Home Tips 15 praktische tips om minder plastic te gebruiken
10 tips om je plastic verbruik te verminderen - Lisa goes Vegan

15 praktische tips om minder plastic te gebruiken

7 juni 2018

Afgelopen dinsdag was het World Environment Day en het thema dit jaar is “Beat the Plastic Pollution”. Plastic (soep) is een ontzettend groot (milieu) probleem waar ik de laatste tijd veel over lees en actief mee bezig ben. Het is nog een uitdaging om zo min mogelijk plastic te gebruiken maar vandaag geef ik jullie 15 praktische tips om je plastic verbruik (drastisch) te verminderen.

Plastic soep

Je hebt ongetwijfeld de hartverscheurende foto’s voorbij zien komen op social media van National Geographic. Dieren die in plastic tasjes verstrikt raken, stranden die bezaaid zijn met plastic flesjes en moeder en zoon die letterlijk zwemmen in een berg plastic afval. We kunnen heel duidelijk zijn; plastic vervuiling is een probleem van hele grote omvang.

Waarom is plastic zo’n groot probleem en wat is plastic soep? De helft van het plastic wat wij gebruiken, wordt maar één keer gebruikt (single use plastic). Denk aan een flesje water, een plastic tasje of een verpakking voor onze bananen. We gooien het ‘zomaar’ weg, maar het verdwijnt niet echt. Plastic fragmenteert tot kleine deeltjes, die in onze rivieren en oceanen terechtkomen. Daardoor veranderen onze oceanen -bijna letterlijk- in een wereldwijde soep van microplastics. Dieren en plankton krijgen deze plastics binnen en zo komt al het plastic wat wij weggooien als een boomerang weer terug in onze voedselketen.

Did you know that plastic can survive in the environment for up to 500 years?!

If you can’t re-use it, refuse it! #refusesingleuse  #beatplasticpollution

View this post on Instagram

Photo by @randyolson. Yes, I’m still polluting @natgeo’s feed with pictures to draw attention to the global plastic waste crisis. Manila’s Pasig River dumps into Manila Bay, and beach goers enjoy a solid floor of plastic waste to lounge upon. I live in a U.S. town with an ocean beach, and I wonder if and when I will begin to encounter this much plastic on my own beach walks. We all share the same oceans. Mussels and other shellfish increasingly eat microplastics, and these mussels share the oceans with all of us as well. The final photo in this gallery is from Dhaka where people are living in similar conditions on their waterways. Beach cleanups in these areas don’t work… the trash is back the next week. #PlanetorPlastic _________ These images are part of a multiyear effort to raise awareness about the global plastic waste crisis. Learn what you can do to help. Take Your Pledge: natgeo.com/environment/plasticpledge

A post shared by National Geographic (@natgeo) on

Zoals je leest is plastic een groot probleem waar verschillende partijen een rol in spelen. Ik ben van mening dat de overheid en het bedrijfsleven hier echt een verandering in kan maken, want het roer moet zo snel mogelijk om.

Wij als consument, kunnen hier ook verschil in maken. Wij kunnen ervoor kiezen om zo min mogelijk plastic te gebruiken en zo bedrijven en de overheid te stimuleren om hier stappen te zetten. Makkelijker gezegd dan gedaan, op mijn Instagram vertelde ik over dat ik het nog best lastig vond om nauwelijks plastic te gebruiken. Ik vroeg jullie om tips en kreeg ontzettend veel goede adviezen. Hierbij op een rij: 10 praktische tips om jouw plastic gebruik te verminderen:

15 praktische tips om minder plastic te gebruiken

 • Zeg nee tegen een rietje in je drankje. Koop roestvrij stalen of bamboe rietjes (bijv. deze van Dille & Kamille voor maar 0,95 cent) en stop die in je tas, zo heb je altijd een rietje bij de hand (ook als je op het terras zit). Vergeet dan niet te vragen dat je geen rietje bij je drankje wil.
 • Gebruik een re-usable koffiebeker. Vermijd take-away koffiebekers. Ten eerste; het plastic wat gebruikt wordt, is nauwelijks te recyclen en heel schadelijk voor het milieu en ten tweede, bij verhitting is dit soort plastic (nummer 6) zelfs kankerverwekkend (en dan met name het dekseltje) Dus, neem je eigen re-usable koffiebeker mee als je onderweg bent. Deze mooie koffiebeker gemaakt van biologische afbreekbare bamboevezel van Keepcup is een aanrader! Dat scheelt veel plastic en vaak krijg je ook nog eens korting op je koffie. Win-win situatie dus.
 • Koop groenten en fruit op de markt of in de Turkse supermarkt. In de reguliere supermarkten wordt enorm veel onnodig plastic gebruikt bij het verpakken van producten. Ga vaker naar de markt of de Turkse supermarkt, waar je producten vaak onverpakt mee kunt krijgen. Zorg dat je jouw groenten en fruit wel voor gebruik goed afspoelt (leg ze in een badje van water + appelciderazijn) Winkel je regelmatig in de supermarkt? Probeer dan te letten op de wijze waarop het desbetreffende product verpakt is. Als je toch moet kiezen, kies niet voor apart verpakte reepjes, maar voor 1 grote verpakking. Mocht je een verpakkingsvrije winkel in jouw stad hebben, probeer dan daar zoveel mogelijk je boodschappen te doen in bulk.
 • Stop een canvas boodschappentasje in je rugzak. Tegenwoordig moet je betalen voor een plastic tas in de supermarkt, dit met het idee om het plastic verbruik terug te dringen. Ik stond vaak bij de kassa zonder tas en moest dan toch een plastic tasje kopen om mijn boodschappen mee te nemen. Stop een canvas boodschappentasje in je tas of rugzak zodat je geen plastic tasje hoeft te kopen bij de kassa. Ik heb zelf altijd een canvas tasje bij me. Het is makkelijk op te vouwen en weegt nauwelijks iets.
 • Gebruik herbruikbare groente- en fruitzakjes. Niet elke appel, peer of avocado hoeft in een apart zakje. Gebruik herbruikbare zakjes voor je groenten en fruit om je boodschappen in te bewaren op weg van de supermarkt naar huis.
 • Neem jouw herbruikbare waterfles mee. Vooral met reizen kan het soms lastig zijn om geen plastic flesje water te kopen. Neem dus jouw eigen fles mee die je onderweg met water kan vullen. Ga je met het vliegtuig? Zorg dan dat jouw fles leeg is, en vul hem na de douane.
 • Raap plastic op tijdens een wandeling. Klinkt misschien een beetje als een gekke tip, maar zo makkelijk! Ga je naar het strand of het bos? Neem een juten of katoenen tas mee om rondzwervend afval te verzamelen wat je tegenkomt. Vooral bij een strandwandeling kan je aardig wat afval tegen komen. Maak een wandeling en gooi het afval in de prullenbak of breng het plastic afval weg in de bijbehorende container.
 • Bewaar eten in een tupperware bakje. Eten over van de vorige dag? Bewaar het in een mason jar, tupperware bakje of oude (pindakaas)pot. Zo ga je ook meteen voedselverspilling tegen.
 • Haal eten af in jouw eigen bakjes. Dit klinkt misschien heel omslachtig, maar bedenk eens hoeveel plastic afval je bespaart door niet de single-use plastic bakjes van jouw favoriete toko aan te nemen.
 • Gebruik herbruikbare zakjes. Hoe vaak neem jij boterhammen mee in een plastic zakje? Of bewaar jij wat worteltjes in een plastic vershoudzakje? De herbruikbare (brood)zakjes van Stasherbag en LunchSkins zijn ideaal.
 • Gebruik geen producten met microplastics. In veel verzorgingsproducten zoals shampoo, tandpasta en scrub zitten kleine, soms zelfs onzichtbare, stukjes plastic. Om te voorkomen dat je deze spullen koopt moet je erop letten dat er geen polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon in het product zit. Kies bijvoorbeeld voor de verpakkingsvrije producten van Lush of maak zelf je zeep.
 • Koop verpakkingsloze (cosmetica) producten. In aanvulling op de vorige tip. Sta eens stil bij de hoeveelheid shampoo, conditioner, douchegel, zeepjes die je gebruikt. Maak je eigen producten (check youtube en je wordt bedolven in filmpjes) of kies bijvoorbeeld voor de verpakkingsvrije producten van Lush.
 • Gebruik plasticvrije huishoudartikelen. Plastic zit in alles. Tandenborstel, scheermes, afwasborstel, wc-borstel. Bamboe alternatieven vind ik heel erg fijn.
 • Voor de ouders onder ons, overweeg wasbare luiers. Ook in luiers wordt plastic verwerkt en kan op de langer termijn veel schelen.
 • Gebruik in papier verpakt toiletpapier. De kleurrijke wc-rollen van The Good Roll worden in papier verpakt en zien er ook nog eens erg gezellig uit.

Verder kun je nog denken aan meer tips om je afval te verminderen: wasbare wattenschijfjes, -voor vrouwen- een menstruatiecup (in plaats van tampons) en het kopen van minder elektronische producten in het algemeen. Wil je duurzamer leven en je voetafdruk verkleinen? Lees dan ook mijn artikel voor 6x duurzame en makkelijke voornemens. 

Heb jij nog tips voor het verminderen van je plasticgebruik? Ik ben heel benieuwd naar jouw tips, deel ze met mij hieronder dit artikel of via social media Facebook of Instagram en gebruik de hashtag #refusesingleuse. Laten we proberen deze wereld door te geven, Beat the Plastic Pollution! 

Liefs, Lisa

Gerelateerde posts

16 berichten

Sarah 7 juni 2018 at 17:27

Hoi! Mijn vorige shampoo van Syoss en mijn huidige shampoo van Garnier zorgen ervoor dat ik last heb van haaruitval en een erg gevoelige huid (jeukend, roodheden). In beide shampoo’s zitten polyethyleen en sodium chloride. Welk shampoomerk zou jij aanbevelen? Prijs maakt niet uit 😉

Antwoorden
Lisagoesvegan 8 juni 2018 at 12:43

Hi Sarah, hmmm heb je wel eens bij Lush gekeken? Bekijk deze lijst eens voor alle ingrediënten waar je op kan letten: http://www.beatthemicrobead.org/product-lists/ en hier voor een lijst met producten: https://www.theguardian.com/environment/2016/apr/19/microplastics-which-beauty-brands-are-safe-to-use Succes!

Antwoorden
Sarah 8 juni 2018 at 13:13

@Lisa Goes Vegan: dank je wel voor de weblinks en de hulp! I totally appreciate your advice!

Antwoorden
Deborah 7 juni 2018 at 23:01

Wat een fijne tips! Ik ben zelf momenteel ook bezig om minder producten in plastic te kopen en er bewust van te worden hoeveel er eigenlijk onnodig in plastic verpakt wordt. Wat ik aan de andere kant soms wel lastig vind is dat wij hier er van alles aan willen doen en kennis willen delen. Maar afgelopen jaar in Bali schrok ik toch wel heel erg van al dat plastic wat daar zwerft, Bergen.. waardoor het hier dan weer voelt als dweilen met de kraan open, maar als er niemand begint raken we straks moeder aarde helemaal kwijt.

Antwoorden
Karlijn 8 juni 2018 at 00:55

Boterhamzakjes of vershoudzakjes! Keep leaf hebben hele mooie boterhamzakjes en foodwraps die je hergebruikt en kan uitwassen! Super handig, easy en al een kleine stap voor een beter milieu!

Antwoorden
Mariëlle 9 juni 2018 at 10:44

Goede tips, die ik eigenlijk allemaal ook dagelijks gebruik! Ik weet niet of ik er overheen lees, maar ik gebruik zelf ook een bamboe tandenborstel om meer plastic te voorkomen.

Antwoorden
Julia 9 juni 2018 at 11:18

Gebruik de Foodhuggers om de helft van je citroen, appel, tomaat, komkommer etc mee af te dekken in de koelkast. Bespaart je aluminium of huishoudfolie. Ze hebben zelfs een formaat om de helft van je avocado mee af te sluiten.

Antwoorden
Suus 14 juni 2018 at 14:38

O maar Lisa, de herbruikbare folie die je aanraad zit bijenwas in ::( Dat vind ik niet zo’n fijn idee eigenlijk

Antwoorden
Kim 15 juni 2018 at 06:26

Hey Lisa, fijne tips! Leuk om te lezen dat ik ze bijna allemaal al toepas. Alleen ben ik wel benieuwd hoe jij denkt over het gebruik van de bee’s wrap. Ik gebruik deze dus niet omdat het van bijenwas is gemaakt. Een goed alternatief heb ik nog niet gevonden.

Antwoorden
Amber 18 juni 2018 at 20:27

Wat ik ook echt een struggle vind, is dat de avocados die los verkocht worden. Niet altijd rijp zijn en dan moet ik die per twee zijn verpakt. In (PLASTIC?!?! Why) dat vind ik echt onnodig. Nu heb ik die van de lokale groenteboer ontdekt. Zonder plastic!

Antwoorden
Lisagoesvegan 21 juni 2018 at 12:55

Ja frustrerend he?

Antwoorden
Claire 23 juni 2018 at 10:33

Nog een tip: laat maandverband en tampons voor wat ze zijn en gebruik een herbruikbare mentruatiecup zoals die van Organicup!

Antwoorden
Kirsten 14 juli 2018 at 08:31

Hey Lisa, misschien een wat domme vraag.. Maar wat ik me de laatste tijd vaak afvraag naar aanleiding van al het nieuws over de plastic soep. Hoe komt al dat plastic in de rivieren, zeeën etc terecht? Komt dat alleen van het plastic dat niet netjes wordt weggegooid? Of kan op de een of andere manier het plastic dat ik scheid, ook hier terecht komen (bv door vervoer of wat dan ook)?

Antwoorden
Aletta 11 februari 2019 at 11:39

Het is echt om te huilen. Ik zoek nu een shampoo zonder plastic. Kom ik uit bij de lijn: love, beauty and planet. Even google, via via via sites zoeken en ook daarin zit PP9 wat volgens mij gewoon plastic is… Nou, ik ga maar aan de weefzeep geloof ik. Greenwashing all over the place!

Antwoorden
Frankie 26 februari 2020 at 09:48

Wat een handige en toffe tips !
Zelf heb ik mmisschien een wat meer praktische tip, ik check tegenwoordig de folders niet meer op papier (scheelt een hele hoop afval! ) en vaak staat erbij of een productduurzaam of plasticvrij is.
Ik doe dit bijvoorbeeld op :https://www.kupino.nl/folders/coop of https://www.kupino.nl/folders/formido
Misschien een chille tip voor jullie?

Antwoorden
Geerke 26 september 2020 at 12:18

Aletta, ik heb net shampoo bars besteld bij thehappysoaps.com
Vegan, dierproefvrij, plasticvrij (ook het productieproces), palmolievrij, gaat zolang mee als 4 shampooflessen.
Ik ben heel benieuwd. Spreekt me erg aan!

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.