Home Tips Diervriendelijke Make-up
Diervriendelijke make-up - Lisa goes Vegan

Diervriendelijke Make-up

31 mei 2015

Ik zal het toegeven; ik zat er al een tijdje tegen aan te hikken; een post schrijven over vegan, diervriendelijke make-up. Ik keek vanmorgen in de spiegel en dacht bij mezelf: ‘zó lang smeerde ik mascara en foundation op mijn gezicht en ik wist niet eens of hier geen dierenleed aan plakte!’. Dus heb ik van de week mijn laptop opengeklapt, bril op, pot thee erbij en ben op onderzoek gegaan. (op internet dan…) 

Diervriendelijke Make-up

Waarom vegan make-up?

Make-up wordt helaas vaak op dieren getest, om bijvoorbeeld te kijken hoe heftig of waterproof een mascara is. Dit wordt gedaan zodat wij mensen elke dag deze mascara op onze ogen kunnen smeren, zonder dat deze prikt of uitloopt. Ratten worden het meest hiervoor gebruikt. Ze kunnen snel handelingen aanleren en hun hersenen zijn groter dan die van muizen waardoor ze meer in detail bestudeerd kunnen worden. (Bron)

Diervriendelijke make-up - Lisa goes Vegan

Gelukkig bestaat er sinds 13 maart 2013 een Europees verbod op dierproeven. Dit is fijn, maar LET OP! Helaas betekent dit nog niet dat alle Europese make-up merken ook persé diervriendelijk zijn. Hier zit het verschil; een merk kan dan dierproefvrij zijn, maar dit hoeft niet te betekenen dat de producten géén ingrediënten bevatten die ergens anders wél op dieren zijn getest. Oftewel: het kan dus dierlijke ingrediënten (grondstoffen) bevatten die niet door hún zijn getest, maar die wel ergens anders getest zijn. Het bedrijf hoeft dan zelf de dierproeven niet uit te voeren, maar werken wel samen met bedrijven die dat wél doen.  Dit is naar mijn mening dan ook niet 100% diervriendelijk. Onder vegan make-up versta ik producten die 100% natuurlijk zijn en/of waarin géén dierlijke ingrediënten verwerkt zijn. Het kan ook zo zijn dat het product wat jij koopt dierproefvrij is, maar dat het bedrijf zelf veel andere producten verkoopt die niet dierproefvrij en/of diervriendelijk zijn.

Is het een beetje duidelijk? Dit is een lijst met Proefdiervrije merken volgens Proefdiervrij.nl die vóór het verbod in 2013 al producten verkochten die dierproefvrij waren. Dit betekent niet dat het hele assortiment van deze merken allemaal vegan is, maar deze merken zijn zeker een hele goede optie als je graag een product van een proefdiervrij en (in de grootste gevallen) ook diervriendelijk merk wil.

Je kunt je afvragen in hoeverre je van de grote merken zoals L’Oreal en Maybelline bijv. wilt blijven kopen. In principe zijn de producten nu dierproefvrij maar dat is voor hun geen prioriteit (anders hadden ze dat wel eerder gedaan). Buiten Europa testen deze merken wel gewoon op dieren. Ik draag in elk geval de merken in bovenstaande lijst (die dus al voor 2013 dierproefvrij waren) een warm hart toe. En ik wil eigenlijk mijn cosmetica (make-up, badproducten etc.) zoveel mogelijk kopen van merken die natuurlijke ingrediënten gebruiken.

Oke, ik moet toegeven, soms zie je door het bomen het bos niet meer.

Wat wil ik voor jullie doen? 

Kijk ik weet dat er waarschijnlijk talloze vegan make-up merken maar ik wil voor jullie zelf testen wat ik een fijn vegan make-up merk vind. Hier vind je een lijst (gewoon op Wikipedia) met merken die helemaal of deels veganistisch zijn. En deze lijst van een tijdje geleden op de Cosmopolitan site is ook erg handig.

In de tussentijd hou ik je op de hoogte met mijn bevindingen van mijn favoriete vegan producten. Ze moeten uiteraard goed werken. Sowieso ben ik fan van: 

  • LUSH
    • Ze hebben hier zulke leuke cadeautjes: bruisballen, douchegels, maar ook make-up.
  • Lavera  
    • Een stuk of 190 Lavera-producten dragen het Vegan Keurmerk. Lavera heeft oa. veganistische make-up, huidverzorgingsproducten, shampoo, conditioner, bad- en doucheproducten, zonnebrandcreme en babyverzorgingsproducten.
  • Dr. Hauschka
    • Hier gebruik ik nu een Mascara van, binnenkort zal ik hier meer over vertellen.

Ook heb ik een video opgenomen om mijn favorieten vegan cosmetica die ik nu gebruik door te nemen met jullie! Ben je al geabonneerd op mijn You-Tube kanaal? Dan kan dat hier. Zou ik heel erg leuk vinden. Heb jij nog tips over vegan/diervriendelijke make up waar jij fan van bent? Laat het me weten via Instagram, Facebook of via de comments hieronder.

Liefs, Lisa

P.S. Wil je (meer) plantaardig gaan eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? In mijn boek staan heel veel tips en gezonde, lekkere, maar ook makkelijke recepten om van start te gaan 🙂

Photo by Puur by Dyana 

Diervriendelijke make-up - Lisa goes Vegan

Gerelateerde posts

36 berichten

Eline 31 mei 2015 at 23:21

Goeie blogpost! Wel vond ik bij de ingrediënten van de mascara’s van DR Hauschka Beeswax. Voor mijzelf is dat een probleem, maar ik weet dat sommige vegans daar geen moeite mee hebben. Just to let you know!

Antwoorden
Lisagoesvegan 1 juni 2015 at 13:23

Hoi Eline!! Thanks, jaa goeie, dat wist ik! Honing is voor mij nog een twijfelpunt soms, vind ik nog lastig! Zal het voor de zekerheid even erbij zetten! Liefs!

Antwoorden
Saskia 1 juni 2015 at 10:49

Ik ben enorm fan van de mascara van Ecco Bella. Weinig ingrediënten en ze kunnen zelfs de miezer hier in Nederland aan. Wat vaak een probleem is bij natuurlijke mascara’s is dat ze bij het minste geringste uitlopen. Ik ben daarom ook benieuwd naar je review van de Dr. Hauschka mascara 🙂
Verder ben ik enorm fan van Everyday Minerals. Ik koop mijn foundation, blush en oogschaduw bij hun.
Verder gebruik ik make up van Benecos en Boho die veel vegan producten hebben.
Het is jammer dat in Nederland maar beperkt natuurlijk/vegan make up te krijgen is. Het meeste haal ik uit Amerika en UK.

Antwoorden
Lisagoesvegan 1 juni 2015 at 13:46

Wat een leuke tips Saskia! Thanks, Ecco Bella kende ik nog niet! Natuurlijke mascara’s dat klopt, die lopen vaak uit, en dan heb ik ook nog traanogen vaak, dat is jammer. Ik ga op zoek naar goede producten waar ik fan van ben. Hou je op de hoogte!

Lush ga ik binnenkort uitproberen! Liefs!

Antwoorden
Sanne 2 juni 2015 at 21:47

Hoi Lisa,

Weet jij make- up merken die naast dierproefvrij ook vrij zijn van microbeads/ microplastics?
Groetjes

Antwoorden
Lisagoesvegan 3 juni 2015 at 11:40

Hoi Sanne! Dat is een hele goede vraag. Ik weet dat Lush een tijd geleden besloten heeft om de microplastics uit hun producten te halen, dus je kan er vanuit gaan dat het daar in huidige producten niet in zit! Ik heb geen ervaring met de make-up van Lush dus ik weet niet hoe goed en fijn ze zijn. Kijk eens op deze link: http://www.noordzee.nl/wp-content/uploads/2013/02/18.2.13.Groen_.geen-kleur.pdf hier staan producten die vrij zijn van microplastics!! 🙂 Liefs,

Antwoorden
Suzanne 6 juni 2015 at 00:06

Hoi,

Ik heb zelf onlangs E.L.F. ontdekt, een voordelig merk dat online in NL te koop is (weet eigenlijk niet in hoeverre het natuurlijk is), alle make-up is vegan, alleen sommige kwasten niet. Verder vind ik dit een mega handige, super uitgebreide lijst: http://www.logicalharmony.net/cruelty-free-vegan-brand-list/#axzz3cE9oyJgW
Lang niet alles is in Nederland te krijgen, maar genoeg wel (of online :-). Ben benieuwd naar jouw favorieten!

Antwoorden
Bianca Krijgsman 23 juni 2015 at 17:46

Neem eens een kijkje op deze website http://www.natuurlijkecosmeticawinkel.nl
Er komen binnenkort meer mooie/ dierproefvrije merken bij!

Antwoorden
Anna 9 december 2015 at 23:41

Ik kwam toevallig op je website terecht. Ben zelf een paar jaar al vegetariër en vind het vreselijk hoeveel dierlijke ingrediënten er in onze cosmetica zitten. Toevallig keek ik vandaag op de verpakking van mijn MAC lipstick en zag ik tot mijn verbazing Carmine staan… zo’n vies idee dat ik het liever niet meer op mijn lippen wil smeren. Carmine zit in heel veel make-up helaas. Soms weet ik gewoon niet eens meer wat ik wel en niet moet gebruiken, het moet natuurlijk ook geen obsessie worden, ik ga niet de hele dagen alle ingrediënten nakijken wat ik allemaal gebruik, dan wor ik echt gek. Ik zag dat Dr. Hauschka er ook tussen de natuurlijke ingrediënten stond bij iemand, maar bij de ingrediënten las ik dat er ook Karmijn in zit…. 🙁 Zucht… waarom kunnen ze dat gewoon niet vervangen voor een ander alternatief…

Antwoorden
Lisagoesvegan 10 december 2015 at 09:52

Hoi lieve Anna! Dank voor je bericht! Ja zo stom he? Het is echt ongelofelijk als je bedenkt waar dierlijke producten allemaal in verwerkt zitten! Klopt Dr. Haushka heeft niet allemaal vegan producten! Ik ben nu weer verschillende andere makeup merken aan het uitproberen. Totdat ik de perfecte basis heb! Het kan gewoon vegan, alleen is het nog steeds niet mainstream dat make-up dat doen, maar heb wel alle vertrouwen in dat steeds meer merken overgaan op natuurlijke ingredienten ZONDERD dierlijke producten. Dat voelt ook veel fijner inderdaad.

Hou mij op de hoogte als je een favoriet hebt! Heel veel liefs! Lisa

Antwoorden
Anna 10 december 2015 at 12:34

Ja heel stom! Ik zag gisteren dat Carmine dus ook al als ingrediënt in m’n oogschaduw palette’s en m’n blush… het lijkt wel of je haast niks meer kan kopen op deze manier. Vind het ook zonde om het weg te gooien want het zijn dure palette’s maar ik zal ze wel met een ander gevoel gaan gebruiken, misschien had ik het liever niet geweten want ik wil ook niet overal overdreven op gaan letten. Ik heb er ook vertrouwen in dat er in de toekomst steeds meer merken geen dierlijke producten meer gaan gebruiken, want het is niet eens nodig. Ik zag hier ook een lijstje Vegan make-up van het merk NYX. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1C93AzdKt858I0Lv2GPg1kR5qnAFYMZ5hbifJG6CWau8/edit?pli=1#gid=0 . We zullen het gaan zien, alle kleine beetjes helpen. 🙂

Antwoorden
Anna 4 december 2016 at 23:52

Wow het is gewoon bijna een jaar geleden dat ik op je blog heb gereageerd! Ik was toen zó gefrustreerd en wist even niet meer waar ik het moest zoeken om cosmetica te vinden zonder dierlijke ingrediënten. Ik zag m’n make-up plankje van vol naar bijna niks gaan…. heb me er zo naar over gevoeld! Ik ben echt een make-up meisje en ik hou er zo zo van mezelf op te tutten. Maar niet met luizen bah. Ik heb meerdere mooie merken gevonden waar ik heel erg tevreden over ben.

– Ofra Cosmetics – Hele mooie highlighters en lipsticks…. dit merk vind ik persoonlijk véél beter dan MAC!

Jeffree Star – ook hele mooie highligters en lipsticks…

Nabla Cosmetics – Hele mooie oogschaduws!

Pacifica – Alles is vegan…. en heerlijke parfums!

Zelf kijk ik altijd op https://www.instagram.com/veganmakeupshare en of https://logicalharmony.net om leuke make-up te vinden.
Vond het wel heel moeilijk in het begin om helemaal over te slaan, maar ik merk wel dat de make-up die ik nu gebruik veel beter is, blijft ook langer zitten. Als ik terug kijk op m’n make-up van MAC ,Chanel of Dior… je betaald alleen voor het merk maar kwaliteit is ( in mijn ogen) stukken minder.

Antwoorden
Quilaine Westerveld 6 februari 2016 at 15:02

Wat ook een goed merk is, (ook op gebied van voeding en supplementen) waar ik sinds kort voor werk is: Forever Living Products!
Allemaal natuurlijke producten met hoogwaardige Aloe Vera. De make-up lijn heet Flawless by Sonya.
Check ook mijn Instagram en de officiele site:
https://www.instagram.com/foreverlivingquilaine/
http://foreverliving.com/

Antwoorden
Lisagoesvegan 7 februari 2016 at 18:22

Thanks Quilaine voor je tip! 🙂 Heerlijk dit soort merken! Liefs

Antwoorden
Laurie 10 mei 2016 at 09:15

Waar zie jij staan dat dit merk niet op dieren is getest? Ik zie ze niet in de dierproefvrije lijst staan en op hun website zie ik er niet over vermeld.
Daarnaast werken ze met honing en dit is dus niet diervriendelijk of vegan

Antwoorden
Lisagoesvegan 10 mei 2016 at 09:35

Hoi laurie! ik zie het, niet veganistisch inderdaad Quilaine door de honing! xxx

Antwoorden
Diane van Jansen 27 juli 2016 at 09:46

Dit is van een merk dat met multilevelmarketing werkt. Van deze producten is het niet zeker dat ze veganistisch zijn. Uitkijken met dit merk

Antwoorden
Debora 13 mei 2016 at 14:52

Een tip voor de mensen die dicht bij de Duitse grens wonen: Bij de DM (soort combi tussen reguliere drogist en de Tuinen) wordt best veel natuurlijke en vegan verzorgingsproducten verkocht. Make-up van Alverde (met vegan keurmerk), en shampoo’s, douchegels, tandpasta, crèmes en nog veel meer van Alverde, Lavera en Weleda. Ook nog eens veel goedkoper over het algemeen.

Antwoorden
Lisagoesvegan 14 mei 2016 at 21:35

Dankje Debora voor je aanvullingen 🙂

Antwoorden
Debora 13 mei 2016 at 14:54

De DM is een winkelketen in Duitsland dus hè, maar dat was ik vergeten toe te voegen. 😉

Antwoorden
Roos 13 juni 2016 at 17:55

Hi Lisa, kom net dit tegen en wil een kleine ‘aanpassing’ geven op de lijst van cosmopolita . Hierop staat namelijk ook LimeCrime, en dit merk sjoemeld onwijs. Zij zegt dat ze vegan en safe is maar ondertussen liegt de eigenaaresse enorm. Als je heel even googled zie je dat al snel. Het merk is niet alleen onbetrouwbaar maar kan ook erg schadelijk zijn. Nu kan jij deze lijst niet aanpassen maar ik wou het toch vermelden.

Antwoorden
Lisagoesvegan 14 juni 2016 at 08:51

Oh..goed dat je het zegt, ik ga er achter aan 🙂

Antwoorden
seraja 30 augustus 2016 at 21:52

Au Naturale Cosmetics is een nieuw merk in Nederland. Het is veganistisch, biologisch, diervriendelijk, gluten vrij, nano vrij, toxin vrij, parabeen vrij. Er zitten heel weinig ingredienten in de make up. Kijk maar eens op http://www.aunaturalecosmetics.com

Antwoorden
seraja 30 augustus 2016 at 21:53 Antwoorden
Danielle 1 november 2016 at 11:03

Hallo!

Fijne post, Lisa!
Ik ben al een tijdje op zoek naar een vegan waterproof mascara. Iemand tips?

Antwoorden
Lisagoesvegan 1 november 2016 at 15:58

Ja ik gebruik Ilia 🙂 heel fijn merk! x

Antwoorden
Danielle 10 november 2016 at 09:05

Bedankt voor je tip, Lisa! 🙂

Antwoorden
Annemarie 30 januari 2017 at 17:14

Hi Lisa,
Waar koop je Ilia? En blijft die mascara echt zitten en is hij 100% natuurlijk? 😉

Antwoorden
Lisagoesvegan 31 januari 2017 at 20:29

Je kunt Ilia online bestellen of bij Skin Cosmetics kopen hier in Amsterdam en andere steden! Hij is echt heel fijn. 100 % (natuurlijk niet 100% volgens mij) maar hij blijft heel mooi zitten ! X

Antwoorden
Jolinda 5 december 2016 at 10:06

Hoi allemaal!
Ook ik wil aan de dierproefvrije make up! Alleen ben ik nu best gehecht aan mijn foundation en wil ik het liefst een nieuwe kopen in een winkel in Nederland zodat ik de kleur kan vergelijken.
Heeft iemand tips voor mij? Xx keep up the good work

Antwoorden
B 31 juli 2017 at 12:26

Hallo, deze webshop heeft veel vegan producten http://www.natuurlijkecosmeticawinkel.nl

Antwoorden
Lisa 31 juli 2017 at 12:57

Hi Bianca, bedankt voor de tip!

Antwoorden
Remco Robinson 25 september 2017 at 15:07

Hoi Lisa, mascara en oogpotlood kunnen residu op contactlenzen geven. Er zijn wel speciale middelen voor lensdragers, maar zijn die vegan? Weet jij hier iets over?
Groeten,

Remco

Antwoorden
Lisa 26 september 2017 at 15:13

Hi Remco, goed dat je het zegt. Helaas weet ik dat niet, maar wellicht kan je je antwoord op google vinden. Liefs x

Antwoorden
Elle 23 september 2018 at 17:46

Revolution is een make up merk uit de UK, met heel veel vegan opties van goeie kwaliteit waaronder contour, foundation, oogschaduw, lippenstift, blush.. noem het maar op. ze zijn 100% cruelty free en er staat aangegeven wanneer iets vegan is op de site.

Antwoorden
Lisa 26 september 2018 at 14:45

Bedankt voor de tip! 🙂

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.