Een dag zonder vlees of een maand lang niet douchen?

Een dag zonder vlees of een maand lang niet douchen?

Aan jou de keus: een dagje zonder rundvlees of een maand lang niet douchen? Doe mij (en mijn neus) een lol en ga maar voor die eerste keus.

Water. We nemen het hier in Nederland (en Europa) voor lief. Maar hoeveel water verbruik je eigenlijk per dag ? En per maand? En hoeveel water hebben we op deze aarde eigenlijk?

Een dag zonder vlees of een maand lang niet douchen?

Ongetwijfeld heb je hem voorbij zien komen of heb je het gelezen in mijn boek, de stelling over het eten van rundvlees en douchen. Waar komt die stelling vandaan? En wat is precies waar? Naar aanleiding van het ‘NRC-checkt’ artikel dacht ik, laat ik er eens een artikel over schrijven.

‘Laat je de auto/motor niet te lang draaien?’

‘Doe je alle lichten uit?’

‘Wil je niet te lang douchen?’

Allemaal energiebesparende maatregelen (denken we), want iedereen wil zijn steentje bijdragen aan een beter milieu. Het meeste van dit valt echter in het niet als je het vergelijkt met de impact van de vee-industrie op ons milieu/aarde.

Waterverbruik

Ongeveer 75% van het aardoppervlakte bestaat uit water. Daarvan is maar 2,5% zoet water! Maar hoeveel gebruiken we daarvan eigenlijk? De gemiddelde Nederlandse water voetafdruk per persoon (het water dat één persoon verbruikt) staat per jaar gelijk aan 2300 m³ water, dit is bijna evenveel als een Olympisch zwembad. Daarvan is maar 2% (!) water voor huishoudelijk gebruik zoals douchen, tandenpoetsen en koffie zetten. Dit noemen we direct waterverbruik. Maar liefst 98% is indirect watergebruik, wat niet zichtbaar is voor ons. Dit is de hoeveelheid water dat nodig is voor de productie van alle goederen en diensten die wij gebruiken en consumeren. Denk aan het water dat nodig is voor de productie van een fles wijn, een appel of voor het verbouwen van katoen voor je T-shirt. Dit water is helemaal niet of nauwelijks terug te zien in het eindproduct.

Een dag zonder vlees of een maand lang niet douchen - Lisa goes Vegan67% van het totale waterverbruik wordt gebruikt voor het produceren van agrarische producten (oftewel landbouwproducten).  Daarvan is het allergrootste gedeelte (46%) nodig voor -rara- de productie van dierlijke producten. Dit zijn vlees, kaas, melk en andere dierlijke producten. Daar sta je dan, met je goede gedrag en die 3 minuten snel douchen.

Een dag zonder vlees of een maand lang niet douchen - Lisa goes Vegan

Waarom is er voor de productie van dierlijke producten zo belachelijk veel water nodig?

Ja dat vroeg ik mij ook af. De vee-industrie is ontzettend belastend voor het milieu. Er is veel meer water en er zijn veel meer grondstoffen nodig voor het produceren van dierlijk voedsel dan voor plantaardig voedsel.

Ga even rustig zitten, want here we go: Voor de productie van één kilo rundvlees is zo’n 15.000 liter water nodig! Voordat het stukje vlees op jouw bord belandt, is er een heel traject aan vooraf gegaan. Er is water nodig voor het verbouwen van het veevoer voor de dieren. Bij veel gebieden op de wereld is er irrigatie nodig. Dit betekent dat er allerlei technische middelen en water toegevoegd moeten worden bij een tekort aan neerslag. Verder is er (drink)water nodig voor de dieren zelf, voor de transport van de dieren, voor het slachten van de dieren en de verdere verwerking van het vlees.

Maar is het alleen bij vlees zoveel? Hieronder een rijtje met ruwe schattingen

1 kilo rundvlees           —> 15000 liter water 

1 kilo varkensvlees      —> 6000 liter water

1 kilo kip                       —> 4300 liter water 

1 kilo soja                     —> 2100 liter water 

Stel je vergelijkt het even met een bad. In een ligbad kan ongeveer 150 liter water in. Voor 100 gram rundvlees kun je dus 1500/150 = 10 ligbaden vullen!

Stukje rundvlees laten liggen of 1 maand niet douchen?

Maar waar komt die uitspraak van het stukje rundvlees en douchen vandaan? Nou, gemiddeld gebruiken wij per persoon per dag 119 liter water. Ik heb het hier dus over het DIRECTE waterverbruik (die 2% van hierboven), niet te verwarren met het indirecte waterverbruik, wat in onze producten zit die wij eten en kopen. Deze 119 liter is op te delen in verschillende segmenten, maar het meeste gaat naar douchen (51 liter) en wasmachine (33 liter). Als je dit waterverbruik voor douchen dus omrekent naar een maand, komt dat neer op 1535,1 liter water.

Bijna dus evenveel water als er nodig is voor 1 ons rundvlees.

Is wel even een shocker he?

Een dag zonder vlees of een maand lang niet douchen - Lisa goes Vegan

Maar hey, goed nieuws!

Hoe je liters (maar dan ook echt LITERS) water kan besparen? Door plantaardig te eten! Dus ik zou zeggen: sta nog even een paar minuten langer onder de douche als je mij belooft om (vaker) plantaardig te eten. En laat nou net mijn website bol staan van makkelijke en lekkere plantaardige recepten, hotspots en tips. Heb jij even geluk 😉 Succes!

Liefs,

Lisa

In mijn boek vind je trouwens ALLES wat je nodig hebt om vaker plantaardig te eten! Praktische tips, informatie en meer dan 80 recepten die makkelijk, gezond en heel lekker zijn. Ook vind je hier op mijn website heel veel informatie en recepten, zoals deze romige pastasalade! 

Een dag zonder vlees of een maand lang niet douchen - Lisa goes VeganBronnen en diagram:

  • http://www.watervoetafdruk.org/Reports/WNF-2010-WatervoetafdrukNederland.pdf
  • http://waterfootprint.org/media/downloads/Report-48-WaterFootprint-AnimalProducts-Vol1.pdf
  • http://www.hpdetijd.nl/2017-04-05/dag-geen-vlees-eten/
  • https://www.scientias.nl/vleesliefhebber-doet-aanslag-op-zoetwater-voorraad/24017
  • https://www.vitens.nl/meer-informatie/hoeveel-water-gebruiken-we-per-dag
Geen reactie's

Geef een reactie