10 vragen aan Laura Snijder van Take it Slow

10 vragen aan Laura Snijder van Take it Slow

Terug van weggeweest, de rubriek ’10 vragen aan’ ! Deze week is het Fashion Revolution Week en daarom interview ik Laura Snijder van de duurzame webshop Take it Slow. Hoe is ze haar webshop begonnen? En draagt ze zelf alleen maar duurzame kleding? Welke tips heeft ze voor mensen met kleiner budget? Je leest het allemaal in onderstaand interview (plus een hele leuke verrassing)

10 vragen aan Laura over eerlijke, duurzame kleding

1. Hoe heet je? Wie ben je?

Mijn naam is Laura Snijder, 25 jaar en ik woon in Amsterdam.

2. Hoe en wanneer ben je Take it Slow begonnen?

Ik heb in Enschede Fashion en Textile Technologies gestudeerd, in de eindfase van mij studie ben ik naar Amsterdam verhuisd voor mijn bachelor scriptie die ik schreef voor een Amsterdams Duurzaam modelabel. Tijdens dit onderzoek en door mijn bijbaantje in een duurzame kledingwinkel leerde ik hoe de kledingindustrie werkelijk in elkaar zit. En wilde ik niet meer mee doen aan de ‘fast fashion’ industrie. In mijn zoektocht naar mooie eerlijke en duurzaam geproduceerde modemerken kon ik geen fijne online plek vinden om deze te shoppen. Kris/kras door Amsterdam fietsen naar de verschillende duurzame kledingwinkels zag ik niet zitten. Zo ontstond het idee van de webshop Take it slow. Na een jaar van voorbereidingen en uitzoekwerk ging ik 1,5 jaar geleden live.

Lisa draagt hier een tencelpak van A Part of the Art

3. Wat is jouw missie met Take it Slow?

De missie van Take it slow is vrouwen motiveren om bewust na te denken over hun aankopen. Daarbij wil ik ze inspireren om te kiezen voor eerlijke en duurzame kleding.

4. Deze week is Fashion Revolution Week, wat betekent deze week?

Jaarlijks worden op 24 april (afgelopen woensdag) de slachtoffers van de Rana Plaza ramp van 24 april 2013 herdacht. Het is alweer zes jaar geleden dat in Bangladesh de acht verdiepingen van de Rana Plaza kledingfabriek in elkaar stortte. Ruim duizend mensen kwamen om het leven en honderden arbeiders raakten zwaargewond. Al snel bleek dat populaire en bekende Westerse kledingmerken in deze onveilige fabriek hun kleding lieten maken.

5. Wat heeft deze ramp als gevolg gehad?

Na deze ramp volgden veel beloftes van de grote modeketens. De arbeidsomstandigheden zouden verbeterd worden en het minimumloon voor de arbeiders zou omhoog gaan. Daarbij zouden de Westerse modebedrijven zich inzetten voor een veilige werkomgeving en bovenal hierover eerlijk en open zijn. Alleen dit is helaas nog steeds bij veel kledingmerken niet het geval. Zij hebben geen idee waar hun kleding precies gemaakt wordt. Hierdoor is het onmogelijk om ervoor te zorgen dat mensenrechten, dierenrechten en het milieu gerespecteerd worden.

6. Denk je dat veel mensen stil staan bij wie hun kleding maakt?

Nee, nog veel te weinig, net als ik zelf drie jaar geleden. Daarom probeer ik mensen ook niet te vooroordelen op hun koopgedrag.

7. Hoe kunnen wij als individu hieraan bijdragen?

Begin met je af te vragen over waar jouw kleding nou precies vandaan komt. Waar en door wie is het gemaakt? Welke stoffen en materialen zijn hiervoor gebruikt? Heb je hiervoor eigenlijk wel een eerlijke prijs betaald? Een katoenen jurk van €24,95, die gemaakt is aan de andere kant van de wereld in een lagelonenland als Bangladesh kan niet kloppen. Iemand moet hiervoor de prijs betalen en dit zijn de katoenboeren en naaisters. Voor mij is het daarom belangrijk om kledingmerken te supporten die op een eerlijke manier kleding maken. Door duurzame en vegan mode te dragen, kun jij als individu een steentje bijdragen.

https://www.instagram.com/p/Bv37OVhn3Y8/

8. Ik merk dat veel mensen duurzame mode lastig en prijzig vinden, hoe kijk jij hiernaar?

De prijs van duurzame kleding is de eerlijke prijs. Wij zijn al jaren lang enorm gewend geraakt aan de te goedkope prijzen van fast fashion ketens als H&M, Zara en Primark. De prijs van duurzame kleding komt tot stand door het gebruik van duurzame kwaliteitsstoffen- en materialen, veilige fabrieken en eerlijke lonen. Daarbij gaat het vaak om kleine oplages wat de prijs per stuk relatief duurder maakt dan bij grote winkelketens. Ik hoor van veel duurzame modemerken dat wanneer zij groter worden en meer kunnen produceren de prijs ook wat omlaag zal gaan. Daarbij let ik erop bij Take it slow dat ik ook kledingmerken aanbied die al wat lager in prijs zijn voor bijvoorbeeld studenten. Denk hierbij aan Jan ’n June, Armedangels en Aesthetic Stories.

9. Ik (Lisa) draag zelf al langere tijd veel items van Alchemist en Kings of Indigo, maar ik ben sinds kort door jouw webshop ook fan geworden van Aesthetic Stories en A Part of the Art. Hoe selecteer je de brands waar je mee samen werkt?

Wat voor mij op nummer 1 staat is dat de kleding in een veilige omgeving onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt wordt. Wanneer de productie plaatst vind in lagelonenlanden zijn keurmerken een vereiste.  Dit kan de Fair Wear Foundation zijn, een onafhankelijke organisatie die de fabrieken en leveranciers controleert. Daarnaast let ik erop welke stoffen en materialen het merk gebruikt. Naast biologisch katoen, linnen en wol val ik door mijn textielkennis voor innovatieve en duurzame stoffen als Eco Vero, vegan leer en Tencel. De kwaliteit is daarbij enorm belangrijk. Als een kledingstuk lang mee gaat, is dat namelijk ook heel duurzaam.

10. Alle items op jouw webshop zijn duurzaam, maar kun je als vegan ook goed slagen bij Take it Slow?

Ja, dan kan je zeker goed slagen bij Take it slow. Er zijn steeds meer alternatieven, zoals innovatieve materialen als Tencel of Cupro. Bovendien is kleding die gemaakt is van biologisch katoen of linnen ook vegan proof. Duurzame kledingmerken als Armedangels, Aesthetic Stories, Jan ’n June, Alchemist, A Part Of The Art en People Tree werken veel met biologisch katoen, Tencel of biologisch linnen. Daarnaast zijn de tassen van het merk Matt & Nat 100% vegan en heeft Take it slow van het merk Veja een aantal vegan sneakers. Dit zijn de Veja Wata gemaakt van biologisch katoen en wilde rubber.

11. Wat is jouw favoriete kledingstuk?  (Het wordt toch iets meer dan 10 vragen) 

Oe lastig! Maar dat zijn voornamelijk dik gebreide truien gemaakt van biologisch katoen. Die kriebelen zoals bij wol ook niet, en blijven vaak veel langer mooi omdat de stof niet gaat pillen zoals bij wol. En natuurlijk mijn Matt & Nat tas! 

12. Stel dat je niet heel veel budget hebt, welke items moet je dan zeker in jouw duurzame kledingkast hebben?

Dan raad ik aan om te kijken naar de jurken van Armedangels. Een jurk kan je het hele jaar door dragen, zomers met blote benen en in de winter met een mooie duurzame Swedish Stockings panty. En verder betaal je voor Veja sneakers evenveel of nog minder dan voor een paar Adidas of Nike sneakers.

13. Draag jij nu zelf alleen maar duurzame mode?

Onlangs ben ik gegaan voor een 80/20 regel. 20% wat ik niet duurzaam kan vinden of boven mijn budget ligt koop ik (zonder schuldgevoel) bij een niet duurzaam merk met de gedachte dat ik het lang ga dragen. Dit zijn items waar ik lang en heel bewust over nadenk en veel onderzoek naar gedaan heb. Het zijn absoluut geen impulsaankopen die achterin de kledingkast blijven hangen. Een voorbeeld hiervan zijn mijn Dr. Martens of ondergoed.

In het kader van ‘niet geschoten is altijd mis’, kunnen we de lezers iets leuks aanbieden om hun kledingkast verduurzamen?!

Ja zeker! Om jullie een duwtje in de goede richting te geven, geef ik deze week 10% korting op alle Vegan Styles in de Take it slow webshop *

Gebruik hiervoor de kortingscode: VEGANREVOLUTION10.

*Deze korting is geldig t/m 5 mei 2019 en van toepassing op de nieuwe collectie, niet bij items in de sale.

Heb je nog andere brandende vragen aan Laura over eerlijke en duurzame kleding? Laat het ons weten via Instagram, Facebook of via de comments hieronder.

Liefs,

Lisa & Laura

Ben jij al bewuster bezig met het verduurzamen van je kledingkast? Lees dit artikel voor meer tips.

Alle outfits die ik (Lisa) draag zijn afkomstig van de webshop Take it Slow. Fotografie: Demi Koen 

Geen reactie's

Geef een reactie