Als vegan in een huishouden van vleeseters

Als vegan in een huishouden van vleeseters

Tegenwoordig lijkt het soms alsof de wereld alleen maar verdeeld is in vegans – vegetariërs – en non-vegans. Ik vind dit heel zwart-wit denken en ik zal je hieronder uitleggen waarom je prima kunt overleven als enige vegan in een huishouden vol vleeseters.

Als vegan in een huishouden van vleeseters

Maar wacht – dit is toch ook zo? Of bedoel je dat de wereld ook uit flexitariërs etcetera bestaat? Oké, ik geef toe dat dat allemaal klopt. En ik wéét dat deze labels zijn ontstaan als hulpmiddel. Het is oh – zo gemakkelijk voor mij om maar met één glans op een etiket of menu te zien of iets vegan is of dat ik de kok erg lief moet aankijken. 😉 Vooral een paar jaar geleden, toen haast nog niemand van vegetariërs had gehoord – laat staan van vegans – was het erg makkelijk om het aan te duiden met zulke termen. Maar nu het beide gangbare termen zijn geworden, heb ik het gevoel dat al die labels haast meer verdeeldheid zaaien dan dat ze als hulpmiddel werken.

Privé

Ondanks dat er een aantal dingen op het menu staan die voor mij wegvallen, heb ik het gevoel dat ik omkom in de keuzes, alles is ook zo lekker! Ik heb er ook helemaal geen probleem meer mee om een onbekend restaurant binnen te stappen zonder op de kaart te kijken. De koks van tegenwoordig, al hebben ze het misschien (nog) niet allemaal op hun kaart staan, kunnen zo zonder probleem iets voor je op tafel toveren. . .  en dit is steeds vaker veel meer dan alleen wat groenten. 😉 Dit is vooral het geval als je aangeeft wat je allemaal wél mag hebben.

Maar ondanks dat ik deze vrijheid voel, merk ik als ik met vrienden onderweg ben dat er toch vaak aan mij wordt gevraagd: ja, maar is er dan wel iets voor jou om te eten? Dit is allemaal erg lief en zorgzaam bedoeld, dat weet ik ook wel. Maar hoe vaker men dit zegt, hoe meer ik het gevoel heb dat het merendeel van de mensen vegans nog steeds als ‘apart’ , ‘ anders’, bekijken. Dat zijn toch die mensen met dat speciale eten?

Veganisme

Juist ja, niet dus. Veganisme voor mij is juist meer gelijkheid creëren. En dus niet zelf bestempeld worden onder een speciale label, wat het meteen namelijk minder toegankelijk lijkt te maken voor de koele Nederlander die leeft onder het motto: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Terwijl vegan zijn eigenlijk gewoon heel makkelijk is. En niet per se duurder of moeilijker hoeft te zijn. Er is een kans dat jij op deze pagina zit te kijken, juist omdat het een trend lijkt te zijn, en daar is echt helemaal niks mis mee. Maar ik wil wel een fabel de wereld uit helpen.. namelijk dat veganisten superieur of speciaal zijn. Want dat zijn we niet. Veganisme is voor iedereen. Net zoals iedereen een kop thee kan en mag drinken.

Maar waarom is er dan zoveel kritiek in mijn omgeving?

Vooral als beginnend vegan heb je er misschien wel last van gehad, of krijg je er misschien nog mee te maken. Mensen die anders denken dan jij. Anders denken en dit dan verwoorden in harde kritiek. Vaak niet onbekende mensen, maar vaker vrienden, of zelfs mensen uit je eigen huishouden. Dat is zwaar. Frustrerend ook. Maar onthoudt dat iedereen echt iedereen doet en zegt wat hij/zij op dat moment denkt dat het juiste is. En als het familie van je is, dan betekent dit dus dat ze je wellicht willen beschermen.

Probeer het eens van deze kant te zien: ouders voeden je op op een manier die zij serieus denken dat het beste is voor hun kind. De ouders voeden dus het kind op. Als hun kind dan ineens daarvan gaat afwijken, zouden ze zich snel aangevallen kunnen voelen. Dit kind wil nu de ouders opvoeden, wat voor hen vreemd voelt. Ook al krijg jij ook vaak kritiek te horen, weet dat iedereen het recht over zijn eigen leven heeft. Jij dus ook. Maar jouw leven is ook het enige waar jij controle over mag en kan hebben.

Als vegan in een huishouden van vleeseters - Lisa goes Vegan

Hoe kan je dan toch leuk samen leven met iemand met een andere leefstijl?

Bekijk het zo: als je niet vegan was geworden, was er wel weer een ander klein ruzie’ tje ergens anders door gekomen. Dit is menselijk. Dus relativeer en blijf positief. Zonder je niet af als iemand die speciaal eet, maar leer en lees over veganisme. Op deze manier kan je mensen rustig dingen uitleggen als zij vragen en zorgen hebben, dan krijgen ze het gevoel dat jij echt ergens achter staat waar je iets vanaf weet. Bekijk bijvoorbeeld van documentaires zoals ‘ Cowspiracy’ of ‘What the Health’ (op Netflix) en laat eventueel de 5-minuut youtube versie ervan aan hen zien als ze iets meer willen weten maar je ze niet meteen de hele documentaire wilt voorschotelen

En let zelf goed op welke voedingsstoffen er voor jou zijn weggevallen en waar je ze nu uit moet halen. Als de omgeving ziet dat je goed voor jezelf zorgt en je wellicht een keer bloed laat afnemen om dit te bekijken/bewijzen, dan is dat al een heel zorg minder voor mensen die om je geven.

Kook en bak

Liefde gaat door de maag zeggen ze en zo is het ook. Als je kookt voor anderen laat je je liefde zien. Dus stel een keer voor dat jij lekker gaat koken en plak er dan niet meteen een label op. Als ze vragen: wat dan? Zeg dan gewoon dat het een verrassing word. Kies een makkelijk gangbaar recept (bijvoorbeeld die heerlijke Chili Sin Carne uit Lisa’s boek!) en ga aan tafel. Achteraf kan je wellicht zeggen dat het vegan was. Dat is vooral leuk als je bijvoorbeeld deze easy vegan brownies hebt gemaakt en iedereen er van zat te smullen. Vaak ‘schrikken’ mensen van de ingrediënten voordat je het gerecht gaat eten. En des te leuker is het om die verrassende blik te zien als je een ‘geheim’ ingrediënt hebt verklapt! 😉

Als vegan in een huishouden van vleeseters - Lisa goes Vegan

Easy Vegan Brownies

Wees je eigen vriend

Last but definitely not least – bekritiseer jezelf, je omgeving, of je vroegere ik niet te veel. Vaak kunnen er gevoelens van schuld in je opkomen juist als je die documentaires bekijkt en echt meteen geconfronteerd wordt met de harde waarheid van de wereld van tegenwoordig. Maar veganisme is juist gebouwd op liefde. Ook naar jezelf toe. En dat is ook de enige manier om je omgeving mee te laten buigen. Er is niks mis met passie en men wil vaak op passie meeliften. Maar je kan mensen ook afstoten als je hen het gevoel geeft dat ze immoreel leven, zonder dat ze er zelf bewust van waren. En dat geldt ook voor de persoon die jij bent of was voordat je het woord vegan überhaupt kende.

Als vegan in een huishouden van vleeseters - Lisa goes Vegan

Pfoe, wat een serieus gedoe allemaal. Maar wat ik juist duidelijk probeer te maken is: ja, er is negativiteit, veel negativiteit in onze wereld. Maar dat betekent niet dat je zelf daarin mee hoeft te liften. Dus lach, lach! En neem je moeder mee naar die leuke hotspot. Of duik de keuken in en bak eens die lekkere appeltaart uit het boek van Lisa… die dan ook nog eens vegan blijkt te zijn. Stiekem vind ik het heel leuk om mensen te laten ontdekken dat heel veel dingen die ze doen al vegan zijn. . . en dat het allemaal niet zo heel moeilijk of raar is! Who’s with me?! Let me know via FacebookInstagram of Youtube en gebruik #lisagoesvegan zodat ik jou kan reposten!

Liefs,

Lisa en Adriana

Ik heb in mijn boek nog veeeeel meer makkelijke, gezonde vegan recepten staan (zoals de Chili Sin Carne en de vegan appeltaart). Benieuwd? Bestel hem hier.

 

Geen reactie's

Geef een reactie