Diervriendelijke Make-up

Diervriendelijke Make-up

Ik zal het toegeven; ik zat er al een tijdje tegen aan te hikken; een post schrijven over vegan, diervriendelijke make-up. Ik keek vanmorgen in de spiegel en dacht bij mezelf: ‘zó lang smeerde ik mascara en foundation op mijn gezicht en ik wist niet eens of hier geen dierenleed aan plakte!’. Dus heb ik van de week mijn laptop opengeklapt, bril op, pot thee erbij en ben op onderzoek gegaan. (op internet dan…) 

Diervriendelijke Make-up

Waarom vegan make-up?

Make-up wordt helaas vaak op dieren getest, om bijvoorbeeld te kijken hoe heftig of waterproof een mascara is. Dit wordt gedaan zodat wij mensen elke dag deze mascara op onze ogen kunnen smeren, zonder dat deze prikt of uitloopt. Ratten worden het meest hiervoor gebruikt. Ze kunnen snel handelingen aanleren en hun hersenen zijn groter dan die van muizen waardoor ze meer in detail bestudeerd kunnen worden. (Bron)

Diervriendelijke make-up - Lisa goes Vegan

Gelukkig bestaat er sinds 13 maart 2013 een Europees verbod op dierproeven. Dit is fijn, maar LET OP! Helaas betekent dit nog niet dat alle Europese make-up merken ook persé diervriendelijk zijn. Hier zit het verschil; een merk kan dan dierproefvrij zijn, maar dit hoeft niet te betekenen dat de producten géén ingrediënten bevatten die ergens anders wél op dieren zijn getest. Oftewel: het kan dus dierlijke ingrediënten (grondstoffen) bevatten die niet door hún zijn getest, maar die wel ergens anders getest zijn. Het bedrijf hoeft dan zelf de dierproeven niet uit te voeren, maar werken wel samen met bedrijven die dat wél doen.  Dit is naar mijn mening dan ook niet 100% diervriendelijk. Onder vegan make-up versta ik producten die 100% natuurlijk zijn en/of waarin géén dierlijke ingrediënten verwerkt zijn. Het kan ook zo zijn dat het product wat jij koopt dierproefvrij is, maar dat het bedrijf zelf veel andere producten verkoopt die niet dierproefvrij en/of diervriendelijk zijn.

Is het een beetje duidelijk? Dit is een lijst met Proefdiervrije merken volgens Proefdiervrij.nl die vóór het verbod in 2013 al producten verkochten die dierproefvrij waren. Dit betekent niet dat het hele assortiment van deze merken allemaal vegan is, maar deze merken zijn zeker een hele goede optie als je graag een product van een proefdiervrij en (in de grootste gevallen) ook diervriendelijk merk wil.

Je kunt je afvragen in hoeverre je van de grote merken zoals L’Oreal en Maybelline bijv. wilt blijven kopen. In principe zijn de producten nu dierproefvrij maar dat is voor hun geen prioriteit (anders hadden ze dat wel eerder gedaan). Buiten Europa testen deze merken wel gewoon op dieren. Ik draag in elk geval de merken in bovenstaande lijst (die dus al voor 2013 dierproefvrij waren) een warm hart toe. En ik wil eigenlijk mijn cosmetica (make-up, badproducten etc.) zoveel mogelijk kopen van merken die natuurlijke ingrediënten gebruiken.

Oke, ik moet toegeven, soms zie je door het bomen het bos niet meer.

Wat wil ik voor jullie doen? 

Kijk ik weet dat er waarschijnlijk talloze vegan make-up merken maar ik wil voor jullie zelf testen wat ik een fijn vegan make-up merk vind. Hier vind je een lijst (gewoon op Wikipedia) met merken die helemaal of deels veganistisch zijn. En deze lijst van een tijdje geleden op de Cosmopolitan site is ook erg handig.

In de tussentijd hou ik je op de hoogte met mijn bevindingen van mijn favoriete vegan producten. Ze moeten uiteraard goed werken. Sowieso ben ik fan van: 

  • LUSH
    • Ze hebben hier zulke leuke cadeautjes: bruisballen, douchegels, maar ook make-up.
  • Lavera  
    • Een stuk of 190 Lavera-producten dragen het Vegan Keurmerk. Lavera heeft oa. veganistische make-up, huidverzorgingsproducten, shampoo, conditioner, bad- en doucheproducten, zonnebrandcreme en babyverzorgingsproducten.
  • Dr. Hauschka
    • Hier gebruik ik nu een Mascara van, binnenkort zal ik hier meer over vertellen.

Ook heb ik een video opgenomen om mijn favorieten vegan cosmetica die ik nu gebruik door te nemen met jullie! Ben je al geabonneerd op mijn You-Tube kanaal? Dan kan dat hier. Zou ik heel erg leuk vinden. Heb jij nog tips over vegan/diervriendelijke make up waar jij fan van bent? Laat het me weten via Instagram, Facebook of via de comments hieronder.

Liefs, Lisa

P.S. Wil je (meer) plantaardig gaan eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? In mijn boek staan heel veel tips en gezonde, lekkere, maar ook makkelijke recepten om van start te gaan 🙂

Photo by Puur by Dyana 

Diervriendelijke make-up - Lisa goes Vegan

Geen reactie's

Geef een reactie