Skip to content

20 nov 2017 5x vegan recepten onder de €5,-

Vegan on a budget? Dat kan prima, je hoeft echt niet elke dag in de biowinkel honderden euro’s uit te geven. Om te laten zien dat je ook als vegan onder de €5,- kunt blijven, deel ik vandaag 5 makkelijke, lekkere en gezonde recepten. Daarnaast deel ik nog meer extra tips zodat ook jij straks goedkoper de week door kunt komen.

5x vegan recepten onder de €5,-

Minder dan €5,- kwijt zijn aan een plantaardige maaltijd is helemaal niet moeilijk en hoeft helemaal niet saai te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat deze 5 heerlijke recepten minder dan €5,- per persoon kosten?

  • Pompoenstoof  €4,50 per persoon  (€3,20 zonder de toevoeging van edelgistvlokken)

*Voor de berekening van deze recepten heb ik rekening gehouden met het feit dat je alle ingrediënten nog moet kopen: dit betekent dus ook dat uien, knoflook en olië zijn meegenomen in de berekening. Ik heb voor het gemak de prijzen van de Albert Heijn gebruikt, maar je kunt vrijwel alle ingrediënten ook bij winkels als de Lidl, Aldi, Jumbo en de Dirk vinden.

5x vegan recepten onder €5,- - Lisa goes Vegan

6 tips om goedkoper de week door te komen
  • Koop droge peulvruchten | Dit is vrijwel altijd goedkoper dan uit bonen uit blik (of pot) en heel veel meer werk is het echt niet. Zet de peulvruchten een avond ervoor in een pan met ruim water en laat ze de hele nacht weken. Kook ze daarna, voor ongeveer een uur en voilà: genoeg peulvruchten voor de komende tijd. Bang dat je ze niet op maakt deze week? Geen probleem, peulvruchten kan je namelijk ook heel goed invriezen.  En om een voorbeeld te geven: een blik met ongeveer 250 gram kikkererwten kost €1,09. Dit in tegenstelling tot een zak droge kikkererwten (350 gram) van €1,-. Dit lijkt niks uit te maken, maar let op: 350 gram droge kikkererwten zorgen voor 600 gram kikkererwten met vocht. Wel degelijk een verschil dus.
  • Kies voor geen/minder vleesvervangers | Het is hartstikke leuk om alle verschillende nieuwe vegan burgers, worstjes en de schnitzels uit te proberen, maar heel goedkoop is het niet. Daarbij komt dat de producten eigenlijk altijd bewerkt zijn. Kies daarom vaker voor peulvruchten, groenten en granen.
  • Maak een boodschappenlijst en koop in bulk | Weten wat je de hele week door eet klinkt misschien saai, maar is wel super handig en tijdbesparend. In plaats van een paar keer naar de supermarkt, haal je alle spullen in één keer, wat op zich al geld bespaard (denk aan al die extraatjes die je eigenlijk niet nodig hebt), maar door een mealplan te maken kan je ook heel handig plannen welke groentes je in bulk kunt kopen. Denk aan een zak van drie paprika’s i.p.v. elke keer een losse, of een voordeel zak uien. Uiteraard kan je doordeweeks nog afwijken van je mealplan, maar op deze manier zorg je er in ieder geval dat je economischer en duurzamer omgaat met je inkopen.
  • Vries porties in | Woon je op jezelf, dan kan het zijn dat je vaak restjes over houdt, of je moet elke keer alle recepten naar 1 persoonsgerechten om rekenen of de rest van de week hetzelfde eten ( iets wat of veel duurder is of best je neus uit kan komen). Om toch de budget recepten goedkoop te houden, is het verstandig om het recept gewoon aan te houden en de overige porties in te vriezen. Dit zorgt niet alleen voor meer geld in je portemonnee, maar is ook super makkelijk. Heb je het druk of  geen zin om te koken? Dan tover je ook op deze momenten een heerlijke en gezonde maaltijd uit je vriezer.
  • Bevroren groenten en fruit | Dat bevroren groenten en fruit goedkoper zijn dan verse weten we allemaal wel. Maar zijn deze ook minder gezond? Nee – diepvriesgroenten en vruchten worden namelijk direct na de oogst ingevroren, waardoor er dus geen vitamines of mineralen verloren gaan. Ook alle andere goede voedingsstoffen zijn gewoon nog in de groenten aanwezig. Omdat verse groenten soms een aantal dagen in de winkel of bij de groothandel liggen, is het is soms zelfs zo dat groenten uit de diepvries méér vitamines bevatten dan verse groenten. Goed nieuws dus niet alleen voor je portemonnee maar ook voor je lijf.
  • Seizoensgroenten en fruit | Wil je toch verse groenten en fruit kopen? Zorg dan dat je seizoensgroenten en fruit koopt. Deze zijn niet alleen goedkoper wanneer ze in seizoen zijn, ze zijn dan ook lekkerder en gezonder. Tip: snijd de groenten in stukken en vries ze in: zo kan je ook later in het jaar lekker genieten van deze groenten/fruit en zorg je ervoor dat je niet veel hoeft weg te gooien.

Wist je dat er nog meer tips in mijn boek staan? En dat ik hier nog wat tips geef die niet alleen handig zijn als je gaat kamperen, maar ook als je constant onderweg bent of juist een drukke werkweek hebt?

Ben jij een echte pro vegan on a budget en heb je nog een goede tip? Laat het me vooral weten hier in de comments of via Instagram en Facebook.

Liefs

P.S. Naast ‘dat plantaardig eten duur moet zijn’ bestaan er nog veel meer vooroordelen over vegan eten, zoals bijvoorbeeld het vooroordeel dat je als vegan alleen maar gezond kan eten. Welke heb jij al te horen gekregen?
5x vegan recepten onder €5,- - Lisa goes Vegan

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *