Home Tips Een dag zonder vlees of een maand lang niet douchen?

Een dag zonder vlees of een maand lang niet douchen?

17 mei 2017

Aan jou de keus: een dagje zonder rundvlees of een maand lang niet douchen? Doe mij (en mijn neus) een lol en ga maar voor die eerste keus.

Water. We nemen het hier in Nederland (en Europa) voor lief. Maar hoeveel water verbruik je eigenlijk per dag ? En per maand? En hoeveel water hebben we op deze aarde eigenlijk?

Een dag zonder vlees of een maand lang niet douchen?

Ongetwijfeld heb je hem voorbij zien komen of heb je het gelezen in mijn boek, de stelling over het eten van rundvlees en douchen. Waar komt die stelling vandaan? En wat is precies waar? Naar aanleiding van het ‘NRC-checkt’ artikel dacht ik, laat ik er eens een artikel over schrijven.

‘Laat je de auto/motor niet te lang draaien?’

‘Doe je alle lichten uit?’

‘Wil je niet te lang douchen?’

Allemaal energiebesparende maatregelen (denken we), want iedereen wil zijn steentje bijdragen aan een beter milieu. Het meeste van dit valt echter in het niet als je het vergelijkt met de impact van de vee-industrie op ons milieu/aarde.

Waterverbruik

Ongeveer 75% van het aardoppervlakte bestaat uit water. Daarvan is maar 2,5% zoet water! Maar hoeveel gebruiken we daarvan eigenlijk? De gemiddelde Nederlandse water voetafdruk per persoon (het water dat één persoon verbruikt) staat per jaar gelijk aan 2300 m³ water, dit is bijna evenveel als een Olympisch zwembad. Daarvan is maar 2% (!) water voor huishoudelijk gebruik zoals douchen, tandenpoetsen en koffie zetten. Dit noemen we direct waterverbruik. Maar liefst 98% is indirect watergebruik, wat niet zichtbaar is voor ons. Dit is de hoeveelheid water dat nodig is voor de productie van alle goederen en diensten die wij gebruiken en consumeren. Denk aan het water dat nodig is voor de productie van een fles wijn, een appel of voor het verbouwen van katoen voor je T-shirt. Dit water is helemaal niet of nauwelijks terug te zien in het eindproduct.

Een dag zonder vlees of een maand lang niet douchen - Lisa goes Vegan67% van het totale waterverbruik wordt gebruikt voor het produceren van agrarische producten (oftewel landbouwproducten).  Daarvan is het allergrootste gedeelte (46%) nodig voor -rara- de productie van dierlijke producten. Dit zijn vlees, kaas, melk en andere dierlijke producten. Daar sta je dan, met je goede gedrag en die 3 minuten snel douchen.

Een dag zonder vlees of een maand lang niet douchen - Lisa goes Vegan

Waarom is er voor de productie van dierlijke producten zo belachelijk veel water nodig?

Ja dat vroeg ik mij ook af. De vee-industrie is ontzettend belastend voor het milieu. Er is veel meer water en er zijn veel meer grondstoffen nodig voor het produceren van dierlijk voedsel dan voor plantaardig voedsel.

Ga even rustig zitten, want here we go: Voor de productie van één kilo rundvlees is zo’n 15.000 liter water nodig! Voordat het stukje vlees op jouw bord belandt, is er een heel traject aan vooraf gegaan. Er is water nodig voor het verbouwen van het veevoer voor de dieren. Bij veel gebieden op de wereld is er irrigatie nodig. Dit betekent dat er allerlei technische middelen en water toegevoegd moeten worden bij een tekort aan neerslag. Verder is er (drink)water nodig voor de dieren zelf, voor de transport van de dieren, voor het slachten van de dieren en de verdere verwerking van het vlees.

Maar is het alleen bij vlees zoveel? Hieronder een rijtje met ruwe schattingen

1 kilo rundvlees           —> 15000 liter water 

1 kilo varkensvlees      —> 6000 liter water

1 kilo kip                       —> 4300 liter water 

1 kilo soja                     —> 2100 liter water 

Stel je vergelijkt het even met een bad. In een ligbad kan ongeveer 150 liter water in. Voor 100 gram rundvlees kun je dus 1500/150 = 10 ligbaden vullen!

Stukje rundvlees laten liggen of 1 maand niet douchen?

Maar waar komt die uitspraak van het stukje rundvlees en douchen vandaan? Nou, gemiddeld gebruiken wij per persoon per dag 119 liter water. Ik heb het hier dus over het DIRECTE waterverbruik (die 2% van hierboven), niet te verwarren met het indirecte waterverbruik, wat in onze producten zit die wij eten en kopen. Deze 119 liter is op te delen in verschillende segmenten, maar het meeste gaat naar douchen (51 liter) en wasmachine (33 liter). Als je dit waterverbruik voor douchen dus omrekent naar een maand, komt dat neer op 1535,1 liter water.

Bijna dus evenveel water als er nodig is voor 1 ons rundvlees.

Is wel even een shocker he?

Een dag zonder vlees of een maand lang niet douchen - Lisa goes Vegan

Maar hey, goed nieuws!

Hoe je liters (maar dan ook echt LITERS) water kan besparen? Door plantaardig te eten! Dus ik zou zeggen: sta nog even een paar minuten langer onder de douche als je mij belooft om (vaker) plantaardig te eten. En laat nou net mijn website bol staan van makkelijke en lekkere plantaardige recepten, hotspots en tips. Heb jij even geluk 😉 Succes!

Liefs,

Lisa

In mijn boek vind je trouwens ALLES wat je nodig hebt om vaker plantaardig te eten! Praktische tips, informatie en meer dan 80 recepten die makkelijk, gezond en heel lekker zijn. Ook vind je hier op mijn website heel veel informatie en recepten, zoals deze romige pastasalade! 

Een dag zonder vlees of een maand lang niet douchen - Lisa goes VeganBronnen en diagram:

  • http://www.watervoetafdruk.org/Reports/WNF-2010-WatervoetafdrukNederland.pdf
  • http://waterfootprint.org/media/downloads/Report-48-WaterFootprint-AnimalProducts-Vol1.pdf
  • http://www.hpdetijd.nl/2017-04-05/dag-geen-vlees-eten/
  • https://www.scientias.nl/vleesliefhebber-doet-aanslag-op-zoetwater-voorraad/24017
  • https://www.vitens.nl/meer-informatie/hoeveel-water-gebruiken-we-per-dag

Gerelateerde posts

12 berichten

Nele 17 mei 2017 at 18:34

“Voor 100 gram rundvlees kun je dus 1500/150 = 100 ligbaden vullen!” Ik denk dat je “10 ligbaden” bedoelt, wat nog steeds erg veel is. Fijn, duidelijk artikel!

Antwoorden
Lisagoesvegan 17 mei 2017 at 21:44

Oh haha ja thanks dat bedoelde ik ook 🙂

Antwoorden
Mariëlle 17 mei 2017 at 20:42

Heel goed artikel! Ik had het er van de week nog over met collega’s en ik probeerde dit aan te geven, maar ze negeerden het. “Want ja, dan moet je overal naar kijken, ook naar kinderarbeid enzovoort”. NEE, doe wat je kunt! Dus eet minder vlees… Ik ben overigens bijna vegan, dat voelt voor mij gewoon het beste!

Antwoorden
Lisagoesvegan 18 mei 2017 at 14:01

Hi meis, precies, elke stap telt. En als je dus ziet hoeveel water je bespaart door vlees en dierlijke producten te laten staan, ongelofelijk! liefs X

Antwoorden
Marianne 17 mei 2017 at 23:10

Fijn artikel! En een goede vergelijking! Zulk soort vergelijkingen maakt vaak meer indruk dan losse cijfers. Dit is concreet, en maakt ook meteen zo duidelijk wat voor verschil je in de wereld kunt maken door vlees en dierlijke producten te laten staan! Ook in je eentje 🙂

Antwoorden
Lisagoesvegan 18 mei 2017 at 14:08

Ja he? Dit zegt zoveel meer dan die enorme getallen (waar je niet zo snel een beeld bij hebt). En ja, zo’n fijn gevoel dat je zoveel water kunt besparen. Thanks voor je berichtje 🙂 Liefs X

Antwoorden
Linda - Zaailingen 19 mei 2017 at 23:12

Ja, nee, maar, wacht even! Toevallig heb ik vandaag een blogje geschreven over die vergelijking tussen vlees eten en douchen. Nu heb ik spijt dat ik vandaag al een andere online heb gezet 😉

Laat ik voorop stellen dat ik het hartstikke terecht vind dat je aangeeft dat vleesproductie heeeel veel water kost. Mensen moeten weten hoe belachelijk dit is. Minder dierlijk voedsel eten is inderdaad een zeer effectieve manier om ervoor te zorgen dat er niet zoveel water gebruikt wordt, ook in gebieden waar dat minder voor handen is dan hier. Dat je dat zo succesvol promoot kan ik alleen maar van harte toejuichen.

Alleen die vergelijking tussen vlees eten en douchen maakt zowat iedereen in de media, maar deugt intussen totaal niet. Langer douchen kost misschien wel niet zoveel water als vlees eten, maar het kost wel ontzettend veel gas. De winning en verbranding van gas kost nóg meer energie en zelfs ook nog water en zorgt voor de uitstoot van CO2. Dit leidt tot klimaatverandering en dat is uiteindelijk niet in het voordeel van onszelf, onze gewassen en de dieren die je juist probeert te sparen.

Ga vooral door met je enthousiasme over veganisme, maar geef mensen alsjeblieft niet het idee dat je eindeloos kan douchen als je geen dierlijke producten eet.

Antwoorden
Lisagoesvegan 21 mei 2017 at 17:07

Ha Linda, thanks voor je bericht. In dit stuk leg ik puur de focus op het watergebruik voor dierlijk vs. plantaardig. Om bewustzijn te creëren over ons watergebruik. Tuurlijk speelt gas en de bijbehorende CO2 uitstoot ook een belangrijke rol. Maar met name ons voedingspatroon en de spullen die wij gebruiken (vervoeren, verwerken etc) gaan gepaard met de grootste CO2 uitstoot, zowel het zichtbare als het ‘verborgen’ deel. Heb je het boek van Babette Porcelijn gelezen? Aanrader! En tuurlijk zeg ik niet dat je eindeloos kan gaan douchen haha. Misschien volg je me nog niet zo lang, maar want dit is mijn stijl van schrijven (grapjes) Thanks voor je bericht. Happy sunday! X

Antwoorden
Linda - Zaailingen 21 mei 2017 at 17:23

Dank je voor je reactie, Lisa. Ik dacht ook zeker niet dat je het zo bedoelde, maar ik vind wel dat we moeten oppassen met die vergelijking met douchen. Mensen die niet zo’n inzicht hebben in hoe alles in elkaar steekt, krijgen daar echt verkeerde ideeën van. Dat zal hier vast meevallen, maar ik wilde het toch maar even gezegd hebben.
Het boek van Babette ken ik heel goed! Zeker een aanrader 🙂 Ik heb haar top 10 zelfs gedigitaliseerd, zodat je je eigen impact kan berekenen. Mede daardoor eet ik nu geen vlees en yoghurt meer, koop ik nóg minder nieuwe spullen en ga ik deze zomer met de trein op vakantie 🙂

Antwoorden
elcke 21 mei 2017 at 18:57

Geweldig Lisa!
Ik vind het super tof dat je ons waterverbruik beschrijft 😀
Super interessant en ook een mooi voorbeeld dat plantaardig voedsel duurzaam is.

Liefs, Elcke

Antwoorden
Lisagoesvegan 21 mei 2017 at 19:37

Thanks lieve Elcke voor je berichtje 🙂

Antwoorden
Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op? - Lisa goes Vegan 20 juni 2017 at 11:48

[…] gerecht in plaats van jezelf een lekkere lange douchebeurt of een autoritje te ontzeggen. Lees hier wat ik precies bedoel. Desalniettemin kun je alsnog vaker voor de fiets kiezen in plaats van de auto (heb je meteen je […]

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.