Home Tips 10 must see documentaires
Vegan documentaires - Lisa goes Vegan

10 must see documentaires

30 mei 2017

Zin om een leerzame film of documentaire te zien? Ik heb mijn 10 must see (en dat bedoel ik ook echt MUST SEE) documentaires voor je op een rij gezet. Trek die zak chips maar open!

10 must see documentaires

Gezondheid

What the Health (Netflix)

Na drie jaar komen de makers van de geweldige documentaire Cowspiracy met nog een aangrijpende documentaire, die zich vooral focust op wat vlees eten met onze gezondheid doet. Ook komt in deze documentaire haarfijn de belangenverstrengeling tussen de vee-industrie, gezondheidsorganisaties en de farmaceutische industrie aan het licht. De film is aangrijpend, maar geeft ook hoop. Hoop voor de toekomst. Voor jezelf. Deze documentaire is nu ook via Netflix te kijken! Beloof me dat je de film gaat kijken, doe het niet voor mij, maar voor jezelf!

What the Health - Lisa goes Vegan

Food choices (op Netflix)

In deze documentaire laat filmmaker Michal Siewierski zien hoe hij in een tijdsbestek van drie jaar probeert de waarheid achter onze voedingskeuzes aan het licht te brengen. Hij onderzoekt onder andere de invloed van voedingskeuzes op onze gezondheid, de klimaatverandering en het leven van de dieren om ons heen. Ook behandelt de documentaire een aantal misvattingen over eten en diëten en laat zo een heel andere kant van deze problemen zien. Goed nieuws voor wie Netflix heeft, je kan de documentaire daar namelijk kijken!

Food choices - Lisa goes Vegan

Forks over Knives (op Netflix)

De documentaire Forks over Knives focust vooral op hoe je je gezondheid kunt beïnvloeden door de manier waarop je eet. Om te bewijzen dat voedsel en gezondheid inderdaad samen hangen, volgt deze documentaire een aantal patienten, waarvan sommige echt een hele verzameling medicijnen innemen, die vervolgens overstappen naar een plant-based diet. De resultaten zijn verbazingwekkend en de vraag die de documentaire op het laatst aan je stelt is dan ook redelijk heftig: zou je liever met een vork willen veranderen wat je eet of ervaar je liever het mes en operaties omdat je dat niet gedaan hebt? Deze documentaire is ook te zien via Netflix.

Forks over Knives - Lisa goes Vegan

Dierenwelzijn en milieu

Cowspiracy (op Netflix)

In Cowspiracy ontdek je samen met de filmmaker Kip Andersen dat de oorzaken die wij horen over klimaatverandering niet de hele waarheid vertelt. Tijdens deze ontdekkingsreis onthult hij een donker geheim waar zelfs organisaties als Greenpeace niet over willen praten als ze er geconfronteerd me worden. Maar ook net zoals What the Health biedt deze documentaire hoop voor de toekomst en zit hij vol vol inspiratie, humor en diepgang. Cowspiracy is ook te zien op Netflix. Toch liever een hardcopy? Dat kan natuurlijk ook.

Conspiracy - Lisa goes Vegan

Meat the Truth (online te bekijken)

Op initiatief van Marianne Thieme (Partij van de Dieren), is deze documentaire gemaakt om te laten zien dat klimaatverandering ook vooral wordt veroorzaakt door de vee-industrie, iets waar niet vaak over gesproken wordt. Het doel is dan ook om aan te tonen hoe een plant-based diet echt ontzettend bijdraagt aan het milieu. Via deze link kan je Meat the Truth zien met Nederlandse ondertiteling.

Sea the Truth (online te bekijken)

Sea the Truth is het vervolg op Meat the Truth – en zoals de naam al zegt focust deze documentaire zich vooral op de zeeën en oceanen. In deze documentaire gaan we mee op onderzoek met twee jonge marien biologen, Marianne van Mierlo en Barbara van Genne naar de conditie van onze grootste ecosystemen, die meer dan 2/3 van onze planeet bedekken. Als we namelijk op deze manier doorgaan, zullen we over 30 jaar geen vissen meer in de zee hebben. De oplossing wordt vaak gezocht in duurzame visserij projecten – deze documentaire toont aan dat dit, lokaal goedbedoeld, niet heel veel helpt. En verlegt het de vraag naar of het überhaupt wel nodig is om zoveel vis te consumeren. Sea the Truth kan je hier bekijken.

Vegan documentaires - Lisa goes Vegan

Before the Flood (online te bekijken)

Omdat beelden meer zeggen dan woorden besloot milieu-activist Leonardo DiCaprio dat het hoog tijd was voor een documentaire om nu eens echt duidelijk te maken dat klimaatverandering bestaat – en de ernstige gevolgen ervan. Samen met filmmaker Fisher Stevens, neemt hij ons mee op reis en laat zien hoe ernstig het is gesteld met het klimaat. Ze bezoeken onder meer China en India (die kampen met een snel groeiende industrialisatie),  Kiribati (bedreigd door een rijzende zeespiegel), Sumatra (waar regenwoud wordt vernietigd voor de landbouw) en het noordpoolgebied. Before the Flood kan je hier kijken.

Duurzaam leven

Minimalism: A documentary about Important Things (op Netflix)

Dat less echt more is, wordt heel erg duidelijk in deze documentaire, waarin wij een blik krijgen in het leven van een aantal verschillende minimalisten en het leven dat zij leiden. Al heel snel wordt duidelijk dat wij het antwoord wel weten op de vraag: hebben we echt zoveel nodig?  En maken al die materialistische dingen ons wel gelukkig? Deze documentaire toont aan dat het Amerikaanse ideaal van materialisme ons wellicht ervan weerhoudt om gelukkig te zijn en schets ons een beeld van hoe het anders kan: het minimalistische leven. Deze documentaire is te zien op Netflix.

Minimalism - Lisa goes Vegan

The True Cost (op Netflix)

“This is a story about clothing. It’s about the clothes we wear, the people who make them, and the impact the industry is having on our world.” Dit is de opening van deze documentaire en dit schetst dus ook meteen een goed beeld van waar hij over gaat: kleding. Steeds vaker wordt kleding gezien als iets dat je voor even koopt- en dan weer vervangt. Dit terwijl het hele productieproces ontzettend schadelijk is voor het mens en milieu. Het doel van de regisseur Andrew Morgan is dan ook er voor zorgen dat mensen gaan nadenken over waar hun kleding eigenlijk vandaan komt: “As simple as just opening our eyes and our hearts, to this idea that there´s hands, physical human hands that touch the things that we wear. And those hands are lives, and they matter.” Ook The True Cost is te zien op Netflix.

The true cost - Lisa goes Vegan
Tiny: A Story about Living Small (kopen)

Deze documentaire behandelt de vraag wat nou het gevoel van thuis aan een huis geeft. Het volgt een koppel die een Tiny House proberen te bouwen, zonder dat ze enige bouw ervaring heeft en laat andere families zien die hun leven hebben verkleind (en hun levenswaarde dus juist vergroot) door van een groot huis te verhuizen naar huisjes die zelf kleiner zijn dan de gemiddelde parkeerplaats. Door deze minimalistische huizen als focus te hebben, behandelt de documentaire duurzaamheid en het veranderende beeld bij the American Dream. Benieuwd naar deze minimalistische levenswijze? Je kunt de documentaire hier tegen een eenmalig bedrag zien.

Tiny: A Story about Living Small - Lisa goes Vegan

Smaakt naar meer?

Op deze website staan heel veel vegan documentaires, die je allemaal gratis kan kijken. 🙂

Welke documentaires staan bovenaan jouw lijstje? Laat het me weten via FacebookInstagram of Youtube!

Liefs, Lisa

Ben je helemaal overtuigd en wil je graag overstappen naar een plantaardig eet en leefpatroon, maar weet je nog niet zo goed waar en hoe je moet beginnen? In mijn boek geef ik naast super makkelijke en gezonde recepten ook veel informatie om de eerste stappen naar een vegan lifestyle makkelijker te maken. Veel succes leukerds! 

boek - Lisa goes Vegan

Gerelateerde posts

23 berichten

Mariëlle 30 mei 2017 at 08:02

Ik ben al bijna geheel vegan zonder docu’s haha! Omdat ik wel weet wat er speelt, maar het niet kan aanzien… En in plaats van te zeggen dat ik het zo zielig vind maar wel gewoon vlees eet, ben ik nu dus bijna vegan. En dat voelt heel goed 🙂

Antwoorden
Lisa 30 mei 2017 at 09:45

Wat super goed om te horen, Mariëlle! Je hoeft ook zeker niet alle docu’s te hebben gezien om achter je keuze te staan, al helpt het vaak wel om kennis te hebben als je uitleg moet geven aan mensen die het niet begrijpen of bezorgd zijn om je. Maar echt super van je – ga zo door 🙂 Liefs *Adriana

Antwoorden
Groene smoothie met bleekselderij en appel - Lisa goes Vegan 30 mei 2017 at 13:15

[…] de bleekselderij en de bevroren mango met wat havermelk in je krachtige blender (ik gebruik de Bianco Puro blender) en laat malen. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe in je blender totdat alles goed […]

Antwoorden
Marianne 30 mei 2017 at 13:53

Goede lijst! De meeste ken ik al wel, maar ik heb ze zeker nog niet allemaal gezien. Cowspiracy, Forks over Knives en Earthlings (die hier niet bijstaat maar wel erg goed is–en heftig!–) hebben mij ook aangezet tot veganisme. The True Cost, Minimalism en andere series over Tiny Living hebben mij gemotiveerd in mijn keuze om groener te willen leven. Bedankt voor de andere tips, ga ik zeker wat mee doen!

Antwoorden
Lisa 31 mei 2017 at 09:57

Super leuk om te horen, Marianne! En wat super goed van je. Veel kijkplezier nog! 🙂

Antwoorden
Susanne 31 mei 2017 at 07:24

Wat een goede lijst Lisa! Ik heb er al een heleboel gezien maar er zitten ook weer een paar nieuwe tussen voor mij 🙂

Antwoorden
Lisa 31 mei 2017 at 09:55

Wat leuk om te horen!! Veel kijkplezier 🙂

Antwoorden
Seline 1 juni 2017 at 15:48

Hoi Lisa! Leuk om een lijst samen te stellen met inspirerende films. Ik heb er nog eentje voor je: A Plastic Ocean – je kunt al raden waar het over gaat.. De film raakt zowel aan duurzaam leven en de effecten van al het plastic wat we produceren en consumeren op onze planeet en de dieren in de zee – maar vervolgens ook de effecten op onze gezondheid als we deze dieren eten (en voedsel wat verpakt is in plastic).

Ik heb hem gisteravond gezien en ook al was ik al vrij bekend met het onderwerp, vond ik het toch schokkend, Dit moet echt meer onder de aandacht komen, en ik hoop dat meer mensen deze film gaan bekijken!
Voor meer informative: https://www.plasticoceans.org/

Antwoorden
Lisa 2 juni 2017 at 10:40

Hi Seline,
Super bedankt voor je bericht en het delen van de documentaire, wat een goede aanrader!! Het was inderdaad erg moeilijk een selectie van documentaires te maken, maar ik hoop dat het mensen inspireert verder te gaan kijken en zoals jou op nieuwe docu’s stuiten. Veel liefs!

Antwoorden
Laura 7 juni 2017 at 15:25

Hoi Lisa,

Ik wilde laten weten n.a.v dit artikel inmiddels meerdere van deze documentaires gezien te hebben. Het begon een aantal weken geleden met Cowpsiracy en inmiddels heb ik ook Forks over Knifes en Before the Flood gezien.
Ik was al een tijdje aan het malen, maar na Cowspiracy wist ik het zeker. Het was tijd om weer vegetariër te worden. Dat was ik een aantal jaren gelden ook, maar inmiddels niet meer.
We zijn nu wat weken verder en ik lees me in over vegan en duurzame cosmetica e.d. en probeer zoveel mogelijk vegan te koken voor mezelf. Je bent een grote inspiratie en ik bezoek je site nu bijna dagelijks voor tips en recepten.
Dankjewel!

Antwoorden
Lisa 8 juni 2017 at 09:34

Hi Laura, wat super leuk om te horen en wat ontzettend goed van je!! Ga zo door en geniet vooral 🙂

Antwoorden
Kim 11 juni 2017 at 02:21

Thanks voor de tip! Even kijken wat ik hiervan kan kijken zonder Netflix aangezien ik door Australië reis haha.

Heb laatst ”That Sugar Film” gehuurd (is Australisch) en dat is echt m’n #1 favo docu at the moment. Gaat over een man die van een dieet zonder geraffineerde suikers naar een dieet gaat met ‘healthy’ dingen zoals granola bars en low fat yoghurt die echt barstensvol met suiker zitten. Moest er vooral aan denken omdat ik als vegan zijnde vaak lees dat mensen ‘healthy raw treats’ maken en dan denken dat ze er 3kg van kunnen eten. Zeker een kijkje waard.

http://thatsugarfilm.com

Antwoorden
Lisa 12 juni 2017 at 10:02

Oh, wat bijzonder dat je dat aan het doen bent, Kim!! En super bedankt voor de aanrader. Nog heel veel plezier down under! Liefs *Adriana

Antwoorden
Natascha 2 juli 2017 at 20:20

Hey! Het linkje naar de docu ‘Before the flood’ werkt niet meer. De youtube link is offline gehaald. 🙁

Antwoorden
Lisa 3 juli 2017 at 10:01

Bedankt voor het doorgeven, wat jammer zeg!

Antwoorden
Lisa 3 juli 2017 at 10:03 Antwoorden
Nynke 12 juli 2017 at 04:24

Hey lisa,

Ik mis nog earthlings, ook een hele heftige docu!

Antwoorden
Lisa 12 juli 2017 at 07:00

Er zijn inderdaad nog veel meer goede documentaires, helaas moest ik een selectie maken!

Antwoorden
Sien 4 september 2017 at 23:02

Zijn er ook documentaires geschikt voor kinderen? Mijn zoontje van 7 gelooft wel wat ik zeg maar echt doordringen doet het nog niet echt.. Ik wil hem uiteraard niet choqueren maar het mag wel iets pittiger dan een Disney film.. 🙂

Antwoorden
Lisa 6 september 2017 at 10:28

Wat super goed dat je je kind nog meer bewust wilt maken van wat er gebeurt in de wereld. Ik raad je echt af om de documentaire Earthlings met hem te kijken, maar kies bijvoorbeeld voor de documentaire Food Inc (gaat vooral over supermarkten) of de film Bee Movie, die kan je hier zien: https://www.youtube.com/watch?v=VONRQMx78YI . Deze film zit ook vol met quotes die kinderen kunnen laten zien dat het misschien wel helemaal niet zo is dat koeien en bijen zomaar melk en honing ” geven” aan mensen. Hoop dat je hier wat aan hebt.

Antwoorden
Inge 21 januari 2018 at 17:53

Zo’n overzicht was precies wat ik zocht, bedankt!

Antwoorden
Benjamin 16 januari 2019 at 01:21

Hoi Lisa,

Er is nog een Engelse docu, Earthlings. Of ken je die al?

Gr, benjamin

Antwoorden
Lisa 21 januari 2019 at 15:26

Hi Benjamin, die ken ik zeker. Heel heftig, maar wel heel goed. Wat vond jij? Liefs

Antwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.