5 tips om je dromen na te jagen (en keuzes te maken)

5 tips om je dromen na te jagen (en keuzes te maken)

Wat wil ik in het leven bereiken? Ben ik goed op weg? Ben ik gelukkig nu? Keuzes en knopen doorhakken is nog zo makkelijk niet. Vandaag geef ik jullie (en mijzelf) 5 tips om je dromen na te jagen en keuzes durven te maken.  

5 tips om je dromen na te jagen (en keuzes te maken)

5 tips om je dromen na te jagen (en keuzes te maken) - Lisa goes Vegan

Ik denk dat het dat het tegenwoordig lastiger is om te weten wat je wilt in je leven én wat je daadwerkelijk gelukkig maakt. Er zijn namelijk zóveel opties mogelijk! (luxe probleem) De meeste van ons hebben genoeg geld en vrijheid om te doen wat we willen, maargoed dat maakt het juist ook zo moeilijk.

Het ís ook lastig. Wil ik bananen of mango’s voor ontbijt? Neem ik een bounty bar of een cheesecake als toetje? 

5 tips om je dromen na te jagen (en keuzes te maken) - Lisa goes Vegan

Je kijkt om je heen en je ziet altijd de dingen van andere mensen die jij graag zou willen hebben. Die vriendin is aan het reizen, die andere vriendin heeft een leuke partner, die vriend heeft een mooier cv, die collega is net wat sneller met werk of je oude buurmeisje is nu een succesvol eigen bedrijf begonnen (ik noem maar wat). Vergelijken met anderen is heel normaal, maar het kan zo tricky zijn. Je ziet gauw alleen de dingen die jij graag ook zo willen of waar je jaloers op bent. Nee, dat is heel menselijk, ik doe het zelf ook.

5 tips om je dromen na te jagen (en keuzes te maken) - Lisa goes Vegan

Ik zei het gister nog tegen mijn moeder: ik wil zoveel verschillende dingen doen, ik wou dat ik 304934283840 verschillende levens had! Er zijn zoveel dingen die ik leuk vind: bloggen, werken bij een dierenrechtenorganisatie, werken als neuropsycholoog, onderzoek doen, een wereldreis maken, een seizoen gaan snowboarden en ga zo maar door.

De kunst is, áls je jouzelf met anderen vergelijkt, alleen die mooie, positieve dingen te waarderen van anderen en daardoor jezelf te motiveren om het beste in jezelf naar boven te halen. Wees geïnteresseerd en vraag gewoon hoe mensen zijn begonnen, of op het idee zijn gebracht. Ik krijg ook vaak zelf ook die vraag en vind ik zo leuk om te beantwoorden. Ik vind het net zo leuk om de dromen van andere mensen te weten te komen.

5 tips om je dromen na te jagen en keuzes te maken

Stop jezelf met anderen te vergelijken

Het is verleidelijk, maar wees ervan bewust dat dit menselijk is en ‘gevaarlijk’ kan zijn voor je eigen geluk. Gebruik anderen om jezelf extra te motiveren maar focus alleen op jezelf, jouw eigen voortgang en jouw eigen geluk.

Word je geïnspireerd door iemand of iets? Schrijf op wat je mooi vindt aan diegene en kijk hoe jij dit kan gebruiken voor jouw eigen zoektocht.

Zet de opties naast elkaar (ik hou van lijstjes, goed overzicht) 

Niks is zo fijn om dingen te visualiseren. Schrijf je verschillende opties/keuzes op. Teken het desnoods uit. Door het op te schrijven maak je het echter en ben je al een stap dichter bij je keuze.

Maak desnoods een grote poster met kleuren, plaatjes of een moodboard om dingen te visualiseren. Zodra je dingen moet opschrijven word je gedwongen om dit te verwoorden. Dit maakt het echter. 

Uitstellen (en geen keuze maken) maakt je niet gelukkiger 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat geen keuze maken je niet gelukkiger gaat maken. Uiteindelijk blijf je twijfelen en blijf je alles maar half doen uit angst iets los te laten. Het kan ook omdat er gewoon zoveel leuks is wat je kunt doen in het leven dat je niet goed wat je nou leuker vind.

Stel voor jezelf een haalbaar doel: over één maand heb ik een keuze gemaakt of over twee weken heb ik een afspraak gemaakt met een coach/vriend/collega die mij verder kan helpen. 

Keuzes zijn niet definitief

(Behalve als je eindelijk die tattoo durft te zetten, nee trouwens die kan je ook weer weg laten halen haha) De meeste keuzes zijn niet onomkeerbaar (niet definitief). Evalueer tussentijds en bekijk of je bepaalde dingen anders had verwacht.

Bepaal een tijdsbestek na je keuze bijv: na 2 maanden ga ik kijken of ik inderdaad mij beter voel/die campagnes heb binnengehaald.

Zekerheid heb je nooit. Stel je in op succes

Uit angst om de fout keuze te maken durf je soms niet te kiezen. Ik heb het zelf ook. Wat als ik faal? En keihard op mijn bek ga? Je kan enorm veel rampscenario’s bedenken, maar je kan ook bedenken hoe het heel goed kan uitpakken! Zet de succesverhalen ook op je lijst. Dit helpt om je dromen te realiseren en zo kom je dichter bij het doel wat je wil bereiken. En onthoud, niks is zeker in het leven. Als het fout gaat, heb je daar ook weer onwijs van geleerd. En die onzekerheid, dat maakt het leven juist zo leuk toch?

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips. Lopen jullie ook al een tijdje te hikken tegen een (grote) keuze ? Moeten jullie de knoop doorhakken? Laat het mij hieronder weten.

Liefs!

Geen reactie's

Geef een reactie