Home Tips Hoe vervang ik kaas?
5x vegan inspiratie NYE - Lisa goes Vegan

Hoe vervang ik kaas?

26 november 2015

Kaas, kaas en nog eens kaas. Als vegetariër at ik niets anders dan groenten met kaas. Ja en iedereen (inclusief mijn eigen mam) heeft het er altijd over dat ze zoveel moeite hebben om kaas te laten staan. Vandaag hoop ik je wat extra tips te geven om kaas te laten staan.

Hoe vervang ik kaas?

Hoe vervang ik kaas? - Lisa goes Vegan

Het recept van bovenstaande tortilla pizza is trouwens hier te vinden.

Waarom geen kaas?

Kaas is afkomstig van dieren dus een zekere no-go in een plantaardig voedingspatroon. De meeste kazen bevatten stremsel dat afkomstig is uit de lebmaag van gehouden kalfjes. Om het stremsel (rennine enzyme) te verkrijgen worden de kalfjes gedood. Genoeg reden voor mij om dit niet te eten. Er zijn een aantal kazen verkrijgbaar die uitdrukkelijk vermelden dat ze niet-dierlijk stremsel bevatten. In ieder geval hoef ik geen kaas meer, of het nou met niet-dierlijk stremsel gemaakt is of niet. Het produceren van kaas gaat gepaard met veel dierenleed, het is ongezond en je kan ZO lekker eten zonder kaas!

Hoe vervang ik kaas? - Lisa goes Vegan

Ik vind het woord ‘vervanger’ een beetje tricky. Je hoeft niet alles te vervangen, naar mijn mening moet je niet alles 1 op 1 vervangen maar meer uitgaan van een andere producten en ingrediënten die heel smaakvol zijn. Ik laat je graag zien welke dingen ik gebruik als smaakmaker in mijn gerechten:

HOE VERVANG IK KAAS?

In een salade:

Over je pasta:

In je wrap/burrito/tortilla

  • guacamole met knoflook, pepertjes en ui (check hier een recept voor lekkere wraps)
  • (pittige) hummus
  • bosuitjes, lekker scherp
  • koriander

Op je broodje, cracker

Ik ben geen schreeuwende fan van de nepkaas die verkrijgbaar is in de supermarkt. Meestal vind ik het te zout en vol met andere troep die niet héél gezond is. Máár er zitten een paar tussen die ik wel prima vind voor zo nu en dan.

Een betaalbare makkelijk verkrijgbare vegan kaas is van Wilmersburger, te koop bij de Jumbo bijvoorbeeld. De geraspte variant is prima over een lekkere (tortilla)pizza, tosti of voor een kaaspannenkoek, smelt het lekker.

Ik hoop dat jullie hier wat aanhebben en als jullie favoriete kaas ‘vervangers’ hebben let me know! En oja, bekijk dit handige overzicht met tips voor meer vegan vervangers. 

Probeer eens minimaal 2-3 weken geen kaas te eten, kijken hoe je je dan voelt. Waarschijnlijk zal je je stukken beter voelen en merk je dat je lichaam langzaam kan wennen.

Heb jij nog een tip voor de ultieme kaasvervanger?

Liefs, Lisa

Wil je nog uitgebreidere tips en informatie hoe je langzaam je zuivel kunt vervangen? In mijn boek help ik je helemaal op weg naar een plantaardig voedingspatroon. Met een uitgebreide vervangerslijst voor bepaalde gerechten. Bestel hem hier! 

Hoe vervang ik kaas? - Lisa goes Vegan

Gerelateerde posts

14 berichten

Thaís 26 november 2015 at 19:28

Hi Lisa! Ik maak vaak ook ‘kaas’ van wat erover blijft van zelfgemaakte amandelmelk. Weleens geprobeerd? Groetjes Thais

Antwoorden
Lisagoesvegan 26 november 2015 at 20:04

Oeh ja dat is ook een goede! nee nog nooit geprobeerd 😉

Antwoorden
Shavi 26 november 2015 at 21:17

Hoe maak je dat zelf?

Antwoorden
Thaís 27 november 2015 at 00:12

Hi Shavi, ik zal proberen om het in het Nederlands uit te leggen omdat het niet mijn moedertaal is!

De melk (weet niet of je het al maakt): de proportie die ik gebruik is bv 40 g amandel, 400g water. De amandelen laat ik altijd een nacht in water. Als je amandelmeel gebruikt, hoef je niet de nacht ervoor in water te doen. Dit water gooi je weg en met nieuw water (volgens de proportie) doe je in de blender. Ik gebruik een heel dun doekje als zeef. Goed persen met je hand. Melk is klaar.

Wat we over blijft in de zeef, meng je met olijfolie, zout, peper, een beetje water (de consistence kun je zelf kiezen). Je kunt ook met organische tofu mengen. Andere ‘smaakjes’ doe je als je lust. Ik meng af en toe ook een paar olijven erbij. Hangt er van af waar het voor is. Voor elke dag, hou ik het simpel. Voor een pizza bv, durf ik iets meer met smaken.

Ik hoop dat je het een beetje kunt begrijpen!!

Antwoorden
Lilian 27 november 2015 at 16:53

Ik eet, ondanks dat ik in Frankrijk woon, maar zelden kaas, dus die 2-3 weken lukt me regelmatig. Maar er helemaal afscheid van nemen lukt me nog niet. Kleine stapjes!

Antwoorden
Paulien 27 november 2015 at 22:35

Heb nu bijna twee maanden geen kaas gegeten en gister en vandaag heb ik er voor het eerst heeeel veel zin in 😛

Heel irritant maar gaat wel weer voorbij! In de tussentijd ben ik lief voor mezelf en maak ik mn favo vegan gerechten, waaronder jou chocolade fudge

Antwoorden
Lotte 30 november 2015 at 12:08

Man, ik was een échte kaaskop! (Anekdote van mijn moeder: Tja, ik merk er niet veel van sinds je uit huis bent. Het enige wat echt opvalt is dat ik geen kilo kaas per week meer hoef te kopen’) Ik was altijd een enorme kaasliefhebber. Op brood, door de pasta, blokjes kaas…Zo lekker! Sinds ik vorig jaar zowel alle lactose uit mijn leven heb gebannen (als experiment of mijn darmklachten minder werden) ging er een wereld voor me open. Geen buikpijn meer! Heel af en toe at ik nog een blokje kaas, met buikpijn de volgende dag als gevolg. Nu eet ik helemaal geen kaas meer, en ik mis het niet eens. Ik heb vorige week voor het eerst Wilmersburger gegeten op een tosti en ik moet zeggen, dat was best lekker! Maar je zult mij niet meer blokken kaas zien wegschransen haha. Ik voel me stukken beter zonder kaas:)

Antwoorden
Engelina 1 maart 2016 at 18:12

Door dit artikel krijg ik dus heel veel zin in kaas :$ Vooral mozzarella vind ik erg lekker, maar dan wel die van koemelk.
Verder ben ik helemaal niet zo van de zuivel maar kaas is idd een verslaving.

Het lijkt me wel een leuk experiment om het te minderen, scheelt ook nog eens in kosten maar er van af komen gaat niet lukken.

Antwoorden
Wat is er mis met melk? - Lisa goes Vegan 22 maart 2016 at 14:18

[…] dit artikel voor kaasvervangers, kijk hier voor ei-vervangers, kijk hier voor vegan vervangers en kijk gewoon in het algemeen op […]

Antwoorden
Hoe vervang ik zuivel? - Lisa goes Vegan 3 april 2016 at 07:01

[…] ook benieuwd hoe je kaas moet vervangen? Ach, is niet zo moeilijk als het lijkt. Kijk mijn artikel ‘hoe vervang ik kaas’ en schrijf je in voor de Vegan Challenge die eergisteren van start is gegaan (je krijgt hier elke […]

Antwoorden
Sez 28 augustus 2016 at 20:43

Hebben jullie toevallig de aflevering van de keuringsdienst van waarde over de nepkaas? dat wordt regelmatig gebruikt in pizzas en dergelijke gemengd met echte kaas om extra winst te maken. wel heel irritant als je als consument echte kaas verwacht te krijgen.. ik vind het daarom gek dat alle vegan pizzas met nepkaas duurder zijn bij de pizzeria’s. Meh.. Ik ben ook helemaal voor de 100% natuurlijke en verse “vervangers” , goede tip Lisa! 🙂

Antwoorden
Jessica 5 oktober 2017 at 17:44

Ik maak mijn vegan kaas tegenwoordig zelf. Voor €2,- maak ik 500 gram kaas, die smelt en eenvoudig te raspen is. Ik heb zo’n 10 pogingen gedaan om het recept te perfectioneren, maar ik ben er nu helemaal blij mee 😉 Mijn recept is hier te vinden: http://www.artyfartylife.com/diy-vegan-kaas-recept

Antwoorden
Lisa 9 oktober 2017 at 10:36

Wat leuk, Jessica, klinkt heerlijk.

Antwoorden
Bianca 29 oktober 2019 at 11:16

In mijn zoektocht naar een vervanger stuit ik op deze pagina.. Ik heb vaak dat ik lekkere vegetarische recepten zie en dié dan vegan probeer te maken. Ik heb nu een kookboekje en daar wordt een zuurkooltaartje gemaakt, met eieren (die weet ik wel hoe te vervangen) maar ook geitenkaas. En dat is zo specifiek van smaak. Tips!? Misschien dadels? Is ook wat zoetig. Dank alvast!

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.