Home Tips Buiten de deur eten als vegan
Buiten de deur eten als vegan - Lisa goes Vegan

Buiten de deur eten als vegan

11 april 2017

‘Maar hoe doe je dat dan met uit eten gaan?’ ‘Ja, jij hebt makkelijk praten in Amsterdam’. Nou lieve mensen, buiten de deur eten als vegan is dus best mogelijk en vaak makkelijker dan je denkt. Vandaag deel ik mijn gouden tips.

Buiten de deur eten als vegan

‘Lies, hoe doe je dat met uiteten gaan?’

Nou dat is veel makkelijker dan je denkt. Natuurlijk ligt het eraan waar je precies bent. In de grote steden zoals Amsterdam of Rotterdam zul je sneller een vegan-friendly restaurant of barretje vinden dan ergens midden op de Veluwe. Maar mijn ervaring leert, dat je vrijwel overal terecht kan voor een plantaardig gerecht/hapje. Met deze tips kom je al een héél eind:

  • Is het restaurant nog niet gekozen? Stel een restaurant voor waar je goede kans hebt dat er iets vega(n)s op de kaart staat. Indiase, Thaise, Israëlische, Japanse, Chinese, Vietnamese maar ook Italiaanse restaurants hebben vaak verschillende gerechten die vegan zijn of makkelijk vegan aangepast kunnen worden.
  • Weet je van tevoren naar welke restaurant/barretje je heengaat? Geef een belletje of mail even het restaurant en vraag of het mogelijk is dat de kok iets plantaardigs voor je maakt. Vaak vinden ze het fijn om voorbereid te zijn en dan is de kans groter dat ze nog iets kunnen bedenken.
  • Oh, stel je zit al aan tafel en je hebt niet gebeld of gemaild. No worries, vraag de ober of het mogelijk is dat de kok een plantaardig gerecht maakt. Als de ober (moeilijk) vraagt; ‘oh plantaardig/vegan?! Wat houdt dat precies in?’ Benadruk niet wat je niet eet, maar vooral wat je allemaal wel eet! Leg uit dat je groenten, salades, granen, bonen, tofu,tempeh etc. lekker vindt. Ik zeg daarna vaak; ‘ik laat me graag verrassen!’ en ‘ik ben niet zo moeilijk, ik ben al blij met wat gebakken aardappelen en sla’. Zo geef je hun een stukje rust en dit neemt vaak al wat spanning weg.
  • Check de menukaart en zoek naar vegetarische gerechten. Soms kun je deze makkelijk veganizen. Hierbij kun je denken aan gerechten waar de dierlijke producten vrij laat in het gerecht zijn toegevoegd. Denk hierbij niet aan een stuk quiche of kaasfondue maar juist aan soepen zonder room, salades zonder feta of kip met extra groenten, pizza zonder mozzerella maar met tomatensaus en groenten of vegan sushi met komkommer, avocado en paddenstoelen. Ik vraag ook vaak gewoon een broodje hummus met wat rucola en tomaat.
  • Wees creatief! Bestel wat bijgerechten van de kaart samen. Gegrilde of gestoomde groenten, een salade, gebakken aardappelen en frietjes staan bijna op elke kaart.
  • Oke, dan 1 van de belangrijkste dingen: Stel niet te hoge eisen en relax een beetje. De ene keer krijg je friet met salade (wat ook prima is). De andere keer krijg je een jaloersmakend vegan gerecht. En niet te vergeten, geniet van de middag/avond!

Maar wat nou als ik bij vrienden ben uitgenodigd? 

Oke, laten we er van uit gaan dat die vrienden/kennissen nog niet of nauwelijks op de hoogte zijn dat je plantaardig eet, dan kun je verschillende dingen doen. Je kunt op een leuke manier vertellen dat je plantaardig eet en dat je graag helpt en eventueel een gerecht wilt meenemen. Lukt dat niet of vindt de gastvrouw dat niet echt leuk, vraag dan of het mogelijk is dat de dierlijke producten gescheiden blijven van de rest. Dus bijvoorbeeld de gehaktballetjes niet door de soep en de kaas niet al door de salade of over de pasta. Niet heel veel extra moeite en dit is de makkelijkste manier, dan is iedereen blij.

Een hapjesavond met verschillende kleine hapjes is ook een goed idee, omdat er dan genoeg keus is voor iedereen. Denk aan tapas, waarbij er genoeg vega(n) gerechtjes gemaakt. Als vrienden aanbieden om voor jou iets vegans te koken, reageer dan enthousiast! Help ze en moedig dit aan! Het is heel bijzonder dat mensen de moeite nemen om speciaal iets voor je te maken.

Of organiseer een leuk terugkomend dinertje met vrienden. Ik heb nu een ‘vegan eetclubje’ met 2 (non-vegan) vriendinnen en elke keer proberen we nieuwe vegan gerechten uit. Superleuk!

Weinig tot geen keus?

Is er weinig tot niets plantaardigs te krijgen? (Lijkt me sterk, maar het zou kunnen) Laat het dan gaan en accepteer het. Probeer te beseffen dat een dinertje of verjaardag echt niet áltijd om eten draait (dont get me wrong, ik word intens blij van een vegan taart of gerecht) maar je komt vaak voor de gezelligheid, toch? Als ik met vrienden uit eten ga en er is geen spetterende vegan maaltijd, so be it. Ik heb lage verwachtingen, zo kan het altijd meevallen. En hoe erg is het als je van tevoren wat eet? Doe ik ook geregeld als ik de kans groot acht dat er niet veel vegan opties zullen zijn.

Onthoud: Het gaat vooral om jouw mindset: hoe relaxter jij bent, hoe relaxter andere mensen worden en hoe makkelijker zal worden. Check hier en hier mijn andere artikelen over hoe je makkelijk positief en relaxt wordt en blijft.

Heb jij nog een tip die je wilt delen? Let me know via comments hieronder, via Facebook, Instagram of Youtube.

Liefs, Lisa

Oh en by the way, in mijn boek heb ik nog véél meer van dit soort handige tips staan! 

Buiten de deur eten als vegan - Lisa goes Vegan

Foto: Marilyn Bartman Photography

Gerelateerde posts

16 berichten

Mariëlle 11 april 2017 at 07:58

Wat een fijn artikel! Ik ben nog niet geheel vegan, maar probeer er zoveel mogelijk op te letten!

Antwoorden
Lisagoesvegan 11 april 2017 at 11:46

Thanks Marielle 🙂 Wat leuk! X

Antwoorden
Sandra 11 april 2017 at 16:45

Informatief ! Ik ben een vegetariër die vrij vaak veganistisch eet, maar specifiek voor bij vrienden/uit eten gaan vind ik het nog lastig de volledige switch te maken…ik struin al een tijdje rond op je site voor ideeën/recepten en ik heb een vraagje, waarom gebruik je de Engelse term “vegan” in plaats van veganist? Vanwege de verwarring vegetarisch/veganistisch wat vrij veel op elkaar lijkt?

Antwoorden
Lisagoesvegan 11 april 2017 at 20:40

Ah leuk 🙂 Ik vind vegan leuker klinker dan veganist. Maar heb niets tegen het woord hoor ! Liefs X

Antwoorden
Norah 14 april 2017 at 23:58

Hey Lisa, Ik ben sins een tijdje volledig vegan vanwegen dat ik darmproblemen heb en intoloranties. Maar heb er tot nu toe geen moment spijt van en voel me super! Ik ben daardoor erg blij met deze tips! Heb hier altijd zo veel moeite mee dat ik nooit zomaar mee uit eten kan.. maar deze tips kan ik zeker gebruiken! Super! Dankjewel! Xx

Antwoorden
Lisagoesvegan 15 april 2017 at 09:40

Ahhh wat super om te horen Norah. Wat fijn 🙂 Heel veel succes en geniet! X

Antwoorden
Stephanie de Kruijff 17 april 2017 at 20:33

Hi Lisa!
Super handig en fijn artikel! Ik hou erg van deze herkenbare artikelen waar veel tips in staan. Misschien is het ook leuk om een video op te nemen met jouw favoriete vegan producten. Welke pindakaas vind jij heerlijk of wat is jouw favoriete humus etc. Ik ben een beginnende wat betreft het veranderen van mijn levensstijl en ik kan echt uren lang inspiratie opdoen op jouw site. Heerlijk! Je boek zal ook snel bij mij op de deurmat vallen! Ik verheug me ook op meer info over je ibiza retreat!
Liefs!

Antwoorden
Lisagoesvegan 18 april 2017 at 10:29

Ah wat leuk Stephanie! Ah dat ga ik zeker doen, lijkt me heel leuk! Succes en veel plezier van het boek! X

Antwoorden
wendy 18 april 2017 at 23:21

Ik ben vega maar zoek steeds meer naar vagan recepten. Maar uit eten gaan is niets voor mij zeg meestal af, want heb al vaker honger gehad na n etentje of bbq. Dus meld me meestal af vooral als je zelf moet betalen bv bij een bbq en dan erna nog honger hebt. Ik maak dan thuis wel iets lekkers en voel me dan gelukkiger.
Ik doe nu ik jouw blog heb gevonden veel inspiratie op.
Ik hoop nog vaak verrast te worden met lekkere en vooral ook makkelijke recepten(ben geen grote kok)

Antwoorden
Lisa 25 april 2017 at 13:24

Hi Wendy, wat fijn om te horen dat je zoveel inspiratie opdoet op mijn website. Gelukkig weten ook steeds meer koks tegenwoordig hoe je een goede, vullende, en voedzame maaltijd voor vegans kan maken. Kies vooral waar jij je goed bij voelt, maar ik hoop dat je snel weer een fijne ervaring hebt bij eten buiten de deur. X

Antwoorden
Joyce 2 september 2017 at 14:04

Hoi Lisa, ik volg je op Facebook en vind jouw recepten en info erg leuk. Zelf was ik al ruim 20 jaar vegetariër en sinds een half jaar vegan. Bevalt mij prima.
Ik kom voor mijn werk in veel steden wereldwijd en gebruik dan altijd de “happy cow” app. Die heeft mij nog nooit teleurgesteld. Je komt zo ook op leuke locaties en doet leuke ideeën op.
Misschien heb je ‘m al ergens genoemd hoor.
Ga zo door met je verfrissende kijk op “being vegan” … I love it!!

Antwoorden
Lisa 4 september 2017 at 09:48

Hi Joyce, bedankt voor je leuke bericht en wat goed van je dat je zo geïnteresseerd bent in plantaardig eten. Happy Cow is inderdaad ideaal op reis, wat fijn dat jij hem al lekker gebruikt. Ik wens je nog een hele fijne dag toe.

Antwoorden
Linda 20 december 2017 at 20:32

Hoi ik ben een moeder van twee dochters die vegan zijn. WIj zijn niet veganistisch maar wat is nou leuker om samen toch lekkere recepten te maken en te koken. Dus we maken met kerst avocadosoep, een vegan beef wellington, en een vegan meringue toe (die laatste staat in de allerhande!). Kortom wellicht maken we ook wel dingen met dierlijke producten maar altijd zo dat het voor hen geen problemen oplevert. Kortom een leuke uitdaging en ik leer iedere keer weer wat meer.

Antwoorden
Lisagoesvegan 21 december 2017 at 13:20

Wat super leuk om te horen Linda! Yes, geniet ervan hartstikke goed bezig! Liefs X

Antwoorden
Nelleke 18 oktober 2018 at 11:04

Ik ben een paar dagen voor de veganchallenge van deze maand overgestapt van pescotariër naar vegan door een paar films die ik zag. Nu doe ik mee met de veganchallenge en ben niet van plan eind oktober te stoppen. N.a.v. wat je hierboven geschreven hebt, inderdaad, relaxt blijven. Gisteravond namelijk wezen eten met een vriendin die niet vegan/vegetarisch is. Het restaurant wist niet van tevoren dat ik kwam, maar gezien de lekkere vegetarische gerechten durfde ik het aan om te vragen of ze met vegan wat konden. De ober vertelde dat het wellicht niet met de gerechten van de kaart kon, dus uitgelegd dat ik graag verrast wilde worden en overal blij mee was (op een paar ingrediënten na die ik echt niet lust). Vriendin wilde spontaan meedoen (echt leuk en verrassend) en we hebben zo lekker gegeten! Daarna ben ik naar de keuken gelopen om de kok te bedanken voor het heerlijke hoofdgerecht en toetje. De serveerster kwam met oprecht geïnteresseerde vragen wat mijn beweegredenen waren om vegan te eten. Was al met al een fijne avond.

Antwoorden
Lisa 31 oktober 2018 at 14:08

Hi Nelleke, wat super leuk om te horen! Precies wat je zegt, gewoon vragen. Vaak vinden de koks het echt leuk en interessant om eens iets nieuws en lekkers voor je klaar te maken. Leuk ook dat je vriendin zo spontaan mee deed. Ga zo door. Liefs

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.