Home 10 vragen aan 10 vragen aan vegan CrossFit atleet Jeremy Reijnders
10 vragen aan vegan CrossFit koning Jeremy Reijnders - Lisa goes Vegan

10 vragen aan vegan CrossFit atleet Jeremy Reijnders

20 oktober 2017

Vegan eten, CrossFit en een sixpack. Is die combinatie mogelijk? Yup, je leest het allemaal in deze gloednieuwe editie van ’10 vragen aan…’ waar ik vegan CrossFit atleet Jeremy Reijnders zijn hemd van het lijf vraag (ha, snap je hem?)

10 vragen aan vegan CrossFit atleet Jeremy Reijnders

Een man die vegan eet en topsporter is, I love it. De 22-jarige Jeremy Reijnders is niet zomaar een sporter: naast voormalig judoka is hij druk op weg om zich te plaatsen voor de Europese en wereldkampioenschappen CrossFit. Tussen zijn CrossFit trainingen bij Vondelgym kun je hem vinden bij zijn favoriete hotspot Spirit om even bij te tanken.

CrossFit, wat houdt dat precies in? Ik als leek (yogi, hoe ik mijzelf ook wil noemen) kan nog niet eens een deuk in een pakje boter slaan, dus verstand van CrossFit heb ik niet echt. Maar om jullie even een idee te geven met wat voor CrossFit koning wij te maken hebben, vroeg ik Jeremy naar zijn persoonlijke records (hou je vast):

Deadlift:                            240 kg

Backsquat:                        195 kg

Frontsquat:                       165 kg

Benchpress:                      130 kg

Clean & Jerk:                   140 kg

Snatch:                              105 kg

5km run:                           Sub 20 min (19:32)

Bar muscle-ups:               26 unbroken

Ja doe dat maar eens na.

1.    Jeremy, vegan? Hoe, wat en waarom ben jij vegan geworden?

“Ik dacht altijd dat ik de laatste persoon zou zijn die vegetariër, laat staan veganist, zou worden. Ik at maar al te graag vlees, vis, eieren en zuivel. Het liefst 3x per dag. Op een gegeven moment had ik zelfs een bijbaantje bij de Burgerbar. Toch was ik al bezig met gezonde voeding. Ik deed aan topsport Judo en was altijd geïnteresseerd in een optimaal voedingspatroon voor mijn sportprestaties. Toen ik voor het eerst (in de documentaire “Forks over Knives”) hoorde dat dierlijke producten niet zo gezond waren als dat ik dacht, was ik stomverbaasd. Vervolgens ben ik mij er flink in gaan verdiepen, want er was wel meer dan één documentaire nodig om mij te overtuigen dat ik dierlijke producten uit mijn voedingspatroon zou schrappen. Heel wat documentaires, artikelen en boeken verder was ik ervan overtuigd dat een (onbewerkt) plantaardig voedingspatroon beter voor mijn gezondheid en sportprestaties was dan een voedingspatroon met dierlijke producten.

Tijdens deze zoektocht stuitte ik op meerdere redenen om plantaardig eten. Ik leerde dat het niet alleen om je gezondheid ging, maar dat de productie van dierlijke producten een enorme negatieve impact heeft op het milieu. Het feit dat de vee-industrie zelfs voor meer vervuiling zorgt dan alle infrastructuur bij elkaar, was voor mij nog een reden om meer plantaardig te eten. De laatste reden – en nu voor mij dé belangrijkste reden- is het ethische aspect. Ik beschouwde mijzelf altijd als een “dierenvriend”. Maar ik zag in dat we dieren niet nodig hebben om lekker en gezond te eten. En dat niet alleen mijn huisdieren, maar ook dieren in de vee-industrie verschillende emoties zoals pijn, angst, eenzaamheid kunnen ervaren. Hun leven is dus net zo veel waard als dat van mijn hond. Ik wilde niet langer meer bijdragen aan het leed dat kwam kijken bij het produceren en gebruiken van dierlijke producten. Dat was dus het moment dat ik overstapte op een volledige veganistisch voedingspatroon.”

Ik realiseerde mij dat dieren in de vee-industrie ook verschillende emoties zoals pijn, angst en eenzaamheid kunnen ervaren. Hun leven is net zoveel waard als dat van mijn hond.”

2.    Wat heb jij gemerkt toen je plantaardig bent gaan eten? Zie je een verschil met betrekking tot je CrossFit prestaties?

“Ja, waar ik voorheen na een training soms 3 à 4 dagen lang spierpijn had, heb ik nu vaak maar 1 tot 2 dagen spierpijn. Nu moet ik wel echt mijn best doen om 2 dagen na een training spierpijn te voelen. In topsport is herstel een van de belangrijkste dingen als het gaat om het leveren van prestaties. Diegenen die sneller kunnen herstellen, kunnen ook meer trainen en dus meer progressie boeken. Zo merkte ik dat -toen ik plantaardig ben gaan eten- ik in een week 1 of 2 extra trainingen kon toevoegen, omdat mijn lichaam dit nu aankon. Voeding is natuurlijk niet de enige belangrijke factor, ook slaap, stress-management, mindset en programmering zijn net zo belangrijk. Dus met alleen goede voeding kom je er niet, maar het helpt zeker!”

3.    Ik kan nog geen deuk in een pakje boter slaan (ha), maar jij hebt een deadlift record van 240 kilo! Hoelang doe je al aan CrossFit?

“Ik ben al sinds begin 2014 bekend met CrossFit, maar toentertijd was Judo nog mijn hoofdsport en deed ik CrossFit soms in het weekend voor ‘erbij’. Pas in Januari 2015 ben ik gestopt met judo en ben ik helemaal overgestapt op CrossFit. Dus dat is bijna 3 jaar nu”.

4.    Kun je een voorbeeld geven van een doordeweekse training voor jou?

“Een doordeweeks training begint vaak eerst met een technische beweging of skill, zoals een snatch of clean and jerk. Daarna komt er meestal een kracht onderdeel gericht op het sterker worden in gymnastische oefeningen, powerlifting en zelf strongman aspecten. Daarna eindig ik de training vaak met een work-out gericht op conditie. Soms verdeel ik deze onderdelen in meerdere sessies en train ik dus regelmatig 2 keer op een dag.”

10 vragen aan vegan CrossFit koning Jeremy Reijnders - Lisa goes Vegan

5.   Daar is die dan, de brandende vraag: ‘Waar haal jij je eiwitten vandaan?!’

“Haha, dit was ook een van mijn eerste vragen voordat ik aan een plantaardig voedingspatroon begon. Momenteel haal ik het grootste deel van mijn eiwitten uit peulvruchten, granen, noten en zaden. Als niet-topsporter kan je hier alles uit halen wat je nodig hebt en heb je echt niet meer nodig. Maar omdat ik ook zo vaak train neem ik ook wat extra eiwit uit plantaardig eiwitpoeder.”

Lees hier waarom je je als vegan echt geen zorgen hoeft te maken of je voldoende eiwitten binnenkrijgt.

6.    Nu we het toch over eten hebben, kun je ons een kijkje geven in jouw eetdagboek? 

“Voor mijn ontbijt maak ik vaak een grote smoothie die ik vervolgens in een bowl gooi en daar allerlei toppings overheen doe. Als lunch eet ik regelmatig wraps die ik vul met hummus, een graansoort (vaak quinoa, bulgur of rijst), zwarte bonen, mais, avocado, tomaat en nog wat sla. En dan is het altijd maar de vraag of ik de wrap nog dicht krijg, vaak valt de helft eruit. Dan varieert het avondeten van dag tot dag, maar één van mijn lievelingsmaaltijden is toch echt een goede linzendahl!”

7.    En wat is jouw favoriete pre- and post-workout snack?

Mijn favoriete pre-workout snack (en ook elk ander moment van de dag) is een groot stuk watermeloen. Als post-workout snack neem ik graag een bakje sojakwark of sojayoghurt met bevroren vruchten, muesli, noten en zaden. Of bananenijs, daar kun je me ook ’s nachts voor wakker maken!”

8.    Loop een willekeurige sportschool binnen en je wordt doodgegooid met het idee dat je kip, broccoli en whey-eiwitshakes moet nemen. Hoe kijk jij daar tegen aan?

“Nog niet zo heel lang geleden was ik één van die mensen die ook zo dacht. Ik at veel eieren, bacon, kwark, broccoli, rijst, kip en whey-eiwitshakes. Dit deed ik omdat ik dacht dat dit de enige manier was om gezond te eten en mooie resultaten te boeken als atleet. Ik denk dat de meeste sporters momenteel ook nog steeds zo denken. Dus ik begrijp heel goed dat het voor veel mensen nog lastig te geloven is dat er ook een andere manier is om progressie te boeken.”

9.    Hoe inspireer jij anderen mannen/mensen/sporters om vegan te eten?

“Omdat er onder een grote groep mensen nog steeds het beeld heerst dat je per se dierlijke producten nodig hebt om een atleet te zijn, wil ik graag met mijn sportprestaties laten zien dat het dus ook zonder kan. Dat je nog steeds ‘gains‘ kunt maken en topprestaties kunt leveren met een plantaardig dieet.”

9.      Heel eerlijk. Zijn er producten die je nog mist of dingen die je moeilijk vindt nu je geen dierlijke producten meer eet?

“Ja! De smaak op zichzelf van sommige dierlijke producten miste ik vooral in het begin nog wel, maar dan dacht ik na over hoe die producten gemaakt zijn en dan verdween dat verlangen al snel. Momenteel heb ik die drang niet meer, nu weet ik dat voor elk product dat ik ooit lekker vond een plantaardig alternatief bestaat dat net zo lekker kan zijn.”

Gegrilde seitan (vooral die bij Spirit), ik koop niet veel vleesvervangers.,

View this post on Instagram

I found out that for all the things I used to love to eat there is a Vegan version of it. Like this epic burger at @veganjunkfoodbar which I had two days ago. Tastes just as (Or in my opinion even better) than a "normal" burger😛 . . When I came to the realisation that I could be healthy and would be able to thrive and perform without consuming animal products, I asked myself a question (this was before I went Vegan): Would I be able to look a cow, pig, sheep or chicken right in the eyes and kill them myself only because I like their taste? While knowing that these animals feel pain, fear, loneliness and care about their famillies just as we do, that animals products are bad for the environment and often bad for your health as well. While at the SAME time I could eat something that tastes just as good that doesn't cause anybody any harm. As you can probably guess, I didn't think I could do it or even had the right to do so. And I believe that if I paid somebody else to do the things I wouldn't do myself, I wasn't living in line with my own beliefs. Was it hard to change my habits after 20 years? Yes it F*cking was, do I regret it? Not a single moment. ✌🏼 . . . #Veganfood #VeganJunkfood #VeganJunkfoodbar #foodforthought #VeganBurger #VeganBurgers

A post shared by Jeremy Reijnders (@jeremyreijnders) on

 

10. Stel, ik wil beginnen met CrossFit of een andere intensieve kracht- of duursport. Welke tip wil jij (beginnende) vegan sporters meegeven?

“De fout die veel mensen maken wanneer ze overstappen op een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon is dat ze vaak minder of niet genoeg eten. Dus zorg dat je genoeg calorieën binnenkrijgen en jezelf goed informeert (het Boek “How not to Die” is een aanrader) en kijk eventueel ook hoe andere vegan sporters het bijvoorbeeld doen (op Youtube staan heel veel voorbeelden). Het lijkt misschien een grote stap om op de een of andere dag over te stappen. Raak daardoor niet ontmoedigd, maar bouw het gebruik van dierlijke producten langzaam af. “strive for progress, not perfection” Weet dat het oké is als het niet in een keer lukt en focus dus op kleine aanpassingen!”

Tot zover deze inspiratiebron! Dus, als jij nu nog gaat mekkeren dat je geen spieren kan kweken op een plantaardig voedingspatroon, dan weet ik het ook niet meer. Benieuwd naar Jeremy zijn CrossFit avontuur (en zijn sixpack)? Volg hem dan op zijn Instagram account.

Vond je dit leuk om te lezen? En heb jij een suggestie voor wie ik de volgende keer moet interviewen? Laat het mij hieronder weten of via FacebookInstagram of Youtube!

Liefs,

Lisa

P.s. Yes, dat zijn mijn spierballen. Jeremy nodigde me uit voor een lesje CrossFit (wish me luck) 

Gerelateerde posts

6 berichten

Manon 20 oktober 2017 at 10:38

Super leuk om te lezen! Sport ook veel en dan is het interessant om zo’n voorbeeld te zien over vegan, goed interview 🙂

Antwoorden
Lisagoesvegan 20 oktober 2017 at 11:22

Dank Manon, ja mooi he? Enorme inspiratiebron! X

Antwoorden
Yvonne 20 oktober 2017 at 15:28 Antwoorden
Lisa 23 oktober 2017 at 11:06

Super leuk, Yvonne!

Antwoorden
Marja 20 december 2017 at 08:35

Heel interessant om dit te lezen, ik sport ook 4x pw, en heb me (vegan) nog nooit zo goed gevoeld.

Antwoorden
pim 17 april 2018 at 12:11

toppie

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.