Skip to content

17 dec 2022 Geef deze feestdagen een cadeau voor de toekomst

Het liefst ben ik elk weekend in het bos te vinden. De geur, de wind, het licht, de kleuren; het geeft mij zoveel rust en zorgt ervoor dat ik in het hier en nu ben. Bomen zijn niet alleen prachtig maar ook zo ontzettend belangrijk voor allerlei dingen. Vandaag daarom uitgelicht; een mooi cadeau dat bijdraagt aan de groenere toekomst en ook nog eens leuk is om te geven. Je raadt het al, een Treedom boom!

Bomen zijn essentieel voor ons leven hier op aarde. Bossen nemen CO2 op, geven zuurstof af en hebben een verkoelend effect. Ondanks dat we weten dat bossen zó ontzettend belangrijk zijn, worden er per jaar 15 miljard bomen gekapt! (Bron: KRO NCRV) Mijn hart breekt want ontbossing is dubbel schadelijk: door het kappen geeft de boom de eerder opgenomen CO2 weer af én kunnen ze toekomstige CO2 niet meer opnemen. Kortom, het laatste wat we nodig hebben in deze klimaatcrisis.

Beeld: Treedom

Een boom planten

Ontbossing tegengaan is dus heel belangrijk, maar onze aarde vergroenen ook. De sociale organisatie Treedom draagt daar al jaren aan bij. Hun missie? Let’s green the planet! Treedom is gespecialiseerd in het planten van verschillende boomsoorten wereldwijd en specifiek op plekken die (al eerder) getroffen worden door de klimaatcrisis. Treedom is een B-Corp gecertificeerd bedrijf dat al ruim 3 miljoen bomen (!) heeft geplant. Ze planten in 17 verschillende landen in 3 continenten: Afrika, Azië en Latijns Amerika.

Door bij Treedom een boom te adopteren/kopen, draag je niet alleen bij aan een groenere planeet, maar kan een lokale boer die boom planten op zijn eigen land. De lokale boeren en hun families profiteren hier direct van en kunnen uiteindelijk ook de vruchten van de bomen verkopen voor extra inkomsten. Het duurt natuurlijk een tijdje voordat de bomen vruchten produceren en daarom ondersteunt Treedom de lokale boeren tot die tijd is aangebroken. Vervolgens worden de boeren zelfvoorzienend en kunnen ze verder bouwen door eerdere investeringen. Dus naast het vergroenen van de planeet (meer biodiversiteit, CO2 opslag, tegengaan van bodemerosie en ontbossing) draag je met je boom ook bij aan de lokale bevolking en economie.

Beeld: Treedom

Je boom volgen

Wat ik tof vind aan Treedom, is dat er niet zomaar een boom wordt geplant, maar dat de geplante bomen inheems zijn en bijdragen aan de biodiversiteit van dat gebied. Je kunt verschillende bomen planten; denk aan een mango-, koffie-, cacaoboom of nangka (jackfruit) boom. Je ziet meteen waar je hem plant en je krijgt inzicht in de environmental & social impact van de boom (zie hieronder) Met je Treedom boom krijgt ‘jouw’ boom een geocode en een foto zodra hij geplant is (dit duurt meestal een paar weken tot enkele maanden). Je ontvangt regelmatig updates over het project en zo kun je de ontwikkeling van jouw boom online volgen! Tof he?


Geef een boom of heel bos cadeau

Wist je dat je een boom ook cadeau kan geven? Wat mij betreft niet alleen een heel origineel cadeautje (voor de feestdagen), maar ook met een mooie impact. Je kiest zelf welke boom of bomen je wilt cadeau doen. Je hoeft niets in te pakken, je bent binnen een paar minuten klaar en je kunt kiezen hoe je jouw cadeautje wilt geven (via mail of een geprint kaartje). Naast dat je jouw boom zelf een naam kan geven, kun je op de pagina van de boom veel leuke informatie vinden over hoe de boom bijdraagt aan verschillende thema’s; denk aan voedselzekerheid, economisch oogpunt, CO2 opslag en milieu impact. Als je helemaal de smaak te pakken hebt, kun je zelfs een abonnement afsluiten en ervoor zorgen dat er elke maand een boom wordt geplant.

15% korting op jouw Treedom boom

Omdat ik zo fan ben van dit mooie initiatief, mag ik jullie blij maken met een korting: met code LISAGOESVEGAN15 ontvang je 15% korting op alle bomen. Ideaal te gebruiken als cadeautje voor de feestdagen toch? Ik zou het wel weten.

Bekijk vooral de website van Treedom voor meer informatie en ik wens je alvast hele fijne, en groene kerstdagen toe.

Veel liefs, Lisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *