15 praktische tips om minder plastic te gebruiken

15 praktische tips om minder plastic te gebruiken

Afgelopen dinsdag was het World Environment Day en het thema dit jaar is “Beat the Plastic Pollution”. Plastic (soep) is een ontzettend groot (milieu) probleem waar ik de laatste tijd veel over lees en actief mee bezig ben. Het is nog een uitdaging om zo min mogelijk plastic te gebruiken maar vandaag geef ik jullie 15 praktische tips om je plastic verbruik (drastisch) te verminderen.

Plastic soep

Je hebt ongetwijfeld de hartverscheurende foto’s voorbij zien komen op social media van National Geographic. Dieren die in plastic tasjes verstrikt raken, stranden die bezaaid zijn met plastic flesjes en moeder en zoon die letterlijk zwemmen in een berg plastic afval. We kunnen heel duidelijk zijn; plastic vervuiling is een probleem van hele grote omvang.

Waarom is plastic zo’n groot probleem en wat is plastic soep? De helft van het plastic wat wij gebruiken, wordt maar één keer gebruikt (single use plastic). Denk aan een flesje water, een plastic tasje of een verpakking voor onze bananen. We gooien het ‘zomaar’ weg, maar het verdwijnt niet echt. Plastic fragmenteert tot kleine deeltjes, die in onze rivieren en oceanen terechtkomen. Daardoor veranderen onze oceanen -bijna letterlijk- in een wereldwijde soep van microplastics. Dieren en plankton krijgen deze plastics binnen en zo komt al het plastic wat wij weggooien als een boomerang weer terug in onze voedselketen.

Did you know that plastic can survive in the environment for up to 500 years?!

If you can’t re-use it, refuse it! #refusesingleuse  #beatplasticpollution

https://www.instagram.com/p/Bi243qaHnQ5/?taken-by=natgeo

Zoals je leest is plastic een groot probleem waar verschillende partijen een rol in spelen. Ik ben van mening dat de overheid en het bedrijfsleven hier echt een verandering in kan maken, want het roer moet zo snel mogelijk om.

Wij als consument, kunnen hier ook verschil in maken. Wij kunnen ervoor kiezen om zo min mogelijk plastic te gebruiken en zo bedrijven en de overheid te stimuleren om hier stappen te zetten. Makkelijker gezegd dan gedaan, op mijn Instagram vertelde ik over dat ik het nog best lastig vond om nauwelijks plastic te gebruiken. Ik vroeg jullie om tips en kreeg ontzettend veel goede adviezen. Hierbij op een rij: 10 praktische tips om jouw plastic gebruik te verminderen:

15 praktische tips om minder plastic te gebruiken

 • Zeg nee tegen een rietje in je drankje. Koop roestvrij stalen of bamboe rietjes (bijv. deze van Dille & Kamille voor maar 0,95 cent) en stop die in je tas, zo heb je altijd een rietje bij de hand (ook als je op het terras zit). Vergeet dan niet te vragen dat je geen rietje bij je drankje wil.
 • Gebruik een re-usable koffiebeker. Vermijd take-away koffiebekers. Ten eerste; het plastic wat gebruikt wordt, is nauwelijks te recyclen en heel schadelijk voor het milieu en ten tweede, bij verhitting is dit soort plastic (nummer 6) zelfs kankerverwekkend (en dan met name het dekseltje) Dus, neem je eigen re-usable koffiebeker mee als je onderweg bent. Deze mooie koffiebeker gemaakt van biologische afbreekbare bamboevezel van Keepcup is een aanrader! Dat scheelt veel plastic en vaak krijg je ook nog eens korting op je koffie. Win-win situatie dus.
 • Koop groenten en fruit op de markt of in de Turkse supermarkt. In de reguliere supermarkten wordt enorm veel onnodig plastic gebruikt bij het verpakken van producten. Ga vaker naar de markt of de Turkse supermarkt, waar je producten vaak onverpakt mee kunt krijgen. Zorg dat je jouw groenten en fruit wel voor gebruik goed afspoelt (leg ze in een badje van water + appelciderazijn) Winkel je regelmatig in de supermarkt? Probeer dan te letten op de wijze waarop het desbetreffende product verpakt is. Als je toch moet kiezen, kies niet voor apart verpakte reepjes, maar voor 1 grote verpakking. Mocht je een verpakkingsvrije winkel in jouw stad hebben, probeer dan daar zoveel mogelijk je boodschappen te doen in bulk.
 • Stop een canvas boodschappentasje in je rugzak. Tegenwoordig moet je betalen voor een plastic tas in de supermarkt, dit met het idee om het plastic verbruik terug te dringen. Ik stond vaak bij de kassa zonder tas en moest dan toch een plastic tasje kopen om mijn boodschappen mee te nemen. Stop een canvas boodschappentasje in je tas of rugzak zodat je geen plastic tasje hoeft te kopen bij de kassa. Ik heb zelf altijd een canvas tasje bij me. Het is makkelijk op te vouwen en weegt nauwelijks iets.
 • Gebruik herbruikbare groente- en fruitzakjes. Niet elke appel, peer of avocado hoeft in een apart zakje. Gebruik herbruikbare zakjes voor je groenten en fruit om je boodschappen in te bewaren op weg van de supermarkt naar huis.
 • Neem jouw herbruikbare waterfles mee. Vooral met reizen kan het soms lastig zijn om geen plastic flesje water te kopen. Neem dus jouw eigen fles mee die je onderweg met water kan vullen. Ga je met het vliegtuig? Zorg dan dat jouw fles leeg is, en vul hem na de douane.
 • Raap plastic op tijdens een wandeling. Klinkt misschien een beetje als een gekke tip, maar zo makkelijk! Ga je naar het strand of het bos? Neem een juten of katoenen tas mee om rondzwervend afval te verzamelen wat je tegenkomt. Vooral bij een strandwandeling kan je aardig wat afval tegen komen. Maak een wandeling en gooi het afval in de prullenbak of breng het plastic afval weg in de bijbehorende container.
 • Bewaar eten in een tupperware bakje. Eten over van de vorige dag? Bewaar het in een mason jar, tupperware bakje of oude (pindakaas)pot. Zo ga je ook meteen voedselverspilling tegen.
 • Haal eten af in jouw eigen bakjes. Dit klinkt misschien heel omslachtig, maar bedenk eens hoeveel plastic afval je bespaart door niet de single-use plastic bakjes van jouw favoriete toko aan te nemen.
 • Gebruik herbruikbare zakjes. Hoe vaak neem jij boterhammen mee in een plastic zakje? Of bewaar jij wat worteltjes in een plastic vershoudzakje? De herbruikbare (brood)zakjes van Stasherbag en LunchSkins zijn ideaal.
 • Gebruik geen producten met microplastics. In veel verzorgingsproducten zoals shampoo, tandpasta en scrub zitten kleine, soms zelfs onzichtbare, stukjes plastic. Om te voorkomen dat je deze spullen koopt moet je erop letten dat er geen polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon in het product zit. Kies bijvoorbeeld voor de verpakkingsvrije producten van Lush of maak zelf je zeep.
 • Koop verpakkingsloze (cosmetica) producten. In aanvulling op de vorige tip. Sta eens stil bij de hoeveelheid shampoo, conditioner, douchegel, zeepjes die je gebruikt. Maak je eigen producten (check youtube en je wordt bedolven in filmpjes) of kies bijvoorbeeld voor de verpakkingsvrije producten van Lush.
 • Gebruik plasticvrije huishoudartikelen. Plastic zit in alles. Tandenborstel, scheermes, afwasborstel, wc-borstel. Bamboe alternatieven vind ik heel erg fijn.
 • Voor de ouders onder ons, overweeg wasbare luiers. Ook in luiers wordt plastic verwerkt en kan op de langer termijn veel schelen.
 • Gebruik in papier verpakt toiletpapier. De kleurrijke wc-rollen van The Good Roll worden in papier verpakt en zien er ook nog eens erg gezellig uit.

Verder kun je nog denken aan meer tips om je afval te verminderen: wasbare wattenschijfjes, -voor vrouwen- een menstruatiecup (in plaats van tampons) en het kopen van minder elektronische producten in het algemeen. Wil je duurzamer leven en je voetafdruk verkleinen? Lees dan ook mijn artikel voor 6x duurzame en makkelijke voornemens. 

Heb jij nog tips voor het verminderen van je plasticgebruik? Ik ben heel benieuwd naar jouw tips, deel ze met mij hieronder dit artikel of via social media Facebook of Instagram en gebruik de hashtag #refusesingleuse. Laten we proberen deze wereld door te geven, Beat the Plastic Pollution! 

Liefs, Lisa

Geen reactie's

Geef een reactie