6 x makkelijke duurzame voornemens

6 x makkelijke duurzame voornemens

Ik ben eerlijk gezegd niet zo van de goede voornemens, maar het begin van het jaar is wel een goed moment om een paar fijne gewoontes aan te leren. Vandaag deel ik 6 x makkelijke en duurzame voornemens voor 2018 (inclusief concrete tips).

6 x makkelijke duurzame voornemens

Goede voornemens zijn niet echt aan mij besteed, want waarom zou je wachten op het nieuwe jaar om een verandering in je dagelijkse leven te integreren als het ook meteen kan? Juist. Toch wil ik dit moment aangrijpen om intenties te zetten en na te denken over onze dagelijkse gewoontes. Onderstaande tips zijn deels ook mijn eigen voornemens. Ik probeer al mijn steentje bij te dragen door plantaardig te eten, geen dierlijke producten te gebruiken, nauwelijks kleding te kopen en de fiets of het OV te gebruiken waar mogelijk. Maar ik kan nog op heel veel punten verduurzamen. Hier 6 duurzame voornemens die vrij makkelijk, laagdrempelig en toegankelijk zijn. Het gaat niet om perfectie, maar juist om het behalen van realistische doelen.

1. Eet minder vlees en vaker vegan

De absolute nummer 1; minder dierlijke producten nuttigen en vaker plantaardig eten! Een goed voornemen die ik met heel mijn hart toejuich. Vlees heeft de grootste ecologische impact van alle soorten voedsel. Voordat het stukje vlees op jouw bord belandt, is er een heel traject aan vooraf gegaan. De ontbossing voor productie van veevoer, het enorm hoge watergebruik, de uitstoot van broeikasgassen door koeien, het landgebruik, de vermesting en het gebruik van pesticiden voor het veevoer. Op mijn website en in mijn boek kun je nog veel meer vinden over het vervuilende effect van de vee-industrie.

Het mooie van dit voornemen? Elke dag maak je meerdere keuzes en jij als individu kunt zeker een verschil maken. Je hoeft echt niet meteen een veganist te worden om een positieve impact te maken op het milieu. Door plantaardig te eten (en dan heb ik het niet over Oreo koekjes en friet, maar over wholefoods) zorg je goed voor je lichaam en draag je niet bij aan dierenleed. Misschien eet je al vaker plantaardig, maar kan je nog wat extra inspiratie gebruiken.

Tips: Probeer minimaal 1 x per week plantaardig te eten. Investeer in een leuk vegan kookboek (ik ken een heel leuk boek), organiseer eens in de zoveel tijd een vegan eetclub avond om elkaar te inspireren en experimenteer met nieuwe vegan recepten. Kijk dit artikel met tips voor plantaardig eten. 

Dit recept voor vegan pasta stroganoff al geprobeerd ? Mega lekker.

6 x makkelijke duurzame voornemens - Lisa goes Vegan

2. Koop minder (elektronische) apparatuur

We hebben een grote impact op onze aarde door de regelmatige aankoop van spullen. De productie van spullen die wij consumeren, gebeurt vaak aan de andere kant van de wereld, buiten ons zicht. Vooral de productie van elektronica -zoals een laptop- is ontzettend milieubelastend. Bij de productie van een laptop komen veel gifstoffen vrij. Het aandeel van elektronica aan de impact van spullen is zelfs 2 x zo groot als die van kleding & textiel.

Tips: Kijk dus vooral of je spullen kunt lenen, huren of leasen. Koop alleen wat je écht nodig hebt en geef overige spullen een tweede leven. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je bij elke elektronische aankoop 2 weken de tijd neem om daar goed over na te denken. Als je toch een (elektronische) aankoop moet doen, zorg er dan voor dat je een weloverwogen beslissing maakt. Ik kies liever een goed product waar ik heel lang mee doe, dan dat ik een snelle aankoop die ik ‘even’ nodig heb. Mocht je bijvoorbeeld nog op zoek zijn naar een mooie high-speed blender van hoge kwaliteit die lang meegaat, dan heb ik een goede tip voor je. Ik gebruik zelf al een tijd de Bianco Puro waar ik ontzettend fan van ben. Met code Lisagoesvegan ontvang je €25,- korting.

6 x makkelijke duurzame voornemens - Lisa goes Vegan

3. Verminder je plastic-gebruik en scheid je afval

Jaarlijks komt zo’n 8 miljard kilo (!) plastic in de oceaan terecht, waar een deel zich op een paar plekken verzamelt door de grote golfstromen. Plastic zwerfvuil komt vrij in alle stappen van de levenscyclus van plastic. Sta eens stil bij hoeveel (plastic) afval je produceert. Ik schrik soms als ik in mijn prullenbak kijk, wat onnodig veel plastic! Gek eigenlijk dat we wel glas en papier scheiden, maar dat plastic in veel huishoudens nog niet vanzelfsprekend is.

Tips: Probeer onnodig voorverpakt voedsel zoveel mogelijk te vermijden. Begin met je afval te scheiden. Kijk op Afvalscheidingswijzer voor meer tips en check waar je jouw plastic kwijt kan (dit is de kaart voor Amsterdam). En zorg dat je een linnen tas in je handtas hebt, voor het geval je spontaan boodschappen gaat doen.

6 x makkelijke duurzame voornemens - Lisa goes Vegan

4. Leen kleding

De productie van kledingstoffen belast het klimaat. Denk aan het gebruik van fossiele brandstoffen, het verbouwen van verschillende gewassen (katoen, bamboe) bestrijdingsmiddelen. Kortom, er komt veel meer kijken dan je denkt. Wees eens eerlijk. Hoe vaak koop je een kledingstuk dat je eigenlijk maar een paar keer aan hebt gehad? Precies. Te vaak waarschijnlijk (als ik voor mijzelf mag spreken)

Tips: Kijk de documentaire The True Cost (ook op Netflix te bekijken). Probeer je aantal aankopen te minderen. Kijk bij tweedehands winkels zoals Zipper of Episode of leen/ruil kleding met een vriend of vriendin. Een duurzaam alternatief is Lena’s Fashion Library, waar je mooie kleding kan lenen voor een vast bedrag per maand. Ideaal als je iets leuks nodig hebt voor een speciale gelegenheid, maar zonder dat je er iets nieuws voor hoeft te kopen.

https://www.instagram.com/p/Ba1YT89l36b/?taken-by=lisagoesvegan

5. Stap op over een duurzame bank en groene stroom

Al eens nagedacht over wat de bank met jouw spaargeld doet? Dikke kans dat je daar niet heel erg blij van wordt. Ik besloot mij vorig jaar te verdiepen in duurzaam bankieren en ben zelf overgestapt naar een groene bank. Het is echt niet veel werk,  maar zo ontzettend waard. Hetzelfde geldt voor groene stroom. Kleine moeite, groot gewin.

Tips: Lees mijn artikel over duurzame bankieren en stap over op ASN of Triodos Bank met behulp van de Overstapservice. Kijk bij de verschillende opties voor groene stroom. Ik zit zelf bij VandeBron, (een Nederlands energiebedrijf dat groene stroom en gas levert) waar je jouw eigen energieleverancier kan kiezen.

6 x makkelijke duurzame voornemens - Lisa goes Vegan

Image source: www.businessinsider.com

6. Maak tijd voor jezelf

Niet een specifiek duurzaam voornemen, maar wel heel belangrijk. Zorg dat je goed voor jezelf zorgt en ‘investeert’. Dit kan van alles zijn; een bad nemen, uitslapen, een gezonde maaltijd koken, een avondje in de kroeg hangen, een lange wandeling maken of lekker gaan sporten. Ik zelf doe 3x per week aan verschillende soorten yoga en dat geeft mij veel ontspanning en rust. Ik ben heel erg te spreken over Onefit. Dit is een concept waarbij je allerlei verschillende sporten kunt uitproberen, van hot yoga, pilates, dansen, bootcamp, boxen en CrossFit. Mocht je in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht wonen en graag een Onefit sport abonnement willen uitproberen, heb ik iets heel leuks voor je:

Met de code Lisagoesvegan ontvang je €25,- euro korting op jouw Onefit lidmaatschap! 

Tips: Zoek uit waar jij van oplaadt en zorg dat je hier een gewoonte van maakt. Minimaal zoveel uur per week dat je tijd voor jezelf neemt. Hoe meer je dit doet, hoe makkelijk het wordt.

https://www.instagram.com/p/BWACxoBF5vY/?taken-by=lisagoesvegan

Dit waren ze, heb jij nog goede duurzame tips? Onthoud dat je niet alles perfect kan doen. Elke duurzame keuze is er een. Waar de één meer voelt voor consuminderen (met spullen), begint de ander liever met het aanpassen van het voedingspatroon.

Wij hebben de kracht om deze wereld te verduurzamen, samen.

Maak er een mooi jaar van! Good luck.

Liefs, Lisa

Volg je mij al op Instagram, Facebook of Youtube

Geen reactie's

Geef een reactie