Home Tips Hoe ik het veganisme leuk en positief houd
Hoe ik het veganisme leuk en positief houd - Lisa goes Vegan

Hoe ik het veganisme leuk en positief houd

1 november 2015

Lachen, één van mijn favoriete bezigheden. (Ik moet glimlachen wanneer ik dit typ haha) Misschien een open deur, maar ik houd enorm van positiviteit, lachen en gek doen. Ik krijg vaak de vraag of ik soms niet helemaal ‘wegzak’ in alle ellende die er in de wereld gebeurd (met name dan over al het dierenleed wat elke dag gaande is) Hoe blijf je overeind? Hoe zorg dat je niet gaat veroordelen en zo’n verbitterde veganist wordt? Hoe houd je het leuk en positief? Vandaag vertel ik erover:

Hoe ik het veganisme leuk en positief houd - Lisa goes Vegan

Hoe ik het veganisme leuk en positief houd

Ik ben van nature vrij positief ingesteld, ik zie overal wel de lol van in (althans dat probeer ik zoveel mogelijk te doen). Ook sta ik altijd open voor nieuwe inzichten en vind ik nieuwe mensen leren kennen één van de leukste dingen die er is. Ik heb niet voor niets psychologie gestudeerd 😉

Nu ik me meer in het veganisme verdiep, is het soms lastig om altijd positief te blijven. Er is natuurlijk veel ellende op de wereld. Er zijn onwijs veel schokkende filmpjes, heftige boeken en trieste verhalen te zien en te horen. Als je zou willen kan je zo makkelijk wegkwijnen in alle ellende die er in de wereld gaande is. Gaat het niet over de dieren in de vee-industrie in Nederland zijn, dan zie je wel weer makkelijk een filmpje op social media voorbij komen van stierenvechten in Spanje, de angora-konijnen, de olifanten in Azië, de honden in China, de dolfijnen in Curaçao, de orka’s in Seaworld etceteraaaa…aaaah het is ZOVEEL! Téveel. Teveel wat je kan bevatten. En tja, dan hebben we het nog niet eens over de vluchtelingen, het milieu en alle mensen én dieren in de wereld die honger lijden. God is er nog ruimte in mijn hoofd? Dit zijn dus allemaal dingen die je (mij in ieder geval) heel erg verdrietig, machteloos en eenzaam kunnen laten voelen.

Tuurlijk, ik heb ook een innerlijke strijd gaande. Aan de ene kant wil ik graag informatie en de misstanden achter dierlijke producten met zoveel mogelijk mensen delen, maar aan de andere kant wil ik mensen ook niets opdringen en zichzelf ‘laten nadenken’ (dit klinkt heel negatief maar zo bedoel ik het niet). Ik denk dat je alleen mensen bereikt als zij het voor zichzelf doen en niet voor iets of iemand doen. Dan houden ze het toch nooit vol. Liever iemand die langer er over nadenkt en dan inderdaad ‘het licht heeft gezien’. Dan iemand die mij wil pleasen en eigenlijk helemaal niet boeit.

Maar hoe zorg je ervoor dat je niet verdrinkt in Ellende?

Ten eerste, ken jezelf. Ik wéét dat ik- na het kijken van een schokkende documentaire- enorm van slag kan zijn. En dan komen bepaalde beelden terug in mijn dromen en blijf ik ze terugzien. Dat is dus iets waar ik rekening mee moet houden.

Hoe ik het veganisme leuk en positief houd - Lisa goes Vegan

TIPS om positief te blijven

  • Schrijf in een boekje de positieve dingen van vandaag op. Als zijn het maar een paar woorden, als is het maar de lunch waar je de kaas heb weggelaten, als is het een inspirerend gesprek met iemand, een leuk vegan recept wat je gezien hebt of een leuk nieuw tentje waar je heen wilt. Schrijf het op, dit versterkt het positieve gevoel hierbij. Zo makkelijk en heel effectief.
  • Benader veganisme als iets POSITIEFS. Natuurlijk een open deur, maar ik bedoel daarmee te zeggen dat je plantaardig eten moet zien als een nieuw avontuur. Stel, je hebt besloten vaker plantaardig te eten en je krijgt reacties van mensen uit je omgeving : ‘maar dan mag je toch niets meer eten?…’ FOUT! foute benadering, dit moet je meteen uitroeien haha. Benader het van de andere kant en zeg; ik kan heel veel lekkere dingen eten die ik voorheen weinig tot nauwelijks at! Ik zeg maar wat natuurlijk, maar benader dus vooral de dingen die je juist wél kan doen allemaal. Veganisme is geen tekortkoming, het is geen rare beweging, het is geen ‘moetje’ en het is absoluut niet een regime waar je je aan allerlei regels moet houden.
  • Spreek erover en probeer vooral de positieve veranderingen te herinneren. Inhakend op het vorige punt; wanneer mensen vragen hoe het tot nu toe bevalt, probeer je te focussen op alle ja-dingen. Dus alle dingen die je nu allemaal positief heb ervaren. Tuurlijk mag je aangeven dat je bepaalde dingen niet altijd even makkelijk vind, maar benadruk dat het niet een vervangend dieet is maar een leefstijl. Een leefstijl waar je je goed bij voelt en waarbij je hele mindset verandert.
  • Plan informatieve, schokkende documentaires op een slim tijdstip. Heb je de behoefte om een interessante, informatieve maar toch schokkende documentaire zien? Doe dit niet even snel onderweg of vlak voor school of werk. Nee, plan dit handig in. Doe dit op een avond waar je bijvoorbeeld de volgende dag vrij bent of geen belangrijke afspraak/opdracht op werk hebt. Je kan namelijk hier heel verdrietig en van slag zijn, slecht slapen en ik heb vaak dan de behoefte om met anderen erover te praten. Als je weet van jezelf dat je hier gevoelig voor bent, zorg dan dat je niet alleen bent! Praten helpt en plan dit dus in met iemand anders waardoor je na afloop erover kunt praten.
  • Veroordeel niet. Oeh, dit is zo belangrijk. Niets is zo erg dan andere mensen het gevoel te geven dat ze minderwaardig zijn omdat ze bijvoorbeeld nog melk, kaas vis of vlees eten. Betrek het niet op anderen, maar zeg gewoon: ik doe dit, hier voel IK mij goed bij. Zeg niets over anderen behalve als in: misschien ga jij je er ook wel beter door voelen 🙂 who knows !
  • Probeer mensen niet te corrigeren, maar informeren. Deze is ook heel belangrijk en ligt in het verlengde van het vorige punt! Wat ik zelf altijd doe, is niet meteen teveel over veganisme beginnen. Dit ligt voor mij iets anders dan voor jullie denk ik, omdat ik hier op mijn website schrijf en veel mensen meelezen en er vaak over beginnen. Maar gooi ergens tijdens de afspraak een keer een balletje op over dat je je zo goed voelt. Kijk hoe mensen reageren en als ze meer willen weten, vertel er dan over. Als je merkt dat ze er niet op zitten te wachten, houd er dan over op. Je bereikt mensen toch niet als je gaat spuien of je verhaal afsteken als zij er duidelijk niet voor open staan. Laat zo nu en dan positieve geluiden over jezelf vallen. Dan worden mensen geïnteresseerd.
  • Houd het realistisch. Ja je kan doorslaan (naar mijn idee). Als je nakijkt waar overal dieren in worden verwerkt; de lijm in schoenen, restjes dieren in stukjes plastic, alle grote bedrijven die meewerken aan praktijken waar je eigenlijk niet van de hoogte wilt zijn en ga zo maar door. Het is soms gewoon heel veel te bevatten en je kan je daardoor heel erg klein en hulpeloos voelen. Je kan je afvragen hoe jij als persoon enig verschil kan maken in de wereld?! Geloof me, dit gevoel heb ik heel soms ook nog wel. Maar dat kan! Elk stapje telt en ik focus mij op de dingen die ik tot nu toe bereikt heb en ga ik brainstormen over de dingen die ik nog wil bereiken. Belangrijk daarbij is om het inderdaad realistisch te houden; niet teveel thema’s tegelijk proberen. (Tuurlijk mag dat wel hoor) maar de kans is kleiner dat je het volhoudt als je alles in één keer drastisch wilt veranderen. Bijvoorbeeld je voedingspatroon én je kledingkast én je huishoudspulletjes én je make-up én je uitstapjes etc. Ik heb een boekje waar ik wel eens een nieuw doel op schrijf, zo’n doel is dan haalbaar en realistisch bijvoorbeeld:  ‘over 1 maand wil ik alleen nog maar dierproefvrije cosmetica gebruiken…’

Verbitterd zal ik nooit worden denk ik, omdat ik zelf heel goed wat dat dat niet aantrekkelijk is en dat je mensen zo niet bereikt. Plus is het leven gewoon te kort om niet blij en positief te zijn, toch? Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips en ben heel benieuwd waar jullie tegen aanlopen? Hebben jullie andere tips?

Mijn quote (die je hierboven al gezien hebt):

“Promote what you love instead of bashing what you hate”

Liefs,

Lisa

P.S. In mijn boek staan trouwens nog veel meer tips en heel veel leuke recepten om plantaardig eten leuk te houden 🙂

Hoe ik het veganisme leuk en positief houd - Lisa goes Vegan

Gerelateerde posts

18 berichten

Frans 1 november 2015 at 12:29

Beste Lisa, ik vind dat jij het heel goed positief promoot door allerlei originele recepten en verhalen te schrijven. Misschien moet je niet teveel ellendige documentaires kijken; je weet al dat het bestaat en focus op promoten diervrije of vriendelijke produktie zoals je al doet. Ik waardeer je enthousiaste inzet!!’ Groet Frans

Antwoorden
Lisagoesvegan 1 november 2015 at 13:59

Dankje Frans voor het mooie compliment! Precies, ik doe het ook niet zo vaak, gewoonweg omdat ik er heel verdrietig van word. Groetjes, Lisa

Antwoorden
Amina 1 november 2015 at 14:57

Bedankt voor deze inspirerende woorden. Ik ben zelf geen vegetariër (ik eet eens in de zoveel weken/ maanden vlees of kip), maar ik ben me steeds vaker bewust van wat ik eet, koop en hoe ik me gedraag. En ik vind het steeds belangrijker dat ik daarbij zo min mogelijk de natuur en het milieu belast. Enige valkuil is dat ik soms te veel tegelijk wil en dat kan best overweldigend zijn. Dus fijn dat je dit artikel hebt geschreven en ik zal het zeker als leidraad gebruiken!

Antwoorden
Lisagoesvegan 1 november 2015 at 15:55

Hoi lieve Amina, wat goed om te horen! Precies dat is belangrijk, langzaam bewust worden van alle dingen die je gebruikt en consumeert! Heel veel succes en goed bezig! Liefs !

Antwoorden
Paulien 1 november 2015 at 19:22

Wat een tof artikel zeg!!

Enne blogs lezen van positieve mensen helpt ook om zelf positief te blijven 😉

Antwoorden
Lisagoesvegan 2 november 2015 at 08:00

Ah lief dankje Paulien!! Ja dat is een hele goede!! 🙂

Antwoorden
Iris 2 november 2015 at 11:41

Hi Lisa,
Goed dat je het aanhaalt dit onderwerp! Ik heb zelf ook flink in de put gezeten in het begin en inderdaad het gevoel van: waar moet ik beginnen?
Juist door op de positieve dingen en overwinningen die je zelf behaald te focussen, voorkom je dat je je doel niet meer ziet in de zee van ellende. Met name de docu’s over monsanto maken mij heel erg boos. En verdrietig. Haha. Ik kan gewoon niet bevatten dat mensen ZO gefocust zijn op geld dat (de gezondheid van) de hele wereldbevolking ze niets kan schelen en dat mensen zo blind kunnen zijn om zo’n bedrijf groot te laten worden zonder het tegen te werken. Maar wat me dan wel weer gelukkig maakt is dat Greenpeace super veel bereikt op dit vlak en dat nu ook steeds meer EU landen GMO’s bannen. Hetzelfde geldt voor het feit dat er steeds meer vegan’s bijkomen (vooral door blogs zoals die van jou!) en dat je ook steeds meer jonge bedrijfjes ziet met ambitieuze en duurzame ideeën.
Dat alles is een stuk beter uitgangspunt! En natuurlijk: alles begint bij jezelf. Ik was al bijna een jaar ‘in transistion’ maar heb nu toch de volledige stap naar plantbased genomen. En dat voelt super goed!

Thanks voor je leuke artikel.
Liefs

Antwoorden
Suuz! 27 november 2015 at 13:24

Lieve Lisa, bedankt hiervoor! <3

Antwoorden
How to be a happy vegan - Lisa goes Vegan 20 januari 2016 at 07:01

[…] tijdje geleden schreef ik dit artikel met tips om het veganisme leuk en positief te houden. Dit artikel was zo goed gelezen dat ik dacht; ik schrijf er gewoon een vervolg van […]

Antwoorden
Larissa 27 mei 2016 at 13:18

Goed voor mij om dit te beseffen. Ik voel mij soms zo verdrietig en gefrustreerd dat ik er zo weinig aan kan doen (behalve mijn eigen keuzes, eet wel helemaal plantaardig). Ik inspireer misschien wel mensen door mijn keuzes, veel mensen zeggen wat goed van je! sommige mensen zijn minder vlees gaan eten, maar ik ken nog weinig mensen die zich er echt van bewust zijn. Mijn vriend zegt wel dat hij zich in de toekomst er wel meer in wil verdiepen en meer plantaardig te eten… Hij zei ook dat wanneer ik het zelf beter een plekje kan geven, dat ik misschien zelfs meer mensen inspireer doordat ze zien dat ik me fit en happy voel in plaats van dat zij mijn emotie zien, dan reageer je toch vaak minder tactisch… Ik zoek nu ook nog vaak de erge plaatjes enz op. Eartlings heb ik niet gekeken, ik denk dat ik dan verbitterd wordt en alles behalve happy…

Antwoorden
Top 10 vragen en grappen van non-vegans - Lisa goes Vegan 9 augustus 2016 at 12:06

[…] nodig hoe je moet omgaan met lastige vragen in sociale situaties? Kijk dan dit artikel of dit artikel met andere antwoorden over plantaardig eten en […]

Antwoorden
Buiten de deur eten als vegan - Lisa goes Vegan 11 april 2017 at 11:45

[…] relaxter jij bent, hoe relaxter andere mensen worden en hoe makkelijker zal worden. Check hier en hier mijn andere artikelen over hoe je makkelijk positief en relaxt wordt en […]

Antwoorden
Miriam 12 juli 2017 at 16:09

Mooi stuk weer! Dingen een voor een aanpakken helpt mij enorm Eerst Mn eten omgegooid met behulp van jou heerlijke recepten, nu bezig ket consmetica en verdiepen in schoonmaak producten. Zo blijft het behapbaar en kan je inderdaad de positieve resultaten zien van dat wat je doet! I love it! En inderdaad, iedereen is anders en heeft recht op zijn/haar eigen mening. Goed voorbeeld doet goed volgen

Antwoorden
Lisa 14 juli 2017 at 08:52

Wat een super lief berichtje en wat goed van je, Miriam! Ga zo door 🙂

Antwoorden
5x vooroordelen over vegan eten - Lisa goes Vegan 7 augustus 2017 at 20:40

[…] met negativiteit en betweterigheid, maar die tijd is echt geweest. Ik benader mensen op een open, positieve manier en laat zien waarom ík mij zo goed voel, daardoor worden mensen nieuwsgierig. Het grappige is dat […]

Antwoorden
Van carnivoor naar vegan - Lisa goes Vegan 16 augustus 2017 at 16:39

[…] wat mijn uiteindelijke doel is, hoe ik nu eet, hoe het zit met mijn kleding/schoenen en hoe ik omga met kritiek die je soms van anderen […]

Antwoorden
Tara 15 oktober 2018 at 10:12

Hi Lisa,

Ik ben al 13 jaar vegetariër en nu sinds een jaar -zo goed als- veganistisch. Bij anderen etentjes met kaas, melk en ei weigeren vind ik nog lastig om ze niet te kwetsen/triggeren.
Ik probeer altijd mijn overtuigingen met geïnteresseerden te benaderen vanuit positiviteit. Precies wat je zegt; opdringen werkt niet voor iemand die het licht zou kunnen zien. Zelf ga ik vooral de laatste tijd erg kapot aan het inleven in alle arme dieren die door ons mensen geen schijn van kans maken. Dezelfde dieren met veel meer emotie, angst, paniek en ongeluk in hun beleveniswereld dan waarvan de gemiddelde mens zich bewust van is. Ik weet dat dit psychologisch veel zegt over mij. Je artikel helpt mij vaak in het terug keren naar een gezondere modus. Echter val ik vaak terug uit een soort dwang dat ik alle dieren -benadeeld door mensen- in gedachten moet houden. Als je ooit een workshop of iets dergelijks hebt/gaat creëren wat over deze dilemma’s gaat dan ben ik erg geïnteresseerd! Super fijn hoe je zoveel mensen inspireert vanuit positiviteit. Dank!

Antwoorden
Lisagoesvegan 26 oktober 2018 at 11:43

Hi Tara, ik begrijp je bericht heel goed. Lastig is dat om even ‘uit’ te zetten. Hopelijk lukt het je om in elk geval vaker aan de positieve dingen te denken en je daarop te richten. Denk aan iedereen in je omgeving die je inspireert! Ik houd je op de hoogte voor als ik ooit een dergelijk workshop ga geven!

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.