevat wel suiker. Ideaal om te eten na je work-out. Ook geschikt om een taart-frosting te maken. €€

Benieuwd naar alle alternatieven voor koemelk? Bekijk onderstaand schema.

Hoe vervang ik zuivel? - Lisa goes Vegan

Plantaardige Melk

 1. Notenmelk
  • Verkrijgbaar bij de reguliere supermarkten; amandelmelk is de meest verkochte notenmelk in de reguliere supermarkten. Bij de biowinkels heb je verder keuze uit cashew, hazelnoot-macadamiamelk, €€(€)
 2. Kokosmelk
  • Verkrijgbaar bij de reguliere supermarkten, aziatische toko & biowinkels, heerlijk in curry’s, soepen, sauzen, desserts, pudding en om slagroom mee te maken € 
 3. Havermelk
  • Verkrijgbaar bij de reguliere supermarkten, heerlijk in je koffie, in smoothies en in taarten €€
 4. Rijstmelk
 5. Sojamelk
  • Verkrijgbaar bij de reguliere supermarkten & biowinkels en heel fijn voor in je koffie, door baksels, en is vaak in veel koffietenten verkrijgbaar €

De keuze is een reuze! En je kan ook veel alternatieven zelf maken (denk aan notenmelk of kokosyoghurt zelf maken) Wat is jullie favoriet? Let me know op Instagram, Facebook of hieronder via de comments.

Ben je ook benieuwd hoe je kaas moet vervangen? Ach, is niet zo moeilijk als het lijkt. Kijk mijn artikel ‘hoe vervang ik kaas’ en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief waarin je elke maand heel veel recepten en tips ontvangt.

Heel veel liefs,

Lisa

P.S. Wist je dat mijn boek niet alleen vol recepten staat, maar dat ik er ook ontzettend veel informatie in deel om je stap voor stap te helpen (meer) plantaardig te eten? Bestellen kan via deze link.

Hoe vervang ik zuivel? - Lisa goes Vegan

Geen reactie's

Geef een reactie