Home Gesponsord Hazelnoot ijskoffie met dadelkaramel
Hazelnoot ijskoffie met dadelkaramel - Lisa goes Vegan

Hazelnoot ijskoffie met dadelkaramel

9 juni 2018

Joe, het is weer tijd voor een nieuw recept! Het maken van ijskoffie lijkt misschien een gedoe, maar is eigenlijk heel simpel. Vandaag deze romige ijskoffie met hazelnootmelk en zelfgemaakte dadelkaramel.

Mijn ultieme zomerdrankje voor een warme dag op kantoor is IJSKOFFIE! Wat heb je nodig voor een goed recept?

Goede koffie: First things first. Niets is lekkerder dan een goede kop (sterke) koffie. Al eerder kon je lezen waarom ik graag de Fairtrade en biologische koffie van Café Intención drink. Eerlijk geproduceerd en heel goed van smaak. Door de ijsblokjes wordt de koffie iets minder sterk, dus zorg dat je een goede sterke espresso zet.

Plantaardige melk: Tegenwoordig kun je allerlei soorten plantaardige melk gebruiken voor in je smoothie, havermout, cake of koffie. Ik ben fan van havermelk maar wilde dit keer wat anders proberen. Gisteren zag ik hazelnootmelk staan, en dacht meteen: Hey, die kan ik gebruiken in een nieuw recept! Hazelnootmelk wordt gemaakt van hazelnoten en water, is romig van structuur en smaakt naar hazelnoten (meen je). Ik vind het echt heerlijk, en al helemaal in dit recept voor ijskoffie.  Bij sommige hazelnootmelk is er iets suiker/agavesiroop toegevoegd, -mocht dat zo zijn- dan hoef je uiteraard niets extra zoets toe te voegen in dit recept. 

Karamel: Normaliter wordt er -als je buiten de deur ijskoffie bestelt- een scheut suikersiroop toegevoegd, maar van mij hoeft het niet zo zoet. Ik ben gek op deze zelfgemaakte gezondere versie van ‘karamel’ (hier vind je het recept). De karamel maak ik op basis van dadels en water en is geweldig! Bewaar de karamel in een afgesloten potje in de koelkast en gebruik hem over je havermout als topping, om je fruit in te dippen, op je broodje als beleg of door deze ijskoffie.

Ready?

Dit zijn overigens papieren rietjes op de foto. In mijn laatste artikel schrijf ik over hoe je plastic kan verminderen en recent heb ik een roestvrij stalen rietje gekocht die ik vanaf nu ga gebruiken. 

Hazelnoot ijskoffie met dadelkaramel - Lisa goes Vegan 2

Hazelnoot ijskoffie met dadelkaramel

Ingrediënten voor 2 porties of 1 groot glas

  • 2 x (afgekoelde) espresso van Café Intención
  • 250 ml koude hazelnootmelk (of een andere plantaardige melk naar keuze)
  • 1 theelepel zelfgemaakte salted caramel (of ahorn siroop)
  • 5-8 ijsblokjes

Methode

  1. Pak een mooi lang glas en vul het met de ijsblokjes.
  2. Giet de koude hazelnootmelk erbij (of gebruik een opschuimer om de melk koud te maken)
  3. Giet vervolgens de koude espresso erbij, en de dadelkaramel.
  4. Steek 2 rietjes in het glas en serveer evt. met extra hazelnoten.

Als je helemaal wilt losgaan, kun je er nog een bolletje vegan ijs in doen of een scheutje vegan Baileys. Zei ik dat echt?

Ik heb extra leuk nieuws, want ik mag weer 5 mensen blij maken met een Café Intención pakket vol met koffiebonen, filterkoffie, thee, vegan chocolade van Ridicilously Good en een Mason jar.

Hoe doe je mee? { WIN-ACTIE GESLOTEN } 

  • Deel met mij jouw favoriete koffiemoment of koffierecept onder dit artikel (of op Instagram en tag mij) en wie weet kan jij straks genieten van deze tas vol met bio/fairtrade producten.

De winnaars worden over maandag 2  juli bekend gemaakt. 

Gefeliciteerd; Robin, Rachel, Monara, Zina & Simone. Jullie zijn de winnaars van de Cafe Intencion winactie. Inmiddels hebben jullie al een mailtje van mij ontvangen.

Ga je deze ijskoffie proberen? Of heb je een andere favoriet zomerdrankje met koffie? Let me know via FacebookInstagram of Youtube.

Heel veel liefs en geniet van de zon!

Lisa

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Café Intencion. Lees hier mijn disclaimer. 

Gerelateerde posts

46 berichten

Mariëlle 9 juni 2018 at 10:32

Ik ben niet zo van de koffie en heb ijskoffie dus nog nooit geprobeerd, toch klinkt het wel heel goed haha!

Antwoorden
Willem 11 juni 2018 at 20:36

Oeh ik wil graag meeloten! Mijn lievelingsrecept is: Soyamelk of Oatly Barista opschuimen, uitschenken in een glas vol ijsblokjes, een shot espresso erover gieten en dan een bolletje chocoladeijs van prof. Grunschnabel 🙂 Maar met de dadelkaramel klinkt ook heerlijk, die ga ik zeker proberen!

Antwoorden
Anouk 12 juni 2018 at 09:51

Een heerlijke ijskoffie gemaakt met sojamelk, een bol choco ijs van perfect World en sojaslagroom er bovenop
Of een taartje met een bodem van hazelnoten, dadels en een beetje koffie met een vulling van Silken tofu, chocolade, ahornsiroop en weer een scheutje koffie

Antwoorden
Danielle 12 juni 2018 at 17:24

Wow hazelnootmelk… dat ik daar zelf nooit aan gedacht heb. Ik gebruik amandelmelk van provamel. Alleen dat merk blief ik (of zelfgemaakte). Ik ga dit recept zeker een x maken , teminste als het weer wat warmer wordt.

Antwoorden
Zina Jorna 14 juni 2018 at 01:01

Dit lijkt me een heerlijk recept. Ik hou van ijskoffie, en van hazelnootmelk!!! Maar met dadelkaramel heb ik nog niet geprobeerd, maar dat ga ik binnenkort zeker doen Mijn favo koffiemomentje is met mooi weer, buiten in het zonnetje.. Genieten van een lekkere cappuccino met havermelk of een heerlijke ijskoffie met een iets zoetere plantaardige melk of kokosmelk

Antwoorden
Lisagoesvegan 2 juli 2018 at 12:28

Hi Zina, gefeliciteeerd! Jij bent 1 van de 5 winnaars van de winactie van Cafe Intencion. Wil jij jouw adresgegevens opsturen naar (info@lisagoesvegan.com) dan komt het pakket zsm naar je toe. Veel plezier ervan! Liefs X

Antwoorden
Anneloes 14 juni 2018 at 12:34

Mijn favoriete koffiemoment! Dat is een perfect kopje koffie dat ik gemaakt had toen ik bij SLA werkte. Van een klant kreeg ik de reactie dat de koffie erg lekker was (lees: perfect opgeschuimd met plantaardige melk).

Ik was zo blij als een varkentje in de modder!

Antwoorden
Simone 14 juni 2018 at 16:39

Hoi, leuk artikel! Ik doe ook graag mee met de winactie. Mijn favoriete koffiemoment is in de middag rond een uur of drie, met mijn moeder. Ik woon na een mooie tijd in het buitenland opeens weer even thuis bij mijn ouders. Ook moet ik weer op zoek naar een baan. Ik word soms een beetje moe van deze onzekere periode, maar mijn moeder helpt me er doorheen mede dankzij onze vaste koffiemomentjes. Ze weet me dan altijd weer goede moed te geven. Dat én lekkere koffie maakt mijn dag altijd weer goed 🙂 Ik zou onze koffiesessie graag eens willen vernieuwen met dit pakketje om haar op een mooie manier te bedanken.

Antwoorden
Lisagoesvegan 2 juli 2018 at 12:26

Hi Simone, gefeliciteeerd! Jij bent 1 van de 5 winnaars van de winactie van Cafe Intencion. Wil jij jouw adresgegevens opsturen naar (info@lisagoesvegan.com) dan komt het pakket zsm naar je toe. Veel plezier ervan! Liefs X

Antwoorden
Claudia 14 juni 2018 at 18:02

Mijn favoriete koffiemoment ever vond afgelopen weekend in Berlijn plaats. Samen met 2 vriendinnen op het terras van vegan donutcafe Brammibal’s donuts! <3 Dit was onderdeel van de vegan speurtocht die we een vriendin voor haar verjaardag hadden gegeven 😀

Antwoorden
Lisagoesvegan 14 juni 2018 at 18:36

Oh wat leuk, dat ken ik heel goed 😉

Antwoorden
Fia de Pree 14 juni 2018 at 18:48

Mijn favoriete koffie in de morgen is;
Cappucinno met gember & honing
De melk, ik gebruik zowel de plantaardige hazelnoot meld en de Oatley Barista, schuim ik op . Ondertussen maak ik een dubbele espresso met Mn favoriete bio bonen. Als de koffie klaar is strooi ik er gember poeder op en decoreer ik met honing in een spuitfles, en maak een bloem figuur.
Vooral het eerste lepeltje schuim/gember/honing is zalig!

Antwoorden
Alet 14 juni 2018 at 21:10

Hi Lisa! Ik weet niet of je ooit in Indonesië bent geweest en daar koffie hebt gedronken, maar… ze drinken daar koffie met heet water, zonder het te filteren. Je moet het dan eerst even laten staan om de koffie te laten zakken.Een slok teveel aan het einde en je hele bek zit vol koffie, erg charmant 😉 Het is dan koffie, maar toen ik na een maand eindelijk écht goede koffie gevonden had, was ik zoooo gelukkig. Het was bij een klein, schattig lokaal tentje waar ze speciaal voor mij een vegan koffie maakten, met heerlijke espresso, havermelk en uiteraard een bolletje vegan ijs! By far best coffee ever.

Antwoorden
Tessa 15 juni 2018 at 08:47

Wat een toffe actie en heerlijk recept! Mijn favoriete koffiemoment is als ik met mijn ouder gezellig naar de stad ben (gebeurt te weinig) en ik trakteer zodat we samen bij ons favoriete cafe heerlijke special koffie kunnen drinken. Meestal bestellen bestellen we dan een ijskoffie met hazelnootsyroop, maar met hazelnootmelk krijg je denk ik hetzelfde heerlijke eefect. Met dit pakket kan ik mijn ouders ook thuis vaker trakteren en even gezellig een koffiemomentje inlassen☕ goof coffee and good company is al you need

Antwoorden
Aafke 1 juli 2018 at 09:16

Mijn favoriete koffie moment is na een zware training! Ik maak dan een een ijskoffie/smoothie van vanille erwten proteïne poeder, banaan, bevroren bloemkool (try it!!!) een espresso shot en een splash plantaardige melk…. mmmmm dat herstel zo lekker kan zijn 😉

Antwoorden
Ingeborg 1 juli 2018 at 09:23

Favo koffiemoment is het eerste kopje koffie op mijn balkon in de lente, als het warm genoeg is om daar lekker te zitten ✨
Inmiddels is het zo warm dat ijskoffie beter past bij dit (weekend) ochtend ritueel

Antwoorden
Eva 1 juli 2018 at 09:27

Mijn favoriete ijskoffie met dit warme weer is den afgekoelde espresso, 200 ml kokosmelk, een beetje dadelstroop en 4 ijsblokjes. Heeeemels!

Antwoorden
Demi 1 juli 2018 at 09:54

Mijn favoriete koffiemoment met dit weer is een zelfgemaakte Ijskoffie in de zon. Ik maak de ijsblokjes ook van koffie zodat hij niet waterig wordt. Heerlijk!

Antwoorden
Marije 1 juli 2018 at 09:56

Oooh Jammie dit recept! ik ben dol op koffie en zodra het warm is ook ijskoffie! Hier in Amersfoort hebben ze bij verschillende tentjes heerlijke ijskoffie!

Antwoorden
Amber 1 juli 2018 at 10:07

Vorig jaar, tijdens mijn laatste jaar middelbare school, nam ik altijd als ik een lange dag had mijn koffiebeker met ontzettend ongezonde, non-vegan ijskoffie mee. Zeker de laatste dagen van dat schooljaar toen we in de warmte voor de examens moesten leren of aan ons profielwerkstuk moesten werken, was mijn ijskoffie mijn redding.
Nu ik dit jaar, als veganist, naar de uni ga, zit er niets anders meer dan thee in m’n koffiebeker. En ik mis mijn ijskoffie heel erg, zeker met deze lange en warme laatste dagen vol tentamenstress.
Alhoewel het misschien wat dure ingrediënten zijn voor de dagelijkse koffie van een studentje, ben ik dus super blij met dit vegan recept! Ik ga het zo snel mogelijk uitproberen 🙂

Antwoorden
Robin 1 juli 2018 at 10:25

Mijn leukste koffie momentje was toen ik met mjjn familie op vakantie was in de outback van Australië. We waren moe van het rond trekken en kamperen in de middle of nowhere, toen we ineens bij een natuurgebied een klein hutje zagem staan. We gingen naar binnen om een kaart te kopen van het gebied, maar eenmaal binnen zagen we tussen de kaarten en kompassen een piepklein bordje staan met “iced coffee” erop. Mijn moeder bood dit aan, alleen ik drink al jaren enkel amandel of soja melk dus zag mijn kans klein. Maar tot mijn verbazing heeft die lieve vrouw uit dat hutje de allerlekkerste amandelmelk karamel ijskoffie in elkaar geflanst die ik tot nu toe heb gehad, ook al was er in de verste verte geen winkel of wat dan ook te bekennen. Het was zo relaxt om daarmee weer op te laden, klaar om weer verder te hiken en ik was zo blij verrast dat ze dat gewoon kon maken. Tot nu toe was dat de beste maar ik wil jou recept graag proberen 😉

Antwoorden
Lisagoesvegan 2 juli 2018 at 12:33

Hi Robin, gefeliciteeerd! Jij bent 1 van de 5 winnaars van de winactie van Cafe Intencion. Wil jij jouw adresgegevens opsturen naar (info@lisagoesvegan.com) dan komt het pakket zsm naar je toe. Veel plezier ervan! Liefs X

Antwoorden
Annemarie 1 juli 2018 at 10:27

Ik vind de smaak van koffie dus heel lekker in chocolade, koekjes, ijs etc. maar zodra het warm is hoef ik het niet meer. Ijskoffie vind ik dan wel weer heerlijk, lijkt me een mooi pakket!

Antwoorden
Denise 1 juli 2018 at 10:27

Wat een prachtig pakket. Daar wil ik mijn geheime ijskoffie maaltijdrecept wel voor delen. Het is eigenlijk meer een ijskoffie smoothie recept. Je zit er uren vol van en je wordt er lekker wakker mee.

1 bevroren banaan
1 afgekoelde espresso
1 half pakje kokosmelk ( uit de koelkast)
1 halve eetlepel (rauwe) cacao
1 tot 2 theelepels notenpasta of pindakaas

Alles in de blender of even met de staafmixer en klaar is je maaltijd, ijskoffie ☺️

Antwoorden
Rachel 1 juli 2018 at 11:02

Hoi Lisa! Wat een leuke actie. Mijn favoriete koffiemoment is het openen van een nieuwe zak koffie. Die geur ❤️ En dan bedenken welke zetmethode, maling en watertemperatuur ik zal gebruiken en experimenteren. Zo leuk. Daarna lekker in het zonnetje zitten en de koffie opdrinken met een stukje pure chocolade erbij. Echt genieten.
(ben een paar jaar bedrijfsleider van een espressobar geweest dus ben een behoorlijke koffienerd haha)

Antwoorden
Lisagoesvegan 2 juli 2018 at 12:32

Hi Rachel, gefeliciteeerd! Jij bent 1 van de 5 winnaars van de winactie van Cafe Intencion. Wil jij jouw adresgegevens opsturen naar (info@lisagoesvegan.com) dan komt het pakket zsm naar je toe. Veel plezier ervan! Liefs X

Antwoorden
Miriam 1 juli 2018 at 11:04

Ja ik doe graag mee! Wij gebruiken de direct trade koffie van zwartekoffie.nl! Dan weet je zeker dat de koffieboeren er ook op vooruit gaan
Espresso invriezen, havermelk opkloppen, grote bol Vegan vanille ijs erbij, alles in de blender en met een bamboe rietje genieten! Het ijs is zoet genoeg dus hoeft geen zoetsel bij en doordat je de espresso invriest hou je de mooie koffiesmaak. Jou recept ga ik zeker proberen! Leuk dat varieren met plantaardige melk❤️

Antwoorden
Lau 1 juli 2018 at 11:17

Mijn lievelings koffie moment is als ik s ochtends vroeg naar de universiteit reis en dan net voordat het college begint nog een lekker kopje koffie kan halen bij de koffie bar! Heerlijk met amandelmelk.

Antwoorden
Demi 1 juli 2018 at 12:17

Oeh ik doe graag mee!
Mijn favoriete koffiemoment is toch echt wel ’s ochtends in het weekend! Nu met deze warme dagen houd ik van ijskoffie (ikzelf gebruik de alpro soya barista, maar hazelnootmelk ga ik zeker proberen!). En dan lekker buiten in het zonnetje opdrinken 🙂 Genieten!!

Antwoorden
Joey 1 juli 2018 at 13:04

Ik doe mee met de wedstrijd. het eerste wat ik die is de dag op voorhand ijsblokjes maken van koffie, als deze klaar zijn klop ik mijn soja melk op met een shotje cocos siroop. Dan zet ik een schotje espresso (cold brew) dan doe ik de opgeklopte melk in een glas ik doe het shotje espresso erbij, de koffie ijsblokjes erin en de cold brew latte is klaar. Zo vind ik de ijskoffie wel echt lekker maar ga dit recept toch eens proberen

Antwoorden
Gisele van Zoeren 1 juli 2018 at 13:05

Koffie vind ik het vieste wat er is máár ik doe ook niet voor mezelf mee. Ik loot graag mee voor mijn vriendje. Het fijnste koffie moment is als mijn vriend geniet van een goede bak koffie het moment dat zijn lippen een goede bak aanraken en hij zoals hij zegt het zwarte goud naar binnen voelt stromen. Klinkt altijd heerlijk en het is fijn om iemand te zien genieten van zoiets kleins. Ik denk dat hij teen wiebelend blij zal worden van het pakketje! Dan ben ik ook weer blij! ❤

Antwoorden
Lisagoesvegan 2 juli 2018 at 12:32

Haha ah wat heerlijk om iemand zo intens te zien genieten 😉 ik ken het!

Antwoorden
Angelique 1 juli 2018 at 13:17

Ik maak na het sporten wel eens een proteine ijskoffie met een schepje soja proteïne poeder vanille, een espresso en ijsklontjes. Erg lekker! Ben benieuwd naar jouw koffierecept, klinkt in ieder geval erg goed

Antwoorden
Demi 1 juli 2018 at 14:40

Mijn favoriete koffiemoment… Als ik tussen het studeren door ergens koffie ga drinken en ontzettend blij kan worden van de vele veganistische opties. Zo hebben ze in de meeste koffietenten tegenwoordig keuze uit haver-, kokos-, amandel- én sojadrink. De keuze is reuze! Mijn vrienden zijn vaak verbaasd als ik zo lang moet nadenken, zoveel opties! Mijn favoriet blijft toch wel een cappuccino met kokosmelk, afgetopt met wat cacaopoeder. Genieten! Al helemaal als je je vrienden ook weet te overtuigen dat dit veeeel lekkerder is dan een gewone cappuccino (en beter voor de wereld ), happy Vegan student!

Antwoorden
Marlieke 1 juli 2018 at 14:43

Hoi Lisa! Eigenlijk is mijn favoriete koffierecept altijd een ‘simpele’ cappuccino ☕️ Maar tijdens, en nu even na, de zwangerschap geniet ik elke avond van ‘nepkoffie’ 😉 Granenkoffie met opgeklopte havermelk! Ik mis de echte koffie nu wel, dus ga het langzaamaan weer drinken en ga dit recept deze zomer zeker proberen! Wij hebben thuis al jaren alleen maar Intencion, dus ik weet hoe HEERLIJK die is!!

Antwoorden
Sandra 1 juli 2018 at 14:50

Hee Lisa,

Dit bericht komt echt op het juiste moment: ik heb net een ijskoffie op in Sri Lanka maar dan met kokosmelk, gebrande kokoschips on top, en een bolletje kokosijs. Ik heb er intens van genoten en noemde het zojuist mijn nieuwe lievelings. Nu ben ik dus heel benieuwd of deze hazelnootvarianr hem kan verslaan;). Bedankt voor het recept, daar heb ik meteen een screenshot van gemaakt. Liefs Sandra

Antwoorden
Joos 1 juli 2018 at 16:32

Als barista ben ik zovaak met koffie bezig dat dit heel lastig is, maar mijn mooiste koffiemomentje is eigenlijk elke keer als ik een figuurtje maak of een drankje uitserveer dat ik mensen zie lachen, omdat ze iets zien wat ze leuk en lekker vinden en soms heel soms zie ik mensen een slok nemen en zie je echt een moment van genieten en ontspanning in die eerste slok. Dat is mijn koffiemoment <3

Antwoorden
Celeste van der Ree 1 juli 2018 at 17:12

Smorgnens als ik aankom op werk met een shot ongezoete amandelmelk, heerlijk!

Antwoorden
Nathalie 1 juli 2018 at 18:54

Beste koffierecept: espressocupcakes! (receptje van Rens Kroes) en natuurlijk ook tiramisu waarin de koffie lekker mag doormaken

Antwoorden
Ling 1 juli 2018 at 20:43

Ik ben dol op zoete ijskoffie. Het is heel simpel om te maken.
1 kop koffie
1/4 kopje zoete gecondenseerde melk
6 – 8 ijsblokjes

Antwoorden
Kim 1 juli 2018 at 21:12

Lekkere recepten en een leuke winactie! Ik maak vaan wat koffie en vries het is ijsblokjes in. Met een (bevroren) banaan, dadels en wat kaneel maak je dan als snel een lekkere koude koffiesmaak! Superlekker

Antwoorden
Steph 1 juli 2018 at 21:27

Mijn favoriete koffiemoment is samen met mijn dochter van drie. Zo blij als ze bij me is. Ze vraagt zelf ook al: mama gaan we ergens koffie drinken? Voor hAr dan een babycinno

Antwoorden
Sietse 1 juli 2018 at 21:57

Ik gebruik altijd barista havermelk of barista sojamelk, wist niet dat er ook hazelnootmelk bestond?! Ik heb afgelopen zaterdag voor het eerst een ijskoffie gehad bij roasted(Alkmaar) was echt vettttt lekker, nu dus thuis een x proberen

Antwoorden
Monara 1 juli 2018 at 22:30

Favo koffiemoment? Ok let’s see: het is zaterdagmiddag, ik moet nog 100 dingen doen in m’n ‘vrije’ weekend…. en toch besluit ik de boel de boel te laten. Op het terras te ploffen; boekje erbij; wereldmuziek op de achtergrond; zonnetje…. voila! Daar is ie, m’n favo koffie-momentje.

Antwoorden
Lisagoesvegan 2 juli 2018 at 12:31

Hi Hi Monara, gefeliciteeerd! Jij bent 1 van de 5 winnaars van de winactie van Cafe Intencion. Wil jij jouw adresgegevens opsturen naar (info@lisagoesvegan.com) dan komt het pakket zsm naar je toe. Veel plezier ervan! Liefs X

Antwoorden
Merlijn 1 juli 2018 at 23:13

Mijn favoriete ijskoffie recept is van the buddhist chef:

https://www.thebuddhistchef.com/recipe/cold-brewed-iced-coffee/

Echt heel lekker 🙂

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.