Home Fashion 7 x duurzame zwemkleding (bikini & badpak)
5x Duurzame Zwemkleding en Bikini merken voor de zomer | Lisa Goes Vegan | www.lisagoesvegan.com

7 x duurzame zwemkleding (bikini & badpak)

10 augustus 2020

Op zoek naar een mooi duurzaam badpak en/of bikini? Wij zetten 7 x duurzame zwemkleding voor je op een rij. Prachtige merken die lekker zitten en ook nog eens bijdragen aan een schonere oceaan.

Waarom duurzame zwemkleding kopen?

Onze oceanen zijn sterk vervuild met plastic, elk jaar belandt er meer dan 8 miljoen ton plastic afval in de zee (bron: WWF). Wist je dat bijna de helft (!) van al het plastic wat in de oceanen rondzwerft, afkomstig is van (oude) visnetten? (bron: Ocean Clean Up) Ik schrok me rot. Zeedieren raken verstrikt in deze netten en lijden een pijnlijke dood.  Daarnaast is er ook kleiner plastic dat niet zomaar oplost en in kleine stukjes uit elkaar valt. Dit heet microplastic. Miljoenen zeedieren en vogels verwarren dit plastic met voedsel waardoor er jaarlijks meer dan 100.000 dieren overlijden aan plastic vervuiling. (bron: greenpeace)

Wil je meer weten over vervuiling in de zee? Dan is de film “A Plastic Ocean” op Netflix een aanrader.

Ook de kleding-industrie speelt een grote rol in vervuiling van onze planeet. Jaarlijks worden er 80 miljard kledingstukken geproduceerd waar ontzettend veel water, energie en grondstoffen voor gebruikt moeten worden. Daarnaast wordt kleding vaak gemaakt onder slechte werkomstandigheden (bron: AD)

Het meest duurzaam? Dat is géén nieuwe (zwem)kleding kopen. Mocht je toch een nieuwe bikini nodig hebben, dan zijn er inmiddels genoeg merken die op een eerlijke manier badpakken & bikini’s maken. Vandaag delen we 7 van onze favoriete duurzame zwemkleding.

Materiaal

Veel van de zwemkleding uit dit artikel is gemaakt van Econyl®. Econyl stof is een merknaam voor gerecycled Nylon. Één van de voordelen van dit gerecyclede materiaal is dat het twee keer beter bestand is tegen chloor, UV straling, zonnebrandcrèmes en oliën. Hierdoor blijven de bikini’s mooier en langer goed. Omdat Econyl gerecyclde nylon is, is het nog steeds een stof is met plastic als basis. Bij het wassen van de zwemkleding komen microplastics los die worden meegespoeld in de riolering. Zorg dus dat je bij het (hand)wassen van je zwemkleding altijd een waszak gebruikt die (voor het grootste gedeelte) microplastic opvangt, bijvoorbeeld deze van Guppyfriend.

7 x duurzame zwemkleding (badpak & bikini)

1. Jungl Swimwear – Amsterdam

Jungl Swimwear heeft mooie en tijdloze ontwerpen. De zwemkleding wordt geproduceerd in Portugal, gemaakt van 100% gerecycled nylon garen van visnetten en ander nylon afval. Elk ontwerp is genoemd naar een zeedier dat met uitsterven wordt bedreigd. Ook geven ze lessen op scholen over (plastic) vervuiling om meer mensen bewust te maken van het probleem. Ik heb al een tijdje 1 bikini en 1 badpak van Jungl en ben er ontzettend blij mee.

Prijsklasse: €29,00- €65,00
Waar verkrijgbaar?: Online verkrijgbaar bij junglamsterdam.com
Geproduceerd in: Portugal, ECOVEST

View this post on Instagram

Vissen. Ze hebben niet een hoog knuffelgehalte en verdwijnen vaak naar de achtergrond bij het gesprek over dierenwelzijn en duurzamer eten. Maar ook vissen zijn dieren die stress, angst en pijn ervaren en bij de visvangst een langzame dood sterven door verdrukking, vrieskou of gebrek aan zuurstof. Bovendien is er sprake van bijvangst, waar kleine vissen, maar ook grote zeedieren zoals dolfijnen & schildpadden ongewenst slachtoffer worden. Er wordt zoveel vis gevangen dat vispopulaties zich niet meer kunnen herstellen en talrijke vissoorten met uitsterven bedreigd worden 🐟💔 Verder zijn onze oceanen sterk vervuild met plastic. Maar wist je dat bijna de helft (!) van al het plastic wat in de oceanen rondzwermt, afkomstig is van (oude) visnetten? (Bron: Ocean Clean Up) Ik schrok me rot. Zeedieren raken verstrikt in deze netten en lijden een pijnlijke dood. Geen plastic rietjes, zakjes en flesjes gebruiken is een mooie stap in de goede richting, maar door geen vis te eten kun je écht een groot verschil maken voor de dieren en de gezondheid van onze oceanen (en dus het plasticprobleem) Daarom vind ik het zo tof dat ik een tijdje geleden @junglamsterdam tegenkwam. Ze maken badkleding van 100% hergebruikte nylon garen van oude visnetten en ander nylon afval (genaamd ECONYL)♻️ Elke bikini of badpak is dus gemaakt van gerecycled materiaal en is vernoemd naar een zeedier dat met uitsterven bedreigd wordt. En omdat ik dit zo'n mooi initiatief vind, mag ik één van jullie blijmaken met een bikini of badpak naar keuze. Hoe doe je mee? Vertel mij hieronder hoe jij je inzet voor dit onderwerp en waarom jij graag in zo’n mooi gerecycled badpak/bikini wilt lopen ♻️🌎 (maandagavond maak ik de winnaar bekend) #saveouroceans #recycling #econyl #junglamsterdam #stopfishing

A post shared by Lisa Stel 🌳🌻🌏 (@lisagoesvegan) on

2. Clō Stories

De zwemkleding van Clō Stories wordt ontworpen en geproduceerd in Barcelona. Ze maken duurzame ontwerpen met stoffen uit Italië. Daarnaast staan alle stoffen en materialen die ze gebruiken tot in detail uitgeschreven op hun website. De zwemkleding is “reversible” en je kunt ze dus ook binnenstebuiten dragen (dus 1 badpak die je op twee manieren kan dragen).

Prijsklasse: €50,00- €130,00
Waar verkrijgbaar?: Online verkrijgbaar bij clostories.com, projectcece.nl, thegreenlables.com
Geproduceerd in: Barcelona

3. Augustine Amsterdam

Augustine heeft mooie, minimalistische zwemkleding. Alle ontwerpen zijn gemaakt van gerecyclede stoffen en drogen snel. Ook is het bedrijf transparant over de prijzen en productie van hun zwemkleding. Zelfs hun kostenverdeling staat weergeven op hun website. De zwemkleding is ook verkrijgbaar bij de designer winkel X-bank in Amsterdam.

Prijsklasse: €65,00 – €139,00
Waar verkrijgbaar?: X-Bank, augustineamsterdam.com
Geproduceerd in: Italië

4. AYA Label

De ontwerpen van AYA Label worden gemaakt door een kleine fabrikant in Istanboel. Ze bezoeken hen regelmatig om ervoor te zorgen dat werknemers een eerlijk loon en onder schone en veilige arbeidsomstandigheden werken. De bikini’s zijn verkrijgbaar bij de Bijenkorf, handig als je liever wilt passen voordat je koopt.

AYA Label doneert een percentage van hun winst aan milieuorganisaties die de oceanen beschermen. De bikini’s worden gemaakt van gerecyclede visnetten en ander zeeafval.

Prijsklasse: €38,00 – €88,00
Waar verkrijgbaar?: de Bijenkorf, AYA Label
Geproduceerd in: Istanbul

5. Boochen

Boochen is een surfmerk gevestigd in Hannover, Duitsland. Ze maken zwemkleding die ideaal is om in te surfen. De bikini’s worden gemaakt van Econyl® en Lycra® Extra Life. Daarnaast gaat de zwemkleding lang mee om meer productieafval te voorkomen. Boochen werkt samen met een kleine studio in de buurt van Hongkong. Omdat er maar 15 werknemers werken, kan er een goede band met ze worden opgebouwd en zorgen ze samen om een eerlijk naaiatelier op te bouwen voor eerlijke handel.

Prijsklasse: Rond de €70,00
Waar verkrijgbaar?: Boochen.co
Geproduceerd in: China

6. Lilja The Label

Lilja the Label is een Fins merk voor zwemkleding. Hun doel is om bikini’s van hoge kwaliteit te maken die het hele jaar door verkrijgbaar zijn tegen betaalbare prijzen. De zwemkleding is gemaakt om goed te blijven zitten. Om de ontwerpen uniek te houden, produceren ze slechts een kleine hoeveelheid van elke set. Alle zwemkleding wordt ethisch geproduceerd, voornamelijk in Bali, Indonesië en gedeeltelijk in China. Ze bezoeken regelmatig de fabrieken en de producten worden volledig sweatshop-vrij en ethisch gemaakt.

Prijsklasse: €38,00 – €80,00
Verkrijgbaar bij: Online bij Lilja.com
Geproduceerd in: Indonesië, China

7. TET Swimwear

De missie van TET Swimwear? Met hun badkleding laten zien dat je op een mooie en effectieve manier afval kunt verminderen (en met name het plastic dat de zee vervuilt). De zwemkleding wordt gemaakt van duurzame materialen (Repreve, een stof die is gemaakt van plastic afval en industrieel nylon afval) en daarnaast organiseren ze regelmatig “ocean clean-ups” in Bali. Een tof merk met mooie zwemkleding.

Prijsklasse: €49,95 – €109,95
Waar verkrijgbaar?: verschillende winkels in Nederland, online bij
tetswimwear.com
Geproduceerd in: Indonesië, China

Nóg meer inspiratie…

Welk zwemkleding word jij blij van? Ben jij bereid om iets meer te betalen voor duurzame zwemkleding van goede kwaliteit die langer mee gaat? Laat het weten via Facebook, Instagram of in de comments hieronder.

Meer weten over duurzaame kleding? Lees “Je kledingkast verduurzamen, hoe dan?

Gerelateerde posts

3 berichten

Melanie 18 augustus 2020 at 19:40

Nog een tip: Woodstork! Heb inmiddels twee bikini’s en ben er enorm blij mee 🙂

Antwoorden
Chantal 24 augustus 2020 at 21:23

Hey! Allereerst: fantastisch dat jullie een blog schrijven en laten zien dat het zelfs met een bikini belangrijk is om voor duurzaam te gaan! Maar toen ik op dit artikel klikte, ging ik er eigenlijk vanuit (ik dacht zelfs EINDELIJK!) dat dit artikel merken of zwemkleding beschreef die ook milieuvriendelijk is… Dus ook geen microplastics… Gerecycled nylon is al heel wat these days, maar ik heb afgelopen jaar zo mijn best gedaan om (bijna) al mijn kleding dat plastic bevat (nylon, polyester, acryl etc) weg te geven. Van de ene kant denk ik: het is een bikini, een klein kledingstuk en ik draag het maar een paar keer per jaar. Maar van de andere kant denk ik ook: ALS ik dan een nieuwe bikini zou kopen, wil ik het ook meteen wel écht goed doen. Anders kan ik voor de duurzaamheid beter de bikini blijven dragen die ik al heb 🙂 Hebben jullie ook nog tips voor niet synthetische zwemkleding? Of zet ik mn hopes dan too high? 😉

Antwoorden
Lisagoesvegan 27 augustus 2020 at 13:34

Hey Chantal, dank voor je berichtje. Ik begrijp je heel goed hoor, ik heb hetzelfde. Liever niet microplastics, maar tegelijkertijd vind ik het wel mooi dat deze ontwikkelingen gaande zijn en hopelijk is dan hierna de stap weer kleiner naar nog een duurzamer alternatief. Deze manier van nylon gebruiken zet namelijk mensen wel aan het denken; het overgrote deel plastic vervuiling komt van visnetten. Ik ken geen andere brands die dat niet gebruiken (althans, niet persoonlijk). Liefs,

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.