10 must see documentaires

10 must see documentaires

Zin om een leerzame film of documentaire te zien? Ik heb mijn 10 must see (en dat bedoel ik ook echt MUST SEE) documentaires voor je op een rij gezet. Trek die zak chips maar open!

10 must see documentaires

Gezondheid

What the Health (Netflix)

Na drie jaar komen de makers van de geweldige documentaire Cowspiracy met nog een aangrijpende documentaire, die zich vooral focust op wat vlees eten met onze gezondheid doet. Ook komt in deze documentaire haarfijn de belangenverstrengeling tussen de vee-industrie, gezondheidsorganisaties en de farmaceutische industrie aan het licht. De film is aangrijpend, maar geeft ook hoop. Hoop voor de toekomst. Voor jezelf. Deze documentaire is nu ook via Netflix te kijken! Beloof me dat je de film gaat kijken, doe het niet voor mij, maar voor jezelf!

What the Health - Lisa goes Vegan

Food choices (op Netflix)

In deze documentaire laat filmmaker Michal Siewierski zien hoe hij in een tijdsbestek van drie jaar probeert de waarheid achter onze voedingskeuzes aan het licht te brengen. Hij onderzoekt onder andere de invloed van voedingskeuzes op onze gezondheid, de klimaatverandering en het leven van de dieren om ons heen. Ook behandelt de documentaire een aantal misvattingen over eten en diëten en laat zo een heel andere kant van deze problemen zien. Goed nieuws voor wie Netflix heeft, je kan de documentaire daar namelijk kijken!

Food choices - Lisa goes Vegan

Forks over Knives (op Netflix)

De documentaire Forks over Knives focust vooral op hoe je je gezondheid kunt beïnvloeden door de manier waarop je eet. Om te bewijzen dat voedsel en gezondheid inderdaad samen hangen, volgt deze documentaire een aantal patienten, waarvan sommige echt een hele verzameling medicijnen innemen, die vervolgens overstappen naar een plant-based diet. De resultaten zijn verbazingwekkend en de vraag die de documentaire op het laatst aan je stelt is dan ook redelijk heftig: zou je liever met een vork willen veranderen wat je eet of ervaar je liever het mes en operaties omdat je dat niet gedaan hebt? Deze documentaire is ook te zien via Netflix.

Forks over Knives - Lisa goes Vegan

Dierenwelzijn en milieu

Cowspiracy (op Netflix)

In Cowspiracy ontdek je samen met de filmmaker Kip Andersen dat de oorzaken die wij horen over klimaatverandering niet de hele waarheid vertelt. Tijdens deze ontdekkingsreis onthult hij een donker geheim waar zelfs organisaties als Greenpeace niet over willen praten als ze er geconfronteerd me worden. Maar ook net zoals What the Health biedt deze documentaire hoop voor de toekomst en zit hij vol vol inspiratie, humor en diepgang. Cowspiracy is ook te zien op Netflix. Toch liever een hardcopy? Dat kan natuurlijk ook.

Conspiracy - Lisa goes Vegan

Meat the Truth (online te bekijken)

Op initiatief van Marianne Thieme (Partij van de Dieren), is deze documentaire gemaakt om te laten zien dat klimaatverandering ook vooral wordt veroorzaakt door de vee-industrie, iets waar niet vaak over gesproken wordt. Het doel is dan ook om aan te tonen hoe een plant-based diet echt ontzettend bijdraagt aan het milieu. Via deze link kan je Meat the Truth zien met Nederlandse ondertiteling.

Sea the Truth (online te bekijken)

Sea the Truth is het vervolg op Meat the Truth – en zoals de naam al zegt focust deze documentaire zich vooral op de zeeën en oceanen. In deze documentaire gaan we mee op onderzoek met twee jonge marien biologen, Marianne van Mierlo en Barbara van Genne naar de conditie van onze grootste ecosystemen, die meer dan 2/3 van onze planeet bedekken. Als we namelijk op deze manier doorgaan, zullen we over 30 jaar geen vissen meer in de zee hebben. De oplossing wordt vaak gezocht in duurzame visserij projecten – deze documentaire toont aan dat dit, lokaal goedbedoeld, niet heel veel helpt. En verlegt het de vraag naar of het überhaupt wel nodig is om zoveel vis te consumeren. Sea the Truth kan je hier bekijken.

Vegan documentaires - Lisa goes Vegan

Before the Flood (online te bekijken)

Omdat beelden meer zeggen dan woorden besloot milieu-activist Leonardo DiCaprio dat het hoog tijd was voor een documentaire om nu eens echt duidelijk te maken dat klimaatverandering bestaat – en de ernstige gevolgen ervan. Samen met filmmaker Fisher Stevens, neemt hij ons mee op reis en laat zien hoe ernstig het is gesteld met het klimaat. Ze bezoeken onder meer China en India (die kampen met een snel groeiende industrialisatie),  Kiribati (bedreigd door een rijzende zeespiegel), Sumatra (waar regenwoud wordt vernietigd voor de landbouw) en het noordpoolgebied. Before the Flood kan je hier kijken.

Duurzaam leven

Minimalism: A documentary about Important Things (op Netflix)

Dat less echt more is, wordt heel erg duidelijk in deze documentaire, waarin wij een blik krijgen in het leven van een aantal verschillende minimalisten en het leven dat zij leiden. Al heel snel wordt duidelijk dat wij het antwoord wel weten op de vraag: hebben we echt zoveel nodig?  En maken al die materialistische dingen ons wel gelukkig? Deze documentaire toont aan dat het Amerikaanse ideaal van materialisme ons wellicht ervan weerhoudt om gelukkig te zijn en schets ons een beeld van hoe het anders kan: het minimalistische leven. Deze documentaire is te zien op Netflix.

Minimalism - Lisa goes Vegan

The True Cost (op Netflix)

“This is a story about clothing. It’s about the clothes we wear, the people who make them, and the impact the industry is having on our world.” Dit is de opening van deze documentaire en dit schetst dus ook meteen een goed beeld van waar hij over gaat: kleding. Steeds vaker wordt kleding gezien als iets dat je voor even koopt- en dan weer vervangt. Dit terwijl het hele productieproces ontzettend schadelijk is voor het mens en milieu. Het doel van de regisseur Andrew Morgan is dan ook er voor zorgen dat mensen gaan nadenken over waar hun kleding eigenlijk vandaan komt: “As simple as just opening our eyes and our hearts, to this idea that there´s hands, physical human hands that touch the things that we wear. And those hands are lives, and they matter.” Ook The True Cost is te zien op Netflix.

The true cost - Lisa goes Vegan
Tiny: A Story about Living Small (kopen)

Deze documentaire behandelt de vraag wat nou het gevoel van thuis aan een huis geeft. Het volgt een koppel die een Tiny House proberen te bouwen, zonder dat ze enige bouw ervaring heeft en laat andere families zien die hun leven hebben verkleind (en hun levenswaarde dus juist vergroot) door van een groot huis te verhuizen naar huisjes die zelf kleiner zijn dan de gemiddelde parkeerplaats. Door deze minimalistische huizen als focus te hebben, behandelt de documentaire duurzaamheid en het veranderende beeld bij the American Dream. Benieuwd naar deze minimalistische levenswijze? Je kunt de documentaire hier tegen een eenmalig bedrag zien.

Tiny: A Story about Living Small - Lisa goes Vegan

Smaakt naar meer?

Op deze website staan heel veel vegan documentaires, die je allemaal gratis kan kijken. 🙂

Welke documentaires staan bovenaan jouw lijstje? Laat het me weten via FacebookInstagram of Youtube!

Liefs, Lisa

Ben je helemaal overtuigd en wil je graag overstappen naar een plantaardig eet en leefpatroon, maar weet je nog niet zo goed waar en hoe je moet beginnen? In mijn boek geef ik naast super makkelijke en gezonde recepten ook veel informatie om de eerste stappen naar een vegan lifestyle makkelijker te maken. Veel succes leukerds! 

boek - Lisa goes Vegan

Geen reactie's

Geef een reactie