Hoe ik het veganisme leuk en positief houd

Hoe ik het veganisme leuk en positief houd - Lisa goes Vegan

Hoe ik het veganisme leuk en positief houd

Lachen, één van mijn favoriete bezigheden. (Ik moet glimlachen wanneer ik dit typ haha) Misschien een open deur, maar ik houd enorm van positiviteit, lachen en gek doen. Ik krijg vaak de vraag of ik soms niet helemaal ‘wegzak’ in alle ellende die er in de wereld gebeurd (met name dan over al het dierenleed wat elke dag gaande is) Hoe blijf je overeind? Hoe zorg dat je niet gaat veroordelen en zo’n verbitterde veganist wordt? Hoe houd je het leuk en positief? Vandaag vertel ik erover:

Hoe ik het veganisme leuk en positief houd - Lisa goes Vegan

Hoe ik het veganisme leuk en positief houd

Ik ben van nature vrij positief ingesteld, ik zie overal wel de lol van in (althans dat probeer ik zoveel mogelijk te doen). Ook sta ik altijd open voor nieuwe inzichten en vind ik nieuwe mensen leren kennen één van de leukste dingen die er is. Ik heb niet voor niets psychologie gestudeerd 😉

Nu ik me meer in het veganisme verdiep, is het soms lastig om altijd positief te blijven. Er is natuurlijk veel ellende op de wereld. Er zijn onwijs veel schokkende filmpjes, heftige boeken en trieste verhalen te zien en te horen. Als je zou willen kan je zo makkelijk wegkwijnen in alle ellende die er in de wereld gaande is. Gaat het niet over de dieren in de vee-industrie in Nederland zijn, dan zie je wel weer makkelijk een filmpje op social media voorbij komen van stierenvechten in Spanje, de angora-konijnen, de olifanten in Azië, de honden in China, de dolfijnen in Curaçao, de orka’s in Seaworld etceteraaaa…aaaah het is ZOVEEL! Téveel. Teveel wat je kan bevatten. En tja, dan hebben we het nog niet eens over de vluchtelingen, het milieu en alle mensen én dieren in de wereld die honger lijden. God is er nog ruimte in mijn hoofd? Dit zijn dus allemaal dingen die je (mij in ieder geval) heel erg verdrietig, machteloos en eenzaam kunnen laten voelen.

Tuurlijk, ik heb ook een innerlijke strijd gaande. Aan de ene kant wil ik graag informatie en de misstanden achter dierlijke producten met zoveel mogelijk mensen delen, maar aan de andere kant wil ik mensen ook niets opdringen en zichzelf ‘laten nadenken’ (dit klinkt heel negatief maar zo bedoel ik het niet). Ik denk dat je alleen mensen bereikt als zij het voor zichzelf doen en niet voor iets of iemand doen. Dan houden ze het toch nooit vol. Liever iemand die langer er over nadenkt en dan inderdaad ‘het licht heeft gezien’. Dan iemand die mij wil pleasen en eigenlijk helemaal niet boeit.

Maar hoe zorg je ervoor dat je niet verdrinkt in Ellende?

Ten eerste, ken jezelf. Ik wéét dat ik- na het kijken van een schokkende documentaire- enorm van slag kan zijn. En dan komen bepaalde beelden terug in mijn dromen en blijf ik ze terugzien. Dat is dus iets waar ik rekening mee moet houden.

Hoe ik het veganisme leuk en positief houd - Lisa goes Vegan

TIPS om positief te blijven

  • Schrijf in een boekje de positieve dingen van vandaag op. Als zijn het maar een paar woorden, als is het maar de lunch waar je de kaas heb weggelaten, als is het een inspirerend gesprek met iemand, een leuk vegan recept wat je gezien hebt of een leuk nieuw tentje waar je heen wilt. Schrijf het op, dit versterkt het positieve gevoel hierbij. Zo makkelijk en heel effectief.
  • Benader veganisme als iets POSITIEFS. Natuurlijk een open deur, maar ik bedoel daarmee te zeggen dat je plantaardig eten moet zien als een nieuw avontuur. Stel, je hebt besloten vaker plantaardig te eten en je krijgt reacties van mensen uit je omgeving : ‘maar dan mag je toch niets meer eten?…’ FOUT! foute benadering, dit moet je meteen uitroeien haha. Benader het van de andere kant en zeg; ik kan heel veel lekkere dingen eten die ik voorheen weinig tot nauwelijks at! Ik zeg maar wat natuurlijk, maar benader dus vooral de dingen die je juist wél kan doen allemaal. Veganisme is geen tekortkoming, het is geen rare beweging, het is geen ‘moetje’ en het is absoluut niet een regime waar je je aan allerlei regels moet houden.
  • Spreek erover en probeer vooral de positieve veranderingen te herinneren. Inhakend op het vorige punt; wanneer mensen vragen hoe het tot nu toe bevalt, probeer je te focussen op alle ja-dingen. Dus alle dingen die je nu allemaal positief heb ervaren. Tuurlijk mag je aangeven dat je bepaalde dingen niet altijd even makkelijk vind, maar benadruk dat het niet een vervangend dieet is maar een leefstijl. Een leefstijl waar je je goed bij voelt en waarbij je hele mindset verandert.
  • Plan informatieve, schokkende documentaires op een slim tijdstip. Heb je de behoefte om een interessante, informatieve maar toch schokkende documentaire zien? Doe dit niet even snel onderweg of vlak voor school of werk. Nee, plan dit handig in. Doe dit op een avond waar je bijvoorbeeld de volgende dag vrij bent of geen belangrijke afspraak/opdracht op werk hebt. Je kan namelijk hier heel verdrietig en van slag zijn, slecht slapen en ik heb vaak dan de behoefte om met anderen erover te praten. Als je weet van jezelf dat je hier gevoelig voor bent, zorg dan dat je niet alleen bent! Praten helpt en plan dit dus in met iemand anders waardoor je na afloop erover kunt praten.
  • Veroordeel niet. Oeh, dit is zo belangrijk. Niets is zo erg dan andere mensen het gevoel te geven dat ze minderwaardig zijn omdat ze bijvoorbeeld nog melk, kaas vis of vlees eten. Betrek het niet op anderen, maar zeg gewoon: ik doe dit, hier voel IK mij goed bij. Zeg niets over anderen behalve als in: misschien ga jij je er ook wel beter door voelen 🙂 who knows !
  • Probeer mensen niet te corrigeren, maar informeren. Deze is ook heel belangrijk en ligt in het verlengde van het vorige punt! Wat ik zelf altijd doe, is niet meteen teveel over veganisme beginnen. Dit ligt voor mij iets anders dan voor jullie denk ik, omdat ik hier op mijn website schrijf en veel mensen meelezen en er vaak over beginnen. Maar gooi ergens tijdens de afspraak een keer een balletje op over dat je je zo goed voelt. Kijk hoe mensen reageren en als ze meer willen weten, vertel er dan over. Als je merkt dat ze er niet op zitten te wachten, houd er dan over op. Je bereikt mensen toch niet als je gaat spuien of je verhaal afsteken als zij er duidelijk niet voor open staan. Laat zo nu en dan positieve geluiden over jezelf vallen. Dan worden mensen geïnteresseerd.
  • Houd het realistisch. Ja je kan doorslaan (naar mijn idee). Als je nakijkt waar overal dieren in worden verwerkt; de lijm in schoenen, restjes dieren in stukjes plastic, alle grote bedrijven die meewerken aan praktijken waar je eigenlijk niet van de hoogte wilt zijn en ga zo maar door. Het is soms gewoon heel veel te bevatten en je kan je daardoor heel erg klein en hulpeloos voelen. Je kan je afvragen hoe jij als persoon enig verschil kan maken in de wereld?! Geloof me, dit gevoel heb ik heel soms ook nog wel. Maar dat kan! Elk stapje telt en ik focus mij op de dingen die ik tot nu toe bereikt heb en ga ik brainstormen over de dingen die ik nog wil bereiken. Belangrijk daarbij is om het inderdaad realistisch te houden; niet teveel thema’s tegelijk proberen. (Tuurlijk mag dat wel hoor) maar de kans is kleiner dat je het volhoudt als je alles in één keer drastisch wilt veranderen. Bijvoorbeeld je voedingspatroon én je kledingkast én je huishoudspulletjes én je make-up én je uitstapjes etc. Ik heb een boekje waar ik wel eens een nieuw doel op schrijf, zo’n doel is dan haalbaar en realistisch bijvoorbeeld:  ‘over 1 maand wil ik alleen nog maar dierproefvrije cosmetica gebruiken…’

Verbitterd zal ik nooit worden denk ik, omdat ik zelf heel goed wat dat dat niet aantrekkelijk is en dat je mensen zo niet bereikt. Plus is het leven gewoon te kort om niet blij en positief te zijn, toch? Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips en ben heel benieuwd waar jullie tegen aanlopen? Hebben jullie andere tips?

Mijn quote (die je hierboven al gezien hebt):

“Promote what you love instead of bashing what you hate”

Liefs,

Lisa

P.S. In mijn boek staan trouwens nog veel meer tips en heel veel leuke recepten om plantaardig eten leuk te houden 🙂

Hoe ik het veganisme leuk en positief houd - Lisa goes Vegan

Geen reactie's

Geef een reactie