Skip to content

04 mrt 2019 Alle vegan vleesproducten op een rij

‘Maar waarom eet je als veganist producten die op vlees lijken? Zoals vegan filet americain, shoarma en hamburgers?’ Vandaag geef ik antwoord op deze vraag en zet ik allerlei vegan vleesproducten op een rij. 

‘Waarom eet je een vegan bitterbal?’

Sommige mensen vinden het verwonderlijk dat vegetariërs of veganisten een vegan worstenbroodje, hamburger of bitterbal willen eten. De opmerking ‘waarom zou je iets willen eten wat juist op vlees lijkt? Je wilt dat toch juist niet?’ hoor ik dan ook geregeld voorbij komen.

Mijn antwoord?

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen besluiten om minder of geen vlees, zuivel en eieren te nuttigen. Misschien voor hun gezondheid, het milieu en/of (enkel alleen) voor de dieren. Laat die laatste groep nou precies de groep zijn waar ik het over wil hebben. Er zijn binnen die groep veel mensen die de smaak van vlees wél lekker vinden, maar niet (meer) willen bijdragen aan het dierenleed. Precies díe mensen zijn de doelgroep voor een vegan bitterbal, kroket of hamburger. Zo kun je genieten van de smaak waar je mee opgegroeid bent, en die je lekker vindt, zonder dat daar een dier voor heeft moeten lijden.

Zelf eet ik niet bijzonder veel vleesvervangers of mock meat (want met groenten, peulvruchten, granen, noten, zaden, kruiden & specerijen kun je ontzettend veel lekkere dingen maken) maar zo nu en dan kan ik een vegan vleesproduct zeker waarderen. Het is de ideale manier om andere mensen kennis te laten maken met een klassiek vleesgerecht maar dan in een heerlijk vegan jasje. Denk aan een vegan kip-kerrieschotel (uit mijn nieuwe boek), een wrap met shoarma of een broodje pulled pork gemaakt met jackfruit.

Vandaag deel ik een lijstje met allerlei vegan vleesproducten (in random volgorde). Wat is jouw favoriet?

Alle vegan vleesproducten op een rij

Filet Americain

Voor Maud was het toch wel een stuk moeilijker om dagelijks haar brood te smeren zonder vlees of kaas. Vooral filet americain was een groot gemis. Des te fijner dat zowel De Vegetarische Slager als Kips nu een plantaardige variant op filet americain hebben. (Tip: vooral met vegan mayo, gesneden ui en zwarte peper)

Merk? Kips en De Vegetarische Slager

Verkrijgbaar? Bij Albert Heijn en Jumbo

Prijs? €2,31 & €1,90

https://www.instagram.com/p/BqHnI1PFjop/

Paté

Welk kind heeft vroeger niet smeerworst op zijn brood gehad? Met deze vegan paté weet ik zeker dat je elk kind kunt ‘foppen’.

Merk? Kips, Vivera en De Vegetarische Slager

Verkrijgbaar? Bij Albert Heijn en Jumbo

Prijs? €1,90 & €2,47

https://www.instagram.com/p/Bqrti3qg6Ax/

Biefstukc

Naar eigen zeggen is Vivera het eerste bedrijf ter wereld dat in staat is om een vegan biefstuk te maken; oftewel de biefstukc. De geur, structuur en smaak komt heel dichtbij de biefstuk die ik mij kan herinneren van jaren geleden. De biefstuk suddert zelfs als je hem in de pan bakt.

Merk? Vivera

Verkrijgbaar? Bij de meeste reguliere supermarkten

Prijs? €3,69

https://www.instagram.com/p/Br0K6Eqjz9z/

Kipschnitzel

De structuur en smaak van kip namaken lijkt makkelijk te zijn, aangezien het aanbod van vegan kipproducten erg groot is. Ik vind de kipschnitzels erg lekker, vanwege het krokante laagje aan de buitenkant.

Merk? Vegafit, Vivera en AH Huismerk

Verkrijgbaar? Bij meeste reguliere supermarkten

Prijs? €2,46

https://www.instagram.com/p/Bm-gFIhFcop/

Satébroodje

Ook voor stiekeme verlangens naar Indonesische saté heeft de Vegetarische Slager een oplossing; een satébroodje, verkrijgbaar bij de bakkerij-afdeling van Albert Heijn! (N.B. Helaas is het saucijzenbroodje van de Vegetarische Slager (nog) niet vegan, hopelijk komt daar binnenkort verandering in)

Merk? De Vegetarische Slager

Verkrijgbaar? Bij Albert Heijn op de broodafdeling

Prijs? €1,12 per stuk

https://www.instagram.com/p/BqNFsi5FZC_/

Bitterbal

Vroeger op feestjes was ik altijd de eerste die naar de schaal met bitterballen graaide. Gelukkig kan ik dat nu nog steeds doen met deze vegan bitterballen van het merk Meatfree Days (te koop bij de Aldi) en de Vegetarische Slager.

Merk? Meatfree days (biologisch) en de Vegetarische Slager

Verkrijgbaar? Bij Aldi, Albert Heijn en Jumbo

Prijs? €2,89 & € 3,34

https://www.instagram.com/p/BjT8PjNHsjI/

Gyros

Vleesch noch Visch heeft bij uitstek de beste (vegan) gyros die je zult proeven. Mocht je niet in Amsterdam wonen, dan zijn de gyros en shoarma van Vivera, De Vegetarische Slager en AH Huismerk ook aan te raden.

Merk? Vleesch noch Visch

Verkrijgbaar? Vleesch noch Visch, Schaepmanstraat 2, 1051 JC Amsterdam

Prijs? €7,75 voor een Pita Gyros

https://www.instagram.com/p/BmWUmXln7zr/

Kroket

Ik zie de kroket als een langwerpige bitterbal. Maar gelukkig hoef je als vegan geen kroketje te missen. De vegan kroketten van Meatfree Days (biologisch) en de Vegetarische Slager zijn niet te onderscheiden van de echte vleeskroketten. Bak ze in de frituurpan, airfryer of in de pan met een laagje olie. Serveer de kroket op een broodje met mosterd!

Merk? Meatfree Days en de Vegetarische Slager

Verkrijgbaar? Bij Aldi, Albert Heijn en Jumbo

Prijs? €2,97 & €3,34

https://www.instagram.com/p/BqwoeZOFiYQ/

Pulled Oats

Dit zijn de ‘pulled oats’ van Gold & Green, gemaakt van haver, tuinbonen en erwten. De pulled oats zijn heerlijk te gebruiken in verschillende gerechten en zitten bomvol eiwitten. Ik ben ontzettend enthousiast, vanaf 10 juni is dit product verkrijgbaar (in de smaken naturel & tomaat).

Merk? Gold & Green

Verkrijgbaar? Bij Albert Heijn

Prijs? Nog niet bekend

Beeld: Pulled Oats - Lisa goes Vegan

Rookworst & hotdog

De Vegetarische Slager is het eerste bedrijf die een vegan rookworst heeft gemaakt die ook echt een ‘knak’ heeft. Ik heb nooit echt van rookworst gehouden, dus ik moet eerlijk zeggen dat ik hem nog niet geprobeerd heb (en de beste tester ben). Maar ik ben benieuwd wie van jullie deze rookworst geproefd heeft? De rookworst kun je serveren door de snert of bij een stamppot.

Merk? De Vegetarische Slager en Knakwortel

Verkrijgbaar? Bij Albert Heijn en Jumbo

Prijs? €3,59 & €2,89

Unox heeft ook een vegetarische rookworst ontwikkeld, alleen is deze vegetarisch en niet veganistisch. 

https://www.instagram.com/p/BojAwqUCRAy/

Kip

De eerste keer dat ik vegan kip at wist ik niet wat me overkwam. De structuur is zo erg vergelijkbaar met echte kip. Voor een extra ‘kip’ smaak, kun je kipkruiden toevoegen tijdens het bakken.

Merk? Vivera, de Vegetarische Slager en AH Huismerk

Verkrijgbaar? Bij Albert Heijn en Jumbo

Prijs? €2,25

https://www.instagram.com/p/Bot9tayiM8l/

Spekjes

Een ouderwetse stamppot met spekjes. Zowel Vivera als De Vegetarische Slager hebben vegan spekjes in het assortiment. De bacon van de Vegetarische Slager vind je in het vriesvak.

Merk? Vivera en De Vegetarische Slager

Verkrijgbaar? Albert Heijn, Jumbo, Coop, Dirk en Nettorama

Prijs? €4,82

https://www.instagram.com/p/Bmu_4QPFHv3/

Gehakt

Er zijn verschillende plantaardige gehaktsoorten verkrijgbaar. Een nieuwe favoriet van mij is het plantaardige gehakt van Naturli. Het gehakt is ‘rauw’, waardoor je zelf allerlei smaken kunt toevoegen. Denk aan kip-, shoarma- of BBQkruiden. Je kunt dit gehakt hetzelfde gebruiken als normaal gehakt. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte burgers en balletjes. Ook in de lasagne is het niet te onderscheiden van ‘echt’ gehakt. Binnenkort verschijnt er een vegan recept online met het gehakt van Naturli. Buiten Naturli gehakt zijn er heel veel soorten rul gehakt beschikbaar.

Merk? Naturli, AH huismerk, Garden Gourmet, VeggieChef, De Vegetarische Slager

Verkrijgbaar? Bij Albert Heijn en Jumbo (m.u.v. Naturli)

Prijs? €3,69 (Naturli)

https://www.instagram.com/p/BsU-zBxgm6C/

Draadjesvlees/pulled ‘pork’

Vegan draadjesvlees? Yes dát is zelfs mogelijk! Jackfruit is -vooral door de textuur en de bite- een ideale vleesvervanger. Het vruchtvlees van de jonge jackfruit is zacht, neutraal van smaak en bevat allerlei kleine draadjes. Jackfruit is heel geschikt om te marineren en te gebruiken in een ​​breed scala aan gerechten. In mijn nieuwe boek Vegan Comfortfood kun je een heerlijk pulled ‘pork’ recept van jackfruit vinden en afgelopen week liet ik zien hoe je jackfruit lekker maakt in een wrap in dit recept.

Merk? Jackfruit van Upton Naturals en Fairtrade Original

Verkrijgbaar? Bij Albert Heijn en Aziatische supermarkten

Prijs? Jackfruit in blik €2,45 & Jackfruit van Upton Naturals is € 4,10

https://www.instagram.com/p/Btlfyxtj52k/

Hamburger (Beyond Meat)

In samenwerking met Beyond Meat en Thrill Grill heb ik een eigen vegan burger op de kaart gezet. En lekker dat ie is! De burger is stevig en vlezig en is gemaakt van o.a. erwten, bamboe en aardappelzetmeel. Hij heeft zelfs een lichtroze kleur door het bietensap dat is toegevoegd. De burger is GMO-, soja- en glutenvrij en bevat 20 gram (!) eiwit. De burger lijkt in alle opzichten op een vleesburger. Wil je thuis een vegan hamburger eten? Dan is er natuurlijk meer verkrijgbaar. Bijvoorbeeld die van Albert Heijn huismerk, Vegafit, Mister Kitchen’s, Boon etc.

Merk? De Beyond Meat Burger – ‘Lisa’s Vegan Thriller’, Incredible Burger van Garden Gourmet, AH vers plantaardige burgers, Vegafit, Mister Kitchen’s, Boon

Verkrijgbaar? Bij alle Thrill Grill restaurants (en de andere hamburgers bij de supermarkt)

Prijs? €10,50 (TG Vegan burger)

https://www.instagram.com/p/Bqpy3YsAWeg/

Naast dit lijstje ‘mock meat’ producten zijn er natuurlijk nog veel meer vegan vleesproducten die ik hier niet genoemd heb.

Ik ben benieuwd welke vegan vleesproducten jij wel eens geprobeerd hebt? En heb je een favoriet? Ik ben benieuwd! Laat het me weten via Instagram, Facebook of via de comments hieronder.

Liefs, Lisa

Benieuwd naar het recept pulled pork uit mijn boek? Klik hieronder voor een preview. Stuur mij foto’s van jouw creaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *