Home Tips De gruwelijke waarheid achter bont

De gruwelijke waarheid achter bont

25 november 2016

Het is Fur Free Friday! Vandaag daarom aandacht voor BONT! Wat weten we precies over bont? Hoe zie je of iets echt bont of nepbont is? En wat kan jij vandaag doen? 

De gruwelijke waarheid achter bont - Lisa goes Vegan

Jullie kennen mij, ik ben niet het type dat met een schapenmasker en een pot rode verf achter een bontjas aanrent. Maar aangezien het kouder wordt en ik weer veel bontkragen op straat zie, wilde ik toch graag een artikel over bont schrijven. Ik vraag me vaak af of mensen die een bontjas dragen, werkelijk weten waar die vandaan komt. Ik denk dat ik een donkerbruin vermoeden heb: de meeste mensen hebben geen enkel idee of willen het niet weten.

De gruwelijke waarheid achter bont

Bont voor Dieren gebruikt de volgende definitie voor bont: bont is de vacht van (wilde) dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood. Bont wordt vanwege zijn isolerende kwaliteit al eeuwenlang gedragen. Rond de jaren 80 is bont een controversieel onderwerp en wordt het dragen van bont door een groot deel van de bevolking niet meer geaccepteerd. Steeds meer mensen worden bewust van het verschrikkelijke dierenleed dat gepaard gaat bij de bontproductie. Helaas gaat het nog niet snel genoeg en komt bont weer terug in het hedendaagse modebeeld. De bontindustrie probeert langzaam deze vorm van dierenmishandeling te rechtvaardigen door misleidende termen te gebruiken zoals ‘hergebruikt’ of ‘restproduct’. Bont is echter geen bijproduct en deze dieren worden gefokt en gedood voor hun vacht.

Bont wordt verwerkt in jassen en manchetten, laarzen, sleutelhangers en mutsen. Een idee hoeveel er per jaar geproduceerd wordt? Ik zou heel graag iets anders willen zeggen maar helaas: de wereldwijde productie is de afgelopen jaren gegroeid van 25 miljoen pelzen per jaar naar 60 miljoen pelzen per jaar (!).

De gruwelijke waarheid achter bont - Lisa goes Vegan

Foto: Animalrights.nl 

Dierenleed

De dieren die gebruikt worden voor bont zijn konijnen, wasberen, vossen, coyotes, honden, katten, zeehonden, poolvossen, nertsen en karakul schapen. De meeste gehouden soorten zijn nertsen, vossen en wasbeerhonden. De dieren zitten tijdens hun korte leven in draadstalen kooien om uiteindelijk vergast of geëlektrocuteerd of levend gevild te worden. China is de grootste producent van bont. Wasberenhonden worden in Azië en Scandinavië speciaal voor het bont gefokt, onder verschrikkelijke omstandigheden. Ze worden in draadstalen kooien opgesloten en na 6 maanden anaal geëlektrocuteerd of soms levend gevild. Ik kies er expres voor om geen al te schokkende beelden te plaatsen, maar ik denk dat je wel een aardig goed beeld kan schetsen. Ben je toch benieuwd kijk dan dit filmpje(schokkend)

De gruwelijke waarheid achter bont - Lisa goes Vegan

Wasbeerhondje Foto: Bont voor Dieren

Hoeveel dieren in een bont(jas)?

Bont (kan) worden gemaakt van het vel van verschillende (wilde) dieren. Dieren die daarvoor speciaal gefokte zijn. Bont bestaat er in allerlei verschillen soorten en maten. Niet elk deel van de vacht is bruikbaar voor het maken van bont. In de onderstaande tabel van Bont voor Dieren staat beschreven hoeveel dieren er in een gemiddelde bontjas verwerkt zijn (oh mijn god!)

Diersoort Aantal dieren in een jas
Eekhoorn 200-400
Chinchilla 30-400
Sabeldier 60 – 70
Nerts 30 – 60
Lam 25 – 45
Konijn 30 – 40
Huiskat 20 – 30
Hond 15 – 20
Vos 10 – 20
Zeehond 6-10
Kalf 6-8

De gruwelijke waarheid achter bont - Lisa goes VeganVeel bontkragen die je tegenwoordig veel ziet, zijn gemaakt van wasbeerhondenbont. Gemiddeld is dit gemaakt van 2 wasbeerhondjes.

Gif in bont

Naast dit verschrikkelijke dierenleed wijst onderzoek van televisieprogramma Kassa en Bont voor Dieren uit dat het dikwijls voorkomt dat bontkragen giftige en kankerverwekkende stoffen bevatten. Deze stoffen en chemicaliën worden gebruikt om de vacht te bleken, te verven of om te voorkomen dat de vacht van het dier gaat rotten. Je kunt dus -bij het dragen van bont- worden in aanraking komen met deze schadelijke chemicaliën die achterblijven in kleding. Een veelgebruikte stof is formaldehyde. Formaldehyde is giftig en wordt door het International Agency for Research on Cancer gerangschikt in groep 1. Dit wil zeggen dat het bewezen carcinogeen is (kankerverwekkend).

Nep of echt bont? DE BONTTEST!

Heb je een bontkraag en twijfel je en wil je er zeker van zijn dat het nep bont is? Doe dan de bonttest van Bont voor Dieren en check dan op de volgende punten:

Kijken – Echt bont wappert heel natuurlijk als je ertegen aan blaast. Het bestaat uit verschillende lagen en haren. Nep bont beweegt minder, is veel minder zacht en soepel en alle haren zijn ongeveer even dik.

Voelen – Echt bont voelt heel zacht en glad aan. Nep bont voelt stroef en harder aan, een beetje plakkerig zelfs.

Prikken – oke, enigzins raar om dit in een winkel te testen haha. Gebruik een naald en prik door het bont. Gaat het makkelijk? Dan is het waarschijnlijk nepbont. Gaat het stroef en moet je hard drukken? Dan is het echt bont.

Vuurproef – probeer dit niet in een winkel, voor je het weet staat de hele winkel in de fik 😛 Pak een aansteker en trek een paar haren uit de bontkraag. Houd de haren in de vlam. Weet je hoe verschrikkelijk vies verbrand haar ruikt ? Echt bont ruikt precies hetzelfde! Nep bont ruikt echt anders (naar verbrand plastic)

Er is een handige lijst door Bont voor Dieren opgesteld met alle winkels die bontvrij zijn (wihoe) en er zelfs laatst een bontvrije straat ‘geopend’ de Hartenstraat in Amsterdam! In deze straat zit geen enkele winkel die bont verkoopt!

Mijn mening over nepbont

‘Wat vind je dan van nepbont Lies?’

Ik krijg vaak de vraag wat ik van nepbont vind. Het laatste wat ik wil is de indruk wekken dat je dieren nodig hebt om er fashionable uit te zien. Ik heb laatst echter een (overduidelijke) imitatie bontjas gekocht (zie foto hieronder) met een groot label ‘Faux Fur’. Dit om een duidelijke statement te maken. In mijn ogen kan nepbont prima om mensen te laten zien dat dierenleed absoluut niet nodig is om warm te blijven of om er leuk uit te zien. Nepbont kan prima, mits:

-het heel duidelijk en 100% zeker is dat er sprake is van imitatiebont. Tegenwoordig wordt veel echt bont als nepbont verkocht dus extra belangrijk om na te gaan (mbv bovenstaande bonttest) of er sprake is van nep of echt bont.

Heb je een jas met bont(kraag) en schrik je je dood? Niet weggooien! Je kunt je bont(kraag) inlevern bij een Lush filiaal of bij Bont voor Dieren. Zij gebruiken het voor educatie op (basis) scholen om anderen te leren over bont.

Wat denk jij? Wat vind jij van bont? Heb jij een jas met bontkraag (gehad)? Ik kwam laatst op de site van Hoodlamb, prachtige site met duurzame materialen en bont gemaakt van hennep. Kijk op de website van Bont voor Dieren en Bontkragen.nl voor veel meer informatie over bont en de verschillende soorten.

En vinden jullie dit interessant? Dan schrijf ik binnenkort een artikel over wol, leer en zijde.

En MIJN BOEK IS BINNEN! Jullie ontvangen hem zaterdag in de bus! Heb jij hem al gezien? Nog niet besteld? (foei!) Bestel hem via deze link:

Heel veel liefs,

Lisa

 

De gruwelijke waarheid achter bont - Lisa goes Vegan

Bronnen:

www.bontvoordieren.nl

www.dierenbescherming.nl

Gerelateerde posts

7 berichten

Iris 25 november 2016 at 09:47

Goed dat je hierover schrijft Lisa!!

Antwoorden
Esther 25 november 2016 at 10:12

Ben benieuwd over wol. Heb jaren naast een schapenboer gewoond en hoe heerlijk die dieren het hadden. Hele grote buitenweides. Hele jaar buiten behalve met echte koude dagen. En ze werden geschoren als het juni was ongeveer dus minder warm voor ze. Maar ben idd benieud naar wat er met de lammetjes gebeurd na verkoop. Want het kan een cruelty free product worden….ooit

Antwoorden
Eline 25 november 2016 at 16:48

Ik draag absoluut geen bont, maar had toch een wow-moment toen ik die tabel zag. Zoveel lieve en onschuldige dieren gedood voor één stomme jas. Ik kan hier zo ongelofelijk verdrietig van worden, zeker als ik dan een blij konijn vrij in onze tuin zie hupsen, dat een 100 keer zo fijn leven leidt.

Antwoorden
Naomi 27 november 2016 at 13:36

Ik zou graag artikelen over wol, leer en vooral zijde lezen! Zelf draag ik geen bont of zijde, maar ik heb nog wel leren laarzen en truien met een beetje wol (waar ik overigens al jaren mee doe). Ik wil er daarom graag meer over weten, maar ook over duurzame en diervriendelijke alternatieven.

Antwoorden
Nancy 1 december 2016 at 18:40

Als er in een trui “wol” is verwerkt kan het ook nog angora wol zijn, dit is afkomstig van konijnen uit China en het zou China niet zijn als dat wol niet uit levende konijnen wordt getrokken natuurlijk. Want als je ze dood maakt groeit het haar immers niet terug.
Bij ganzen hetzelfde verhaal voor het dons, nu gebeurd dit weer in andere landen geloof ik, maar ook deze worden levend geplukt, sommige belanden in shock door de pijn en overlijden zelfs. Andere worden gewoon onverdoofd dichtgenaaid als ze stuk getrokken zijn.

Antwoorden
Sara 6 januari 2017 at 13:14

Fantastisch artikel! Ik had laatst een bericht gelezen over hoe nep bont eigenlijk soms wel echt bont kan zijn. Doordat er gesjoemeld wordt, denkt de winkel faux bont aan te kopen, terwijl het eigenlijk het omgekeerde verhaal is. Dat vind ik verschrikkelijk, om nu al de testjes uit te voeren vind ik lastiger :/ Ik heb laatst een jas gekocht waarvan alle materialen beschreven stonden op het etiket, en daar las ik niets over “faux fur, het ging over polyester en katoen enzo. De jas heeft een pelsje en komt van Zara, zou dit in orde zijn denk je, doordat alle delen zo beschreven stonden?

Antwoorden
Yael 22 september 2017 at 17:19

Top artikel ! Ik ben nu op zoek naar een betaalbaar ‘vegan’ winterjas, maar wat ik op internet vind, is enorm prijzig ! Heb je ook tips voor betaalbare duurzame kleding ? Graag een tip voor winterjas ! Haha. Thanks !

P.s. Vanavond ga ik je Bleuberry lemon cheesecake maken voor verjaardag van een vriendin ! Heel benieuwd !

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.