Skip to content

06 mei 2019 Espresso-smoothiebowl met banaan & cacao

Begin jij de dag graag met een bak fruit en een lekker kopje koffie? Komt dat even goed uit. Vandaag deel ik een recept voor een heerlijke smoothiebowl, met een extra shot fairtrade en biologische koffie.

Fairtrade week: voorjaarseditie

Twee keer per jaar wordt in Nederland de Fairtrade week georganiseerd! Deze week ging de voorjaarseditie van start! Van 4 t/m 12 mei wordt er extra aandacht gevraagd voor eerlijke, fairtrade producten en projecten. Goed moment om stil te staan bij onze alledaagse keuzes. Ik drink graag een kopje koffie, en grote kans dat jij ook de dag begint met een kopje koffie.

Wist je dat wij in Nederland miljoenen kopjes koffie per dag drinken? 80% van alle koffie die wij drinken wordt verbouwd door kleine boeren

Toch is het verbouwen van koffie geen lucratieve zaak voor de meeste koffieboeren. De macht in de koffieketen ligt bij enkele grote handelaren die de prijs bepalen.

Kan het anders? Één van de bedrijven die zich richt op eerlijke handelsprijs en betere arbeidsomstandigheden voor de koffieboeren, is het biologische koffiemerk Café Intención Ecológico waar ik al een geruime tijd fan van ben (hier lees je waarom). De koffie wordt gebrand door koffiebranderij J.J. Darboven, een familiebedrijf met ruim 150 jaar ervaring in het branden van koffie. Naast dat hun koffie ontzettend lekker is, zorgen ze er ook voor dat de natuurlijke, vruchtbare omgeving van de koffieplantages beschermd wordt.

Café Intención vroeg mij om een koffierecept te bedenken om Fairtrade week te vieren. Ik ontbijt regelmatig met een smoothiebowl (een dikke smoothie geserveerd in een bakje) en een zwarte koffie of cappuccino met havermelk. Ik dacht: kan ik deze twee dingen combineren? Dat kan! Met deze heerlijke espresso smoothiebowl.

Espresso smoothiebowl - Lisa goes Vegan

Espresso smoothiebowl met banaan & cacao

Ingredienten – voor 2 smoothiebowls

 • 120 gram bevroren mango
 • 1 banaan
 • 1 shot espresso van Café Intención
 • 200 ml plantaardige melk naar keus
 • 1 tl cacaopoeder
 • 1 tl kaneel
 • optioneel: schep havermoutvlokken

Toppings

 • Gepofte spelt
 • Geroosterde kokosvlokken
 • Muesli naar keuze
 • Evt. nog 1/2 banaan, in plakjes

Methode

 1. Zet eerst een espresso, en laat deze even afkoelen.
 2. Doe de bevroren mango, plakjes banaan, plantaardige melk, cacaopoeder en kaneel in een krachtige blender. Voeg de afgekoelde espresso en evt. de havermoutvlokken toe (voor extra vulling). Laat draaien totdat je een gladde, dikke smoothie hebt.
 3. Schenk de smoothie in een bowl en bestrooi met toppings naar keuze. Enjoy!

Ben jij ook gek op koffie en heb je Café Intención nog niet geprobeerd? Ik heb extra leuk nieuws, want ik mag 5 mensen blij maken met een Café Intención pakket: koffiebonen, of filterkoffie en 2 mokken (zie hieronder)


De kunst op deze mokjes van Café Intención is gemaakt bij
Reinaerde De Bombardon door kunstenaars met een lichamelijke of psychische beperking.

Hoe doe je mee? (winactie gesloten)

Deel met mij jouw favoriete koffiemoment of koffierecept onder dit artikel (of op Instagram en tag mij) en wie weet kan jij straks genieten van het pakket vol met bio & fairtrade koffie

De winnaars zijn bekend;
* Bianca Keesmaat
* Lisa Ruigrok
* Kimberley Bergman
* Anouk Pranger
* Romaike
Jullie zijn de gelukkige winnaars! Kun jij mij jouw adresgegevens mailen naar office@lisagoesvegan.com?

En jij? Welke fairtrade producten gebruik jij graag? Laat het mij weten via Instagram, Facebook of in de comments hieronder.

Liefs, Lisa

Fotografie: Sophie Saddington Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Café Intencion. J.J. Darboven is licentienemer van Stichting Max Havelaar. Lees hier mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *