Hoe vervang ik kaas?

Hoe vervang ik kaas?

Kaas, kaas en nog eens kaas. Als vegetariër at ik niets anders dan groenten met kaas. Ja en iedereen (inclusief mijn eigen mam) heeft het er altijd over dat ze zoveel moeite hebben om kaas te laten staan. Vandaag hoop ik je wat extra tips te geven om kaas te laten staan.

Hoe vervang ik kaas?

Hoe vervang ik kaas? - Lisa goes Vegan

Het recept van bovenstaande tortilla pizza is trouwens hier te vinden.

Waarom geen kaas?

Kaas is afkomstig van dieren dus een zekere no-go in een plantaardig voedingspatroon. De meeste kazen bevatten stremsel dat afkomstig is uit de lebmaag van gehouden kalfjes. Om het stremsel (rennine enzyme) te verkrijgen worden de kalfjes gedood. Genoeg reden voor mij om dit niet te eten. Er zijn een aantal kazen verkrijgbaar die uitdrukkelijk vermelden dat ze niet-dierlijk stremsel bevatten. In ieder geval hoef ik geen kaas meer, of het nou met niet-dierlijk stremsel gemaakt is of niet. Het produceren van kaas gaat gepaard met veel dierenleed, het is ongezond en je kan ZO lekker eten zonder kaas!

Hoe vervang ik kaas? - Lisa goes Vegan

Ik vind het woord ‘vervanger’ een beetje tricky. Je hoeft niet alles te vervangen, naar mijn mening moet je niet alles 1 op 1 vervangen maar meer uitgaan van een andere producten en ingrediënten die heel smaakvol zijn. Ik laat je graag zien welke dingen ik gebruik als smaakmaker in mijn gerechten:

HOE VERVANG IK KAAS?

In een salade:

Over je pasta:

In je wrap/burrito/tortilla

  • guacamole met knoflook, pepertjes en ui (check hier een recept voor lekkere wraps)
  • (pittige) hummus
  • bosuitjes, lekker scherp
  • koriander

Op je broodje, cracker

Ik ben geen schreeuwende fan van de nepkaas die verkrijgbaar is in de supermarkt. Meestal vind ik het te zout en vol met andere troep die niet héél gezond is. Máár er zitten een paar tussen die ik wel prima vind voor zo nu en dan.

Een betaalbare makkelijk verkrijgbare vegan kaas is van Wilmersburger, te koop bij de Jumbo bijvoorbeeld. De geraspte variant is prima over een lekkere (tortilla)pizza, tosti of voor een kaaspannenkoek, smelt het lekker.

Ik hoop dat jullie hier wat aanhebben en als jullie favoriete kaas ‘vervangers’ hebben let me know! En oja, bekijk dit handige overzicht met tips voor meer vegan vervangers. 

Probeer eens minimaal 2-3 weken geen kaas te eten, kijken hoe je je dan voelt. Waarschijnlijk zal je je stukken beter voelen en merk je dat je lichaam langzaam kan wennen.

Heb jij nog een tip voor de ultieme kaasvervanger?

Liefs, Lisa

Wil je nog uitgebreidere tips en informatie hoe je langzaam je zuivel kunt vervangen? In mijn boek help ik je helemaal op weg naar een plantaardig voedingspatroon. Met een uitgebreide vervangerslijst voor bepaalde gerechten. Bestel hem hier! 

Hoe vervang ik kaas? - Lisa goes Vegan

Geen reactie's

Geef een reactie