Skip to content

10 aug 2020 7 x duurzame zwemkleding (bikini & badpak)

Op zoek naar een mooi duurzaam badpak en/of bikini? Wij zetten 7 x duurzame zwemkleding voor je op een rij. Prachtige merken die lekker zitten en ook nog eens bijdragen aan een schonere oceaan.

Waarom duurzame zwemkleding kopen?

Onze oceanen zijn sterk vervuild met plastic, elk jaar belandt er meer dan 8 miljoen ton plastic afval in de zee (bron: WWF). Wist je dat bijna de helft (!) van al het plastic wat in de oceanen rondzwerft, afkomstig is van (oude) visnetten? (bron: Ocean Clean Up) Ik schrok me rot. Zeedieren raken verstrikt in deze netten en lijden een pijnlijke dood.  Daarnaast is er ook kleiner plastic dat niet zomaar oplost en in kleine stukjes uit elkaar valt. Dit heet microplastic. Miljoenen zeedieren en vogels verwarren dit plastic met voedsel waardoor er jaarlijks meer dan 100.000 dieren overlijden aan plastic vervuiling. (bron: greenpeace)

Wil je meer weten over vervuiling in de zee? Dan is de film “A Plastic Ocean” op Netflix een aanrader.

Ook de kleding-industrie speelt een grote rol in vervuiling van onze planeet. Jaarlijks worden er 80 miljard kledingstukken geproduceerd waar ontzettend veel water, energie en grondstoffen voor gebruikt moeten worden. Daarnaast wordt kleding vaak gemaakt onder slechte werkomstandigheden (bron: AD)

Het meest duurzaam? Dat is géén nieuwe (zwem)kleding kopen. Mocht je toch een nieuwe bikini nodig hebben, dan zijn er inmiddels genoeg merken die op een eerlijke manier badpakken & bikini’s maken. Vandaag delen we 7 van onze favoriete duurzame zwemkleding.

Materiaal

Veel van de zwemkleding uit dit artikel is gemaakt van Econyl®. Econyl stof is een merknaam voor gerecycled Nylon. Één van de voordelen van dit gerecyclede materiaal is dat het twee keer beter bestand is tegen chloor, UV straling, zonnebrandcrèmes en oliën. Hierdoor blijven de bikini’s mooier en langer goed. Omdat Econyl gerecyclde nylon is, is het nog steeds een stof is met plastic als basis. Bij het wassen van de zwemkleding komen microplastics los die worden meegespoeld in de riolering. Zorg dus dat je bij het (hand)wassen van je zwemkleding altijd een waszak gebruikt die (voor het grootste gedeelte) microplastic opvangt, bijvoorbeeld deze van Guppyfriend.

7 x duurzame zwemkleding (badpak & bikini)

1. Jungl Swimwear – Amsterdam

Jungl Swimwear heeft mooie en tijdloze ontwerpen. De zwemkleding wordt geproduceerd in Portugal, gemaakt van 100% gerecycled nylon garen van visnetten en ander nylon afval. Elk ontwerp is genoemd naar een zeedier dat met uitsterven wordt bedreigd. Ook geven ze lessen op scholen over (plastic) vervuiling om meer mensen bewust te maken van het probleem. Ik heb al een tijdje 1 bikini en 1 badpak van Jungl en ben er ontzettend blij mee.

Prijsklasse: €29,00- €65,00
Waar verkrijgbaar?: Online verkrijgbaar bij junglamsterdam.com
Geproduceerd in: Portugal, ECOVEST

https://www.instagram.com/p/B11qLAJIakW/

2. Clō Stories

De zwemkleding van Clō Stories wordt ontworpen en geproduceerd in Barcelona. Ze maken duurzame ontwerpen met stoffen uit Italië. Daarnaast staan alle stoffen en materialen die ze gebruiken tot in detail uitgeschreven op hun website. De zwemkleding is “reversible” en je kunt ze dus ook binnenstebuiten dragen (dus 1 badpak die je op twee manieren kan dragen).

Prijsklasse: €50,00- €130,00
Waar verkrijgbaar?: Online verkrijgbaar bij clostories.com, projectcece.nl, thegreenlables.com
Geproduceerd in: Barcelona

https://www.instagram.com/p/CAdOfvqDvUV/

3. Augustine Amsterdam

Augustine heeft mooie, minimalistische zwemkleding. Alle ontwerpen zijn gemaakt van gerecyclede stoffen en drogen snel. Ook is het bedrijf transparant over de prijzen en productie van hun zwemkleding. Zelfs hun kostenverdeling staat weergeven op hun website. De zwemkleding is ook verkrijgbaar bij de designer winkel X-bank in Amsterdam.

Prijsklasse: €65,00 – €139,00
Waar verkrijgbaar?: X-Bank, augustineamsterdam.com
Geproduceerd in: Italië

https://www.instagram.com/p/CBlM0xll_L5/

4. AYA Label

De ontwerpen van AYA Label worden gemaakt door een kleine fabrikant in Istanboel. Ze bezoeken hen regelmatig om ervoor te zorgen dat werknemers een eerlijk loon en onder schone en veilige arbeidsomstandigheden werken. De bikini’s zijn verkrijgbaar bij de Bijenkorf, handig als je liever wilt passen voordat je koopt.

AYA Label doneert een percentage van hun winst aan milieuorganisaties die de oceanen beschermen. De bikini’s worden gemaakt van gerecyclede visnetten en ander zeeafval.

Prijsklasse: €38,00 – €88,00
Waar verkrijgbaar?: de Bijenkorf, AYA Label
Geproduceerd in: Istanbul

https://www.instagram.com/p/B9mpBCilH3p/

5. Boochen

Boochen is een surfmerk gevestigd in Hannover, Duitsland. Ze maken zwemkleding die ideaal is om in te surfen. De bikini’s worden gemaakt van Econyl® en Lycra® Extra Life. Daarnaast gaat de zwemkleding lang mee om meer productieafval te voorkomen. Boochen werkt samen met een kleine studio in de buurt van Hongkong. Omdat er maar 15 werknemers werken, kan er een goede band met ze worden opgebouwd en zorgen ze samen om een eerlijk naaiatelier op te bouwen voor eerlijke handel.

Prijsklasse: Rond de €70,00
Waar verkrijgbaar?: Boochen.co
Geproduceerd in: China

https://www.instagram.com/p/CC0R5Hrg4Fl/

6. Lilja The Label

Lilja the Label is een Fins merk voor zwemkleding. Hun doel is om bikini’s van hoge kwaliteit te maken die het hele jaar door verkrijgbaar zijn tegen betaalbare prijzen. De zwemkleding is gemaakt om goed te blijven zitten. Om de ontwerpen uniek te houden, produceren ze slechts een kleine hoeveelheid van elke set. Alle zwemkleding wordt ethisch geproduceerd, voornamelijk in Bali, Indonesië en gedeeltelijk in China. Ze bezoeken regelmatig de fabrieken en de producten worden volledig sweatshop-vrij en ethisch gemaakt.

Prijsklasse: €38,00 – €80,00
Verkrijgbaar bij: Online bij Lilja.com
Geproduceerd in: Indonesië, China

https://www.instagram.com/p/CDb70k6hHW-/

7. TET Swimwear

De missie van TET Swimwear? Met hun badkleding laten zien dat je op een mooie en effectieve manier afval kunt verminderen (en met name het plastic dat de zee vervuilt). De zwemkleding wordt gemaakt van duurzame materialen (Repreve, een stof die is gemaakt van plastic afval en industrieel nylon afval) en daarnaast organiseren ze regelmatig “ocean clean-ups” in Bali. Een tof merk met mooie zwemkleding.

Prijsklasse: €49,95 – €109,95
Waar verkrijgbaar?: verschillende winkels in Nederland, online bij
tetswimwear.com
Geproduceerd in: Indonesië, China

https://www.instagram.com/p/CBUyxXPFQsu/

Nóg meer inspiratie…

Welk zwemkleding word jij blij van? Ben jij bereid om iets meer te betalen voor duurzame zwemkleding van goede kwaliteit die langer mee gaat? Laat het weten via Facebook, Instagram of in de comments hieronder.

Meer weten over duurzaame kleding? Lees “Je kledingkast verduurzamen, hoe dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *