Skip to content

09 jun 2018 Hazelnoot ijskoffie met dadelkaramel

Joe, het is weer tijd voor een nieuw recept! Het maken van ijskoffie lijkt misschien een gedoe, maar is eigenlijk heel simpel. Vandaag deze romige ijskoffie met hazelnootmelk en zelfgemaakte dadelkaramel.

Mijn ultieme zomerdrankje voor een warme dag op kantoor is IJSKOFFIE! Wat heb je nodig voor een goed recept?

Goede koffie: First things first. Niets is lekkerder dan een goede kop (sterke) koffie. Al eerder kon je lezen waarom ik graag de Fairtrade en biologische koffie van Café Intención drink. Eerlijk geproduceerd en heel goed van smaak. Door de ijsblokjes wordt de koffie iets minder sterk, dus zorg dat je een goede sterke espresso zet.

Plantaardige melk: Tegenwoordig kun je allerlei soorten plantaardige melk gebruiken voor in je smoothie, havermout, cake of koffie. Ik ben fan van havermelk maar wilde dit keer wat anders proberen. Gisteren zag ik hazelnootmelk staan, en dacht meteen: Hey, die kan ik gebruiken in een nieuw recept! Hazelnootmelk wordt gemaakt van hazelnoten en water, is romig van structuur en smaakt naar hazelnoten (meen je). Ik vind het echt heerlijk, en al helemaal in dit recept voor ijskoffie.  Bij sommige hazelnootmelk is er iets suiker/agavesiroop toegevoegd, -mocht dat zo zijn- dan hoef je uiteraard niets extra zoets toe te voegen in dit recept. 

Karamel: Normaliter wordt er -als je buiten de deur ijskoffie bestelt- een scheut suikersiroop toegevoegd, maar van mij hoeft het niet zo zoet. Ik ben gek op deze zelfgemaakte gezondere versie van ‘karamel’ (hier vind je het recept). De karamel maak ik op basis van dadels en water en is geweldig! Bewaar de karamel in een afgesloten potje in de koelkast en gebruik hem over je havermout als topping, om je fruit in te dippen, op je broodje als beleg of door deze ijskoffie.

Ready?

Dit zijn overigens papieren rietjes op de foto. In mijn laatste artikel schrijf ik over hoe je plastic kan verminderen en recent heb ik een roestvrij stalen rietje gekocht die ik vanaf nu ga gebruiken. 

Hazelnoot ijskoffie met dadelkaramel - Lisa goes Vegan 2

Hazelnoot ijskoffie met dadelkaramel

Ingrediënten voor 2 porties of 1 groot glas

  • 2 x (afgekoelde) espresso van Café Intención
  • 250 ml koude hazelnootmelk (of een andere plantaardige melk naar keuze)
  • 1 theelepel zelfgemaakte salted caramel (of ahorn siroop)
  • 5-8 ijsblokjes

Methode

  1. Pak een mooi lang glas en vul het met de ijsblokjes.
  2. Giet de koude hazelnootmelk erbij (of gebruik een opschuimer om de melk koud te maken)
  3. Giet vervolgens de koude espresso erbij, en de dadelkaramel.
  4. Steek 2 rietjes in het glas en serveer evt. met extra hazelnoten.

Als je helemaal wilt losgaan, kun je er nog een bolletje vegan ijs in doen of een scheutje vegan Baileys. Zei ik dat echt?

Ik heb extra leuk nieuws, want ik mag weer 5 mensen blij maken met een Café Intención pakket vol met koffiebonen, filterkoffie, thee, vegan chocolade van Ridicilously Good en een Mason jar.

Hoe doe je mee? { WIN-ACTIE GESLOTEN } 

  • Deel met mij jouw favoriete koffiemoment of koffierecept onder dit artikel (of op Instagram en tag mij) en wie weet kan jij straks genieten van deze tas vol met bio/fairtrade producten.

De winnaars worden over maandag 2  juli bekend gemaakt. 

Gefeliciteerd; Robin, Rachel, Monara, Zina & Simone. Jullie zijn de winnaars van de Cafe Intencion winactie. Inmiddels hebben jullie al een mailtje van mij ontvangen.

Ga je deze ijskoffie proberen? Of heb je een andere favoriet zomerdrankje met koffie? Let me know via FacebookInstagram of Youtube.

Heel veel liefs en geniet van de zon!

Lisa

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Café Intencion. Lees hier mijn disclaimer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *